25 Aug

Puterea atingerii umane

„Omul e menit din natură pentru comunitate.”

 Aristotel

 

Întrebări inutile

E aproape cert că la întrebările care urmează, majoritatea persoanelor cărora li s-ar adresa, ar oferi răspunsul “da”. Atunci mai are rost să le formulăm? Le formulăm, pentru că ele constituie baza de plecare către o soluție, probabil mai puțin așteptată, de care este „util de știut”.

Deci iată întrebările:

1. Vreți să fiți un mai bun comunicator?

2. Vreți să fiți fizic și mental mai sănătos?

3. Vreți să aveți performanțe mai bune, indiferent de ceea ce faceți?

Soluția ceva mai neobișnuită de care am pomenit este: aveți nevoie de mai multă atingere umană. Da, nu am greșit, exact așa am vrut să formulăm: aveți nevoie de mai multă atingere umană.

Ce spun psihologii?

Psihologii studiază de mult timp „murmurul” și „licărirea” comunicării non-verbale, cu duzinile de semnale care alcătuiesc vocabularul uman universal, semnale care au aceeași semnificație atât la București cât și la Johannesburg. Primul limbaj, din această categorie a vocabularului universal al comunicării dintre ființele umane, este atingerea umană, limbajul pe care îl învățăm din momentul nașterii.Bebe_Parinte

Referindu-se la atingerea umană, ca mijloc de comunicare, profesorul de psihologie Dacher Keltner, de la Berkeley University of California, zicea (2009), printre altele: „Acesta este primul limbaj pe care îl învățăm și rămâne, pentru întreaga viață, cel mai bogat și expresiv limbaj de transmitere a sentimentelor.”

Studiile din ultimii ani, în care cercetătorii și-au îndreptat atenția spre atingerea fizică, arată că acest mod de comunicare non-verbală, este, de multe ori, mult mai subtil decât cel verbal.

Cercetătorii afirmă că, oricare dintre atingerile instantanee – un debordant high five (high five = bate palma =gest victorios făcut de două persoane, prin lovirea palmelor de la mâna dreaptă ridicate la înălțimea capului), o îmbrățișare, o strângere de mână, o ciocnire a pumnilor, o mână caldă pe umăr sau o atingere pe braț – pot comunica o gamă de sentimente, chiar mai largă decât gama comunicată de gesturi sau de expresia feței și, în plus, comunicarea este, uneori, mai rapidă și mai exactă decât prin cuvinte.

High_five În același timp, gama de sentimente comunicată poate avea, uneori, mai multă acuratețe decât gama de sentimente comunicată prin cuvinte.

Cercetări

Psihologul Matthew Hertenstein de la DePauw University, Indiana a coordonat o serie de experimente în care, un grup de voluntari au încercat să comunice, prin atingere, unui străin, legat la ochi, o listă de sentimente.

În aceste experimente participanții au reușit să comunice 8 sentimente distincte, începând cu recunoștința și terminând cu dezgustul față de amor, cu o exactitate de 70%. Analizând rezultatele experimentelor, dr. Hertenstein a afirmat:

Până acum am fost obișnuiți să considerăm că atingerea servește numai pentru accentuarea sentimentelor comunicate. Acum lucrurile se schimbă pentru că atingerea umană se dovedește a fi un sistem de semnalizare mult mai diferențiat decât ne-am imaginat.”

Dr. Paul Valent, psihiatru, expert în tulburări afective, susține că: Îmbrățișările produc o stare de bine și sentimentul de protecție, siguranță, încredere și speranță, fiind un redutabil medicament în domeniul traumelor psihice.”

Iubire El a explicat că îmbrățișarea și atingerea umană în general, sunt esențiale pentru viață și sănătate, iar cercetările au dovedit pe deplin aceasta axiomă.

În urma unui studiu privitor la efectele atingerii asupra sănătății umane, realizat de Institutul din cadrul Școlii de Medicină a Universității din Miami, s-a constatat că, bebelușii care sunt mângâiați de două ori pe săptămână, în medie câte 15 minute, plâng mai puțin, câștigă în greutate mai repede și sunt mai sociabili decât cei care nu sunt mângâiați.

Totodată, s-a constatat că sugarii născuți prematur și care au beneficiat de terapie prin masaj, de câteva ori pe zi, au câștigat în greutate cu 47% mai rapid şi au părăsit spitalul cu șase zile mai devreme decât alți bebeluși aflați în centrele de neonatologie.

Există probe evidente privind modul în care atingerea umană poate conduce, aproape imediat, la schimbări în comportamentul individului și în modul cum el gândește.

Astfel, cercetările au stabilit că elevii care au primit o atingere încurajatoare pe spate sau pe braț de la profesor au devenit de aproape două ori mai voluntari în comportament (dispuși să răspundă, să iasă la tablă) decât cei care nu au beneficiat de acest tratament.

De asemenea, o atingere înțelegătoare a pacientului din partea medicului a creat pacienților în cauză impresia că vizita medicală a durat de două ori mai mult decât au apreciat pacienții care nu au beneficiat de atingere dar la care timpul petrecut de medic a fost același.

Pentru a vedea care anume atingere umană, din categoria atingerilor de încurajare, este în realitate asociată cu performanța, oamenii de știință de la Berkeley au analizat interacțiunile umane în cea mai expresivă zonă a sportului american, baschetul profesionist.

Michael W. Kraus a condus o echipă de cercetare care a codificat fiecare tip de atingere de încurajare – ciocnire de pumni, îmbrățișare, high five ș.a. – în câte un joc al fiecărei echipe din NBA ( National Basketball Association).

Într-un articol făcut public în revista Emotion, echipa de cercetători a comunicat rezultatele: cu câteva excepții, echipele în care jucătorii s-au atins mai mult între ei, în timpul meciului au fost mai bune. Cei mai legați prin atingeri au fost jucătorii de la Boston Celtics și Los Angeles Lakers.

Explicații științifice

Este cât se poate de real că un high five, ori alt fel de atingere umană, poate amplifica performanțele, în teren sau în birou, și acest lucru se datorește capacității atingerii umane de a reduce stresul.

O atingere caldă pare să declanșeze eliberarea de oxitocină, un hormon care ajută la crearea senzației de încredere și în același timp provoacă o reducere a nivelului de cortisol, hormonul de stres.

Ca efect, corpul persoanei încurajate interpretează o atingere de încurajare ca având sensul „Voi prelua o parte a poverii tale.”StrangereMana

În urma atingerii, zona prefrontală din creier, zona care ajută la reglarea emoțiilor, se relaxează, și devine liberă să se ocupe de rezolvarea altor probleme.

Psihologul James A. Coan de la University of Virginia spune: „Noi credem că ființele umane creează relațiile interumane exact din această rațiune, pentru a distribui către mai multe creiere rezolvarea problemelor. Ad litteram, noi suntem „cablați”, pentru a distribui încărcăturile de prelucrat iar semnalul că suntem pregătiți pentru distribuire este acesta, momentul când recepționăm o atingere de încurajare.”

Revenire la întrebările inițiale

Acum putem finaliza discuția începută în preambulul articolului sintetizând binefacerile atingerii umane.

1. Comunicarea este mai bună. Putem să comunicăm mai bine când îl atingem pe interlocutor. Acest lucru este adevărat, în special, atunci când vorbim într-o limbă străină. Atingerea generează încredere și astfel ea poate face ca o relație să fie mult mai puternică.

2. Starea de sănătate este mai bună. Atingerea umană reduce, aproape imediat, încordarea (stresul) și presiunea sanguină. Prin urmare, dacă vă simțiți încordați sau abătuți, obosiți sau iritabili, îmbrățișarea unei alte persoane este una dintre cele mai bune remedii.

3. A treia binefacere constă într-o mai bună eficiență așa cum s-a văzut în cazul echipelor din NBA. În concluzie, nu neglijați atingerea umană, ea poate îmbunătăți calitatea vieții și vă aduce sigur o picătură de fericire.  

Don‘t worry, be happy!

 

Bibliografie

 

1. www.elucere.ro/vindecarea-prin-imbratisari-si-atingeri

2. www.infoleac.ro/stiri/174-masajul-mental

3. www.nytimes.com/2010/02/23/health/23mind.html?_r=0

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.