12 Oct

Stresul – repelent natural?

"Vara se face simțită în aceeași măsură prin muște și țânțari, ca și prin trandafiri și nopți înstelate."                          
                                          Marcel Proust

Creatura care produce cele mai multe efecte mortale

Încerci să-ți petreci seara de vară cât mai plăcut, în aer liber, într-un parc sau în curtea proprie lângă un grătar, dar un roi de țânțari nu-ți dă pace. Cu ce te poate amenința? O înțepătură a pielii, lăsând o urmă roșie și senzația de mâncărime?

Pentru unele persoane, o mușcătură de țânțar poate însemna, din păcate, și mult mai mult decât câteva zile de mâncărime, ea poate cauza reacții alergice severe. În plus, există multe boli răspândite de țânțari (Din fericire nu transmit și Ebola). Mosquito_1

Un exemplu relevant se referă la SUA. Virusul West Nile și-a făcut prima apariție în SUA, în 1999. În acel an, la New York s-au confirmat 62 de cazuri de infectare cu acest virus și șapte decese. Până în 2008, numărul de cazuri a crescut în mod substanțial. Numai în 2008, s-au raportat 1356 de cazuri de West Nile pe teritoriul Statelor Unite și 44 de decese.

Să nu uităm că, menționând SUA, ne referim la o țară dezvoltată cu o infrastructură sanitară puternică. Ce se întâmplă în alte părți?

Ei bine, situația este mult mai dramatică: țânțarii ucid în fiecare an mai mulți oameni decât orice alt animal de pe pământ. Acest lucru se întâmplă deoarece țânțarii transportă și malaria, boală care ucide aproape 3 milioane de persoane în fiecare an, mulți dintre ei copii.


Pe cine plac țânțarii cel mai mult

În timp ce pe noi aceste insecte ne caută nebunește, constatăm că alte persoane, din jurul nostru, par complet nederanjate. Este posibil că țânțarii au preferințe? Un răspuns scurt este DA.

Conform lui Jerry Butler, profesor emerit la Universitatea din Florida “Unul din 10 oameni este extrem de atractiv pentru țânțari.”

Este interesant de știut și faptul că, atacatorii sunt țânțarii de sex feminin – cei de sex masculin nu înțeapă oamenii – și ceea ce caută ei nu reprezintă cina lor.

Țânțarii sug sângele uman pentru că acesta le este necesar pentru dezvoltarea ouălor fertile. Se pare însă că acest sânge, nu îl poate oferi oricine. Chelie cu tantar

Deși cercetările sunt încă în fază incipientă, există foarte multe date despre care dintre compușii chimici și mirosurile eliminate de oameni prin transpirație, ar putea fi atractive pentru țânțari.

 • O primă constatare a oamenilor de știință este aceea că sensibilitatea noastră la înțepăturile de țânțar se datorește, în proporție de 85%, moștenirii genetice.

 • “Persoanele cu concentrații mari de steroizi sau colesterol pe suprafața pielii lor atrag țânțarii.” arată profesorul Butler. Nu trebuie însă să vă alertați. Asta nu înseamnă, neapărat, că interesul țânțarilor pentru cineva constituie un indiciu al nivelului crescut de colesterol. Conform lui Jerry Butler organismul acestor persoane poate fi, pur și simplu, mai eficient în procesarea colesterolului ale căror produse secundare rămân pe suprafața pielii.

 • De asemenea, țânțarii au ca țintă, oamenii care produc cantități excesive de anumiți acizi, cum ar fi acidul uric și acidul lactic.

 • Dioxidul de carbon este și el extrem de atractiv pentru țânțari și chiar de la mare distanță. Așa se explică și faptul că țânțarii preferă adulții, supraponderalii, femeile gravide adică persoanele cu corpul mai mare pentru că acestea elimină mai mult dioxid de carbon.

 • Mișcarea și căldura, de asemenea, atrag țânțarii.

Este interesant și faptul procesul de atracție a țânțarilor începe cu mult înainte de aterizarea lor pe pielea cuiva. Țânțarii pot mirosi cina de la distanțe de până la 50 de metri.

Țânțarii și stresul

Am auzit de multe ori cât de devastator este stresul pentru că el poate afecta corpul și mintea noastră, și poate duce la multe și diferite boli. Aici intervine însă ceva neașteptat.

Oamenii de știință ne informează că stresul ne-ar putea proteja de țânțar, “animalul” cel mai letal, cum arătam mai sus.

Cercetările arată că, atunci când suntem stresați, pielea noastră eliberează o substanță chimică naturală – un hormon – care respinge țânțarii. Pielea persoanelor stresate, miroase urât pentru țânțari și, prin urmare, îi ține departe!

Ca urmare, data viitoare, vara, când veți fi la un grătar cu prietenii și familia, observați cu atenție persoanele care nu sunt mușcate de țânțari. Acestea ar putea fi, de fapt, persoanele cele mai stresate, dintre toate!Dilema

Constatarea că stresul îi respinge pe țânțari i-a stimulat pe oamenii de știință și, în prezent, ei încearcă să reproducă hormonul în laborator pentru a se crea un agent de respingere a țânțarilor mai natural și mai sigur decât cele existente.


Cum ne putem proteja de țânțari?

Pe glob există cam 3000 de specii de țânțari dar numai câteva sute de specii sunt relevante din punct de vedere medical. Efectele mușcăturii de țânțar depind de specia de care aparține țânțarul iar speciile sunt bine diferențiate de locul geografic în care se află.

Acest lucru explică de ce mușcătura țânțarilor din România nu este purtătoare de malarie.

Trecutul de circa 170 de milioane de ani al acestor paraziți indică faptul că sunt extrem de rezistenți și că nu vor dispărea curând.

Cum nimănui nu îi plac înțepăturile de țânțar este normal să ne orientăm toți către ceea ce se poate face pentru minimizarea pericolului pe care ei îl reprezintă.

Pentru că bănuim că nimeni nu va căuta stresul numai pentru a ține țânțarii la distanță să vedem alte posibilități.

1. Mijloace chimice.

Majoritatea produselor, pentru combaterea țânțarilor, din comerț, își bazează eficacitatea pe efectele chimice.

Din 1957, DEET (N,N-Diethyl-meta-toluamide) este substanța chimică cea mai frecvent întâlnită în compoziția produselor repelente pentru că acesta este cel mai eficient repulsiv chimic de pe piață.

Produsele pentru respingerea țânțarilor cu un conținut de DEET de 23,8% (cele mai multe formule conțin între 10% și 30%) îi protejează pe utilizatori aproximativ cinci ore.

Întrebarea care ne-o punem însă, este cât de sigur este să ne acoperim cu DEET, ca să ne ferim de înțepăturile țânțarilor? Răspunsul este negativ; substanța este nocivă și pentru om.

Din acest motiv s-au creat și alte produse chimice, cum ar fi Picaridin-ul și Metofluthrin-ul mai puțin periculoase dar și mai puțin eficace.

2. Alternative la produsele chimice de protecție împotriva țânțarilor

O altă posibilitate ar fi folosirea unor substanțe repelente naturale cu care păstrăm și sănătatea noastră și a copiilor noștri, dar și a animalelor și a mediului înconjurător.

Aici trebuie însă specificat că, pe când repelentele din comerț omoară insectele, atât sunt de toxice, cele naturale doar le îndepărtează.

Este util de știut că un efect de respingere a țânțarilor îl au uleiurile de: soia, citronella, cedru, mentă, iarbă de lămâie (lemongrass), mușcate, eucalipt, lavandă, cimbru, scorțișoară, cuișoare, rozmarin, lămâie, arbore de ceai, busuioc ș.a. Există numeroase rețete de utilizare a lor dar nu intrăm în amănunte.

Din păcate efectul acestor preparate este de scurtă durată.

Nu ne place să ne acoperim cu o mulțime de produse, chimicale sau pe bază de plante, dar vrem să prevenim aterizarea țânțarilor pe noi?

O măsură ajutătoare este înlăturarea din mediul în care trăim, a elementelor atractive pentru țânțari. În acest scop:

 • ar trebui să ne inspectăm propria curte. Acest lucru înseamnă găsirea și eliminarea locurilor care servesc drept refugiu pentru țânțari: băltoacele, jgheaburile înfundate, crăpăturile din jucăriile de plastic, recipientele pentru gunoi, butoaiele pentru apa de ploaie fără capace, vasele cu apă pentru animale ș.a.

 • nu strică să fim atenți și la ce culori îmbrăcăm. Negrul, bleumarinul, roșul, în general culorile închise și mai ales în cea de-a doua parte a zilei, ne expun mai mult pericolului de atac. Țânțarii văd mai bine seara decât în timpul zilei, iar pentru ei culorile închise sunt mai ușor de distins.

Sperăm că această, poate prea lungă, dar nu exhaustivă, poveste nu v-a plictisit prea tare.

Dacă ea vă va ajuta să diminuați interferența țânțarilor cu propria viață, sperăm că vă va oferi și un pic mai multă liniște deci, o picătură de fericire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.