06 Mar

15 lucruri despre România pe care, poate, nici toți românii nu le știu

"Cel mai mare inamic al cunoașterii nu este ignoranța ci iluzia cunoașterii."

                                                                          Stephen Hawking

După postarea articolului precedent, am avut unele mustrări de cuget la gândul că scriem despre ținuturi îndepărtate, în timp ce, despre ale noastre nu am scris. Prin urmare, ne-am gândit să reamintim câteva lucruri care au adus celebritate și meleagurilor noastre.

1. România i-a inspirat pe Jules Verne, și pe Bram Stoker, la scrierea cunoscutelor lor romane Castelul din Carpați respectiv Dracula“. Datorită aspectului și toponimiei locurilor, cetatea Colț (datează de la începutul sec. al XIV-lea), de pe teritoriul

Cetatea Colț

Cetatea Colț

satului Suseni, Hunedoara, la intrarea pe valea Râușorului, se presupune cǎ ar fi sursa de inspirație a romanului lui Jules Verne. În ceea ce privește romanul “Dracula”, este deja de notorietate că, domnitorul Vlad Țepeș a fost sursa de inspirație pentru scriitorul irlandez Bram Stoker.

2. Bancnota de 10 bani, având dimensiunile 27,5 x 38 mm, tipărită în 1917, pe vremea regelui Bancnota_10BaniFerdinand, este cea mai mică bancnotă de hârtie tipărită vreodată.

3. Motorul turboreactor, cu care sunt echipate avioanele care zboară prin lume azi, a fost inventat, în 1910, de inginerul roman Henri Coandă.

4. Soprana Alma Gluck, una dintre cele mai faimoase cântărețe din lume, din toate timpurile, stabilită în SUA, s-a născut la București la 11 mai 1884.

5. Biserica Neagră, construită în sec. XIV-XV, este unul dintre cele mai reprezentative monumente de arhitectură gotică din România. Datorită mărimii ei, când a fost finalizată, a primit titlul de Cea mai mare biserică dintre Viena și Constantiopol. Ea se mai bucură și de alte titluri de “cea mai”/”cel mai”: are cea mai mare orgă mecanică din Europa (cu 4000 de fluiere) și cel mai mare clopot din România (6,3 tone).

6. Castelul Peleș, din Sinaia, a fost primul castel din Europa iluminat în întregime cu curent electric. Energia electrică a fost produsă de centrala proprie a castelului, construită în 1888 și este funcțională și astăzi.

7. Ghețarul de la Scărișoara, din munții Bihorului, cu un volum de 75.000 de metri cubi, vechi de mai bine de 3.000 de ani, este al doilea cel mai mare ghețar subteran Scarisoaradin Europa, după ghețarul din peștera Dobsinska, Slovacia, care are 112.000 de metri cubi.

8. Timișoara are o dublă celebritate europeană: în 1869 a fost primul oraș care a introdus tramvaiele trase de cai iar în 1889 a devenit primul oraș european care a folosit curentul electric pentru iluminatul stradal.

9. Tocul rezervor, adică stiloul, a fost inventat de craioveanul Petrache Poenaru (1799-1875), pedagog, inventator, inginer și matematician, membru al Academiei Române. El și-a înregistrat brevetul, mai întâi la Viena, apoi la Paris (brevet 3208, din 25 mai 1827), cu titlul Condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală.

10. Nicolae Constantin Paulescu (1869-1931), medic și fiziolog, profesor la Facultatea de Medicină din București, a descoperit hormonul antidiabetic eliberat de pancreas, numit mai târziu insulină. Deși publicarea rezultatelor cercetărilor sale a precedat cu 8-10 luni anunțarea de către Fr. Grant Banting și Ch. Herbert Best din Toronto (Canada) a descoperirii insulinei, comitetul de acordare a Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină, din anul 1923, i-a recompensat pe cercetătorii canadieni pentru demonstrarea primului tratament eficace al diabetului la om.

Răspunzând campaniei internaționale, inițiate de fiziologul scoțian Ian Murray, profesorul A.W.K. Tiselius, vicepresedinte al Fundatiei Nobel, a recunoscut, în 1969, meritele lui Nicolae Paulescu în descoperirea tratamentului antidiabetic, exprimându-și speranța că „opera de pionerat” a lui Paulescu va fi elogiată cum se cuvine de forurile științifice internaționale.

11. Canalul Dunăre-Marea Neagră este a treia cea mai lungă rută navigabilă din lume, construită de om, după canalele Suez și Panama.

12. Primul actor care a interpretat, în 1932, rolul titular din celebrul film “Tarzan, omul maimuță”, a fost Johnny Weissmüller (1904-1984), sportiv și actor american, născut Peter Johann Weissmüller, în cartierul Freidorf din Timișoara.

13. Mânăstirea Voroneț, din Moldova, este numită Capela Sixtină a Estului. Lăcașul de cult este inclus în patrimoniul mondial UNESCO.

14. Tăblițele de la Tărtăria sunt trei obiecte mici și străvechi de lut, descoperite de arheologul clujean Nicolae Vlassa, în anul 1961, în localitatea cu același nume din județul Alba. Subiectul tăblițelor de la Tărtăria are o frecvență de citare, în articolele științifice din domeniul arheologiei, mult mai mare decât majoritatea artefactelor

Tăblițele de la Tărtăria

Tăblițele de la Tărtăria

arheologice. Tăblițele ar putea candida, datorită semnelor pe care le poartă și vârstei prezumate asociate tăblițelor, la titlul de cel mai vechi scris din lume. Se pare că ele există din jurul datei de 5500 î.Hr. Dacă acest lucru s-ar dovedi, ar însemna că ele sunt cele mai vechi artefacte purtătoare de scris din lume. Celelalte candidate, la cea mai veche scriere din lume, scrierile egipteană și sumeriană, datează din jurul perioadei 3200-3500 î.Hr. Din păcate, determinarea vârstei a rămas o problemă pentru că, datarea cu carbon radioactiv, nu se mai poate face deoarece tăblițele au fost supuse unui tratament termic, în vederea conservării.

15. Muzeul Civilizației Populare Tradiționale „ASTRA”, din Sibiu, este unul dintre cele mai mari muzee în aer liber din lume. Situat în sudul orașului Sibiu, muzeul conține creații ale civilizației populare tradiționale, pre-industriale, românești. Casele, atelierele și complexele de clădiri sunt presărate in jurul unui lac, printre copacii Dumbrăvii Sibiului. Muzeul se întinde pe 96 de hectare, este străbătut de 10 kilometri de alei de-a lungul cărora se găsesc peste 300 de clădiri. Inventarul pieselor din muzeu, multe expuse în interiorul clădirilor, se ridică la 16.000.

Nu-i așa că și faptul că avem și noi cu ce ne mândri constituie o picătură de fericire?

Don’t worry, be happy!


Surse:

1. truenomads.com/2013/12/interesting-facts-about-romania/

2.www.digi24.ro/Stiri/Digi24/Timp+liber/Stiri/Record+de+Guiness+Book+Romania+bancnota+10+bani

3. ro.wikipedia.org/wiki/Tăblițele_de_la_Tărtăria

6 thoughts on “15 lucruri despre România pe care, poate, nici toți românii nu le știu

  1. Sigur ca ne putem mandri si cu alte lucruri minunate,dar a meritat efortul sa fie adunate in acest mod si usor accesil oricuio. Felicitari. Vreau sa mai audut de tine.

  2. In acest caz nu va mai fi jurnal de calatorie. Te invit sa ne faci si noua o vizita,sa scrii un jurnal nou,sigur vei fi apreciat de noi toti de aici si de cei care ne simpatizeaza peste hotare.

  3. . Your favorite reaosn appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.