24 Jul

3 căi sigure către nefericire

arborele sacru 1

Fericirea ….. se află în noi, niciodată în jurul nostru.

M. Sadoveanu

Vrem oare să fim fericiți?

Eu tare aș vrea să fiu fericit. Dar tu?

De fapt, probabil că nimeni nu vrea să fie nefericit și totuși….

Dar ce este fericirea?

Definiții

FERICIRE, fericiri, s.f. Stare de mulțumire sufletească intensă și deplină. – DEX 2009

Fericíre f. Starea omului căruia nu-i lipsește nimica și are corpu și sufletu sănătos: fericire perfectă nu există. – A. Scriban (1939) – lingvist român

La definiția lui August Scriban trebuie făcută adăugirea că fericirea nu este ceva ce îți este dat și ea nu este veșnică.

Prin fericire ar trebui să se înțeleagă o viață plină de țeluri și de conținut.

Ca să folosim un termen la modă, ea poate fi accesată sub forma micilor bucurii care sunt denumite dram de fericire și pe care le vom numi, pe acest blog, picături de fericire.

Pretexte pentru nefericire

Pornind de la observațiile de mai sus, s-ar putea să gândim că fericirea este ușor de obținut. Dar atunci, de ce mulți dintre semenii noștri suferă de depresii, se simt frustrați sau au sentimentul că le lipsește ceva?

Aproape toți cei care suferă de depresii, se consideră nerealizați sau au sentimentul că le lipsește ceva, îl folosesc pe dacă drept laitmotiv în justificări de genul:

dacă ar avea un pic mai mulți bani,

dacă ar avea un serviciu ceva mai ușor,

dacă ar avea partenerul potrivit

fericirea ar apărea imediat. Asta, ca și cum fericirea ar sta pitită după colț, gata să apară…..

Greșeala fundamentală

Unde este greșeala în judecățile de mai sus?

Greșeala care se face constă în convingerea că fericirea omului depinde de circumstanțele care îi învăluie viața și nicidecum de modul în care el reacționează la aceste circumstanțe.

Care este punctul de vedere corect?

Pentru majoritatea oamenilor, fericirea sau nefericirea este, mai degrabă, rezultatul unei opțiuni proprii și nu al unui concurs de împrejurări.

Calea sigură spre nefericire

Pentru a argumenta acest punct de vedere, dr. Joel Wade -psihoterapeut- sub titlul „Cum să fii nefericit?”, a făcut o listă cu trei pași de parcurs pentru obținerea nefericirii.

Iată ce trebuie să faci ca să-ți asiguri nefericirea:

1. Fii cât mai „auto-absorbit(ă)” posibil. Fii convins(ă) că tot ceea ce ți se întâmplă, la serviciu sau acasă, țintește, cu prioritate, gândurile tale, sentimentele și bunăstarea ta.

Poartă toate conversațiile în așa fel încât să vorbești mereu despre tine. Gândește-te numai la tine. Procedează în așa manieră încât fiecare acțiune să îți ofere, sub o formă sau alta, un beneficiu personal.

2. Privește-te ca pe o victimă. Percepe lumea din jurul tău ca fiindu-ți potrivnică. Consideră-i pe ceilalți ca fiind surse ale problemelor tale. Învinuiește-i pe ceilalți pentru frustrările și nereușitele proprii. Spune-ți ție însuți că ești neajutorat(ă), că viața ta se desfășoară fără niciun sprijin.

3. Folosește cât mai mult timp meditând, cu îngrijorare, la viața ta din trecut.

Revino, în mintea ta, iar și iar, la evenimentele negative trăite. Gândește-te mereu la lucruri care te fac supărat(ă) și amărât(ă). Reamintește-ți cum ai fost „rănit(ă)” în trecut și cine s-a făcut responsabil pentru „durerea” ta. Alocă cât mai mult timp retrăirii și reexperimentării, în gând, a acelor evenimente.

Cu o conduită conformă cu cele trei de mai sus poți deveni sigur o persoană jalnică, nefericită.

Ai identificat în acțiunile și atitudinile tale vreuna din cele descrise mai sus? Dacă răspunsul la această întrebare este da, înseamnă că ai găsit cauza principală pentru simțămintele și insatisfacțiile tale în viață.

Poți găsi calea spre fericire

Vestea bună este că, făcând exact contrariul acțiunilor și atitudinilor prezentate mai sus, poți să găsești, pentru propria-ți viață, o direcție mult mai pozitivă, mai fericită.

Asta ar presupune următoarele:

1. Lasă-te absorbit de munca ta, de prietenii tăi, de relațiile tale de familie, de interesele din afara ta. Mută-ți atenția către exteriorul persoanei tale. Lasă-te absorbit de ceea ce faci. Gândește-te la ce ți-ai propus să realizezi iar dacă nu ai visuri și țeluri personale, cu date concrete și chiar termene de realizare, stabilește-ți acum.

2. Privește-te ca pe cel îndrituit și totodată capabil să-ți controleze destinul.

Noi toți avem probleme și eșecuri dar lucrurile se pot schimba în bine atunci când punem stăpânire pe propria noastră stare. Din momentul când conștientizăm acest lucru, putem să mergem mai departe.

3. Concentrează-te pe ceea ce este în perfectă stare în viața ta.

Desigur, în foarte multe cazuri acest lucru nu este tocmai ușor. Mulți dintre noi au de-a face cu circumstanțe economice sau personale nefericite. Asemenea probleme îți pot face mult rău, târându-te în „noroi”.

Acceptă însă faptul că trecutul aparține trecutului. Uită-i pe toți acei oameni care te-au prejudiciat în vreun fel și acest lucru trebuie să-l faci, nu de „dragul” lor ci, pentru binele propriu. Încearcă să-ți imaginezi cum se pot îmbunătăți lucrurile. Acesta este primul pas pentru acțiuni viitoare benefice.

Fără niciun dubiu, viața este suficient de dificilă, așa cum este ea. Trebuie însă să observăm că, de multe ori, transformăm o situație dificilă în una și mai dificilă prin propriul mod de abordare, prin propria noastră reacție.

Cu excepția sărăciei și foametei extreme, fericirea și nefericirea sunt stări ale gândirii proprii, stări pe care le generăm prin reacțiile noastre vizavi de lumea din jurul nostru. Dar dacă noi generăm aceste reacții, înseamnă că ele ne stau la dispoziție permanent, în orice loc și în orice moment al zilei. Prin urmare nu-ți rămâne decât să-ți autoadministrezi picături de fericire. Cum?

Fă-ți mici bucurii:

•  citește o carte;

•  acordă-ți timp pentru un hobby;

•  practică un sport;

•  admiră natura și pentru asta fă plimbări și excursii;

•  identifică și admiră frumosul și plăcutul din mediul tău;

•  cumpără-ți obiectul după care tânjești;

•  ascultă zilnic muzica preferată;

•  vizitează-ți prietenii;

•  vizionează spectacole de calitate (teatru, cinema etc.);

•  și multe altele.

Tu ce alegi?

Don’t worry, be happy!

Bibliografie

1. www.investmentu.com/article/expert/alexander-green

2. www.drjoelwade.com

One thought on “3 căi sigure către nefericire

  1. Felicitari pentru realizarea blogului! Mulţumesc pentru sfaturile si exemplul dat in cei 3 ani cand mi-ati fost director la C.N.”M Eminescu”.Va doresc in continuare o viata linistita si …multă fericire!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.