31 Jul

Amânarea este secretul succesului

Amânarea este asasinul oportunității.”

                                                                  Victor K. Kiam – antreprenor american

 Pentru început se impun câteva explicații privitoare la titlul de mai sus.

 Pe de o parte, mergând pe „firul roșual acestui blog, în mod cert, succesul în viață înseamnă, chiar mai mult decât o singură picătură de fericire. Prin urmare, nu este de mirare că toată lumea dorește să aibă o viață încununată de succes.

 Pe de altă parte, titlul postării contrazice nenumăratele ziceri celebre, precum și cea din motto, despre amânare. La vremea lui, până și Shakespeare ne îndemna să nu amânăm proiectele noastre: Nu slăbi planul tău prin lâncezeală și amânare”.

 În aceeași ordine de idei, titlul pare să fie o apologie a procrastinării.

 În același timp, probabil și experiența de viață a fiecăruia dintre noi ne oferă suficiente exemple despre proiecte care odată amânate, nu au mai avut sorți de izbândă ulterior.

 Dar nu despre acest gen de amânare va fi vorba în cele ce urmează. Subiectul principal îl constituie amânarea recompensei, a plăcerii, a satisfacției.

 Amânarea plăcerii este secretul succesului?

 Rămâne deschisă veșnica întrebare: care este secretul succesului în viață? Ce căi pot duce către țeluri?

 Există printre psihologi părerea că și amânarea plăcerii poate fi o cale ce duce la succes.

 Dar ce se înțelege prin asta? Amânarea plăcerii înseamnă, cu alte cuvinte, renunțarea la o dorință/plăcere acum, în prezent, pentru a obține o răsplată mai consistentă în viitor.

 Iată un exemplu simplu, bine cunoscut: ne abținem pe timpul iernii să mâncăm alimente care îngrașă pentru ca pe când vine vara să arătăm bine la plajă.

 Un experiment și rezultatele sale neașteptate

 În 1972 s-a făcut un experiment cu copii, pentru a se testa capacitatea acestora de a amâna plăcerea.

 Unui copil i se oferea o bezea și putea să o mănânce pe loc sau, mai primea și o a doua dacă putea să aștepte 15 minute fără să o mănânce pe prima.

Fiecare copil inclus în cercetare, era lăsat singur în încăpere, cu bezeaua pe o tavă iar o cameră video ascunsă înregistra comportamentul subiecților.

Cei mai mulți copii nu au putut aștepta cele 15 minute și au mâncat bezeaua. Însă, aproximativ 30% au fost în stare să amâne plăcerea ca să obțină a doua bezea. Filmulețul poate fi văzut aici.

 Dar, și mai interesant, este faptul că, subiecții experimentului au fost monitorizați, după experiment, încă timp de 30 de ani. Ce credeți că s-a constatat?

 Cei care au putut aștepta după a doua bezea au înregistrat mult mai multe succese, au devenit mult mai realizați în perioada de viață care a urmat.

  • Au obținut rezultate mai bune la examenele școlare prin care au trecut. 
  •  Au avut mai puține probleme cu drogurile. 
  •  Au fost mai motivați să-și continue studiile în învățământul superior. 
  •  Au fost mai puțin predispuși la obezitate.
  •  Au făcut mai mulți bani.

 Amânarea plăcerii este o formă a autocontrolului

 Copiii din experimentul descris au uzat, evident că nu în mod conștient, de o serie de tehnici de amânare a plăcerii, în ultimă instanță tehnici de autocontrol.

 Câțiva ciocăneau în tăblia mesei cu degetele, câțiva își manevrau părul, alții mângâiau bezeaua ca și cum ar fi fost o păpușă.

 Toate aceste manifestări nu erau altceva decât tehnici de distragere a propriei atenții. Este adevărat că erau tehnici copilărești dar, în multe cazuri, au funcționat.

 Acești copii, în mod instinctiv, și-au dezvoltat capacitatea de autocontrol de la o vârstă fragedă.

 Psihologii sunt de părere că și adulții, prin exersare, pot să-și dezvolte capacitatea de autocontrol.

 Tema autocontrolului este extrem de generoasă. S-a scris și se scrie mult despre autocontrol, despre rolul autocontrolului, tehnici de autocontrol etc.

 Ceea ce putem afirma cu certitudine este că autocontrolul ne poate aduce numai beneficii, în final atingerea țelurilor, obținerea succesului visat și astfel încă o picătură de fericire.

 

Bibliografie

1. web.archive.org/web/20130425064759/http://www.la-psiholog.ro:80/info/procrastinarea-ce-este-cum-actioneaza-si-cum-scapam-de-ea

2. www.youtube.com/watch?v=Yo4WF3cSd9Q&feature=player_embedded

 3. www.artadeatrai.ro/carti/autocontrolul

 

Don‘t worry, be happy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.