13 Mar

Ați putea trăi fără unde electromagnetice?

"Sensibilitatea la radiațiile electromagnetice este problema de sănătate, în curs de dezvoltare, a secolului 21. Este imperios necesar ca practicienii din sănătate, guvernele, școala și părinții să afle mai multe despre asta. Miza, semnificativă, este sănătatea umană."

William J. Rea, Fondator și director al Centrului de Sănătate a Mediului, Dallas

Știm din școală că ne petrecem viața scăldându-ne într-un ocean de unde electromagnetice.

În general, pentru marea majoritate a oamenilor, prezența undelor nu este semnalată de cele cinci simțuri clasice.

În schimb, prelungirea acestor simțuri, prin folosirea radioului, televizorului, telefonului mobil, a cuptorului cu microunde, a legăturilor prin Bluetooth ș.a. ne permite să sesizăm imediat prezența (și utilitatea) acestor unde.

Rândurile anterioare ar putea fi considerate ca fiind un răspuns la întrebarea din titlu și, ca urmare, subiectul ar putea fi închis foarte rapid.

Lucrurile stau însă altfel, dacă luăm în calcul și situația persoanelor suferinde de hipersensibilitate electromagnetică.

Ce este hipersensibilitatea electromagnetică?

Hipersensibilitatea electromagnetică

Pentru a răspunde la întrebarea de mai sus redăm concluziile studiului efectuat în 2005, de OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

Hipersensibilitatea Electromagnetică (EHS, dacă se folosesc inițialele englezești) se caracterizează printr-o varietate de simptome nespecifice, care diferă de la individ la individ.

Simptomele sale sunt cu siguranță reale și pot varia foarte mult în ceea ce privește severitatea lor.

Oricare ar fi cauza acestei hipersensibilități, ea poate constitui o problemă care blochează individul afectat.

EHS nu are criterii de diagnostic clare și nu există nici o bază științifică pentru a lega simptomele sale de expunerea persoanelor la radiațiile electromagnetice. Mai mult, EHS nu constituie un diagnostic medical și nici nu este clar dacă ea reprezintă o unică problemă medicală.”

Fără să avem intenția de a contrazice concluziile forului medical cel mai competent, în a da verdicte în domeniul sănătății, prezentăm, în cele ce urmează, cazul doamnei Diane Schou care, pornind de la propriile suferințe, a găsit remediul pentru stoparea lor.

Povestea dramatică a Dianei Schou

Doamna Diane Schou este una dintre cei, aproximativ 5% dintre americani, care cred că suferă de hipersensibilitate electromagnetică (EHS), considerând că problemele lor de sănătate sunt cauzate de expunerea la câmpurile electromagnetice, create mai ales de telefoanele mobile, Wi-Fi și alte echipamente electronice.

În anul 2003, după instalarea în apropierea casei ei din Iowa, a unui nou pilon de telefonie mobilă, Diane a început să prezinte simptome violente de boală.

La început a avut palpitații, apoi stări de oboseală, greață și migrene. Cu timpul simptomele s-au agravat incluzând, dureri de cap acute, arsuri și înroșiri ale pielii, spasme musculare și chiar dureri cronice în piept.

După ce a aflat de posibilul diagnostic de hipersensibilitate electromagnetică, pentru a-i atenua suferințele, soțul i-a realizat un spațiu de locuit, ecranat față de undele electromagnetice, un fel de cușcă Faraday, cum este cunoscută o asemenea incintă în lumea fizicienilor.

El a construit o încăpere din lemn pe care a acoperit-o cu două straturi de plasă de sârmă și astfel, după închiderea ușii, undele electromagnetice nu mai pătrundeau în incintă.

Diane și-a petrecut o mare parte din timp în interiorul acestei cuști, dormind pe o saltea dublă așezată pe o bază de placaj.

Când descrie modul în care a trăit în cușca protejată de radiațiile electromagnetice, Diane Schou nu reușește să-și stăpânească lacrimile:

“Este un lucru oribil să trebuiască să fii un fel de prizonier. Am devenit un lepros tehnologic pentru că nu puteam fi în contact cu alți oameni și asta nu pentru că le-aș fi transmis ceva contagios ci pentru că era dăunător pentru mine. Singura mângâiere era că îl puteam vedea pe soțul meu în exteriorul cuștii ecranate și puteam vorbi cu el”.

Situația Dianei Schou s-a schimbat după ce, ascultând de sfaturile unor cunoștințe, s-a mutat din Iowa la Green Bank, West Virginia – o localitate mică, din inima munților Allegheny.

În legătură cu noua ei viață doamna Schou povestește:

Green Bank

Green Bank

“Condițiile de viață de aici îmi permit să fiu o persoană normală. Nu trebuie să stau ascunsă într-o cușcă Faraday, pot fi în aer liber. Pot admira răsăritul, pot vedea stelele pe timp de noapte și pot umbla prin ploaie. Aici, în Green Bank, îmi pot permite să fiu între oameni. Oamenii de aici nu poartă telefoane mobile, așa că putem socializa. Pot să merg la biserică, pot participa la sărbători.”

Condițiile de viață în Green Bank nu sunt ușoare mai spune doamna Schou. “Pentru mulți, venirea aici constituie un șoc cultural, pentru că înseamnă adaptarea la o lume cu un minim de tehnologie care se rezumă la iluminatul electric și încălzire. Dar, pentru persoanele care suferă de sensibilitate electromagnetică, este unul dintre puținele locuri unde ele pot obține ușurarea suferințelor.

Care este secretul acestei localități? Cum de ea poate asigura o existență normală persoanelor hipersensibile la radiațiile electromagnetice?

Locul unde tehnologia bazată pe undele electromagnetice este scoasă în afara legii

Răspunsul la întrebările anterioare este cât se poate de simplu și elimină orice urmă de eventual mister.

Green Bank face parte din NRQZ (National Radio Quiet Zone) Zona Națională de Liniște Radio a SUA.

NRQZ ocupă o suprafață de 33.000 de kilometri pătrați, din teritoriul Statelor Unite, în care transmisiile radio sunt puternic restricționate prin lege, pentru a facilita cercetarea științifică și unele activități de informații militare.

Cea mai mare parte a teritoriilor care aparțin acestei zone este deținută de National Radio Astronomy Observatory (Observatorul Național de Radio Astronomie) și

Telescopul Green Bank

Telescopul Green Bank

permite oamenilor de știință să recepționeze semnalele radio, de nivel scăzut care parvin din univers.

Restul teritoriilor este folosit de armata americană și constituie elemente esențiale ale rețelelor de spionaj.

Mica localitate Green Bank (8,48 km2) din West Virginia, cu o populație de 143 de persoane (conform recensământului din 2010) este lăcașul celui mai mare radiotelescop, complet automatizat, din lume, cunoscut sub denumirea de Telescopul Green Bank.Telescop

Pentru a elimina orice alte semnale, decât cele din Univers, zona de amplasare a telescopului, adică localitatea Green Bank, este o zonă în care este oprită, prin lege, folosirea oricărei aparaturi care funcționează pe baza undelor electromagnetice.

În timp ce mulți dintre noi se cutremură la gândul de a scoate din priză telefonul mobil, laptopul, televizorul, cuptorul cu microunde sau la gândul de a renunța la WiFi sau Bluetooth, interdicția folosirii undelor electromagnetice a atras în Green Bank oameni care suferă de hipersensibilitate electromagnetică.

Multe dintre aceste persoane au decis să trăiască aici pentru a scăpa de durerile de cap severe, de greață, de durerile și problemele cardiace.

În 2013, de exemplu, s-au mutat în Green Bank pentru a scăpa de efectele hipersensibilității electromagnetice, aproximativ 36 de oameni.

Dacă majoritatea dintre noi nu și-ar putea imagina viața în Green Bank, pentru hipersensibilii care locuiesc acolo, e greu să-și imagineze viața în afara lui.

Revenim la întrebarea: Cât de mult putem să ne lipsim de tipurile de tehnologie modernă pomenite mai sus?

Indiferent de răspunsul ce-l dăm, el indică prezența unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. www.who.int/peh-emf/publications/facts/fs296/en/

2. www.bbc.com/news/world-us-canada-14887428

3. en.wikipedia.org/wiki/Green_Bank,_West_Virginia

2 thoughts on “Ați putea trăi fără unde electromagnetice?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.