06 Jul

Atunci când lucrurile merg prost, ne ajută cu ceva dacă ne plângem?

Nu te plânge că ești strivit, dacă te-ai făcut vierme.”

Immanuel Kant

Mai mult ca sigur că aveți planuri, obiective, idealuri sau rezultate pe care doriți să le atingeți. Vă simțiți frustrat(ă) atunci când oricare dintre acestea nu se realizează conform dorinței? Dacă răspunsul este DA, vă ajută cu ceva dacă vă plângeți?

Cred că majoritatea oamenilor este de acord cu ideea că a ne plânge nu ajută dar ce putem face? O soluție interesantă și, după părerea mea, foarte utilă, am găsit în articolul „Did You Fail At Something? Good – Do Something Else” , publicat de Darius Foroux pe blogul său.

O primă idee ar fi să recunoaștem că este inutil să ne plângem când lucrurile merg prost pentru că nu ne ajută cu nimic.

Legat de asta, Darius Foroux îl citează pe Jocko Willink, autorul cărții “Discipline Equals Freedom”: “… când lucrurile merg prost, o să se ivească ceva bun din asta.”

Faptul că a te plânge este un obicei rău este unul dintre primele lucruri care se pot citi și prin toate cărțile destinate dezvoltării personale deci nu este nimic revoluționar în legătură cu această afirmație.

Modul în care Jocko Willink abordează problema este însă mai puțin obișnuit. El, în loc să dea obișnuitul sfat “nu te plânge”, își dă seama că este nevoie de mai mult decât atât pentru schimbarea cu adevărat a comportamentului.

Este de notat că oricât de convinși suntem că este inutil să ne plângem și oricât am încerca să evităm să ne plângem, nu este suficient să ne propunem: “de mâine nu mă mai plâng pentru nimic!”

A te plânge este un obicei și, dacă vrei să scapi de el, trebuie să abordezi problema ca pe oricare schimbare de obiceiuri: trebuie să exersezi.

Dacă ești descurajat atunci când lucrurile merg prost sau continui să te plângi de toate lucrurile care nu merg bine, concentrează-te pe partea bună a lucrurilor.

Jocko Willink nu spune explicit să nu ne plângem. În schimb, spune că din ceva rău ar putea ieși ceva bun.

Așadar, în primul rând, trebuie să ne concentrăm pe lucrurile bune. Cum putem face asta? Prin a adopta o nouă mentalitate care înseamnă a ne impune ca, de fiecare dată când ceva merge prost, folosind sintagma  “Nu-i nimic!” să o legăm de o variantă de înlocuire a ceea ce merge prost.

Mai algoritmic asta ar însemna că: atunci când se întâmplă X (X fiind un lucru rău), fă Y (Y fiind o acțiune bună/utilă/pozitivă).

În cartea sa “Discipline Equals Freedom” Jocko Willink dă exemple edificatoare. Iată câteva din ele:

“Misiunea a fost anulată? Nu-i nimic! Ne putem concentra pe alta. (Înainte de a deveni scriitor Jocko Willink a fost comandant al unei unității Navy SEAL din armata SUA.)

Nu am primit noul echipament de mare viteză pe care l-am vrut? Nu-i nimic! Putem să-l păstrăm pe cel simplu.

Nu am fost promovat? Nu-i nimic! Am mai mult timp pentru a obține ceva mai bun.

Nu am fost finanțat? Nu-i nimic! Dețin mai mult din companie.

N-ai primit slujba pe care ai vrut-o? Nu-i nimic! Dă-ți demisia, câștigă mai multă experiență, construiește un CV mai bun.

Te-ai rănit la sală? Nu-i nimic! Ai nevoie de o pauză în antrenamente.

Am fost învins într-un meci? Nu-i nimic! Mereu învățăm.

Probleme neprevăzute? Nu-i nimic! Avem ocazia să găsim o nouă soluție.”

Probabil că din exemplele de mai sus se înțelege ideea principală: corespunzător fiecărui dezavantaj există și se poate găsi un avantaj.

Pentru a ne schimba mentalitatea respectiv pentru a înlătura obiceiul de a ne plânge, acest “Nu-i nimic!” urmat de o variantă de soluție, este obiceiul perfect pentru a fi adoptat.

El poate fi exersat, la început, cu lucruri mici. Cui îi pasă că s-a spart cana ta de cafea? Nu-i nimic! Vei cumpăra alta nouă!

Toată lumea se poate “antrena” cu asemenea lucruri minore.

Unele probleme s-ar putea ivi atunci când se întâmplă lucruri mari și uităm că ne-am propus să avem atitudinea “Nu mă mai plâng niciodată”.

Însă, în toate cazurile, mersul prost al lucrurilor ar trebui perceput ca un “declanșator” pentru a face altceva. Modul în care poate fi făcut să funcționeze acel „declanșator” este modul în care Jocko îl formulează în “algoritmul” prezentat mai sus.

Este adevărat că această teorie nu este aducătoare de premiu Nobel și nu se poate pretinde nici că este cea mai bună invenție de la inventarea roții încoace dar poate să ne ajute.

Pentru multă lume, inclusiv pentru mine, ea dovedește că, deși ai citit mult despre un subiect, există întotdeauna încă ceva de învățat. În acest context, Darius Foroux afirmă:         “S-ar putea să fi citit zeci de cărți despre mentalitate, dar niciun sfat nu a funcționat până nu am găsit asta.”

Și mai este ceva: căutând fără întrerupere ceva care funcționează cu adevărat nici măcar nu avem timp să ne plângem. Iar dacă reușim să trecem peste problemele vieții concentrându-ne pe “Nu-i nimic!”, probabilitatea de a avea parte de picături de fericire crește în mod cert.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.getpocket.com/explore/item/did-you-fail-at-something-good-do-something-else

2. dariusforoux.com/this-is-how-i-form-good-habits-that-actually-stick/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.