12 Jun

Aveți motive să zâmbiți?

„Cine nu zâmbeşte, n-ar trebui să-şi mai deschidă prăvălia dimineaţa.”

                                                                                     Proverb chinezesc

Zâmbiți, vă rog!

“Zâmbiți, vă rog!” este arhicunoscuta solicitare, pe care toți o respectăm când cineva ne fotografiază. Uneori, sau poate niciodată, nu ne mai punem problema de ce se folosește această formulă. Zâmbim fără să stăm prea mult pe gânduri.

Cererea fotografilor este însă îndreptățită pentru că, zâmbetul ne face mai atractivi.Dale Carnegie

Oamenii arată cel mai bine și mai fericiți atunci când zâmbesc. Potrivit Academiei Americane de Stomatologie Cosmetică, 96 la sută dintre adulții americani cred că un zâmbet face ca o persoană să fie mai atrăgătoare sexului opus.

Deci, data viitoare, când sunteți pe cale de a cere cuiva un randevu faceți-o neapărat zâmbind!

Lăsând gluma la o parte, este util de știut că, zâmbitul ne poate aduce o serie de beneficii, inclusiv beneficii pentru sănătate.

Zâmbitul este o reacție naturală prin care împărțim fericirea noastră cu ceilalți dar el  face mult mai mult decât să transmită lumii că ești fericit.

Zâmbitul nici măcar nu trebuie să fie real pentru a produce efecte însă, cele mai binefăcătoare sunt totuși zâmbetele reale.

Mulți oameni afișează zâmbete false (gândiți-vă la artiștii de circ care zâmbesc și în timp ce execută un salt mortal), chiar dacă ei nu-și dau seama.

Fața noastră are 44 de mușchi, care permit afișarea a mai mult de 5.000 de tipuri diferite de expresii, dintre care multe sunt zâmbete.

Zâmbetele false folosesc de obicei mai puțini mușchi decât zâmbetele reale, care implică mușchii din jurul ochilor.

Zâmbitul are ca efect și declanșarea unor activități la nivelul creierului, mai exact, în cortexul frontal stânga, care este zona creierului care înregistrează fericirea.

Prin urmare, nu este deloc lipsit de importanță cât de des zâmbiți într-o zi.

Ar fi util să știm, mai exact, pentru ce beneficii merită să punem în mișcare mușchii de care vorbeam pentru ca expresia noastră facială să reprezinte un zâmbet.

Iată 12 beneficii, pe lângă cel menționat mai sus:

1. Zâmbitul te poate face fericit (chiar și atunci când nu ești).

Aminteam mai înainte că simplul act de a zâmbi trimite un mesaj creierului tău cum că ești fericit.

Atunci când ești fericit, corpul tău eliberează toate tipurile de endorfine legate de starea de bine. Această reacție a fost studiată încă din anii 1980 și a fost dovedită de oamenii de știință.

În 1984, un articol din revista Science arăta că, atunci când oamenii mimează diferite expresii emotionale, în corpurile lor se produc modificări fiziologice cum ar fi de exemplu schimbări de ritm ale inimii și ale respirației.Gioconda

Un studiu german a ajuns la concluzia că și doar mimarea zâmbitului, prin ținerea unui pix între dinții încleștați, declanșează în corpul omului reacțiile specifice stării de fericire.

Este interesant de menționat că, aceleași cercetări au arătat și că oamenii care se încruntă declanșează reacții în corp ce denotă că sunt mai puțin fericiți, iar prin folosirea unui pix între dinți, dar cu mimarea proastei dispoziții se declanșează reacții specifice nefericirii.

Deci, data viitoare când simțiți tristețe sau supărare, încercați să zâmbiți!

2. Zâmbetul tău poate face și pe alții fericiți.

“Când zâmbești, toată lumea zâmbește cu tine.” spune un cântec făcut celebru de Louis Armstrong.

E perfect adevărat. Cercetările arată că zâmbitul este contagios. Aproximativ 50% din persoane ne întorc zâmbitul.

Ai fost vreodată pe lângă cineva căruia tocmai i s-a întâmplat ceva fantastic de bine? Este aproape imposibil să nu te simți, de asemenea, bine.

Simplul fapt de a vedea un prieten zâmbind poate activa și mușchii feței tale pentru a afișa aceeași expresie, fără ca tu să fii conștient de faptul că o faci.

Atenție însă, contagiunea este valabilă și în sens invers: încruntarea acționează la fel însă ca reacție negativă, așa că alege zâmbitul și vei vedea lumea zâmbindu-ți înapoi!

3. Zâmbitul te poate ajuta să te destresezi.

Data viitoare, când ești stresat de muncă sau constați că blugii preferați au devenit mai puțin confortabili, nu leșina. Respiră adânc de câteva ori și zâmbește!

Zâmbitul poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu anxietatea pentru că declanșează eliberarea de endorfine care contracarează și diminuează hormonii de stres.

Când zâmbitul transmite creierului că te simți fericit (chiar dacă nu ești cu adevărat  fericit … încă), ritmul respirației și frecvența cardiacă scad și se reduce stresul.

Reducerea stresului este importantă pentru sănătate, pentru că implică și scăderea temporară a tensiunii arteriale, îmbunătățirea digestiei și reglarea conținutului de zahăr din sânge.

Rețineți că acest lucru funcționează și în timpul antrenamentelor de fitness! Zâmbitul poate face minuni în ultimele, cele mai grele, 5 minute,  petrecute pe banda de alergat!

4. Zâmbitul te poate ajuta să obții un loc de muncă.

Dacă ești pe cale de a merge la un interviu de angajare, ai putea crede că aspectul tău este legat doar de purtarea de haine frumoase. Greșit! Nu este suficient să alegi doar hainele; ele trebuie asociate cu un zâmbet.

Conform unui studiu publicat în numărul din decembrie 2009, al Personality and Social Psychology Bulletin, persoanele participante la cercetare au avut de privit fotografiile full-corp ale 123 de oameni pe care nu i-au întâlnit niciodată.

Oamenii din fotografii au avut una din două expresii: neutră (ca pentru fotografia de pașaport) sau cu un zâmbet.

Și ce credeți? Când s-a pus problema de a indica persoanele plăcute, de încredere, conștiincioase și stabile, observatorii au ales fotografii cu oameni zâmbitori.

Nu-i așa că aceste trăsături sunt asemănătoare celor pe care cele mai multe companii le doresc de la un angajat?

5. Zâmbitul poate duce la râs.

Ai râs vreodată fără să zâmbești? Practic este imposibil de a o face. De multe ori, zâmbitul are șansa de a se transforma într-un acces de râs, uneori chiar isteric.PisicaZâmbitoare

Numeroase studii au scos în evidență beneficiile pentru sănătate ale râsului, inclusiv faptul că acesta acționează ca un mini antrenament fizic care arde calorii și lucrează asupra mușchilor abdominali.

De asemenea, râsul îmbunătățește fluxul sanguin, micșorează nivelul de zahăr din sânge, reduce stresul și îmbunătățește somnul. În același timp, el poate mări nivelul de anticorpi care luptă împotriva infecțiilor din organism și contribuie astfel la stimularea sistemului imunitar.

Care este morala? Zâmbiți și râdeți cât mai des!

6. Zâmbitul te face să te simțiți bine.

Eliberarea de endorfine care însoțește zâmbitul face mai mult decât să diminueze stresul, îmbunătățește și starea de spirit.

Așa că, data viitoare când te simți “la pământ” sau “bătut de soartă”, încearcă să zâmbești. Arborează un zâmbet pe față, chiar dacă nu este în întregime real și încearcă să-ți petreci ziua cu ceva simplu, ușor de făcut, și gratuit.

Atunci când nu poți găsi un motiv pentru zâmbit uită-te la un DVD amuzant, citește niște glume sau sună un prieten.

Uneori, inclusiv citirea unor cuvinte (cum ar fi: zâmbet, rânjet, încruntare, etc.) ar trebui să te facă să te simți mai bine, după cum arată un studiu, publicat in Psychological Science, conform căruia și simpla citire a anumitor cuvinte  poate avea ca efect activarea mușchilor faciali specifici.

7. Zâmbitul îți îmbunătățește productivitatea.

S-a demonstrat că zâmbitul crește productivitatea în îndeplinirea unor sarcini.

Nu întâmplător există pe Internet, de exemplu pe YouTube, nenumărate filmulețe cu scene hazoase care îi pot face pe oameni să zâmbească, să râdă și apoi, după momentele respective de pauză, să lucreze mai cu spor.

8. Zâmbitul încurajează încrederea.

Studiile arată că suntem mai de încredere unii altora, atunci când zâmbim.

Încrederea este o componentă importantă a sănătății sociale prin urmare se poate afirma că relațiile dintre oameni sunt construite pe zâmbit.

9. Zâmbitul ameliorează durerea.

Amândouă, zâmbitul și râsul, s-au dovedit capabile în a reduce durerea.

Explicația este simplă: ele produc, cum am mai arătat, eliberarea de endorfine care, multe dintre ele, pe lângă faptul că îmbunătățesc starea de spirit, acționează și în calitate de analgezice naturale.

10. Zâmbitul poate facilita succesul.

Un zâmbet îți poate crea imaginea unei persoane încrezătoare, sigură de sine și, în acest fel, poți ajunge să câștigi bani mai mulți: primești sfaturi și idei de afaceri mai ușor. De asemenea, îți mărește șansa de a avansa pe scara ierarhică.

11. Zâmbitul întinerește.

Zâmbitul întinde pielea feței iar studiile arată că, drept rezultat, persoanele care nu fac economie de zâmbit arată mai tineri cu aproximativ 3 ani.

12. Zâmbitul te face mai longeviv.

Efectele zâmbitului real se extind dincolo de aspectul exterior mai agreabil.

Potrivit cercetărilor, oamenii care zâmbesc des trăiesc mai mult cu aproximativ 7 ani.

Zâmbind ei se eliberează de stres, ceea ce le protejează inima și drept urmare se pot menține sănătoși mai mult timp.

În același timp organismul li se relaxează fapt ce permite sistemului lor imunitar să reacționeze mult mai rapid și eficient împotriva agenților purtători de boli.

În final să dăm răspunsul și la întrebarea din titlu: avem cel puțin 13 motive ca să zâmbim. Consecința va fi, mai mult ca sigur, o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. www.sparkpeople.com/resource/wellness_articles.asp?id=1529

2. www.sunwarrior.com/news/15-health-benefits-of-smiling/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.