07 Nov

„Carpe diem!”

Având în vedere că viitorul este alcătuit din elemente abstracte și logice – păreri, presupuneri, deduceri – nu poate fi mâncat, simțit, mirosit, văzut, auzit sau gustat în vreun fel. Fuga după acest viitor este ca fuga după o fantomă, cu cât te apropii mai mult de ea, cu atât se îndepărtează mai tare.”      
                                               Alan Watts

Nimeni nu poate fi perfect

O mulțime de oameni cred că soluția pentru a învăța perfect o limbă străină este a studia, a studia și iar a studia. Și astfel într-o zi, speră ei, apare perfecțiunea.

Muncă, muncă și iar muncă și cândva, în viitor, va apărea succesul. Fiind vorba de o limbă străină, succesul înseamnă fluență de 100% și competențe de comunicare identice cu cele ale unui vorbitor nativ. Deci, perfecțiune 100%.R.Williams

Nu vi se pare că o asemenea abordare conduce spre o modalitate tristă să-ți trăiești viața? Să aștepți, după o asemenea zi din viitor, adică până vei fi perfect, ni se pare a fi un obiectiv intangibil pentru că niciodată și nimeni nu poate fi perfect. Acesta este adevărul.

Nu putem fi niciodată perfecți.

Constatarea că nu putem atinge perfecțiunea nu trebuie să ne demoralizeze sau să ne facă să ne simțim prost.

Nu trebuie să confundăm succesul cu perfecțiunea. A fi de succes nu înseamnă același lucru cu a fi perfect. Unii dintre cei mai de succes oameni din lume precizează că în viață chiar e nevoie să eșuezi de câteva ori pentru că numai din eșecuri, înveți și apoi crești.

Revenind la demersul de însușire a unei limbi străine, se conturează ideea că nu este cazul să așteptăm să ajungem să fim perfecți la capitolul comunicare în limba respectivă ci trebuie să purcedem la utilizarea ei.

Și, cu această ocazie, vom descoperi, că știm deja mult mai mult decât credeam. Prin utilizare practică și folosirea cu curaj, comunicarea în limba nou studiată se va îmbunătăți.

Muzica și viața

Bineînțeles, această discuție, despre însușirea unei limbi străine, este doar preambulul unei teme mult mai generale pentru invocarea căreia expresia Carpe diem – Trăiește clipa, dintr-un poem latin scris de Horațiu, ni se pare foarte potrivită.


Viața este scurtă – exprimată în ore, aproximativ 653.146 (74-75 de ani, reprezintă speranța de viață în România).

În ore, durata medie a unei vieți este frapant de scurtă. Nu este păcat să ratăm micile bucurii, din diferitele etape ale devenirii noastre, din cauza focalizării pe un scop final, magic – scopul de a fi perfect într-o zi?

Un renumit filozof englez, Alan Watts, a făcut o subtilă analogie între muzică și viață.

Alan Watts

Alan Watts

După părerea lui “Muzica nu se face având ca țintă principală finalul compoziției. Dacă lucrurile ar sta așa, ar fi considerați ca fiind cei mai buni, dirijorii care ar cânta cel mai repede. Ar fi considerați ca fiind cei mai buni compozitorii care au scris numai finale. Oamenii ar merge la concerte numai pentru a asculta acordurile finale.

După părerea filozofului, scopul unei melodii este să o cântăm, să dansăm și să ne bucurăm de ea.

Trebuie să subliniem însă că, din păcate, muzica nu este ceva care a contribuit sau contribuie la educația noastră, la comportamentul nostru de zi cu zi.

Coridoarele vieții

Sistemele de școlarizare sunt concepute astfel încât trecerea prin ele se face conform unor tipare din care este imposibil de evadat.

În acest context, părinții nu pot să facă nimic altceva decât să-și plaseze copilul pe coridorul inițial, grădinița. Când se termină grădinița urmează automat alt coridor, prima clasă, care conduce la al doilea coridor și așa mai departe …

După ieșirea din școala primară urmează liceul, turația crește și urmează un alt sistem de coridoare … mai ales pentru cei care au de gând să meargă și la facultate.

Apoi, după facultate, absolvenții constată că anii au trecut foarte repede: abia că au intrat în școala primară și deja sunt absolvenți de facultate, gata să se alăture lumii.

Acesta este momentul când începe zarva“, pentru noile generații care devin active.

Fie, ca exemplu, cazul unei persoane care își alege să lucreze în domeniul asigurărilor, un domeniu, atrăgător sub aspectul câștigurilor posibile.

Pentru ea, prima mare problemă acaparatoare este – ce cotă să obțină?

În toată perioada care urmează, pentru a accede la succes, marea problemă obsedantă va fi găsirea unui număr cât mai mare de clienți.

Și, apoi, într-o zi, după vârsta de 50 de ani, poate va putea exclama: “Dumnezeule! Am ajuns! Sunt acolo! ” – adică este o persoană de succes.

Numai că, fără întârziere, apare și constatarea că de fapt nimic nu o face pe persoana în cauză să se simtă foarte diferit față de cum s-a simțit din totdeauna.

Această constatare este ușor dezamăgitoare și individul se simte păcălit. Și chiar a fost totul o păcăleală. O păcăleală teribilă.

Toate coridoarele parcurse și strădaniile care le-au urmat au dus la pierderea sau plasarea în fundal a restului, a esențialului, a frumosului.

Carpe diem!
Pur și simplu, pe toată linia, a fost vorba de o autoamăgire. Individul a crezut că, prin analogie cu un pelerinaj, viața a fost un voiaj, care a avut un țel serios la sfârșitul ei, iar preocuparea principală a fost atingerea acelui țel. CitatWatts

Dar, de-a lungul întregului drum s-a ratat esențialul, după Alan Watts – ceva muzical – iar individul “ar fi trebuit să cânte și să danseze, în timp ce muzica cânta.”

Având în vedere cele de mai sus, ca să sorbim picături de fericire, la trecerea noastră prin viață, poate e bine să avem în vedere și versetul lui Horațiu (Ode I, 11, 8): “Carpe diem, quam minimum credula postero” – “Trăiește clipa de azi și fii cât mai puțin încrezător în viitor”.

Don‘t worry, be happy!

Surse:

1. www.youtube.com/watch?v=WGoTmNU_5A0&feature=player_embedded

2. ro.wikipedia.org/wiki/Alan_Watts#C.C4.83r.C8.9Bi

3. en.wikipedia.org/wiki/Carpe_diem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.