26 Aug

Ce ar trebui să ofere copiilor părinții?

Dragostea și respectul sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să țină seama un părinte. E valabil și în orice alt fel de relații.”

Jodie Foster

 

Probabil că acest articol nu este de interes general dar, “iubite cititorule”, îl ai în față pentru că, am considerat că unor părinți și bunici le va prinde bine (este util de știut), iar pe mine personal, documentarea pentru el și scrierea lui m-au ajutat să-mi lămuresc unele lucruri.

În calitatea mea de bunic (evident că tema mi-a fost inspirată de propria-mi familie), adesea  m-am întrebat dacă “părinții de azi”, se ocupă în mod corect de copiii lor.

Zic de părinții din ziua de azi pentru că, mai mult ca niciodată, viața de familie este extrem de complicată, o caracteristică a ei fiind absența îndelungată de acasă a părinților.

Chiar și în cele mai normale familii, amândoi părinții lucrează “de dimineața până seara” iar de familiile în care unul sau chiar amândoi părinții sunt “plecați în Spania” nici nu mai vorbesc.

Ca urmare, în puținul timp pe care îl petrec cu copiii lor, ce ar trebui să ofere “părinții de azi” acestora, organizare sau căldură? Când spun organizare mă refer la reguli și valori de respectat iar, în ceea ce privește afecțiunea, pe ea nu cred că mai trebuie să o definesc.

Aș mai preciza că, într-un fel, cei doi termeni par să se excludă reciproc: organizarea sau structura include o oarecare rigiditate, disciplină, severitate pe când afecțiunea poate însemna și permisivitate, poate chiar lipsa regulilor.

Opinii extrem de importante legate de această problemă are d-na dr. Lisa Damour, psiholog specializat în problematica adolescentelor și autoare a cărții Untangled: Guiding Teenage Girls Through the Seven Transitions Into Adulthood.

Domnia sa a avut, în 26 iulie a.c. o conversație cu Kevin Delaney, redactor-șef al site-ului web Quartz, cu tema Copiii au nevoie mai mult de structură decât de căldură de la părinții lor, din care am preluat majoritatea ideilor care urmează.

Copiii au nevoie atât de afecțiune, cât și de structură, pentru a se dezvolta în adulți de nădejde și fericiți. Dar, dacă părinții nu pot oferi decât una din cele două, din cauza lipsei de timp, aceea ar trebui să fie structura.

Legat de asta părerea doamnei psiholog este: “Copiii pot primi căldură de la profesorii lor, de la părinții prietenilor lor, dar structură pot obține doar de la părinți, lucru demonstrat de studiile pe această temă.”

Copiii care sunt crescuți într-un mod rigid, calculat, pot fi mai puțin fericiți ca adulți, dar vor avea instrumentele de care au nevoie pentru a “funcționa”.

Copiii crescuți fără disciplină sau reguli pot rămâne nedezvoltați și prost “echipați” pentru maturitate.

Cele mai grave rezultate vin însă atunci când copiii sunt crescuți fără nici una dintre cele două elemente, organizare și căldură; aceștia riscă să devină delincvenți, conform doamnei dr. Lisa Damour.

Este mult mai bine să vă asigurați că copiii primesc amândouă: atât organizare cât și căldură. “Trebuie să se simtă iubiți și trebuie să cunoască regulile”, a spus ea. “Asta e treaba ta ca părinte”.

În realitate, în ciuda faptului că nu recunosc acest lucru, ba chiar protestează contra ideii, adolescenții doresc structură de la părinții lor precum și răspunsuri la întrebări de genul: Ce valori respecți? Ce este un om de valoare? Ce valoare crezi că ai? Ţie ce îţi dă valoare? Ce valoare oferi?

 De altfel, este de subliniat că abandonarea regulilor de către părinți, permisivitatea și inconsecvența lor, pot fi tulburătoare și provoacă neliniște pentru copii.

“Fiind adolescent te simți ca și cum ai fi scăpat de sub control și ești înconjurat de oameni care sunt în afara controlului. Nu vrei ca nici părinții să nu fie sub control”, spune Lisa Damour.

Doamna psiholog – ea însăși mamă a unei adolescente – face următoarele recomandări privind educarea adolescenților, izvorâte din experiența dobândită în dubla sa calitate:

Reguli cadru în privința siguranței. Copiii sunt mai apți să respecte regulile dacă înțeleg că scopul acestora este să-i păstreze în siguranță. Dacă li se cere respectarea unor reguli invocându-se motive de moralitate sau ierarhie (de exemplu, “pentru că sunt tatăl tău!”) probabilitatea ca ei să refuze este mai mare.

Nu subestimați valențele cererii de scuze! Spuneți adolescenților că  sunt respectați și cereți-vă scuze pentru eventualele situații în care, din eroare, s-a întâmplat contrariul – o asemenea atitudine ajută la construirea încrederii.

Stresul este o parte normală a creșterii și îi ajută pe adolescenți să crească și să devină rezistenți. El devine însă o problemă atunci când nu există perioade de întrerupere a stresului (pauze) sau oportunități de relaxare.

Tehnologia ar trebui să fie introdusă la copii cât mai târziu posibil și să fie păstrată în afara dormitorului. Jocurile video, social media și internetul le solicită mult atenția și, tehnologia poate deveni astfel inamicul somnului, care însă este esențial pentru sănătatea adolescenților. “Poate că veți pierde bătălia, dar aș prefera să pierdeți bătălia cu copilul în vârstă de 17 ani decât cu unul cu vârsta de 13 ani” spune doamna Damour.

Recomandări se pot face multe dar, este cert că părinții sunt cei mai buni judecători privind ce este cel mai bine pentru copiii lor. Modalități de a proceda bine sunt cu nemiluita, esențial este să punem pe primul plan ceea ce este în interesul copiilor pe termen mediu și lung.

Dacă, în creșterea copiilor voștri ați reușit să îmbinați cele două elemente, organizarea și căldura, puteți considera că stăpâniți un pahar plin cu picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

qz.com/1039939/child-psychologist-lisa-damour-says-kids-need-rules-more-than-affection-from-their-parents/?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.