15 Jan

Ce așteptăm de la viață?

“Cel care este pregătit pentru orice eventualitate, a câștigat jumătate din bătălie.”

                                                     Miguel de Cervantes

Recent am trăit momentele trecerii dintre ani când am făcut bilanțuri și ne-am exprimat dorințele privind așteptările pe care le avem de la viață.

În acest context, pare firesc ca fiecare dintre noi să își fi exprimat așteptări cum ar fi: viață fericită și ușoară lipsită de griji, dragoste împărtășită, un fizic perfect, bani, popularitate, respect și admirație.

Toată lumea are asemenea așteptări și firescul lor provine din faptul că este cea mai simplă și ușoară conduită.

Răspunsurile de genul: “Vreau să fiu fericit, să am o familie mare și un loc de muncă care să îmi placă”, la întrebarea “Ce aștepți de la viață?”, sunt universal valabile și nu personalizează individul.

Ca urmare, întrebarea “Ce așteptăm de la viață?” nu are de ce să prezinte interes. Întrebări mai interesante la care, probabil, nu multă lume se gândește, ar fi de genul “Ce durere ai accepta în viața ta?” sau “Pentru ce ai fi dispus să lupți?” sau “Ce sacrificii ai fi dispus să faci în viață?”ToDoWithYourLife

Acestea par a fi întrebări mult mai determinante pentru modul în care viețile noastre își urmează cursul.

Toată lumea vrea să aibă un loc de muncă grozav, independență financiară, dar nu toată lumea este dispusă să suporte pentru asta săptămâna de lucru de 60 de ore, o navetă lungă până la locul de muncă, redactarea și citirea unor maldăre de documente plictisitoare, alergatul de-a lungul și de-a latul ierarhiilor companiilor ș.a.

Mulți dintre oameni vor să fie bogați și să-și satisfacă imediat dorința de a acumula avere, fără riscuri dar fără sacrificii.

Toată lumea ar vrea să aibă o relație minunată, o căsnicie și o viață sexuală pe măsură, dar nu toată lumea este dispusă să treacă prin discuții dure, tăceri incomode, sentimente rănite și psihodrame de tot felul.

Fericirea necesită însă luptă iar experiențele negative pot fi evitate cu mult timp înainte ca ele să dea naștere la momente de viață presărate cu hohote de plâns.

La baza tuturor comportamentelor umane, nevoile sunt, mai mult sau mai puțin, asemănătoare.

Experiențele pozitive sunt ușor de gestionat însă cele negative sunt acelea cu care trebuie să ne luptăm, noi toți.

Prin urmare, calea spre obținerea lucrurilor bune de la viață trece prin relele pe care suntem dispuși și capabili să le îndurăm.

Oamenii vor un fizic uimitor dar, nu pun capăt obișnuințelor negative, nu-și pun problema modului cum pot rezista la durere și la stresul fizic care sunt asociate cu activitatea desfășurată cu regularitate într-o sală de gimnastică, nu respectă “privațiunile” impuse de o alimentație sănătoasă, nu dau importanță  planificării  propriei vieți, în cele mai mici detalii.

Oamenii doresc să înceapă propria afacere sau să devină independenți financiar dar, nu au în vedere faptul că nu poți ajunge un antreprenor de succes dacă nu găsești căile de a depăși riscul, incertitudinea, eșecurile repetate și orele de “lucru nebun” și toate acestea pentru ceva despre care nu știi dacă va avea sau nu succes.

Oamenii vor un partener de viață ideal. Nu este însă suficientă legarea de o persoană, fără a ține cont și de tulburările emoționale de care poate fi însoțită: incompatibilități și respingeri de tot felul, tensiuni sexuale care nu se eliberează, momente când ochii privesc în gol și așteaptă lângă un telefon care nu sună. Toate acestea sunt părți ale jocului iubirii în care însă nu poți câștiga fără să joci.HowCanReachTheGoal

Am înșirat câteva din aspectele care par a determina succesul și pentru care nu este potrivită întrebarea “De ce anume vreți să vă bucurați în viață?”

Întrebarea mai potrivită ar fi: “Ce durere sunteți dispus să suportați?”

Calitatea vieții omului nu este determinată de experiențele sale pozitive ci de experiențele negative depășite cu succes.

Prin urmare, tratarea experiențelor negative este calea de a obține răspunsul la ce vrei să faci cu viața ta.

În tot felul de discursuri și cărți pot fi întâlnite o mulțime de sfaturi de genul: “Succesul tău depinde doar de cât de mult îți dorești ceva. Ca să reușești trebuie să dorești cu tărie!”

Dar, toată lumea vrea ceva și toată lumea vrea cu tărie. Nimeni însă nu este conștient dacă dorește “suficient” acel ceva.

Dacă vrei beneficiile unui anume ceva în viață, trebuie să vrei, de asemenea, și costurile.

Dacă vrei un fizic “de arătat pe plajă”, trebuie să vrei și sudoarea, efortul jogging-ului de dimineață devreme, unele frustrări alimentare ba chiar și foamea.

Dacă dorești un AUDI, va trebui să accepți și costurile sale sub forma muncii  prelungite zi de zi până noaptea târziu, riscurile caracteristice afacerilor, precum și posibilitatea să enervezi o persoană sau mii de persoane.

Dar atenție, dacă vă aflați în situația că doriți ceva lună de lună, an după an dar, nu se întâmplă niciodată nimic care să vă apropie de acel ceva, atunci poate ceea ce doriți de fapt este o fantezie, o idealizare, o imagine sau o promisiune falsă.

Poate ceea ce vreți nu este exact ceea ce vreți ci doar ceva care vă creează o imagine care vă încântă. Poate că de fapt nu vreți deloc acel ceva.

Câți dintre noi, posesori eventuali ale unor fărâme de talent (actoricesc sau musical) nu ne-am dorit în adolescență să devenim vedete?

Ne și vedeam pe scenă aducând publicul în extaz. Cu toate acestea, drumul prin viața reală nici măcar nu ni s-a intersectat cu lumea artelor de scenă.

Cum rămâne atunci cu ideea că ceea ce îți dorești cu tărie poți să realizezi?

Explicația este simplă: la întrebarea niciodată pusă “Ce sacrificii am fi fost dispuși să aducem pentru realizarea acestui vis?” nu am fi răspuns corect.

Intrarea în lumea artelor este extrem de dificilă, însemnând poate mai multe runde de examene de admitere; după terminarea studiilor ar fi urmat viața grea a artiștilor, în căutare de contracte, repetiții nesfârșite, turnee obositoare ș.a.m.d.

Totul a fost un vis precum un munte, ce ar fi trebuit urcat pas cu pas, urcuș care nu prea ne-a atras; ne-a plăcut să ne imaginăm doar partea de sus a muntelui. Am crezut că am vrut ceva, dar în realitate se pare că nu.

Am vrut recompensa și nu lupta. Am vrut rezultatul și nu procesul. Am fost atrași de victorie și nu de luptă. Viața însă nu funcționează în acest fel.

Răspunsul la întrebarea “Cum alegi să suferi?” spune mai mult despre o persoană decât dorințele și fanteziile sale.

Nimeni nu poate avea o viață lipsită de durere. Ea nu poate fi toată numai trandafiri și zâmbete.

Întrebarea de mai înainte este grea dar contează foarte mult. Întrebările despre plăcere sunt ușoare și generează răspunsuri similare de la majoritatea dintre noi. Întrebarea mai interesantă include durerea. “Care este durerea pe care sunteți dispus să o suportați?”

Este o întrebare care ne poate schimba viața. Este întrebarea care ne individualizează, care ne definește, ne desparte și, în cele din urmă, ne aduce împreună.

Ești definit ca individ de valorile pentru care ești dispus să lupți.OricePersoaanaDeSucces

Oamenii care se luptă bucuroși cu aparatele din sălile de fitness sunt cei care vor căpăta o formă fizică bună.

Oamenii care acceptă săptămânile lungi de muncă și politica ierarhiilor din firme vor ajunge să urce pe scara ierarhică.

Oamenii care acceptă stressul, incertitudinea, ba chiar și momentele de insucces, din viața artiștilor sunt, în cele din urmă, cei care vor ajunge vedete.

Componenta cea mai simplă și de bază a vieții o constituie lupta: luptele noastre determină succesele noastre. Așa că, dacă veți alege cu înțelepciune luptele, în mod cert, veți ajunge în posesia unor picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse: markmanson.net/question

4 thoughts on “Ce așteptăm de la viață?

  1. Nici o persoana nu poate realiza toate astea,viata e cruda.Daca muncesti 60 de ore pe saptamana ori nu seti fericit,ori nu ai sanatate sau nu ai un corp frumos.Niciodata nimeni nu le va putea avea pe toate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.