07 Dec

Ce durere accepți în viața ta?

 „…O luptă-i viaţa; deci te luptă/ Cu dragoste de ea, cu dor…

George Coșbuc

 

Toți ne dorim “să trăim bine”. Toți am vrea să avem o viață fără griji, fericită și ușoară, să ne îndrăgostim, să avem relații minunate, să arătăm perfect, să facem bani mulți, să fim populari și respectați, să fim admirați imediat cum intrăm într-o încăpere cu oameni.

Toată lumea ar dori așa ceva pentru că este firesc să placă așa ceva.

Dacă întrebi pe cineva: „Ce vrei de la viață?” și răspunsul este ceva de genul: „Vreau să fiu fericit, să am o familie minunată și un job care îmi place”, putem vorbi de un răspuns stereotipic care de fapt nu înseamnă nimic.

O întrebare mult mai interesantă, o întrebare pe care, probabil, nu multă lume o are în vedere, ar fi: “Ce durere accepți în viața ta?” sau varianta „Pentru ce ești dispus să lupți?”

Întrebarea este mai interesantă pentru că ideea pe care se bazează pare a fi un factor mai important al modului în care viața noastră evoluează.

Toți am vrea să avem un loc de muncă și o independență financiară uimitoare – dar nu toată lumea ar vrea ca pentru asta să suporte 50 de săptămâni de muncă, navete lungi, hârțogărie insuportabilă de navigare prin ierarhiile arbitrare și limitate de o blazare infernală ale firmelor de stat sau private.

Oamenii doresc să fie bogați fără riscul, fără sacrificiul, fără satisfacția întârziată necesare acumulării averii.

Toată lumea vrea să aibă parte de sex grozav și o relație minunată – dar nu toată lumea este dispusă să treacă, pentru a ajunge acolo, prin conversații dure, tăceri incomode, sentimente rănite și psihodrame emoționale, poate toate inerente vieții de cuplu.

Fericirea necesită efort și pozitivul este efectul secundar al manipulării negativului. Experiențele negative pot fi evitate numai până când ele revin în forță, chiar copleșitoare, pentru că din păcate ele revin.

La baza întregului comportament uman, nevoile indivizilor sunt mai mult sau mai puțin similare. Experiența pozitivă este ușor de manipulat. Există însă și experiențe negative cu care cu toții ne luptăm. Prin urmare, ceea ce obținem de la viață nu este determinat de sentimentele bune pe care le dorim, ci de sentimentele rele pe care suntem dispuși și capabili să le susținem pentru a ne duce la acele sentimente bune.

Oamenii își doresc un fizic extraordinar. Dar nu se aleg cu așa ceva decât cei care apreciază la justa valoare durerea și stresul fizic care acompaniază antrenamentele regulate din sala de gimnastică. (Excepție fac indivizii cărora le place să calculeze și să calibreze mâncarea pe care o consumă, plănuindu-și viața în porții de dimensiuni mici ca și cele din farfurie.)

Oamenii vor să înceapă propria afacere sau să devină independenți financiar. Dar nu poți ajunge un antreprenor de succes, dacă nu găsești o modalitate de a aprecia riscul, incertitudinea, eșecurile repetate și lucrul, conform unui orar nebunesc, la ceva despre care nu ai idee dacă va avea succes sau nu.

Oamenii își doresc, în mod firesc, un partener de viață extraordinar. Dar nu vei ajunge să atragi pe cineva extraordinar fără să apreciezi turbulența emoțională care însoțește stabilirea unei relații romantice și nu voi aminti aici decât emoția de a privi fix un telefon care parcă „nu mai sună”. Face parte din jocul iubirii. Nu poți câștiga dacă nu joci.

Ceea ce determină succesul cuiva nu este întrebarea „La ce vrei să te bucuri?” ci întrebarea „Ce durere ești dispus(ă) să suporți?”

Calitatea unei vieți nu este determinată de calitatea experiențelor pozitive ale persoanei, ci de calitatea experiențelor sale negative. Și a te pricepe să faci față experiențelor negative înseamnă să te pricepi să înfrunți viața.

Există o mulțime de cărți și filmulețe care conțin sfaturi de doi bani de genul: „Trebuie doar să-l dorești suficient (acel ceva – n.n.) și îl vei avea!”

Toată lumea vrea ceva. Și toată lumea dorește ceva suficient de mult atât doar că poate unii pur și simplu nu sunt conștienți de ceea ce vor sau de ceea ce vor „suficient” de mult.

Dacă dorim beneficiile unui anume lucru în viață, trebuie să dorim și costurile. Dacă dorim un corp de afișat pe plajă, trebuie să dorim transpirația, durerea, diminețile matinale și stările de foame. Dacă dorim un iaht, trebuie să dorim și nopțile de lucru târzii, evoluțiile unor afaceri riscante și posibilitatea de a scoate din sărite o persoană sau zece mii.

Dacă descoperi că vrei ceva lună de lună, an de an și totuși nu te apropii niciodată de obținerea acelui lucru dorit, atunci poate că ceea ce îți dorești de fapt este o fantezie, o idealizare, o imagine și o promisiune falsă. Poate că ceea ce crezi că dorești nu este ceea ce chiar îți dorești ci ceea ce doar îți place să crezi că dorești. De fapt, poate că nu îl dorești deloc.

De exemplu mulți tineri se visează facând o carieră fulminantă în muzică. Ei probabil se și văd pe scenă cântând în țipetele admirative ale mulțimii. Dar oare își imaginează și cantitatea corespunzătoare de timp și efort necesare pentru a ajunge acolo și treaba să și funcționeze? Găsirea unui grup, repetițiile, transportarea echipamentelor la repetiții, durerea de a găsi concerte etc., toate reprezintă urcușul dificil, pentru a ajunge în vârful muntelui care reprezintă visul. Probabil mulți dintre acei tineri nu sunt încântați să urce prea mult. Le place să-și imagineze topul. Își doresc recompensa și nu lupta. Doresc rezultatul și nu procesul. Sunt îndrăgostiți nu de luptă, ci doar de victorie. Dar viața nu merge așa.

Răspunsul la întrebarea „Cum alegi să suferi?”, adresată unei persoane, spune mult mai multe despre ea decât toate dorințele și fanteziile sale și asta pentru că trebuie să aleagă ceva.

Nimeni nu poate avea o viață fără durere. Nu pot fi toate “lapte și miere”. Și, în cele din urmă, aceasta este cea mai grea întrebare care contează. Plăcerea este o întrebare ușoară. Și aproape toți avem răspunsuri similare. Întrebarea mai interesantă este durerea. “Care este durerea pe care ești dispus să o susții?”

Pentru cine ești sunt definitorii valorile pentru care ești dispus să lupți. Oamenii care se bucură de “luptele” dintr-o sală de gimnastică sunt cei care vor fi mereu într-o formă bună. Oamenii care se bucură de săptămâni îndelungate de muncă și de politica scărilor ierarhice sunt cei care le urcă. Oamenii care se bucură de stresul și incertitudinea stilului de viață al artistului înfometat sunt în cele din urmă cei care devin artiști.

Toate cele de mai sus nu constituie un apel către “puterea voinței” sau „determinare”. De asemenea nu se doresc un avertisment de genul „fără durere, niciun câștig”. Este vorba doar de un îndemn la a observa faptul că “luptele” noastre ne determină succesele. Prin urmare, dacă ne vom alege “luptele” cu înțelepciune vom avea parte de multe picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Sursa:

getpocket.com/explore/item/the-most-important-question-of-your-life

One thought on “Ce durere accepți în viața ta?

  1. Foarte buna expunere!!! Daca oamenii ar gandi asa ar avea mai multe succese in vista, cu siguranta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.