07 Aug

Ce tehnici psihologice folosesc cei din Navy SEALs și tu nu? (3)

 

 

 În afara gândului, nimic nu rămâne frumos și interesant, căci gândul este viața.”

 G.B. Shaw

 

 Nu putem continua cu explicarea celorlalte tehnici psihologice de la Navy SEALs fără să facem o incursiune în mintea umană. Dacă ținem seama că acest domeniu aparține psihologilor și psihiatrilor, incursiunea noastră este una neautorizată, este o incursiune de amatori pe care însă, sperăm că o veți accepta.

 

 

Ce știm despre mintea umană?

  

 

Localizare

 Un prim element de localizare anatomică ni-l oferă DEX-ul:

 

CREIER, (1,3) creieri, s. m., (2) creiere s. n. 1. Partea cea mai importantă a sistemului nervos central la vertebrate, organ al gândirii și al conștiinței umane, care este situată în cutia craniană și compusă din trunchiul cerebral, creierul mic și emisferele cerebrale.

Creierul

 

MINTE,minți, s. f. 1. Facultatea de a gândi, de a judeca, de a înțelege; rațiune, intelect.

 

 

 

Creierul este sediul minții noastre iar mintea este cel mai bun prieten sau dușman(?).

 

 

Conștient și subconștient

 Creierul, cântărind în jur de 1500 de grame, constă din 85-100 miliarde de neuroni, fiecare din ei având cam 10.000 de conexiuni.

 

Creierul împreună cu întregul sistem nervos este o minune electronică, în limbajul tehnicii de astăzi, prin care are loc dirijarea corpului și prin intermediul căreia funcționează inteligența și rațiunea umană.

 

  

Urmașii lui Sigmund Freud, cu precizia științifică de finețe specifică, stăpânesc mai bine detaliile. Noi vom spune, mult mai simplu că, mintea are două părți. Prima este partea conștientă iar a doua este partea denumită subconștient. Aceste două părți se află în sincronism – funcționează împreună.

  

 De partea conștientă oamenii de știință s-au ocupat destul de mult, din cele mai vechi timpuri dar, cercetări referitoare la imperiul subconștientului s-au făcut abia în ultimii 100 de ani.

 

 

Subconștientul

   

 

Tema noastră principală impune să ne referim, în continuare, mai mult la subconștient.

  

MinteaTermenul de subconștient a apărut în psihologia secolului al XIX-lea și desemnează fenomenele și însușirile psihofiziologice și psihice ce nu persistă permanent în sfera conștientului dar pot păși selectiv și cu ușurință pragul acesteia în raport cu împrejurările.

   

 Am putea explica această aserțiune apelând la o imagine materială: să ne reprezentăm, mental, cele două părți, conștientul și subconștientul, prin două incinte, aflate în contact. Contactul se realizează printr-o membrană semipermeabilă, adică membrana permite trecerea nelimitată de conținut dinspre subconștient către conștient dar trecerea inversă este filtrată, adică nu trece orice.

 

 DEX-ul, întărește această imagine, cu propria sa definiție: „SUBCONȘTIENT s. n. Sferă a fenomenelor psihice care se desfășoară în afara conștiinței și care au putut fi anterior conștiente sau ar putea deveni conștiente ulterior.”

  

 Subconștientul înregistrează tot ce vedem, auzim și trăim. De asemenea, tot ceea ce ne înconjoară, toate sentimentele pe care le trăim, frică, durere, bucurie, sunt înregistrate de către subconștientul nostru.

 

În același timp el înmagazinează și toate percepțiile celor cinci simțuri și păstrează în memoria sa tot ceea ce știm, ceea ce am învățat, amintirile și imaginile. Este vorba atât de cele pe care ni le amintim, cât și de cele pe care nu ni le mai amintim.

 

Tot subconștientul este cel care asigură și controlul tuturor funcțiilor biologice automate, cum ar fi respirația, fără a fi necesar să ne gândim la aceasta, sau bătăile inimii.

 

De asemenea, subconștientul gestionează și toate acțiunile sau reacțiile automate pe care le facem în mod spontan, fără să ne gândim la ele, cum ar fi condusul mașinii în timp ce ne gândim la altceva.

 

Prin urmare, iarăși în limbajul tehnicii de azi, ne putem reprezenta subconștientul ca pe un „harddisk” al creierului nostru, pe care se stochează toate datele care apoisunt redistribuite conștientului, atunci când acesta are nevoie de ele.

 

El stochează inclusiv datele din codul nostru genetic, încă de la naștere, dar și datele dobândite o dată cu evenimentele trăite zi de zi precum gesturile și cuvintele repetate.

 

Acum, după înșiruirea numărului impresionant de sarcini pe care le îndeplinește, credem că este de înțeles de ce vorbeam mai sus despre „imperiul” subconștientului.

 

Mintea noastră, propriul nostru dușman?

 

Arătam, mai la începutul acestui articol că mintea noastră poate fi cel mai bun prieten sau dușman. Oare de ce și dușman?

 

Psihicul și în primul rând subconștientul funcționează ca o instalație fără buton de stop. Dacă nu-i dăm ceva de lucru, va continua să funcționeze, ca și cum ar merge în gol. Va lucra la întâmplare. Prin repetiție, el absoarbe toate datele pe care le percepe, fără să discearnă între ceea ce este fast sau nefast pentru noi.

 

În aceeași ordine de idei, subconștientuleste incapabil să facă discriminări între informațiile pe care le primește și, din această cauză, le acceptă așa cum sunt.

 

El nu va ști să facă diferența între vis și realitate, între un fapt imaginar și unul trăit, și nici între prezent şi viitor. El își execută orbește programul, plecând de la datele pe care le-a înmagazinat, și ne va furniza din nou aceste date, prin transferul lor în conștient, atunci când o situație identică sau apropiată se va ivi.

 

Construirea de-a lungul vieții a propriilor gânduri și credințe, cele pe care le-am acceptat și cele care țin de mediul familial, social și cultural ne șlefuiesc încetul cu încetul gândirea.

 

Practic, orice rău sau boală își are originea în creierul nostru și devenim exact ceea ce gândim. Calitatea vieții noastre depinde de calitatea subconștientului.

 

Este ușor de înțeles că eșecurile, umilințele, emoțiile negative, cum ar fi frica și neliniștea, ne dereglează creierul și ne afectează, bineînțeles, felul de a trăi și de a gândi.

 

Această dereglare, fără să ne dăm seama, are încetul cu încetul un impact asupra schemei de gândire și ne conduce la comportamente iraționale și uneori îndreptateîmpotriva propriului nostru interes, împingându-ne spre situații de eșec.

 

Sfaturi de neocolit

 Smile

Nu putem depăși acest punct al explicării modului de funcționare a subconștientului fără să includem și câteva sfaturi:

 

– Dacă aveți păreri negative despre propria persoană (nu aveți noroc, nu sunteți făcuți pentru fericire, sunteți bolnavi) aceste lucruri se vor imprima în subconștient iar acesta va acționa ca atare. De aceea, este bine sa ne gândim numai la lucruri bune.

 

– În cazul în care primiți păreri negative de la o altă persoană, amintiți-vă că ele nu vor intra în subconștient decât prin conștientul vostru, așadar aveți puterea de a combate “acuzațiile” astfel încât acestea să nu vă influențeze negativ.

 

– Amintiți-vă că aveți libertatea de a alege. Așadar, ar fi bine să alegeți lucrurile pozitive.

 

Se poate acționa asupra subconștientului?

 

Răspunsul este da, prin folosirea sugestiei.

 

Sugestia este mesajul pe care-l transmitem unei persoane sau grup de persoane, prin scris, imagini, voce sau mixt, dar poate fi în același timp și mesajul pe care-l recepționăm de la o persoană sau grup de persoane, prin aceleași metode.

 

Sugestia este de mai multe feluri:

 

– sugestia spontană, care se produce de la sine și, de obicei, când este mai puțin dorită;

 

– sugestia provocată de cineva, cu prestigiu firesc sau ocazional; sau de către medic prin hipnoză;

 

– sugestia conștientă, adică autosugestie;

 

– sugestia prin acțiunea unor forțe nevăzute care, chiar dacă acționează subliminal, la pragul conștientului, adică fără să fim conștienți de existența lor, pot avea un efect total. O parte din aceste forțe au cauze fizice cunoscute dar există și unele care provin din surse necunoscute.

 

Aici se încheie incursiunea promisă. Sperăm că ea v-a oferit măcar o picătură de fericire, dacă v-a adus unele lămuriri. Urmează analiza tehnicii VISUALIZATION, folosite de cei de la Navy SEALs. Nu vă speriați, nu acum, ci în postarea ce va urma……

 

Don‘t worry, be happy!

 

 

 

Bibliografie

 1. minteaumana.wordpress.com/

 2. www.clubmistic.ro/47/Subconstientul/24

 3. www.edituradeceneu.ro/articol.php?articol=37

 4. www.psychologies.ro/cuvant/subconstient

 5. ro.scribd.com/doc/98515903/Emile-Coue-Autosugestia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.