05 Aug

Ce tehnici psihologice folosesc cei din Navy SEALs și tu nu? – partea a II-a

 

 

 

Mă străduiesc întotdeauna să mă înving pe mine însumi mai de grabă decât soarta și să schimb mai de grabă dorințele mele decât ordinea lumii.

 

R. DESCARTES

 

Vă mai amintiți cele 4 tehnici psihologice folosite de Navy SEALs?

 

GOAL SETTING – VISUALIZATION – POSITIVE SELF TALK – STRESS CONTROL

 

NavySeals

 

În cele ce urmează vom încerca să analizăm aceste tehnici. Vom cerceta în ce măsură la baza lor există argumente reale sau sunt simple sloganuri? Dacă este valabilă prima variantă, trebuie să putem să le folosim chiar și noi, oamenii obișnuiți, care nu facem parte din unități de comando?

 

 

Le vom lua în ordinea în care figurează ele, probabil și în conștiința celor de la Navy SEALs.

 

STABILIREA OBIECTIVELOR (GOAL SETTING)

 

 

Te-ai născut campion

 

Geneticianul Amram SCHEINFELD, în cartea You and Heredity, spunea printre altele: „Oprește-te și gândește-te la tine. În întreaga istorie a lumii, n-a mai fost nimeni și până la sfârșitul lumii nu va mai fi nimeni exact ca tine.”

 

Astfel atrăgea atenția geneticianul asupra faptului că ești o persoană deosebită. Ai dat o serie de lupte ca să exiști. Lupta cea mai hotărâtoare pentru existența ta ai dat-o la nivel microscopic: s-au luptat cca. 10 milioane de spermatozoizi și a câștigat doar unul, ca să apari tu. Între spermatozoizi a fost un concurs extraordinar ca să ajungă la acel ovul prețios, cu care, după fecundare au produs oul (zigotul) din care ai rezultat TU.

HeredityProcess

 

În altă ordine de idei, fiecare spermatozoid și fiecare ovul poartă câte 23 de cromozomi. Fiecare cromozom conține aproximativ 10.000 de gene. Savanții atribuie acestor gene tot ceea ce ai moștenit de la generațiile de strămoși.

 

 

Cromozomii din spermatozoizi conțin toate materiile și predispozițiile la care contribuie tatăl și strămoșii lui. La fel ovulele, pe linia mamei.

 

 

Așa a început existența ta. Ai ieșit învingător dintr-o luptă în care părea că nu ai nici o șansă. Ai moștenit, prin urmare, din trecut un potențial ce-ți poate oferi posibilitățile și puterile să-ți atingi țelurile. Deci, te-ai născut campion și indiferent ce piedici s-ar ivi ele nu reprezintă nici 1/10 din greutățile pe care le-ai învins până acum.

 

 

Generalizând, se poate spune că victoria este programată în fiecare persoană vie.

 

 

Trăim de azi pe mâine?

 

Având în vedere ideile prezentate, suntem îndreptățiți să decidem ce anume alegem? Trăim de azi pe mâine, fără țeluri,purtați de valurile vieții sau, ne trăim viața mânați de țeluri înalte?

 

Prima variantă, în mod cert, nu ne va alimenta cu picături de fericire.

 

Legat de alegerea țelurilor, scriitorul irlandez C.S. Lewis, are o cugetare memorabilă: „Țintește spre ceruri, și te vei pricopsi cu pământul. Țintește spre pământ, și nu te vei pricopsi cu niciuna din cele două.”

 

 

Ajunși în acest punct, este util să invocăm și îndemnul lui Sir William Osler (1849-1919), profesor, doctor (medicină), la Oxford University, către studenții săi: „Trageți ușa de fier după ziua de ieri, puneți ușa de fier în fața zilei de mâine, pentru a rămâne în siguranță numai cu ziua de azi!”

 

Cum interpretăm asta? Nu avem nevoie de obiective pe termen lung, nu trebuie să ne pregătim pentru viitor? Nicidecum. Sir William Osler face precizarea că singurul mod de a ne pregăti pentru mâine este ca toată inteligența și însuflețirea noastră să le folosim pentru rezolvarea perfectă a sarcinii de azi.

 

Parabolă

 

Se poate pune întrebarea dacă atitudinea sugerată în rândurile de mai sus nu este în contradicție cu credința în destin, cu ideea că, orice faci, pașii tăi sunt ghidați de Dumnezeu. Nu are rost să-ți faci niciun fel de planuri, din moment ce atotputernicul se ocupă de drumul tău prin viață.

 

Că nu e vorba de vreo contradicție rezultă foarte clar din următoarea parabolă, destul de bine cunoscută.

 

Un sătean mergând spre casă, trece printr-o zonă mlăștinoasă și din greșeală cade în mlaștină până la genunchi. Un alt sătean, trecând pe acolo, dă să-l ajute dar eroul nostru refuză, spunând: „-Nu e nevoie să mă ajuți. Eu sunt un om credincios, mă duc zilnic la biserică. Domnul mă va ajuta.”

 

Ofertantul de ajutor pleacă. Între timp, omul din mlaștină se afundă, până la brâu.

 

În acest moment apare un alt trecător care încearcă să-l ajute întinzându-i o cracă. Reacția celui cufundat este aceiași ca în primul caz. „-Nu e nevoie să mă ajuți. Eu sunt un om credincios, mă duc zilnic la biserică. Domnul mă iubește și mă va ajuta.”

 

Și acest posibil salvator pleacă dar, ajungând în sat, dă alarma. Între timp omul din mlaștină se afundă până la gât.

 

Sosesc mai mulți săteni care încep pregătirile pentru salvare dar omul refuză violent orice ajutor. „-Nu am nevoie de ajutorul vostru. Eu sunt un om credincios, mă duc zilnic la biserică. Domnul mă iubește și mă va ajuta.”

 

Oamenii nu mai apucă să facă nimic și sub ochii lor consăteanul lor se scufundă și moare.

 

Ajunge la cer. Aici se adresează cu reproș atotputernicului: „-Doamne, eu ți-am fost credincios, am mers zilnic la biserică iar tu m-ai părăsit.”

 

A venit imediat și răspunsul: -Nu te-am părăsit. Trei șanse ți-am oferit.”

 

 

Cum interpretăm parabola?

 

Ca și celelalte aspecte ale vieții noastre vegheate de Dumnezeu și oportunitățile în viață ni se arată tot cu voia lui Dumnezeu. Prin urmare, nu este inutil să ne fixăm țeluri atât pe termen lung cât și pe termen mediu și scurt.

 

 

Vă sună cunoscut? Despre aceste lucruri s-a vorbit aici, și nu este întâmplător că prima dintre tehnicile psihologice predate cadeților de la Navy SEALs este această GOAL SETTING.

 

V-am obosit destul(!?) Dacă totuși aveți curiozitatea de a afla analiza celorlalte tehnici psihologice, predate la Navy SEALs(?) urmăriți postarea următoare…

 

 

 

Bibliografie

 

1. Amram Scheinfeld, You and Heredity, Hardcover – January 1, 1939

 

 

 

 

Don‘t worry, be happy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.