03 Aug

Ce tehnici psihologice folosesc cei din Navy SEALs și tu nu?

E mai puternic cel care își învinge poftele decât dușmanii: într-adevăr, lucrul cel mai greu e să te învingi pe tine.”

 

ARISTOTEL

 

Din start trebuie să precizăm că tehnicile respective sunt extrem de utile pentru a obține picături de fericire, ținta noastră principală.

Dar, pentru clarificări, s-o luăm metodic.

Ce înseamnă Navy SEALs?

 

Navy SEALs este o scurtare a denumirii complete, United States Navy’s Sea, Air and Land Teams, atribuite celei mai importante și eficiente forțe de intervenție din Marina Militară a SUA.

Membrii unității militare au capacitatea de a opera pe mare, în aer sau terestru, indiferent de vitregia condițiilor meteo sau alți factori de periculozitate a misiunii. Detalii puteți găsi aici.

Unitatea SEALs a fost și este trimisă aproape exclusiv în misiuni cu risc maxim. Eficiența membrilor SEALs a făcut ca Divizia de Acțiuni Speciale din cadrul CIA să-și recruteze personalul din rândul membrilor acestei unități de elită.

Testele Navy SEALs

 

Pentru ca să promoveze cursurile de pregătire și să acceadă în Navy SEALs, cadeții trebuie să treacă teste ce sunt printre cele mai dificile din lume. Testele respective implică nu numai o forță fizică neobișnuită ci și multă rezistență psihică și stăpânire de sine.

În medie 75% dintre voluntarii înscriși în școala Navy SEAL își dau demisia înainte de a încheia pregătirea sau, și mai rău, suferă traumatisme care îi constrâng să-și dea demisia.

Această situație i-a determinat pe comandanții de la Navy să caute și au și găsit o cale de a mări rata de promovare a cursurilor de pregătire a cadeților prin includerea în tematica antrenamentelor și a unui număr de 4 tehnici psihologice simple.

 

Tehnici psihologice pentru cadeții Navy SEALS

Stabilirea obiectivelor

Aceasta este prima tehnică. Cadeții Navy SEALs sunt învățați în timpul antrenamentelor să-și stabilească obiective precise dar nu numai obiective pe termen lung ci și obiective pe termen mediu și scurt.

 

Antrenamentul lor, zi de zi, este foarte stressant. Ei sunt instruiți să nu se concentreze exclusiv pe ținta finală, pe finalizarea cursului, care poate fi la o distanță în timp de două săptămâni ci chiar și pe supraviețuirea până la masa de prânz următoare sau pe finalizarea activității curente sau următoare, din cadrul programului cotidian.

Repetiția mentală

A doua tehnică este repetiția mentală. Cadeții sunt instruiți să-și creeze în gând o proiecție de viitor a propriei persoane, să se auto-vizualizeze în viitor. Ei nu trebuie să se rezume numai la a se gândi, pur și simplu, la viitor. Ei trebuie să aibă în minte și să revadă, iar și iar, propria imagine viitoare.

Auto-încurajarea

Auto-încurajarea, prin conversația cu sine însuși, este a treia tehnică. Omul are capacitatea să rostească în gând peste 700 de cuvinte pe minut. Dintre aceste cuvinte, un număr surprinzător de mare, sunt negativități.

 

Cadeții Navy SEALs sunt îndrumați să vorbească, cu ei înșiși, în gând, folosind termeni care pozitivează. Acest gen de auto-conversație trebuie practicat în timpul antrenamentelor indiferent de circumstanțe, având în vedere că aceste training-uri în mod frecvent sunt stressante și periculoase.

Controlul excitației

În fine, a patra tehnică este autocontrolul în condiții de excitație. Cadeții sunt învățați să se auto-relaxeze, când sunt puși în fața unei provocări, prin auto-controlul respirației.

 

Este știut că, în condiții de stress, corpul omului eliberează hormoni, adrenalina și cortisol (hormonul stress-ului). Acești hormoni îi „întunecă” judecata adică îl împiedică să gândească. Prin controlul respirației se poate încetini ritmul cardiac și astfel cel în cauză se calmează și devine capabil să se confrunte cu provocarea.

 

Chiar dacă testele Navy SEALs sunt printre cele mai dificile din lume, cele 4 tehnici psihologice simple au mărit rata de promovare în rândul cadeților de la 25% la 33%.

 În loc de concluzii

Nu credem că Dumneavoastră, cititorii acestor rânduri, vă antrenați ca să deveniți membri ai trupelor de elită. În aceeași ordine de idei, nu credem că Navy SEALs constituie unul din principalele centre de interes, pentru Dumneavoastră.

 

Având în vedere aceste două observații, sperăm că de bun simț, intuim că articolul de față v-a dezamăgit. Nu ne rămâne decât să vă promitem o continuare, mai instructivă pentru oamenii obișnuiți, dar fericiți, în postarea următoare…

Bibliografie

1. www.descopera.ro/cultura/9045869-navy-seals-tridentul-de-comando-al-americii

2. www.youtube.com/user/NavySEALandSWCC

3. en.wikipedia.org/wiki/United_States_Navy_SEALs

4. en.wikipedia.org/wiki/Words_per_minute

Don‘t worry, be happy!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.