18 Feb

Chiar faceți ceea ce vă place?

„Dacă-ţi place ceea ce faci, nu vei munci nici o singură zi din viaţa ta.”

Confucius

Rândurile care urmează se doresc a fi un fel de “mea culpa”, peste ani, față de unii dintre foștii noștri învățăcei.

Le spuneam că vai de cariera pentru care, cel care o practică, se scoală în fiecare dimineață cu o strângere de inimă, cauzată de gândul că ”iar trebuie să mă duc la corvoada aceea?”.

Altfel spus, o carieră care nu este practicată cu plăcere, nu duce nicăieri, nici măcar la satisfacții financiare.

În schimb, în cazul muncii în care se investește pasiune, chiar dacă la început veniturile sunt mici, în timp, ele vor crește considerabil datorită calității remarcabile, la care ajunge activitatea respectivă prin pasiune.

Henri Coandă

Mai ziceam că în cazul lipsei atracției față de cariera aleasă, chiar dacă plata este considerabilă, din cauza atitudinii de respingere față de munca respectivă, calitatea muncii va scădea cu timpul și rezultatul va fi scăderea veniturilor.

Dădeam drept exemplu, alegerea meseriei de avocat: un avocat care, să zicem, moștenește biroul și clientela de la un tată de succes, dacă lucrează lipsit de pasiunea și dăruirea înaintașului său, va ajunge să împrăștie clientela și va câștiga din ce în ce mai puțin.

Din cărți și articole, în care alegerea unei cariere este dezbătută constant, răzbate, asemenea ideilor noastre, dilema dacă este posibil de “a face ceea ce îți place.”

Întrebarea principală, care revine frecvent, este dacă trebuie ca tinerii să-și “urmeze pasiunea”, ca pe o lumină primară călăuzitoare pentru cariera lor sau, are mai mult sens alegerea unei cariere bazate pe venituri?

În spatele fiecărei variante există argumente pro și contra.

Urmându-ți pasiunea înseamnă că vei sfârși prin a folosi, de obicei, o parte semnificativă din ziua ta de lucru, făcând ceva ce îți place în mod profund. Asemenea locuri de muncă, adesea însă, oferă un salariu scăzut.

Pe de altă parte, alegerea unei cariere bazate pe venituri mari poate duce la un loc de muncă de care să nu te bucuri deloc.

Aici își găsește loc “mea culpa”: putem spune că, fără îndoială, există avantaje mari pentru a face ceea ce iti place la fel de bine ca și avantaje mari dacă, în alegerea carierei, te concentrezi pe salariu.

Altfel spus, povețele noastre trebuie completate obligatoriu cu această idée și cu încă câteva.

Puteți face ceea ce vă place și să aveți totodată un trai decent dar cu un efort considerabil

Locurile de muncă care vă permit să faceți lucrurile care vă plac și plătesc totodată bine au, de obicei, un prag foarte ridicat de calificare și nu sunt prea multe.

De multe ori, pentru a face ceea ce îți place, trebuie să ajungi “să-ți creezi propriul loc de muncă”, prin intermediul antreprenoriatului sau prin activitate independentă.

Printre altele, poate trebuie să găsești pe cineva care să te plătească pentru ceea ce vrei să faci, lucru care este complicat și foarte dificil, mai ales dacă zona ta de interes nu este foarte profitabilă sau populară.

Mulți oameni încep prin a-și urma pasiunea, dar nu au “energia” să o urmeze până când pot câștiga un trai decent prin ea. Rareori se întâmplă asta imediat și implică, de obicei, multe ore de angajament pentru salarii mici.

Nu există nici un loc de muncă unde 100% “Fac ceea ce îmi place “

Nu există nici un loc de muncă, care înseamnă 100% “a face ceea ce iti place”.

Și cei mai faimoși romancieri din lume, trebuie să-și caute agenți și editori, fără de care cărțile lor nu au cum să ajungă pe piață.

Vedetele din cinematografie și modelling, în mod frecvent, nu pot părăsi casele lor, fără a fi acostate de fotografi, mass-media și excesul de zel al fanilor.

The Beatles

Joburile independente și microîntreprinderile implică taxe, documente, participări la conferințe și negocieri.

Atunci când alegi să “faci ceea ce iți place” înseamnă că de fapt alegi un job în care, numai o parte din timp faci ceea ce îți place. Indiferent de ceea ce faci, există sarcini de care nu te vei bucura. Există presiuni care te vor trage în jos. Există termene și obligații contractuale.

Niciodată nu vei găsi un loc de muncă, care să nu implice altceva de făcut decât ceea ce îți place. Dacă crezi altfel, vei fi întotdeauna dezamăgit.

În cele din urmă, jobul ideal este cel care plătește destul de bine cel puțin pentru timpul petrecut cu lucruri pe care nu îți place să le faci.

Cel mai bun mod de a începe să faci ceea ce iti place este cu un contract part-time

Efortul full-time, chiar dacă nu înseamnă ceva interesant trebuie să fie centrat pe ceva care furnizează un venit solid. Pentru a face ceea ce îți place, poți să cauți un contract part-time în domeniul preferat.

Poate că nu vei reuși din prima

Aruncarea în vânt a prudenței prin angajarea unui contract full-time în domeniul ce te pasionează, poate duce la un eșec complet.

Lăsând pasiunile ca activități secundare, part-time, există posibilitatea de a eșua dar și de a trece la alte activități part-time. Din eșecuri se poate învăța și se pot încerca diferite abordări.

Chiar dacă nu faci ceea ce îți place, o carieră bine plătită îți poate da satisfacția de a sprijini contractele part-time

Dacă vă aflați printre oamenii care nu au niciun alt suport decât câștigul salarial, are mai mult sens de a merge spre o carieră care plătește bine decât să vă concentrați  exclusiv pe “a face ceea ce îți place.” Lăsați “ceea ce îți place” pentru contractele part-time.

Motivele pentru aceasta sunt multe. Înainte de toate, dacă aveți o carieră principală care plătește bine, puteți sprijini financiar aproape orice activitate dintre cele care vă plac. (De exemplu, ați putea să fiți programator de software, bine plătit, astfel încât să puteți sprijini ca activitate colaterală plăcerea de a scrie.)

Steve Jobs

Acest lucru vă permite să explorați acea activitate care vă place fără să fie nevoie la început ca ea să fie activitatea principală de obținere a banilor.

Scopul exclusiv este de a acumula experiență și de a obține măiestria și nu acela de a pune mâncare pe masă.

Puteți da greș din nou și din nou. Puteți încerca abordări experimentale și asuma riscuri deoarece, în cazul în care nu funcționează, nu va însemna ajungerea în stradă. În schimb, veți câștiga experiență valoroasă și înțelegere pentru următoarea încercare.

S-ar putea să nu vă mai placă ceea ce vă plăcea deci, continuați să încercați activități part-time noi

Dacă vă petreceți o parte semnificativă din orele de muncă angajat la ceva care vă face să vă simțiți mizerabil, atunci toată viața vă va fi marcată de acest sentiment.

Nu vă opriți niciodată din realizarea unor activități colaterale. Nu vă opriți niciodată din a încerca lucruri noi. Chiar și atunci când vreodată credeți că ați găsit cel mai bun lucru, nu vă opriți cu experimentarea și săpatul în zonele în care vă puteți bucura cu adevărat și care vă interesează cu adevărat.

În final, trebuie să spunem că, uneori, în cazul în care lucrurile se potrivesc, vă puteți găsi, încă din start, în situația să faceți ceea ce vă place alături de securitatea financiară asigurată. Acesta este cel mai bun traseu posibil și, vi-l dorim pentru că, în mod cert, vă aduce cel puțin o picătură de fericire.

 Don’t worry, be happy!

 Surse:

1.lifehacker.com/the-myths-and-realities-of-doing-what-you-love-1785409741?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.www.cariereonline.ro/actual/legal/contractul-de-munca-full-time-vs-cel-part-time

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.