29 Apr

Cititul aduce și succesul

“Un cititor trăiește o mie de vieți înainte de a muri. Cel care nu citește niciodată trăiește doar una.”
                                                                                 George R.R. Martin

Rândurile care urmează au fost sugerate de unele observații contradictorii apărute recent în mass-media. În unele se afirma că se citește din ce în ce mai puțin iar din altele reieșea ideea că tineretul pare din ce în ce mai atras de lectură. Poate informațiile care urmează vor putea să încline balanța în sensul, evident pozitiv, al celei de a doua observații.   5Steps

Un obicei comun al oamenilor de mare succes (evident, ne referim la oamenii de valoare și nu la miliardarii de carton care au apărut la noi, după 1989) este că ei citesc foarte mult.

Un exemplu este Warren Buffett (Warren Edward Veirdo Buffett – investitor, om de afaceri și filantrop american. Este recunocut ca fiind al 3-lea în lista celor mai bogați oameni din lume în anul 2006, al treilea și în lista anului 2007 și primul pe lista anului 2009.) care, atunci când a fost întrebat despre cheia succesului său, a arătat spre un teanc de cărți din apropiere și a spus: “Citesc 500 pagini, în fiecare zi. Așa funcționează cunoașterea. Ea construiește, precum dobânzile compuse. Toți puteți să o faceți, dar nu garantez că mulți dintre voi o vor și face…. Uite, în esență, treaba mea este doar să culeg tot mai multe și mai multe fapte și informații și să văd care dintre ele mă conduce la o acțiune”.

Dar Buffett nu este singurul lider de top din afaceri pentru care lectura ocupă o mare parte din stilul vieții de zi cu zi.

Bill Gates (Bill Gates este co-fondator al Microsoft Corporation. Este de asemenea și unul dintre cei mai bogați oameni din lume, cu o avere estimată la 79 miliarde de dolari.) citește aproximativ 50 de cărți pe an, ceea ce înseamnă aproximativ o carte pe săptămână.

Se poate pune întrebarea: De ce unul din cei mai bogați oameni din lume își petrece atât de mult timp cu cărțile?

Cele mai multe, din cele citite de el, sunt cărți de non-ficțiune care explică ceva despre modul în care funcționează lumea. Favoritele sale din 2015 au fost cărți despre modul în care sunt construite unele clădiri, despre cum ajung să reușească în viață copiii și despre modul în care sunt eradicate unele boli.

Într-un interviu recent pentru New York Times, Gates a explicat că “… lectura este încă principala cale pe care o am atât pentru a învăța lucruri noi cât și pentru a testa înțelegerea mea.”

El este de părere că, uneori, o carte îl ajută să vadă lucruri, de altfel familiare,  într-o nouă lumină. “De exemplu, anul acesta m-am delectat cu “Magia realității” a lui Richard Dawkins, care explică diverse idei științifice și îi vizează pe adolescenți “, arată Gates. “Chiar dacă cunoșteam deja toate conceptele, Dawkins m-a ajutat să mă gândesc la unele lucruri în moduri noi. Dacă nu poți explica simplu ceva înseamnă că, de fapt, nu ai înțeles în mod real acel lucru.”BooksWithoutBooks

Ceea ce este fascinant în cazul lui Bill Gates, este că el, unul dintre cei mai mari tehnologi din istorie, se bazează, pentru înțelegerea lumii, pe una dintre cele mai vechi tehnologii informaționale – cuvântul scris.

Mark Zuckerberg (programator și antreprenor american în domeniul internetului co-fondatorul și președintele rețelei “Facebook”) a decis ca în anul 2015 să citească o carte la fiecare 2 săptămâni. El a lansat pe Facebook clubul “Anul cărților” prin care să poată comenta, împreună cu comunitatea Facebook, cărțile citite.

Oprah Winfrey (realizatoare de televiziune americană care, în prezent, conform revistei “Forbes”, este cea mai bogată femeie de culoare din lume, averea personală fiindu-i cotată la 1,5 miliarde de dolari) selectează pentru membrii clubului ei „Book Club”, în fiecare lună, una dintre cărțile ei preferate, pentru a le citi și comenta împreună.

Cazurile prezentate sunt doar exemple izolate. Un studiu, realizat în SUA, care a cuprins 1200 de oameni bogați a condus la constatarea că toți aceștia au această pasiune a cititului.

Ei nu citesc la întâmplare ci sunt foarte selectivi, optând mai degrabă pentru cărți educative decât pentru cărți de entertainment. Acești oameni consideră cărțile drept o poartă de acces la cunoaștere și învățare.

Conform studiilor, există o diferență notabilă între obiceiurile de lectură ale celor bogați și a celor mai puțin bogați. Primii citesc mai degrabă pentru auto-perfecționare, educație și succes. Ei tind să aleagă cărți și publicații educaționale în detrimentul romanelor, tabloidelor și revistelor și au, în special, obsesii pentru biografiile și autobiografiile altor oameni de succes. Persoanele mai sărace citesc mai ales pentru distracție.

În cazul în care considerați că lectura nu este o cale spre succes și nu vă atrage nici pentru distracție, luați, cel puțin, în considerare beneficiile ei pentru sănătate.Benefits-of-reading-books-infographic

S-a demonstrat că cititul ajută la prevenirea stresului, depresiei, și demenței. Totodată contribuie la creșterea încrederii, empatiei și ajută la luarea deciziilor.

După ce am vorbit de obiceiurile unor oameni de succes privind lectura, poate este interesant să menționăm și câteva dintre cărțile îndrăgite de asemenea oameni celebri.

Printre favoritele președintelui american Barack Obama se numără “Cântecul lui Solomon” de Toni Morrison, “Moby-Dick” de Herman Melville, “Gilead” de Marilynne Robinson, “Independența” de Ralph Waldo Emerson, tragediile lui Shakespeare și colecția de scrieri ale lui Abraham Lincoln.

Din lista fostului președinte Bill Clinton am reținut: “Știu de ce cântă păsările în colivie” de Maya Angelou, “Meditațiile” lui Marcus Aurelius, “Patru cvartete” de T.S. Eliot și “Omul invizibil” de Ralph Ellison.

Printre cărțile favorite ale lui Bill Gates este și “De veghe în lanul de secară” a lui J.D. Salinger iar Mark Zuckerberg indică  drept carte favorită “Eneida” lui Publius Vergilius Maro.

Experții afirmă că lectura este esențială pentru oricine aflat într-o poziție de conducere. De exemplu, în “The Harvard Business Review”, John Coleman susține că lectura ne poate face mai buni comunicatori și mai empatici.

Scotty McLennan, lector în economie politică la Stanford Graduate School of Business, sugerează că romanele pot stimula abilitățile de lider deoarece prezintă cititorilor realitățile într-un mod în care studiile de caz și cărțile de afaceri nu o pot face.

Evident, nu există un anume secret pentru a deveni plini de succes dar, o vizită pe săptămână la bibliotecă, este o modalitate aproape sigură de a vă spori cunoștințele și de ce nu, eficacitatea în pornirea unor afaceri.

Oricum, lectura vă oferă sigur o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. medium.com/life-learning/the-reading-habits-of-ultra-successful-people-d565b26f15f5#.s706b56pu

2. business.financialpost.com/business-insider/warren-buffett-book-picks

3. www.businessinsider.com/bill-gates-favorite-books-2015-10

4. www.huffingtonpost.com/2013/09/17/successful-people-favorite-books-_n_3935567.html

5. www.themuse.com/advice/20-books-that-the-worlds-most-successful-people-read-and-recommend

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.