21 Aug

Consumați frecvent turmeric?

Nu acuza natura, ea datoria și-a făcut.

John Milton

Punerea în temă

Inițial am vrut să dăm acestui articol titlul „Extaz și agonie”, un fel de parafrazare a titlului binecunoscutului roman al lui Irving Stone, „Agonie și extaz. Sperăm că dacă îl veți citi veți ieși din starea de nedumerire în care tocmai ați intrat: ce are de-a face turmericul cu agonia și extazul?

Vom începe prin a vă prezenta un fragment dintr-un text, citit pe net în urmă cu câtva timp, și care avea un titlu cam în genul (memoria ne mai joacă feste) „Turmericul, mirodenia minune”:

Majorității dintre noi ne plac mâncărurile delicioase. De asemenea vrem să ne păstrăm sănătoși, puternici și plini de energie. Ei bine, există un condiment galben strălucitor, din Orient, pe care îl putem pune în mâncarea noastră și care să ne ajute în ambele direcții. Se numește turmeric.”

Demersurile care au urmat după citirea acelui text și constatările pe care le-am făcut, în urma demersurilor respective, au inspirat acest articol. Iată demersurile:

– Am intrat într-un magazin cu produse naturiste, ferm convins că întrebarea mea „Aveți turmeric?” adresată vânzătoarei o va transforma pe dumneaei într-un semn de întrebare uman. N-a fost așa, ba mai mult, mi-a răspuns instantaneu cu o întrebare:„Doriți turmericTurmeric2_Mic tablete sau pulbere?” – asta ca în bancul cu biletele de călătorie cerute la Tokio, pentru Vințu, când casiera a întrebat, Doriți biletele pentru Vințu de Jos sau pentru Vințu de Sus?”

– Deci turmeric se găsește și la noi, nu numai în Orient. Am cumpărat pulbere și am făcut cu acest prilej constatarea că este foarte ieftină. Așa s-a inițiat starea de „extaz”.

– Am început documentarea mai amănunțită, cu „neprețuitul” Google. Am găsit o mulțime de articole, multe și în limba română. Foarte multe dintre datele găsite poartă girul unor instituții extrem de serioase și pentru exemplificare, nominalizăm câteva :

ACS = American Cancer Society

CSULA = California State University, Los Angeles

IM = Institute of Medicine

JHU = John Hopkins University

LPIO= Linus Pauling Institute at Oregon State University

MCG = Medical College of Georgia

M.D.ACC = M.D. Anderson Cancer Center

NCCAM = National Center for Complementary and Alternative Medicine

NIH = National Institutes of Health

NTUH = National Taiwan University Hospital

UCLA = University of California, Los Angeles

UMHS = University of Michigan Health System

UMMC = University of Maryland Medical Center

UW = University of Washington

Iată câteva dintre datele aflate de pe net:

Ce este turmericul?

Turmericul (denumirea științifică Curcuma longa, în România cunoscut și sub denumirea de Șofran indian) este o plantă perenă, din familia ghimbirului, care crește, în primul rând, în clima tropicală din India și China dar și în Africa. Ajunge până la 150-180 cm înălțime și produce flori de culoare galben-auriu.

Turmericul a fost utilizat de cca. 4000 de ani în medicina ayurvedică (sistemul de cunoștințe medicale indiene cu o vechime de mii de ani) și în medicina chineză pentru tratarea diferitelor boli – de la gălbinare (icter) la lepră..Native_Turmeric_Cooktown

În același timp, datorită aromei și gustului (amărui), turmericul este o mirodenie obișnuită în bucătăria indiană fiind ingredientul de bază pentru curry (numele generic adoptat în Occident pentru a descrie o serie de mâncăruri elaborate cu un amestec de condimente tipic bucătăriilor asiatice) și transmite mâncărurilor gustul său distinctiv și culoarea galbenă. De asemenea, el este folosit pentru a da culoare unor alimente: brânzeturi, unt, muștar ș.a.

Proprietăți și utilizări medicale (Extazul)

 • Conform UMMC, cu toate că turmericul conține în jur de 200 de componente, componenta de bază, responsabilă pentru efectele sale medicale este curcuminul, un antioxidant puternic.
 • Grație curcuminului din compoziție, are puternice proprietăți antiinflamatoare și anticancerigene. Ca urmare, turmericul poate ajuta la prevenirea aterosclerozei, a cancerului și diabetului.
 • Conține mult fier și foarte mult mangan.
 • Conține, în proporție ceva mai mică, alfa tocoferol, cea mai activă formă de vitamina E.
 • Conținutul nutritivo lingură de turmeric este echivalentă cu 29 de calorii, 1 g de proteine, 0,31 g de grăsimi și 2,1 g de fibre.
 • În mod curent, turmericul este folosit pentru probleme digestive deoarece curcuminul stimulează vezica biliară respectiv producerea de bilă.
 • Detoxifierea ficatului – curcuminul stimulează producerea de bilă iar ficatul folosește bila pentru a elimina toxinele și pentru a se regenera.CurcuminDosageAndCancer
 • Curcuminul poate fi eficient în tratarea pacienților cu pancreatită cronică, artrită reumatoidă, ochi iritați, afecțiuni intestinale, hiperlipidemie, psoriazis și cancer.
 • Dureri musculare – Capacitatea turmericului de a reduce inflamațiile poate ajuta la alinarea durerilor de încheieturi în boli cum ar fi osteoartrita.
 • Turmericul poate fi folosit pentru tratarea tăieturilor, plăgilor și arsurilor. (Compania Johnson & Johnson comercializează bandaje cu turmeric.)
 • Turmericul poate contribui la sănătatea inimii deoarece curcuminul reduce colesterolul total și colesterolul LDL (colesterolul cunoscut sub denumirea de colesterol rău).
 • Se pare că turmericul poate ajuta oamenii suferinzi de boala Alzheimer, precum și la rezolvarea problemelor de depresie.
 • Există unele semnale că curcuminul, ingredientul activ din turmeric, poate ajuta în tratarea anumitor forme de cancer cum ar fi cancerul de sân, prostată, colon și piele.
 • Utilizări în cosmetică – Frunzele de turmeric se pot folosi la eliminarea petelor și coșurilor, la menținerea catifelată și moale a pielii, și pentru eliminarea unor neplăceri cum ar fi eczemele.

În Orient populația folosește de veacuri turmericul pentru rezolvarea problemelor de: disconfort gastrointestinal, probleme la ficat, dereglări la vezica biliară, dureri de cap, bronșită, răceală, infecție pulmonară, febră, probleme menstruale și depresie.

Utilizări alimentare (Culmile extazului)

 • Turmericul se poate folosi sub formă de rădăcini proaspete mărunțite, frunze proaspete sau frunze uscate și preparate ulterior. De asemenea, el se poate obține sub formă de capsule, pastile și sub formă de pulbere.
 • Turmericul pulbere se potrivește foarte bine la condimentarea legumelor gratinate, a omletei precum și a sosurilor marinate.
 • Unii brutari adaugă turmeric la aluaturi pentru a face pâine mai aspectuoasă și mai aromată.
 • Turmericul se adaugă în mâncăruri preparate cum ar fi tocane, supe și sosuri. Turmeric&Bleeding
 • Turmericul se poate folosi la prepararea unor băuturi; se adaugă un vârf de cuțit de turmeric la smoothie-urile de fructe sau legume. Este preferabil suc sau smoothie, în amestec cu alte fructe sau legume, deoarece juice-ul preparat numai din turmeric are un gust prea puternic.
 • Turmericul se consumă și sub formă de ceai la care se poate adăuga lapte sau zahăr pentru a aromatiza ceaiul după preferințe.
 • În India, Thailanda și Malaezia, frunzele proaspete de turmeric se folosesc integral, în mâncărurile selecte, ca agent colorant al unor alimente și ca ingredient de bază pentru praful de curry.

Dozele de turmeric recomandate pentru consum variază în funcție de greutatea persoanei căreia i se administrează și de forma sub care se consumă. De pildă, un adult de 68 de kg poate consuma în jur de 400-600 miligrame de pulbere pură de trei ori pe zi sau 15-30 de picături de tinctură de patru ori pe zi.

Avertizări (Agonia)

Aceleași instituții, înșirate mai la început, girează și următoarele informații:

 • Chiar dacă cercetările, privind eficacitatea turmericului, efectuate pe animale, sunt promițătoare, conform UMMC, ele sunt într-un stadiu incipient și rămân încă unele îndoieli. De exemplu, cercetările arată că turmericul reduce nivelul glicemiei la animalele cu diabet dar nu este sigur că efectul ar fi același și în cazul subiecților umani.
 • Din cele 200 de componente ale turmericului, 184 au fost apreciate ca având capacitatea de a fi toxice. Dintre componentele previzionate a fi toxice, 64 sunt hepatotoxice.
 • UMMC îndeamnă la prudență în folosirea turmericului întrucât nu există studii concludente cu privire la eventualele efecte negative ale acestei plante sau a suplimentelor alimentare care o conțin.
 • Turmericul poate diminua capacitatea de coagulare a sângelui și provoca hemoragie, prin urmare nu se va administra persoanelor care folosesc medicamente anticoagulante, suferă de diabet sau care urmează să sufere o operație în următoarele două săptămâni, după începerea administrării turmericului.
 • Femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să consume turmeric.
 • Suplimentele alimentare cu turmeric, dacă se folosesc doze mai mari decât cele recomandate, pot cauza efecte secundare cum ar fi ulcerul și alte tulburări gastrice.
 • Consumul unor cantități prea mari de turmeric, poate cauza stări de rău, greață, indigestie, gaze intestinale, dureri de stomac și diaree.
 • Turmericul produce amplificarea contracțiile vezicii biliare și astfel la persoanele cu probleme de vezică biliară, de exemplu cu calculi biliari, poate să provoace o agravare a bolii.
 • Chiar dacă unele teste preliminare sugerează că curcuminul ar putea fi benefic pentru tratarea unor forme de cancer, încă nu s-au finalizat cercetările privind cea mai eficace doză.
 • Înainte de administrarea la copii a suplimentelor cu turmeric este nevoie de consultarea medicului pediatru.

Trezirea la realitate

După aceste avertizări mai rămânem cu „extazul”? Putem zice despre turmeric că este mirodenia minune?

Am scris această poveste nu pentru că, de acum înainte, am intenționa, să abordăm domeniul produselor naturiste sau domeniul prezentării de rețete culinare. Prin această postare atragem doar atenția asupra noianului de informații, multe dintre ele contradictorii, care se găsesc pe Internet și printre care navigăm permanent. Cum putem accede la informațiile corecte?

Posibile recomandări:

1. Invitația la discernământ – nu tot ce găsim pe net cu primul search reprezintă certitudini.

2. Invitația la echilibru – nu credem că există soluții minune pentru nicio problemă; așa cum, contrar modului în care este el prezentat în prima parte a postării, nici turmericul nu poate fi un panaceu.

3. Să citim cât mai multe articole contradictorii din zona de interes și să alegem drept soluție calea de mijloc (media, ar spune matematicienii).

Credem că o atitudine care folosește și aceste recomandări poate să ne ajute să sorbim picături de fericire.

Don‘t worry, be happy!

Bibliografie

1. www.livestrong.com/article/512847-how-to-eat-turmeric-root/

2. www.livestrong.com/article/281550-is-turmeric-safe-for-children/

3. www.livestrong.com/article/498552-turmeric-bleeding/

4. www.livestrong.com/article/490796-turmeric-for-menopause/

5. www.livestrong.com/article/405988-what-are-the-benefits-of-turmeric-leaves/

6. www.livestrong.com/article/522698-benefits-of-drinking-turmeric/

7. www.livestrong.com/article/367490-homemade-remedies-with-turmeric/

8. www.livestrong.com/article/354397-turmeric-burns/

64 thoughts on “Consumați frecvent turmeric?

 1. Impotriva cancerului au facut tratament mai multe persoane. Se ia o lingurita miere RAW + 1 lingurita pulbere radacina turmeric.
  NU se fac excese, dar si cucuta e otrava si se pune in tratament o cantitate mica. Rostopasca, Napraznicul, Marul-Lupului, Tataneasa, Ghimbirul, Scortisoara etc. sunt otravitoare, mortale chiar, dar in cantitate mica sunt salvatoarele vietii. Si lista poate continua.

  • Pt efecte anticancerigene, ma tem ca mierea nu e buna (contine mult zahar, fructoza, care hranesc celulele canceroase). De aceea in cancer nu sunt recomandate nici fructele decat cele cu continut f redus in fructoza, si in cantitati foarte reduse. Turmericul, ca sa aiba efectele dorite, trebuie luat in cantitati mari, adica sa contina o concentratie suficienta de curcumin. In plus, e nevoie si de piper negru, altfel curcumina nu se absoarbe !

   Ca de ex, turmeric 2200 mg.

   • Fals eu sint una dintre multi alti bolnavi care sau vindecat naturidt de cancer ovarian, in stadiu trei cu toate organele afectate de o tumora maligna de 7 kg;fara sanse de vindecare ; si in maxim o luna si jumatate am fost vindecata complet doar cu miere organica si ghimbir si un regim ff strict ; nu am facut o zi de chimio; ca nu am vrut , si asa mi sa spus ca nu mai am nici o sansa de vindecare maxim un an de zile mai aveam de trait ;;vreau sa spun ca am consumat atita ghimbir si miere intr-o luna si jum; ,incit nu ma crede nimeni ; peste 25 de kg de ghimbir plus tot atitea kg; de miere consumate de mine ;sint aproape tri ani de cind m-am vindecat de acest pirlit de cancer care mea provocat o groaza de suferinta ; povestea mea mai indetaliata , am scriso pe mai multe saituri , am zis ca este bine de stiut; sint trei ani de cind consum miere cu ghimbir zi de zi nu am abandobat acest remediu plus curcuma radacina proaspata ; curcuma consum cite o jumatate de kg; pe saptamina cam de vreo sase luni consum aceasta radacina ;ma simt bine nu mai am nici un fel de problema de sanatate si fara sa fac o zi de chimio; sau sa iau ceva medicamente; doar miere cu ghimbir si de sase luni consum si curcuma radacina proaspata ;

 2. Consum de aprocsimativ sase luni ghimbir si curcuma ; pot sa spun ca am facut abuz ; in sase luni de zile am consumat cam un kg; de radacina curcuma si cam 20 de kg; de ghimbir, insa radacina de ghimbir am consumato cu miere naturala , dar la radacina de curcuma consum doar ciaiul; acum sase luni am suferit de cancer ovarian in faza terminala , insa ma-m vindecat cu aceste doua radacini, si nu mai am absolut nimic; asi vrea un raspuns ,daca sa mai continui sau sa mai fac o pauza; doctorul care ma operat me-a spus ca sar putea ca cancerul sa recidiveze, pentruca am avut o tumora maligna de 7 kg; iar eu de frica consum fara discernamint aceste radacini ; de o luna de zile am dureri groaznice la degetele de la miini, sa fie din cauza excesului care lam facut cu aceste doua radacini , sau ceva reactii adverse sa fie? va multumesc ;

  • Vă sunt recunoscător că ați citit postarea despre turmeric. Din păcate,
   nu sunt în măsură (nu am cunoștințele necesare și nu am găsit nici pe net)
   să vă răspund la întrebare.
   Ceea ce pot să afirm, și asta rezultă și din articol, este că, cea mai
   potrivită conduită este conduita echilibrată. Cred că această recomandare
   poate fi inclusă la categoria “universal valabile”.
   Vă doresc numai bine!

  • pai cum te-ai vindecat cu plante daca te-ai operat?ca nu ai metastaze inca sau alte chestii nu e vindecare prin plante…frica e cea mai mare cauza a bolii…

   • Doamna draga am fost cu metastaze la toate organele , ficat pancrias stoma , uter ovare apendicita , am fost operata pentru ami elimina acea tumora maligna de 7 kg;credeti ca daca ai cancer si te operezi , sa rezolvat totul?; bine ar fi sa se intimple aceasta minune ; la mine cel mai afectat organ a fost stomacul cu inca o tumora mai mica crescuta pe el ; am fost luata cu salvarea in urma unor dureri abdominale , nu se stia ca am cancer, sa constatat ca am o tumora mare in abdomen, si am fort de urgenta operat ; abea dupa operatie sa pus si diagnosticul ; intrati pe blogul meu Georgeta Samson ,daca doriti sa aflati ptin ce chinuri groazniceam trecut; povestea mea me-am spuso mai in detaliat pe mai multe saituri , am zis ca e bine de stiut ;

    • Dna Georgeta Samson, nu v-am gasit pe nici un site. Va rog sa documentati tot ce spuneti si anume: rezultatul de la histopatologie, rezultatul imunohistochimic, analizele de sange, rezultate RMN/CT sau PETCT inainte si dupa si atunci deveniti credibila.

 3. Indienii nu o folosesc de proști așa că cei cu medicina abia așteaptă să intri la cuțit sau la rmn (radiatie magnetică nucleară) ei nu vor spune niciodatà cât va ține lumea că te cureți fazele benigne sunt operabile numai dacă diagnosticul e corect.Planta tumeric e bună dar documentați-vă bine înainte de a o folosi.Mai bine cine se știe bolnav de cancer să consume dacă poate fructe suc o perioadă de cel puțin 60 zile dacă poate pt ca sângele să devină alcalin și tumora nu i să mai fie.Oricum mergeți la medicul de fam.dar dacă vă zice tumora trebuie tăiată celulele se divizează rapid în sânge provocând metastaze dacă tumora e malignă.Vă doresc tot binele din suflet Am scris ca să o luați din faze incipiente problema cu sucul de fructe sau legume.

 4. Buna ziua! Foarte bun articolul, am incercat si eu odata sa consum o lingura din aceasta pulbere si pot spune ca la mine a avut reactii adverse, am facut febra, am avut stari de greata si dureri de cap.Mare grija la contraindicatii, nu toate trupurile sunt la fel, ceea ce face bine la unii pe noi ne poate ucide, depinde de afectiunea fiecaruia.O zi frumoasa!

 5. Sabina,uneori poate avea loc un proces de detoxifiere chiar de la prima lingurita de curcuma …….Dar pentru edificare iti recomand sa citesti cartea doctorului Robert Morse; sa traim sanatos fara toxine!

  • Buna ziua! Am recitit acest articol dupa 3 ani si am comentat aici experienta mea cu tumericul.Cred ca ati avut dreptate,eu îl consumasem dupa cateva zile de regim aspru și imi scazuse glicemia….

 6. Buna,

  Stiti cumva, unde pot gasi radacina de turmeric? Praful gasit in farmaciile naturiste are acelasi efect?
  Multumesc!

 7. Pt olivia . normal ca are acelasi efect ca doar e radacina uscata si macinata praf, ce naiba nu judeca-ti de loc.

  • Maus, ar trebui sa fii mai permisiv. Olivia doar a intrebat, iar tu ai dat cu bata-n balta!
   Si apropos, “judeca-ti” in acest context se scrie legat! Daca tr dai destept, macar nu face greseli gramaticale!

 8. Am citit pe net ca ar fi mai util/mai benefic sucul de turmeric fiind extras din planta/radacina proaspata, si ca pastreaza mai bine calitatile plantei.
  Stiti ceva legat de asta sau e doar un marketing?
  O sticla de suc e cam 95 de lei, pe cand praful de radacina e cu mult mai ieftin. Multumesc

 9. Olos vreau să spun că am consumat turmeric și nu e toxic în stare pulbere e bună dar poate deveni toxică în reacție cu alcoolul ca orice tratamentul se face conform și se ia și pauză după o lună am stat de vb cu un vraci indian și are multe pregătiri turmericul pt tratament trebuie să ști că are anumite reacții cu alte alimente acide mâncați alcalin o perioadă până vă vindecați nu cum spun aștia de pe sait trebuie folosit în doze bine precise cu legume alcaline totul se leagă dacă mâncăm acid dăm frâu cancerului și se dezv. tumora.mai revin.

 10. Bună ziua. Am și eu o întrebare: Unde aș putea găsi “rețete” de preparate pentru diferite boli cu această plantă (curcuma)? Și să fie eficiente. Mulțumesc anticipat.

  • Si eu folosesc Turmenic si pudra si radacina , sunt si pastile mie mi lea recomandat doctorita endocrinolog pt tiroida contine doza de seleniu necesara pt o zi.Radacina moo trimite cineva din Londra se gaseste la Tesco, pastilele se gasesc la noi la Diem la raionu cu naturiste . Radacina se poate da pe razatoare si se pune cu miere in borcan , din care iei cate o lingurita .sau la suc in combinatie cu alte legume ( sfecla,cozi de telina,ghimbir,crastavete, morcov, lamâie, mar, …) energie curata .

 11. Eu consum, nu regulat, turmeric pudră, în mâncăruri şi pâine de casă. Nu am observat niciun efect pozitiv, sau negativ. Aş recomanda celor cu afecțiuni enumerate în articol cura cu drojdie, absolut lipsită de efecte negative. Citiți ce efecte benefice are aceasta şi ştiu despre aceste beneficii de la o farmacistă, din anii 70, 80. O altă cură pentru aceleaşi afecțiuni este cea cu polen. In acest caz, documentați-vă cum trebuie luat. La fel şi despre cura cu drojdie de bere. Multă sănătate tuturor!

 12. In farmacii sau magazine naturiste se gaseste acest produs sub forma de tablete.Este indicat sa folosim?Care sunt dozele recomandate?

  • Ca întotdeauna, există indicații și contraindicații, depinde de
   ce vrem să le folosim. Tabletele trebuie să fie însoțite de un
   prospect. Mai multe noi nu știm să vă spunem.

 13. Cu ajutorul turmericului(macinat)de la Carrefour ,cate o lingurita pe zi ,mi-a crescut nivelul hemoglobinei de la 10,5 la 15.

  • Buna ziua. Cat timp ati luat turmeric, cate o lingurita pe zi, de v-a crescut hemoglobina de la 10 la 15? Intreb, pentru ca mama mea a avut operatie de eliminare a cancerului de la capul de pancreas si de atunci nivelul hemoglobulinei, eritrocitelor, leucocitelor si a trombocitelor sunt in scadere.

 14. Eu beau suc proaspat stors la rece de turmeric in fiecare zi. Cam 2-3 radacini doar si efectul a fost ca steatoza mea heptica a disparut dupa 6 luni. Evident cu regim adecvat pt ficat gras. Turmericul radacini l am gasit pe net la un magazin de specialitate dar il cumpar si din piata direct cand ma duc prin Caraibe 🙂

 15. Buna ziua. sotul meu are scleroza multipla si acum are constipatie si nu putem scapa de ea. A inceput acum sa bea suc de rosii mar si morcov. Dar am citit despre curcuma si ma gindesc sa-i dau si lui curcuma cu miere si lamiie dimineata. Ar putea ajuta la constipatie?

 16. Buna seara! As dori sa ma ajutati cu un sfat. Daca ai vezica biliara scoasa, se poate consuma curcuma?
  Care produs cu continut de curcuma este eficient?
  Va multumesc!

 17. Eu am luat tablete de turmeric direct din india,in sticlute,care se vand si aici la preturi ff mari prin Organic India.Aveam dureri groaznice de picioare de ani de zle.Cum dau de frig gata.Ma trezeam noaptea de dureri si le bagam ori in apa fierbinte ori ma frecam pe ele.Dupa a doua zi nu mai ma dor absolut deloc picioarele .Nu imi vine sa cred.Am luat o multime de medicamente ,fara efect niciunul.Asta este a cincea zi.ma gandesc sa le iau mai rar.Nu stiu ce sa cred.

 18. Mi-ar placea sa gasesc turmeric proaspat ca sa il pot adauga la smoothie. Are extrem de multe beneficii si este antiinflamatoriu.. Am scapat de durerile de cap cu ajutorul turmericului. Trebuie utilizat in combinatie cu putin piper pentru a i mari

 19. Dragilor am citit cu atentie toate comentariile. At observant ca s-au obtinut rezultate bune numai cu produse din strainatate?
  Voi dragilor, nu stiti in ce tara traiti?
  Intrebati-va:
  De ce este atat de ieftina pudra de turmeric?
  De ce nu se gaseste deloc radacina intreaga?
  De ce produsele care contin turmeric adevarat sunt atat de scumpe?
  Praful de turmeric din targ este vopsea de oxid galben pentru zugraveli !
  De aia !
  Oriunde te duci, orice vrei sa faci vezi ca unul incearca sa te fure!

  • Salutare! Am folosit și folosesc capsule cu curcuma și piper, niciodată pudra găsită la kilogram sau cum o mai fii.Am avut un exces de fier adică sideremia mare,analizele ulterioare au fost foarte bune deoarece sideremia era în limitele normale,pe care eu nu am avut-o așa niciodată. M-am simțit bine după administrarea curcumei,analize bune glicemie normala,trigliceride normale. Asta e experiența mea,în rest sănătate multă tuturor!!!

 20. Buna ziua.Am citit comentariile despre aceasta planta minune si am vazut ca nu le este prea indicat celor care iau si anticoagulante.Aici este si cazul meu,deoarece am tromboflebita de vreo 10 ani.Intrebarea mea este: pot consuma turmeric in cantitati mici pe langa anticoagulantele luate,sau pot lua doar turmeric in cantitate mai mare fara sa mai iau si anticoagulantele,deoarece astea ataca ficatul si altele.Multumesc.Va rog sa-mi trimiteti raspunsul pe email.O zi buna.

 21. Uimitor/hilar că invitați cititorii la discernământ, echilibru, însă când vine vorba să dați exemple de “instituții serioase” adunate de pe Google, oferiți numai exemple de “seriozitate” americană 🙂 Extazul din Asia și agonia din SUA ?!?!

 22. Pana în 1980-85, la facultățile de medicina din România li se spunea studenților o poveste.
  Se zice că o stagiara a fost repartizată într-un sătuc uitat de lume, pentru că nu avea pile. Și, într-o zi vine la ea cismarul satului, acuzând niște dureri. Îl consultă tanara doctorița și îi zice. Domn cismar să știți că aveți o boală foarte gravă, fapt pentru care vă sfătuiesc să urmați tretamentul ăsta cu sfințenie. Și îi dă rețetă. Cismarul dă fuga la farmacie și, când află cât costă, renunță să o mai cumpere, căci nu avea bani. Se duce acasă și își zice: Ei, dacă și-așa o să mor, nu mai cumpăr nimic, nici măcar de mâncare… Mai avea doar o putină de varză murată și a început să mănânce varză și să bea zeamă, când se îneca. Trecu iarna, veni și primăvară și, într-o zi, când era prin curte, trecu doctorita:
  -Bună ziua domn cismar! Ce mai faceți, sănătos, voinic? Arătați bine, semn că ați făcut cum v-am învățat eu.
  -Da de unde! N-am avut eu bani să pot cumpăra rețetă dvs. Dacă tot știu că mor, de atunci nici de mancare n-am mai cumpărat. Mai aveam un butoi de varză murată. Dar acum s-a terminat și asta, asa ca am început să mănânc ierburi, până mi-o sosi ceasul. Banii îi păstrez ca să aibe copiii cu ce să mă îngroape.
  Doctorița, plecă și a băgat repede la cap “varza murată”.
  Și, într-o zi, a venit la ea croitorul, acuzând aceleași dureri care le avea cu un an înainte cismarul.
  -N-ai nimic, domn croitor, îi zise ea, du-te acasă liniștit. Ai varză murată?
  -Am, răspunse el!
  -Apăi, dă-i tare cu varză murată, dar de altceva să nu te atingi că mori. Ai înțeles?
  -Înțeles, răspunse croitorul! Și s-a dus acasă, s-a pus pe mâncat varză murată și, într-o lună de zile a murit.
  Când a aflat tânără doctorița stagiara, își zise: Uite, frate, ca ce-i bun pentru cismar, nu e bun și pentru croitor!

 23. Aveți mare dreptate eu am luat 2 saptamani. Ma simt obosit și aveam amețeală, greață și arsuri in stomac. Nu stiam ce se întâmplă.

 24. Articol bine intentionat scris de un habarnist… Cancerul este o mutatie in adn-ul unei celule normale. Pt ca o enzima sa distruga o celula vie fie ea mutanta sau normala este obligatoriu ca ea sa fie toxica.. Altfel spus ia 2palme de la mine ca sa te trezesti… si ca sa ramai doar cu extazul; da-o dreac de agonie, meseriasule sau meseriaso 😉 😂😂😂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.