27 Mar

Credeți în superstiții?

DEX:
SUPERSTIȚIE = Credință primitivă (bazată pe rămășițe ale animismului și magiei) în spirite bune și rele, în farmece și vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice etc. 

Numărul superstițioșilor este mare?!

La întrebarea Ești superstițios? majoritatea oamenilor ar spune nu deși, mulți dintre noi, facem uneori alegeri, care sunt complet iraționale.

De exemplu, printre pescarii noștri este cunoscută, și de unii respectată, superstiția conform căreia, aduce noroc dacă arunci, înapoi în apă, primul pește prins.

În SUA, vineri 13 este considerată o zi atât de ghinionistă încât, numărul de pasageri pe cursele de avion, în această zi, este mai mic cu cca. 10.000.

În zilele de vineri 13, întreprinderile fac mult mai puțini bani decât în alte zile de vineri, pentru că numărul persoanelor care călătoresc este mai mic.

Unele lifturi, din SUA, nu opresc la etajul 13.

Tabloul de comandă al unui lift, fără cifra 4

Tabloul de comandă al unui lift, fără cifrele 3 și 4

 

Asemănător, în Japonia și China, oamenii sunt superstițioși în legătură cu numărul 4, motiv pentru care la unele clădiri, lipsește etajul 4.

Sunt mulți sportivi celebri despre care se știe că sunt superstițioși. Michael Jordan a purtat aceeași lenjerie albastră, norocoasă“, în timpul fiecărui joc important din cariera sa.

 

De asemenea, este de notorietate faptul că, Serena Williams, marea campioană de tenis, poartă aceleași șosete în timpul turneelor sale.

 

Uneori, chiar și unii oameni de știință, de la care ne așteptăm să fie foarte raționali, se lasă influențați de superstiții.Oglinda sparta

Înainte de fiecare lansare în spațiul cosmic, la NASA, comandantul navei ce urmează să fie lansată, trebuie să joace cărți, cu staff-ul tehnic, atât timp până când pierde.

În Bartlett’s Book of Anecdotes (2000, 68) – în paragraful Anecdote despre Niels Bohr, (mare fizician danez, laureat al premiului Nobel), există și următoarea consemnare: un vizitator la cabana de la țară a savantului, a observat o potcoavă agățată pe perete și l-a tachinat pe eminentul om de știință, în legătură cu această veche superstiție. “Poate fi adevărat că Dumneavoastră credeți că vă va aduce noroc?” “Bineînțeles că nu”, a răspuns Bohr, “dar, am înțeles că aduce noroc indiferent dacă crezi sau nu.”

Desigur, cei mai mulți dintre noi știu că superstițiile sunt iraționale, dar totuși se supun la cel puțin una sau două dintre ele.

O explicație simplă

Ce ne face să credem că anumite lucruri ne aduc noroc și alte lucruri ne aduc ghinion?

O explicație simplă se poate da pe seama faptului că, oamenii sunt creaturi care caută tipare.

Dacă un individ are o zi bună, plină de succese, și constată că în acea zi a purtat un anumit tricou, acesta devine tricoul norocos.

Conform aceleiași logici, dacă cineva are un accident într-o zi de vineri 13, va statua pentru totdeauna ziua respectivă ca ziua lui neagră”.

Prin urmare, de multe ori superstițiile devin credințe pentru că oamenii observă coincidențe pe care le consideră tipare semnificative.

Ce spun specialiștii despre superstiții?

Un grup de oameni de știință americani a realizat un studiu, publicat în 2002, conform căruia, în cazul superstițiilor, lucrurile se prezintă ca și cum ele ar fi înnăscute în creierul uman.Pisica neagră

Această constatare s-a impus pentru că superstițiile afectează un număr mare de persoane, indiferent de nivelul de educație, ocupație, stare materială sau etnie.

În timp ce numeroase studii au demonstrat că, spre deosebire de gândirea pozitivă și anumite practici religioase (cum ar fi rugăciunile și meditația), care pot reduce stresul, superstițiile înrădăcinate în sistemul de credință al cuiva, pot deveni extrem de dăunătoare.

David Phillips, autorul principal al studiului, a declarat că superstițiile de orice fel pot ridica nivelul de stres și de anxietate al persoanelor superstițioase.


Deși trăim într-o epocă avansată, din punct de vedere tehnologic și științific, superstițiile continuă să rămână foarte răspândite.

După părerea profesorului de psihologie american Stuart A.Vyse, expert în probleme de superstiție, ele sunt rezultatul natural al mai multor procese psihologice care includ atât sensibilitatea umană față de coincidențe cât și înclinația spre dezvoltarea unor ritualuri (pentru a lupta cu stările de nervozitate și nerăbdare, sau cu ambele deodată).

Vyse a stabilit o distincție clară între superstiție și paranormal precum și între superstiții și credințele religioase reiterând beneficiile potențiale ale religiozității comparativ cu superstițiile.Sinteza superstițiilor

Ca în multe alte cazuri, și în acest domeniu, există și un revers al medaliei.

Potrivit unui nou studiu, superstițiile nu sunt, în mod obligatoriu, un lucru rău.

Într-un experiment realizat de psihologi, un număr de persoane au fost testate în ceea ce privește abilitățile lor în jocul de golf.

Jumătate din subiecți, selectați aleatoriu, au primit bile despre care li s-a spus că sunt norocoase.

Jucătorii respectivi au marcat cu 35 % mai multe puncte decât cei cărora li s-au oferit bile normale.

Bineînțeles că toate bilele folosite în experiment au fost la fel, neexistând bile norocoase.

Cercetătorii au ajuns la părerea că ideea de “bilă norocoasă” a făcut ca, oamenii care au primit asemena bile, să se simtă mai încrezători în forțele proprii, ceea ce i-a condus la o performanță mai bună.

Altfel spus, superstițiile pot induce, în unele cazuri, un confort psihic favorabil.

Este greu să tragem concluzii de final.

Dacă nu credeți în superstiții sunteți deja în posesia unei picături de fericire.

Dacă credeți în unele, și acelea sunt superstiții care oferă un anume confort psihic existenței pe care o duceți – nu sunt paralizante ca și drobul de sare al lui Creangă – de asemenea meritați o picătură de fericire.

Don‘t worry, be happy!

Surse:

1.

2. travelaway.me/66-funny-romanian-superstitions/

3. www.encyclopedia.com/doc/1G2-3406300275.html

4. www.uncommon-knowledge.co.uk/articles/superstition-kills.html

One thought on “Credeți în superstiții?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.