12 Nov

Creierul nostru este pe “pilot automat” mai mult decât am crede

“Înainte de a deschide gura, asigură-te că e conectată la creier.”

(Proverb italian)

Miercuri este o zi de cotitură, partea săptămânii când trecem dealul și începe alunecarea spre week-end.

Este posibil ca în această zi de mijloc de săptămână să ne simțim un pic mai bine decât în “neplăcutele” zile de luni și marți.

În conformitate cu Gallup-Healthways Well-Being Index  (Indexul Stării de Bine Gallup-Healthways), cea mai rea zi a săptămânii pare a fi marți, dar și ea numai cu puțin mai rea decât celelalte, deoarece de fapt toate zilele săptămânii sunt evaluate aproximativ la fel în comparație cu zilele de weekend.

Revenind la ziua de miercuri, există un motiv pentru care ea s-ar putea să nu prezinte un avantaj față de ziua de luni, zi față de care mulți dintre noi avem resentimente (Mai țineți minte simpaticele texte ale lui Viorel Cacoveanu din cartea „O dimineață de luni”?).

Pe lângă faptul că ea ne lansează într-o nouă săptămână de lucru, care poate pentru unii nu este prea atractivă, ziua de luni reprezintă un nou început.seinfeld

Și, după cum se pare, există indicii subtile în comportamentele noastre de luni care sugerează că luarea unor decizii se amorsează mai bine în creierul nostru în zilele de luni decât de obicei.

O echipă de cercetători de la Universitatea din Pennsylvania au arătat că, pe Google, căutările după cuvântul “dietă”, săli de sport, precum și angajamentele formale de a urmări anumite obiective au loc mai ales în zilele de luni. (S-au descoperit efecte similare și pentru alte “momente de referință”, cum ar fi ziua de Anul Nou, începutul unui nou semestru școlar și propria zi de naștere.)

O altă echipă de cercetători a constatat un lucru extrem de lăudabil și anume că, un vârf al căutărilor pe Google, privind informațiile despre cum se poate renunța la fumat, apare tot în zilele de luni.

Cercetătorii de la University of Pennsylvania nu sunt pe deplin edificați de ce zilele de cotitură au efect pozitiv asupra noastră.

Ei presupun că prin demarcarea unei perioade a vieții noastre de o alta, suntem liberi să vedem dincolo de eșecurile noastre din trecut.

De asemenea, ei speculează că aceste puncte pivot ne pot determina să ieșim din “bălării”, ca să spunem așa, și să ne gândim la imaginea de ansamblu.

Este ca și cum în zilele de luni, avem tendința să nu ne mai complicăm cu detaliile acțiunilor noastre.

Renunțând la detaliile pas cu pas, ne asigurăm timp suficient pentru a viza o schimbare, desigur una esențială pentru succesul nostru personal și profesional.

Adevărul este că rareori avem șansa de a face acest lucru. În fiecare zi, suntem asaltați de nenumăratele decizii posibile: De a merge la serviciu sau de a ne declara bolnavi? De a folosi autoturismul sau transportul în comun? De a ne apela părinții la ora 10 a.m., la 21 sau deloc? Și infinit de multe altele.

De cele mai multe ori însă, nu înseamnă că noi în mod activ alegem să nu jucăm poker, să facem donații în scopuri caritabile sau când să îi apelăm pe părinții noștri.

Noi nu am ales deloc; am fost pe pilot automat și nu am realizat că a existat o decizie pe care a luat-o automat creierul nostru, mai exact subconștientul.

Tendința noastră de comportament este de a merge pe fluxul care reflectă un adevăr fundamental despre modul în care este construit creierul nostru.

Din cele 10 milioane de biți de informație, pe care creierul nostru le procesează în fiecare secundă, doar aproximativ 50 de biți sunt dedicate pentru a gândi în mod deliberat, adică 0,0005%. Suntem alcătuiți să nu fim mereu vigilenți și să evităm în mod continuu procesul de luare a deciziilor.

Acest lucru înseamnă, pur și simplu, că creierul nostru este incapabil să scaneze numărul imens de posibile alegeri, care ne iau cu asalt în fiecare moment și, lasă pe seama inconștientului marea majoritate a alegerilor cu privire la comportamentele noastre.

Pentru a stabili când este timpul pentru a trece în mod deliberat la luarea deciziilor, creierul compară permanent realitatea pe care o vedem cu ceea ce ne așteptăm să vedem.

Atunci când prezicerile sunt în opoziție cu realitatea – când am observat ceva nou sau ceva amenințător – partea de 50-biți a creierului nostru conștient este apelată pentru acțiune.

Ziua de luni (precum și prima zi a lunii, ziua de Anul Nou, etc.) ne face să ne oprim și să luăm în considerare dacă ne îndreptăm sau nu în direcția cea bună.einstein

Ea ne stimulează să luăm în considerare o decizie pe care altfel am fi omis-o. O asemenea decizie marchează o oportunitate importantă de a îmbunătăți modul în care ne comportăm atât la locul de muncă cât și acasă.

Întrebarea dacă oamenii se comportă rațional sau irațional a fost dezbătută încă de la începuturile filozofiei. Dar în ultima vreme, argumentarea s-a mutat și se concentrează asupra faptului dacă deciziile luate în mod logic, sunt mai bune decât cele realizate cu ajutorul comenzilor mentale rapide, bine șlefuite.

Dar aici își are locul o întrebare fundamentală: o bruscă amenințare sau o turnură neașteptată a evenimentelor, care din ele, în primul rând, ne face să luăm o decizie?

Oamenii de știință studiază încă problema dar, în mod aproape sigur, la începutul oricărei perioade noi de timp există o tendință naturală de a opri “pilotul automat” și de a reflecta.

Acest efect am putea să-l amplificăm prin construirea în mod intenționat a unor pauze distincte în rutinele noastre.

Poate ar fi de folos chiar să ne retragem cu totul din fluxul de zi cu zi și să marcăm doar vârfurile și văile, pentru a deveni mai conștienți de alegerile pe care le putem face, mari sau mici și apoi să le și facem.

Acest gen de demersuri pot să ne aducă o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

 Surse:

www.fastcompany.com/3061366/your-most-productive-self/your-brain-is-on-autopilot-more-than-you-think-heres-how-to-wake-i

www.gallup.com/poll/180911/holidays-weekends-americans-happiest-days-year.aspx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.