02 Jan

Cum ar trebui să comunicăm cu persoanele care cred în teoriile conspirației?

Chiar și cel mai mic neadevăr îl strică pe om, la fel cum o picătură de otravă poate strica un lac întreg.”

Mahatma Gandhi

 

La ora actuală spațiul public este asaltat de numeroase teorii ale conspirației. Este vorba de tot felul de explicații alternative, față de versiunile oficiale, ale unor fenomene și manifestări, cum este de exemplu și pandemia de COVID-19.

Cu oarecare îngăduință se poate spune că este vorba de niște explicații care au o anumită coerență, dar sunt improbabile și nu sunt susținute de dovezi empirice.

Se pot da numeroase exemple de asemenea teorii: “COVID-19 nu există”, „Un vaccin coronavirus va fi folosit pentru a injecta microcipuri în corpul nostru pentru a ne urmări”, „Cineva profită de pe urma acestei pandemii”, „Există o organizație ocultă mondială de sataniști care mănâncă bebeluși” ș.a.m.d.

Întrebarea e de ce există un număr mare de oameni, în multe cazuri apropiați nouă, care ajung să le creadă?

Înainte de toate este util să vedem care este profilul persoanelor care cred în teorii conspiraționiste, profil elaborat de Radu Umbreş, licenţiat în sociologie al Universităţii din Bucureşti, master în sociologie al Universităţii din Oxford şi doctor în antropologie socială al University College London.

-„Ei nu sunt nici proști, nici răi. Sunt anumite mecanisme atât sociale cât și mintale care îi fac predispuși la a crede în asemenea teorii.”

-„Sunt niște oameni care sunt deseori marginalizați în societate. Nu se simt incluși. Poate au poziții politice extreme. Sunt de asemenea oameni care se simt cumva mai jos în societate, că au statut mai scăzut. Nu sunt neapărat oameni care să nu fie educați. Oamenii care au studii până la liceu sunt cei care cred cel mai puțin în teoriile conspirației.”

-„Sunt oameni care deseori cred că au dreptate, sunt foarte convinși de părerile lor și nu sunt dispuși să învețe de la ceilalți. Se simt într-un fel superiori. Sunt oameni care nu sunt deschiși neapărat către dialog. Sunt oameni care au o părere foarte bună despre ei. În același timp se simt și singuri. Sunt oameni care au o foarte mare încredere în propriile intuiții.”

-„Oamenii în vârstă tind mai repede să creadă în teoriile conspirației, s-ar putea datorită faptului că au fost expuși la perioada comunistă, în care au existat teorii ale conspirației, pentru că versiunile oficiale nu erau crezute deoarece totul era propagandă.”

Să reluăm întrebarea: Cum vorbim cu oamenii despre teoriile conspirației fără “a strica sărbătorile” sau relațiile?

Tot Radu Umbreș ne spune: “Soluția este comunicarea cu bune intenții și informativă. Făcându-i proști, ciudați, nu vom reuși să-i convingem. Dimpotrivă. Toți avem frici, semne de întrebare. Trebuie să intrăm în conversație și să aflăm răspunsuri. Ei au nevoie de niște răspunsuri mai bune decât cele pe care le oferă teoriile conspirației”.

1.Păstrați-vă calmul!

Deși este important să ne confruntăm cu neadevărurile, nu este niciodată util să ajungem la discuții prea “aprinse”.

O primă regulă ar trebui să aibă ca punct de plecare ideea că păstrarea unor relații interumane normale este mai importantă decât impunerea unui punct de vedere. Prin urmare să nu “stricăm sărbătorile” pentru că o conversație furioasă și aprinsă îi va face pe toți să se simtă mizerabil iar pe “conspiraționiști” îi va face să-și consolideze convingerile.

Dr. Jovan Byford, psiholog la Open University din Regatul Unit observă că teoriile conspirației au adesea o puternică dimensiune emoțională. „Nu sunt doar bune și rele”, spune el, „ci susținute de sentimente de ranchiună, furie și indignare față de modul în care funcționează lumea”.

Și trebuie să reamintim că, în anul recent încheiat, acestea au prosperat, mulți căutând explicații “formidabile” pentru pandemie, politica americană, diversele evenimente mondiale ș.a.

Îndemnul la calm, pe parcursul discuției cu un susținător al unor teorii de acest fel, se bazează pe certitudinea că interlocutorul este adesea la fel de pasionat ca și tine de propriile sale credințe și le va apăra “până în pânzele albe”.

2.Nu fiți disprețuitori!

Conversațiile pe tema teoriilor conspiraționiste trebuie abordate mai degrabă cu empatie și răbdare decât cu ridiculizare. În acest sens, o regulă de aur ar fi aceea că niciodată să nu rușinezi public pe cineva pentru opiniile sau faptele sale.

(Și acum îmi stăruie în minte penibilul unei scene la care am asistat pe vremea când eram elev: într-o după amiază de sâmbătă, diriginta noastră ne-a organizat un “ceai dansant” pentru „sudare de colectiv”; la un moment dat a apărut directoarea școlii care a început să țipe la dirigintă reproșându-i că și-a permis să organizeze întrunirea; noi, copiii, am încercat un sentiment de compasiune față de dirigintă și de ură față de directoare.)

„Dacă decideți să discutați despre teoriile conspirației, nu fiți disprețuitor față de credințele celeilalte persoane”, spune Jovan Byford. „Stabiliți un teren comun”.

Trebuie să avem în vedere că oamenii cred adesea în teorii ale conspirației, deoarece, în adâncul ființei lor, sunt îngrijorați sau anxioși. În contextul anului mizerabil 2020 pe care l-am încheiat, acest gen de manifestare poate fi cumva înțeles.

3.Încurajați gândirea critică!

Oamenii care cred în teoriile conspirației spun adesea că și-au făcut “propria cercetare”.

Problema este că această cercetare s-a rezumat la vizionarea unor videoclipuri de pe YouTube, citirea mesajelor unor persoane pe conturile de Facebook și Twitter.

Legat de acest aspect psihologul Jovan Byford spune: „Mulți oameni care cred în teoriile conspirației se consideră sceptici în problemele de sănătate și cercetători autodidacti în probleme complexe”, spune el. „Prezentați acest lucru ca pe un lucru pe care, în principiu, îl apreciați și îl împărtășiți. Scopul tău nu este să-i faci mai puțin curioși sau sceptici, ci să schimbi obiectul curiozității și scepticismului lor”.

În acest context trebuie să avem în vedere faptul că doar pentru că un expert crede ceva, nu face ca acel ceva să fie adevărat. Deci scepticismul este normal să fie aplicat nu numai prezentărilor oficiale ci și părerilor “experților”.

4.Puneți întrebări!

Verificarea faptelor este importantă, dar de multe ori nu este abordarea corectă atunci când cineva crede cu pasiune în conspirații. Întrebările sunt mult mai eficiente decât afirmațiile, spun specialiștii.

„Concentrarea pe tacticile și tehnicile folosite de oamenii care promovează dezinformarea este o modalitate mai eficientă de abordare a acestor conversații decât încercarea de a ‘demonta informațiile’”, spune dr. Claire Wardle, expert american în social media.

“Gândiți-vă la întrebări generale care îi încurajează pe oameni să se gândească la ceea ce cred” spune ea. De exemplu: „Nu sunt cumva unele dintre credințele lor contradictorii? Detaliile teoriei pe care o descriu au mult sens? S-au gândit la contra-dovezi?”

Punând întrebări și făcând oamenii să-și dea seama de unele hibe, îi determinați în cele din urmă să se îndoiască de propria lor încredere și să îi faceți deschiși să audă și puncte de vedere alternative.

5.Nu vă așteptați la rezultate imediate!

Nu sperați ca o conversație cu cei care au căzut adânc în “capcana conspirației” să se încheie cu rezultate pozitive. Ieșirea din această capcană poate fi un proces foarte lung.

„Fii realist cu privire la ceea ce poți realiza”, avertizează psihologul Jovan Byford. “Teoriile conspirației inspiră celor care cred în ele un sentiment de superioritate. Este un important generator de stimă de sine – care îi va face rezistenți la schimbare”.

Pentru Claire Wardle, nu este vorba doar de orgolii rănite. În anul care a trecut pentru mulți teoriile conspirației au fost o sursă de confort. „Recunoașteți că toată lumea a avut viața întoarsă pe dos și caută explicații”, spune ea. “Teoriile conspirației tind să fie povești simple, puternice, care explică lumea. Realitatea este complexă și dezordonată, ceea ce este mai greu de procesat pentru creierul nostru”.

Dar experții sunt de acord că, chiar dacă nu vedeți rezultate imediate, nu renunțați. Poate nici nu vă dați seama ce importantă sursă de picături de fericire este scoaterea cuiva din capcana teoriilor conspiraționiste.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

 1. www.bbc.com/news/blogs-trending-55350794?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits
 2. www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/de-ce-cred-oamenii-in-teoriile-conspiratiei-antropologul-radu-umbres-nu-sunt-oameni-needucati-se-simt-exclusi-din-societate-1342495

10 thoughts on “Cum ar trebui să comunicăm cu persoanele care cred în teoriile conspirației?

 1. Vă mulțumesc, domnule profesor Eilender, pentru interesantul subiect pe care-l aduceți în atenția fidelilor cititori de idei utile de știut.

  Citind cu atenție și cu-n mare interes primul text din anul acesta al domniei Voastre, m-au pus pe gânduri mai multe aspecte.

  În primul rând, tema abordată în textul de mai sus, nu este numai extrem de actuală dar și extrem de îngrijorătoare în contextul în care, înainte de orice, putem vorbi concret despre o criză mondială având drept cauză bine definită pandemia minciunii și a amăgirii. Această plagă ascunsă în spatele țapului ispășitor modern numit COVID (noul AZAZEL al zilelor noastre) a cuprins, din nefericire, în totalitate frumoasa planetă albastră creind, după cum era normal și de așteptat, uragane de suspiciune.

  În cultura iudeo-creștină se știe de mult timp că totul a început cu celebra declarație a Evei aflată în Geneza 3/13:
  „Şi Domnul Dumnezeu a zis femeii: Ce ai făcut? Femeia a răspuns: Şarpele m-a amăgit, şi am mâncat din pom.“

  Deci primul contact cu minciuna care a adus cu sine și prima amăgire a trăit-o prima femeie din Rai. Așa cel puțin pretinde cultura amintită care relatează despre neascultarea Evei și amăgirea ei.

  Cu minciuna ne întâlnim apoi în multe alte relatări ale Bibliei, dar în cazul special al Dalilei aflăm că: „ Dalila a zis lui Samson: Până acum ţi-ai bătut joc de mine, şi mi-ai spus minciuni.“
  Puțin mai jos, Dalila asociază iubirea cu minciuna în felul următor adresându-se lui Samson astfel: „ Ea i-a zis: Cum poţi spune: Te iubesc! când inima ta nu este cu mine? Iată că de trei ori ţi-ai bătut joc de mine, şi nu mi-ai spus de unde-ţi vine puterea ta cea mare.“

  Deci încă din acea vreme minciuna era asociată cu bătaia de joc. Cu timpul această bătaie de joc s-a preschimbat în… diplomație.

  CONTINUARE MAI JOS.

 2. Bătaia de joc creată prin pandemia minciunii, bazată pe amăgire și apariția suspiciunii este oare o chestie actuală apărută peste noapte ? Nicidecum ci, este de fapt rezultatul ce a urmat unei reacții în lanț de distrugere a adevărului absolut și înlocuirea lui cu adevărul juridic care-și alege probele după alte criterii. Și astfel s-a ajuns la acel 50-50 din justiție, adică unuia i se face dreptate, iar altuia i se face nedreptate în funcție de avocat și nicidecum de adevăr.

  Bătaia de joc prin minciună care a venit deja din Rai prin amăgirea luciferică, din acel: „ Hotărât, că nu veţi muri“, poate fi privită ca un strat geologic în care s-au sedimentat minciunile întregii istorii umane, strat cu strat, plecând din Rai, trecând prin epoca de piatră, Evul Mediu și până în epoca de azi a micropro-cesoarelor ? Dovada ? Minciuna atrage crima și apoi războiul.

  „Însă Cain a zis fratelui său Abel: Haidem să ieşim la câmp. Dar pe când erau la câmp, Cain s-a ridicat împotriva fratelui său Abel, şi l-a omorât.“

  Prin filtrul amăgirii șarpelui, de acum 6000 de ani, pentru susținătorii teoriei creaționiste, sau prin filtrul amăgirii științei care crede în marea explozie ipotetică de acum 147.378.555 milioane de ani, pentru susținătorii teoriei darwiniste și a lui C14 în care ocazie a apărut și marele „BIG BANG“, se poate vedea care este cauza principală care produce neîncrederea la nivel mondial. Minciuna și amăgirea venite din Rai. Creatura se amăgește mereu că nu va mai repeta istoria.

  Pe scheletul acestei neîncrederi mondiale cultivate de mii de ani (pentru unii) sau de sute de milioane de ani (pentru alții) dar supralicitată de mijloacele moderne de manipulare în masă conduse de „imaculata și nevinovata mass-madia“, se construiește trista realitate de mucava a zilelor noastre amestecată cu diversele teorii conspirative (de amăgire) și cu noile încercări de a intra în posesia armelor nucleare aducătoare… de pace.

  CONTINUARE MAI JOS.

 3. Pe toate meridianele pământului se minte legal și ilegal prin instituții special construite să promoveze la un nivel cât mai înalt minciunile paleriene.

  Să ne reamintim, în context, de declarația domnului Octavian Paler făcută într-un magistral text din 2004, deci de acum 16 ani:

  „Urmărind, din ce în ce mai derutat, spectacolul de patinaj pe vorbe de pe sticla televizorului, m-am dumirit în cele din urmă că modurile de a minți în politică sunt, vai, mai multe decat cele pe care mi le-am imaginat eu: minciuna prin omisiune, minciuna prin promisiune, minciuna prin distorsiune și minciuna prin diversiune.“

  CONTINUARE MAI JOS.

 4. În același text, domnul Paler, aducând drept noutate și minciuna prin falsa compasiune ajunge la următoarea concluzie:

  „M-am întrebat, a câta oară? Mai există, oare, vreun remediu (în afară de timp) împotriva crizei de repere în care ne găsim? Sincer să fiu, uneori am impresia că stăm sub fatalitatea unui blestem.“

  Deci, de ce ne lipsesc reperele ? Le-a distrus minciuna chiar și cea pioasă, teologică.

  În al doilea rând, ar fi de amintit câte ceva și despre cultura fast food care si-a pus amprenta, apăsat de tot, nu numai asupra obiceiurilor noastre alimentare, ci și asupra modului nostru superficial (tehnologizat) de gândire. Aflăm, de pildă, din diverse surse că și relațiile și prieteniile se consumă în regim de fast-food și că echilibrul dintre job și viața personală este tot mai precar.

  CONTINUARE MAI JOS.

   • Stimate domnule Popilian,
    Era de așteptat ca încercarea mea de a răspunde susținătorilor unor teorii conspiraționiste (mai ales cele legate de pandemia de COVID-19) să nu Vă “extazieze” ci dimpotrivă.
    Se poate constata cu ușurință din textul Dumneavoastră că subscrieți la multe luări de poziție ce s-ar putea încadra la categoria teorii conspiraționiste.
    De altfel și admirația față de Octavian Paler, care răzbate din multe dintre adnotările care Vă aparțin, conduce la concluzia că îi împărtășiți modul de gândire și îndrăznesc să avansez ideea că regretatul om de cultură, dacă ar fi și acum printre noi, ar pune nenumărate întrebări retorice față de ceea ce se întâmplă.
    În ceea ce mă privește, l-am apreciat foarte mult pe Octavian Paler dar am încercat să răresc contactul cu scrierile și zicerile sale pentru că am preferat să mă aflu într-un mediu care te pozitivează față de o companie care amplifica amăreala și acreala vremurilor trăite.
    Îmi pare rău că în această zonă nu suntem pe aceeași lungime de undă dar asta nu împietează asupra prețuirii ce V-o port.
    Cu mult respect,
    Iosif Eilender

  • Vă mulțumesc, domnule profesor Eilender, pentru onestitatea cu care ați analizat modestele mele opinii.

   După cum bine ştiți amprentele noastre digitale şi cele emoționale sunt unice . De aici şi percepția unică a fiecărei persoane dictată şi de experiențele sale unice. Dată fiind unicitatea despre care am amintit şi cu altă ocazie consider că este numai normal ca în unele opinii să apară şi defazaje. În asta constă, după părerea mea, şi motivul pentru care n-am convingeri ferme.
   “Fiecare om îmi este superior cu ceva, de aceea învăț pe lângă dânsul.”

   Cultura iudeo-creştină ne recomandă să ne uităm chiar şi la furnică pentru a ne înțelepții.

   Vă cer scuze dacă opiniile mele v-au iritat.

   Cu considerație,

   Sergiu Marius Popilian
   😀😀😀💙💛❤

 5. „S-a demonstrat că este suficient ca o persoană să spună aceeași minciună de șase ori pentru ca aceasta să devină adevăr pentru interlocutor“, ne sugerează o publicație.

  „Repetarea obsesivă a aceleiași minciuni face ca și cel care o spune să ajungă să o creadă“, afirmă în continuare publicația.

  Acum, au apărut în sensul celor amintite o serie de întrebări ca, de exemplu:

  1. Abundența în zilele noastre a analfabetismului funcționat cultivat de diverse interese este doar o teorie a conspirației ?

  2. Genocidurile provocate de războaie unutile sau armele biologice și epidemiile de viruși create de ingineria genetică sau dezastrele ecologice cauzate de influențarea de către prostia umană a condițiilor meteorologice ale planetei pe ce se bazează ? Dar holocaustul religios al zilelor noastre ce are la bază războiul sfânt ? Sunt toate doar teorii ale conspirației ?

  3. Este încălzirea globală sau a iernii cu boboci înfloriți la sfârșitul lui decembrie doar o teorie a conspirației ?

  4. Este minciuna o realitate sau doar o exagerare a minților sceptice ?

  5. Este minciuna cu efectele ei doar o ipoteză neverificată avansată de un individ sau un grup de indivizi organizați în diverse servicii sau partide ?

  6. Este minciuna prezentă din nefericire și în actul de justiție ? Se poate confunda sala de judecată cu balanța dreptății ? Poate scăpa chiar și un criminal, cu un avocat bun în apărare, de pedeapsă ?

  7. Au existat în istoria umanității erori judiciare sau au fost doar teorii conspirative ?

  8. Arhivele, care devin pentru unii un izvor istoric tot mai special, oare cuprind ele și documentele arse special pentru ștergerea urmelor sau este vorba de fapt doar de simple teorii ale conspirației ?

  9. Suntem programați să trăim veșnic în acest corp muritor, asaltat de bacteriile de putrefacție din intestin, sau moartea este o certitudine a faptului că omul este trecător ?

  10. Ceea ce astăzi numim „ Teoria conspirației“ a apărut, în întunecatul și misteriosul Ev Mediu sau în timpurile Reformei ?

  11. Concertul din 1 ianuarie 2021 de la Viena a adus pe scenă și-n culise peste
  60 de persoane la o distanță fizică de sub 80 cm. Chestia cu sala goală justifica oare ipoteza că cei din orchestră nu s-ar fi putut infecta reciproc ? O fi la mijloc o altă teorie a conspirației ?

  12. Oamenii se pot înfecta cu COVID doar în restaurante și nicidecum în
  hipermarketuri ?

  13. Toți oamenii sunt trecători, dar toți trecătorii sunt sunt cu certitudine și
  oameni ?

  14. De ce se propagă dezinformările mai ales prin mijloacele de propagandă ?

  Și lista justificatelor suspiciuni, irelevante pentru unii, poate continua…

  CONTINUARE MAI JOS.

 6. Să fie, până la urmă, vorba despre apetența publicului față de senzațional, sau despre un mod părtinitor de interpretare, acest aspect oferindu-i poporului sentimentul (fals) descoperirii unor posibile adevăruri ascunse ? Cum ar putea analiza gloata conținutului unei informații considerată, de pildă, secret de stat ?

  Cum poate rămâne de partea adevărului un om obișnuit băgat în ceață de toți experții în dezinformare ? Cum poți oferi surse de informație credibile și sănătoase ca alternativă la neadevăruri și speculații ? Din ce apar speculațiile ? Nu cumva din lipsa de acces la adevăr ?

  Dar chestia cu dosarele făcute la comandă după 1989 este tot o teorie a conspira-ției ? Doar Dumnezeu știe.

  Trăim în epoca știrilor false (fake news) a jurnalismului de propagandă care împreună cu social media tradițională precum TV sau ziare promovează doar legenda a cărei rețetă consacrată de experții zilelor noastre este 80% adevăr și 20% minciună.

  Adevărul absolut, adică adevărul curat 100% nu-l deține nicio creatură. Adevărul juridic însă, bazat doar pe probe mai mult sau mai puțin oneste și nicidecum pe adevărul absolut pretinde inamovibilitate.

  Fie că vrem, fie că nu, conceptul de globalizare promovat oficial cu ceva timp în urmă va avea foarte curând ca efect un guvern mondial. Sunt în spatele cortinei forțe malefice care promovează desființarea identității naționale oferind în schimb minciuna ?

  Dacă vom mai trăi, poate vom și vedea acest moment prorocit acum 2021 de ani în Apocalipsa cap. 13, citez:

  13 Săvârşea semne mari, până acolo că făcea chiar să se pogoare foc din cer pe pământ, în faţa oamenilor.

  14 Şi amăgea pe locuitorii pământului prin semnele, pe care i se dăduse să le facă în faţa fiarei. Ea a zis locuitorilor pământului să facă o icoană fiarei, care avea rana de sabie şi trăia.

  15 I s-a dat putere să dea suflare icoanei fiarei, ca icoana fiarei să vorbească, şi să facă să fie omorâţi toţi cei ce nu se vor închina icoanei fiarei.

  16 Şi a făcut ca toţi: mici şi mari, bogaţi şi săraci, slobozi şi robi, să primească un semn pe mâna dreaptă sau pe frunte,

  17 şi nimeni să nu poată cumpăra sau vinde, fără să aibă semnul acesta, adică numele fiarei, sau numărul numelui ei.

  18 Aici e înţelepciunea. Cine are pricepere, să socotească numărul fiarei. Căci este un număr de om. Şi numărul ei este: şase sute şaizeci şi şase.

  Am înțeles că doar dracu marele amăgitor și tatăl tuturor minciunilor împreună cu acoliții săi din orice colț al lumii vor promova minciuna. Epoca știrilor false (fake news) este o dovadă care sprijină teoria minciunii sfruntate.

  Criza economică majoră construită deja în spatele paravanului numit COVID, ce are la bază recesiunea economică deja declarată în multe state, va deschide calea către momente apocaliptice.

  Distinsă cititoare și prietene cititor, vă recomand să citiți cu atenție Apocalipsa atâta timp cât timp mai este accesibilă Biblia chiar dacă pentru unii sunt doar povești cu halou mitic. Mâine s-ar putea…

  Istoria este plină de fapte care au generat lipsa de încredere în cineva, îndoială în ceea ce privește corectitudinea, legalitatea faptelor sau onestitatea intențiilor cuiva. În ce privește legalitatea faptelor cuiva, mă întreb dacă atrocitățile din lumea de ieri și de azi s-au comis prin respectarea legilor în vigoare.

  Problema este legată de efectul organizării unui stat pe baza unor legi care au promovat sau încă mai promovează holocaustul, de pildă, din motive religioase.

  Întorcându-ne la primii pași în viață mă pune pe gânduri următoarea întrebare: „Se naște un copil antisemit sau este înrăit prin influența primită din partea mediului familial, social sau cultural în care se dezvoltă ?“ Este pus copilul, în formare, în contact cu o teorie a conspirației răspândită, poate și involuntar, de către părinții lui lesne crezători ? Este omul de rând capabil să se informeze corect în ceața minciunilor paleriene ?

  CONTINUARE MAI JOS.

 7. Sugaciul, este în timp, indus în eroare de către părinții săi manipulatori care-i prezintă false ipoteze de travaliu ? Oare cum poate vedea și înțelege viața copilul crescut în intersecțiile marilor orașe în brațele mamei ieșite la cerșit ? Cerșește mama din necesitate sau datortă faptului că provine dintr-un spirit beduinizat ?

  Din numărul de necuprins de informații aflate pe Internet se poate constata, de pildă, cât este de complex și cât este de greu să te oprești asupra definiției unui concept sau asupra unei teme atât de cumprizătoare ca cea privind teoria conspirației.

  Cum putem deci elimina asemenea teorii ? Eliminând din ecuație minciuna. Este chestia asta doar o utopie ? Poate, cel puțin cât există dracul și omul dracului pe acest pământ.

  CONTINUARE MAI JOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.