03 Jun

Cum poate fi dezamorsată o ceartă conjugală

Am învățat că, dacă doi oameni se ceartă, nu înseamnă că nu se iubesc. Și, nici faptul că nu se ceartă nu dovedește că se iubesc…”

Octavian Paler

 

Deși ne numărăm printre adepții ideii că, singurul mod de a câștiga o ceartă este evitarea ei, ni se pare interesantă strategia lui Hal Runkel, pentru dezamorsarea certurilor conjugale, motiv pentru care, o prezentăm în cele ce urmează.

(Hal Runkel, SUA, este specializat în terapeutica de căsătorie și de familie, autor de cărți despre părinți și relații de cuplu.)

A fi într-o relație pe termen lung înseamnă că partenerul [partenera] tău [ta] te cunoaște foarte bine – iar asta înseamnă o sabie cu două tăișuri.

Pe de o parte, poți fi tu însuți – nefiltrat. Pe de altă parte, partenerul [partenera] a învățat mai bine decât oricine altcineva pe ce butoane trebuie să apese pentru a te dezactiva sau, altfel spus, are privilegiul de a deține toate informațiile despre tine.

Hal Runkel o spune elocvent: “Nimeni nu te poate atinge mai mult decât persoana căreia i te expui cel mai mult, și nimeni nu te poate răni ca ea”.

Conflictele din familie o pot lua uneori pe o spirală ascendentă, gata să iasă de sub control, deoarece una din părți a spus ceva care “taie” adânc.

În acel moment un singur cuvânt „un cuvânt care nu se obișnuiește a se folosi destul de mult în căsnicie”, spune Runkel „are un efect magic. Acest cuvânt este Vai…“.

Iată explicația lui Runkel: “Când sunteți în conflict, în mod inevitabil una din părți spune, folosind “informațiile privilegiate”, ceva care produce durere celeilalte persoane “.

Pentru exemplificarea strategiei sale el propune următorul scenariu: EA (soția) știe (informație privilegiată) că EL (soțul) se „zbate” să piardă din greutate.

La venirea acasă, Ei îi scapă următoarea apostrofare: “desigur că nu ai avut cinci minute să scoți câinele la plimbare – ai fost prea ocupat să te îndopi!”.

EL vrea să dea o replică usturătoare: “Oh, da? În schimb, tu începi să arăți ca mama ta!

Iată momentul în care cuvântul “Vai…” devine util. Runkel arată că răspunsul cel mai bun, din partea Ei, în această situație, ar fi: “Vai, dar cu asta m-ai rănit! Nu știu dacă ai avut de gând să mă rănești, dar știu că asta ai făcut. “

Acum EL poate deveni defensiv și poate răspunde ceva de genul: “Mi-ai spus câteva lucruri destul de dureroase!”

Replica Ei poate fi: “Ai dreptate, am spus și îmi pare rău.”

După părerea lui Runkel, “Această conversație – care o luase pe calea de ceartă conjugală – o ia acum pe o cale complet diferită, pentru că unul dintre soți a ales să devină vulnerabil”, spune Runkel.

“Nu a fost un pas cu care să-l îndepărteze pe partenerul său. A fost un pas ca să-l invite la reconciliere spunând: Știi ce? Sunt destul de deschisă către tine ca să mă poți răni. Dar acum să vedem cum să vorbim unul cu celălalt când noi de fapt ne iubim?

Se poate observa că afișarea vulnerabilității este cheia strategiei lui Runkel – care însă este un demers mult mai dificil decât pare.

Prea mulți dintre noi avem tendința de a ne preface că suntem făcuți din oțel emoțional – că atunci când partenerul nostru ne insultă sau nu ne acordă suficientă atenție, suntem totuși în regulă.

În mod ideal, atunci când implementăm strategia Runkel, ne așteptăm ca partenerul nostru să răspundă în aceeași manieră și astfel putem avea o conversație calmă despre ceea ce ne deranjează.

Runkel menționează că, totuși, replica partenerului la afirmația cu “Vai dar…” spune multe despre relația dintre cei doi și este cea care poate conduce la un deznodământ fericit.

O replică în acest sens ar putea fi ceva de genul: “Îmi pare rău pentru ceea ce am spus și pentru durerea produsă. Spune-mi cum pot să-mi repar greșeala!“.

Nu-i așa, iubite cititorule, că nu pare greu deloc. Dacă avem determinarea să procedăm astfel, vom putea acumula numeroase picături de fericire, de la o căsnicie trainică.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.www.businessinsider.com/how-to-defuse-a-fight-with-your-partner-2017-5?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2. www.businessinsider.com/happy-couples-describe-relationship-comfortable-2017-3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.