14 Apr

Cum putem recupera bunul cel mai de preț din viața noastră?

Eleganța se realizează atunci când tot ceea ce este de prisos a fost aruncat și ființa umană descoperă simplitatea și concentrarea: cu cât postura este mai simplă și mai sobră, cu atât va fi mai frumoasă.”

Paulo Coelho

 

Titlul de mai sus implică două întrebări. În primul rând, care este bunul care ne poate aduce cele mai mari satisfacții în viață?

 Legat de asta, sunt convins că multă lume ar include în răspuns și banii, eventual cu un amendament: “Nu banii sunt chiar cel mai important lucru din lume. Timpul tău este.”

Într-o formă sau alta, asemenea cuvinte ne-au spus părinții, profesorii și mentorii, de-a lungul vieții noastre și chiar nu este ceva lipsit de sens.

Cei mai mulți dintre noi ajungem să constatăm, la un moment dat, că banii sunt un mijloc, nu un scop.

Cea mai puternică legătură între bani și bunăstare provine din posibilitatea pe care ei ne-o oferă de a ne putea cumpăra timp. De exemplu, o femeie poate câștiga foarte mult timp angajând pentru treburile casnice o firmă specializată.

Timpul nostru este limitat și, am ajuns să înțelegem că, cu cât avem mai mult la dispoziție, cu atât găsim mai multe oportunități ca să gustăm bucuria și împlinirea.

Dar, tot ce am spus până aici, nu este altceva decât o deturnare a atenției. De fapt, nu timpul reprezintă factorul care adaugă mai multă valoare vieții. Nu timpul este bunul cel mai de preț din viața noastră.

Cea mai importantă avuție din viața noastră este concentrarea atenției. Calitatea experiențelor din viața noastră nu depinde de cât de multe ore ne stau la dispoziție în timpul zilei, ci de modul în care le folosim.

Este posibil ca, după 80 de ani de viață, o persoană să nu reușească să echivaleze 40 de ani ai alteia care și-a îndreptat mereu atenția asupra lucrurilor importante pentru ea.

Deși timpul este într-adevăr limitat (Tudor Mușatescu zicea: “Viața este un text oarecare între două coperți.”), aceeași cantitate din el, poate fi extinsă, prin concentrarea atenției asupra lucrurilor care ne aduc cele mai mari satisfacții.

Dar, majoritatea oamenilor nu reușesc asta. De ce nu reușesc?

Punând această întrebare ne conectăm și la întrebarea care “plutește în aer”, de la începutul acestui text: de ce se pune problema recuperării acestui bun atât de prețios?

În mod normal, vorbim de recuperarea unui bun în cazul pierderii sau confiscării sale. În privința concentrării atenției este vorba mai ales de confiscare.

Se poate spune asta pentru că, una dintre cele mai mari probleme ale prezentului este aceea că, din ce în ce mai mult, lumea din jurul nostru dar mai ales tehnologia se pare că este “proiectată” să fure cât mai mult din atenția noastră.

Companiile de tehnologie și Internetul mizează mult pe posibilitatea aceasta de a ne atrage (distrage) atenția.

Ar fi greu de argumentat că efectul net al dezvoltărilor tehnologice nu este pozitiv, chiar dacă implică unele costuri (dependența de smartphone-uri este reală iar stresul indus de tehnologie multor persoane există).

Dar, companiile precum Google și Facebook, au ajuns să nu mai creeze produse ci un fel de ecosisteme care, pentru a monetiza eficient, încep relația cu clienții impunând un angajament (crearea de conturi).

Asta nu înseamnă altceva decât proiectarea caracteristicilor lor pentru ca, în final, să renunțăm la cât mai multă atenție posibilă.

Anul trecut, Tristan Harris, a dezvăluit modul în care designerii creează funcțiile produselor care exploatează impulsurile noastre mintale (www.ted.com/talks/tristan_harris_the_manipulative_tricks_tech_companies_use_to_capture_your_attention/transcript?language=ro).

Printre altele, el a spus: “Vreau să vă imaginați că intrați într-o cameră, o cameră de control, cu o grămadă de oameni, o sută de oameni, aplecați peste un birou cu butonașe și că, acea cameră de comandă va contura gândurile și emoțiile unui miliard de oameni. Poate vă sună SF, dar asta chiar există acum, azi. Știu asta pentru că am fost și eu într-una din camerele de comandă. Am fost specialist în etica designului la Google, unde am studiat cum poți să ghidezi în mod etic gândurile oamenilor.”

Altfel spus, fără ca noi să realizăm, se identifică petele oarbe din percepția noastră și se folosesc pentru a influența comportamentul nostru.

Fiecare notificare sau e-mail pe care îl primim precum și fiecare site pe care îl căutăm este atent proiectat pentru a ne face să maximizăm timpul pe care îl ocupăm cu produsul respectiv al companiei.

Iată de ce, astăzi, mai mult ca niciodată, avem nevoie de mintea noastră înapoi. Acest lucru nu este irealizabil.

În primul rând ar trebui să ne sporim capacitatea de concentrare a atenției în direcția dorită.

În tradiția budistă și în exercițiile de psihoterapie modernă, pentru a cultiva “mintea limpede” adică pentru a obișnui mintea să fie prezentă necondiționat este folosită meditația.

Ea are ca rezultat relaxarea, reducerea stresului și detașarea de la distrageri. Practic trebuie să stăm liniștiți, cu ochii închiși, concentrându-ne asupra unui singur lucru din ambianța noastră (de exemplu asupra propriei respirații).

În tot acest timp, prezența gândurilor și rătăcirile minții sunt naturale și nu este absolut necesar să se elimine orice tip de activitate mintală. Ideea este de a aduce mintea în prezent.

Limitarea atenției la un singur lucru din ambianța proprie se poate face în condiții bune chiar și concomitent cu desfășurarea unor treburi simple, repetitive, cum ar fi de pildă cele menajere.

Studiile sugerează că rezultate notabile privind sporirea capacității de concentrare a atenției se obțin în cel puțin 8 săptămâni.

În al doilea rând, ar trebui să folosim, fără scrupule, single-tasking-ul.

Contrar a ceea ce unii cred, multi-taskingul este rareori o modalitate eficientă de a fi mai productivi, mai ales nu atunci când este vorba de activități care solicită mintea.

Dar nu numai atât, el este chiar dăunător pentru creier. De fiecare dată când trecem de la o sarcină la alta, implicați fiind în mai multe lucruri, există un cost cognitiv care atârnă greu pentru minte și provoacă stres inutil.

Chiar și comutarea între mai multe proiecte și medii de lucru pe perioade mai lungi lasă ca urmări “reziduuri de atenție” și afectează capacitatea de a ne concentra asupra noii sarcini.

Operațiunile unice, single-tasking-ul, cu concentrare profundă pentru perioade lungi, ajută la combaterea acestor efecte secundare adverse. Ele sunt mai productive și mai folositoare pentru concentrarea atenției.

În al treilea rând, este necesară desprinderea de rutină care, nu este doar ideală ci și crucială.

Verificarea impulsivă a notificărilor și navigarea fără țel pe web pot părea suficient de nevinovate, dar ele duc adesea la tendințe subtile și reactive.

De fiecare dată când scoatem telefonul pentru a ne scana conturile de social media și de fiecare dată când o pauză de 10 minute pe Internet se transformă într-o perioadă mai lungă (ore), creierul construiește o “buclă de conduită” care se consolidează pe ea însăși și încurajează un astfel de comportament.

Firește, gadgeturile și tehnologiile sunt o parte importantă a vieții moderne dar, pentru ca ele să fie o forță pozitivă netă în viața noastră, trebuie să stabilim niște limite.

Sigur, rețete nu se pot da. Diferitele lucruri funcționează diferit pentru diferiți oameni, dar până când nu ne detașăm de rutină nu putem înțelege cât de mult din atenția noastră este deturnată zi de zi.

Concentrarea atenției are puterea de a ne face mai fericiți, ajutându-ne să apreciem lucrurile mici care altfel, în viața de zi cu zi, sunt ușor de neglijat.

În același timp, atenția ne poate permite să ignorăm “coperțile” lui Tudor Mușatescu deoarece ne inspiră să utilizăm mai bine timpul pe care îl avem deja.

Concentrarea atenției ne poate conduce către o viață împlinită prin fixarea atenției asupra lucrurilor care contează cu adevărat pentru noi și nu asupra celor care ne răpesc atenția zadarnic.

Dacă ne protejăm și ne dirijăm atenția, aproape nimic nu ne oprește să trăim viața ce ne-o dorim și să obținem astfel nenumărate picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

qz.com/1091883/technology-is-destroying-the-most-important-asset-in-your-life/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.