10 Feb

Cum rezolvați problema: „treburi multe, timp insuficient”?

La ce i-ar folosi unui om să fie nemuritor dacă nu știe să își folosească bine o jumătate de oră.”

Ralph Waldo Emerson – poet și eseist american

 

Una dintre cele mai mari frustrări pe care mulți dintre noi le simțim este că avem prea multe de făcut și nu avem timp suficient pentru a le face pe toate. Suntem copleșiți.

Trebuie să observăm însă că „a nu avea timp suficient” este doar un sentiment personal; toți avem aceleași 24 de ore pe zi la dispoziție, numai că, de multe ori, unii dintre noi vor să le umple cu prea multe lucruri de făcut.

În acest context, situația este cumva asemănătoare cu aceea când ne pregătim pentru o călătorie cu avionul și avem în vedere regulile companiei aeriene cu care intenționăm să zburăm.

Fiecare companie își are stabilite pretențiile privind greutatea și dimensiunile admise pentru bagajele de cală și de cabină.

Acest lucru face ca pregătirea geamantanelor să devină un soi de coșmar: pregătim o grămadă de obiecte pe care am vrea să le ducem cu noi dar, din cauza spațiului și greutății limitate, nu au loc toate în bagajele noastre.

În această comparație, geamantanul, cu dimensiunile limitate, are un rol asemănător cu limita de timp de 24 de ore dintr-o zi.

Comparația permite simplificarea problemei și obținerea unor soluții.

Cum procedăm ca lucrurile de care avem neapărată nevoie să le punem în geamantan? Nu există decât o singură cale: simplificând și lăsând la o parte.

La fel se rezolvă și problema “treburi multe, timp insuficient “.

Când ne dăm seama că încercăm să potrivim lucruri prea multe (sarcini, comisioane, obligații) într-un geamantan prea mic (24 de ore) și este evident că nu avem unul mai mare … ajungem la concluzia că trebuie să renunțăm la niște lucruri.

Pentru că nu încap toate în timpul avut la dispoziție, nu putem face altceva decât o selecție a activităților pe care le vom realiza.

Aici este locul unei analize atente a lucrurilor pe care am vrea să le facem azi, mâine sau poimâine, pentru a stabili pe care din ele le includem în activitățile pentru azi.

Analiza înseamnă răspunsul la câteva întrebări: Ce site-uri web vizităm dimineața? Dar seara? Ce jocuri accesăm pe telefon? Ce citim? Ce activitate/muncă ne ia mai mult timp? Cât de mult timp folosim cu e-mail-urile, pe Facebook, pe Twitter, pe Instagram? Cât de mult timp folosim pe blog-uri, site-uri de cumpărături online, Youtube? Cât de mult timp ne uităm la televizor? Cât timp petrecem cu curățenia, cu  menținerea igienei personale, cu îngrijirea altor persoane? De cât timp avem nevoie pentru a ajunge la locul de muncă pe jos, conducând mașina sau făcând naveta? Cu ce ne ocupăm atenția în mod valoros?

În acest mod putem stabili activitățile la care vom renunța în ziua pe care o anticipăm (procedeu asemănător cu eliminarea din geamantan a obiectelor care îl îngreunează peste limita admisă).

Printre altele, de exemplu, pentru perioada când avem de efectuat sarcini foarte importante, putem dezactiva câteva aplicații și ne putem deconecta de la anumite          site-uri.

De asemenea, cu acest prilej, poate vom constata că avem tot felul de obligații și angajamente care de multă vreme ne umple inutil viața. Va trebui să le eliminăm și să spunem “nu” celor noi.

Acum, privind noua listă de sarcini, ne putem pune întrebarea: câte dintre cele rămase le putem rezolva, în mod rezonabil, astăzi? Să zicem că trei.

În continuare, pornind de la noua premisă trebuie alese cele trei cele mai importante sarcini. Ele trebuie să fie sarcinile care au cel mai mare impact, care contează cel mai mult pentru viața noastră. Este normal că această alegere necesită un spor de atenție.

Mai urmează să ne punem o întrebare dificilă: care sarcină am îndeplini-o dacă am putea rezolva doar una singură astăzi?

Nu putem rezolva întreaga listă astăzi și nu putem realiza nici măcar primele trei sarcini din listă. Deci, trebuie să ne concentrăm doar asupra unei sarcini importante.

Procedând la alegerea cu atenție a sarcinilor, nu trebuie să pierdem din vedere problema timpului (geamantanului).

Am putea alege sarcini importante sau sarcini plăcute dar, trebuie să fim conștienți, când facem alegerile, că timpul este un “dar prețios” pe care trebuie să îl tratăm cu grijă. Ținând cont de valoarea lui și că este limitat, trebuie umplut cu cele mai bune lucruri și în niciun caz suprasolicitat.

Dar nu trebuie să pierdem din vedere nici o altă întrebare importantă: Ce se întâmplă cu toate celelalte lucruri pe care am vrea să le facem, sau simțim că trebuie să le facem, dacă “nu încap în timp”?

Aici devine utilă binecuvântata artă de “a ști să dăm la o parte”.

Avem prea multe lucruri pentru a le pune în geamantanul nostru și am decis să punem în el numai lucrurile importante și frumoase. Asta înseamnă că o grămadă de lucruri nu-și găsesc loc sau, în termenii reali ai discuției noastre, sunt multe lucruri pe care credem că “ar trebui să le facem” dar pentru ele nu avem timp.

Soluții? Putem ajunge să le facem mai târziu sau, nu le putem face deloc. Oricum, ele nu se potrivesc în “geamantanul de astăzi”.

Acest lucru nu este o problemă în sine, dar riscă să se transforme într-o problemă atunci când devenim frustrați pentru faptul că nu putem să le facem pe toate.

Frustrarea noastră își are sursa în idealul că ar trebui să putem bifa totul din lista noastră “de făcut”, inclusiv: să călătorim, să facem mișcare, să medităm, să învățăm o nouă abilitate, să citim mai mult, să fim partenerul perfect (sau să ne găsim un partener), să fim părintele sau prietenul perfect, să desenăm, să compunem muzică și poate multe altele.

Dar, din păcate, idealul nostru nu se potrivește cu realitatea atât timp cât realitatea înseamnă că nu putem să facem toate cele amintite astăzi sau nici chiar în această săptămână.

Putem alege să facem unele dintre ele, dar celelalte vor trebui să aștepte sau nu se vor face deloc.

Deoarece nu putem folosi un “geamantan mai mare”, trebuie să ne ajustăm idealurile.

Idealul pe care îl alegem este cel al acceptării ideii că “momentul prezent” este perfect exact așa cum este, nici mai mult nici mai puțin.

Trebuie să ne debarasăm de idealul vechi, care ne-a provocat numai frustrare, iar acest lucru trebuie să îl facem fără remușcări ba chiar cu voioșie și ușurare.

Rezultatul evident va fi cel al obținerii unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

zenhabits.net/overloaded/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.