05 Dec

Cum să avem idei geniale?

"Cărțile sunt moștenirea pe care un mare geniu o lasă omenirii și care sunt transmise din generație în generație, ca dar pentru urmașii care nu s-au născut încă."
                        Joseph Addison, "The Spectator"

Șezând pentru idei

Elmer R. Gates (1859 – 1923), a fost un remarcabil profesor, filosof, psiholog, om de știință și inventator american.

În timpul vieții sale, Elmer Gates a dezvoltat sute de invenții, inclusiv stingătorul de incendiu cu spumă, un fier de călcat electric îmbunătățit, mecanismele de război de țesut electrice, separatoarele diamagnetice și magnetice pentru extragerea aurului din nisip și numeroase alte dispozitive mecanice, științifice, psihologice și educaționale.

La începutul secolului XX Laboratorul lui Elmer Gates, din Chevy Chase, era cel mai mare laborator privat din Statele Unite ale Americii.

Deși un inventator prolific, E. Gates se considera a fi psiholog. El a acordat o mare atenție proceselor prin care mintea umană descoperă noi cunoștințe.

Sistemul său de generare a ideilor a fost menționat și în populara carte a lui Napoleon Hill De la idee la bani.

Cu ocazia vizitei scriitorului la Elmer Gates, pentru interviu, secretara l-a refuzat politicos: “Îmi pare rău, dar nu am voie să-l perturb pe dr. Gates în acest moment.” Când vizitatorul a insistat pentru a afla motivul, ea a ezitat și apoi a răspuns: “El șede pentru idei!”

Elmer Gates a creat, cele mai multe dintre brevetele sale, prin procesul de cultivare și folosire a imaginației creative.

Metoda lui era foarte interesantă. În laboratorul lui avea așa numita “cameră de comunicare personală”. Era o cameră mică, izolată fonic. Mobilierul din cameră consta dintr-o masă simplă și un scaun. Pe masă erau coli de hârtie, mai multe creioane, și un buton pentru a stinge luminile.

Când Gates se afla în imposibilitatea de a obține un răspuns la o problemă, intra în cameră, încuia ușa, se așeza, stingea lumina, și se angaja într-o adâncă concentrare.

El a aplicat cu succes această metodă de atenție concentrată, cerând părții subconștiente a minții să-i dea răspunsuri problemelor lui.

Uneori ideile păreau să nu vină prin această metodă și se scurgeau și mai mult de două ore înainte de apariția lor. Alteori ele curgeau imediat în minte.

De îndată ce ideile începeau să se cristalizeze, Elmer Gates aprindea luminile și începea să le noteze. În acest fel a rafinat și perfecționat mai mult de 200 de brevete de invenție.

În plimbare pentru idei
Una dintre cele mai cunoscute obiective turistice din orașul Kyoto din Japonia este Calea Filosofilor.

Este vorba de un traseu turistic clasic de plimbare, sinuos și pavat, care urmărește un canal. El face legătura între mai multe temple antice. Ici, colo, de o parte și de alta a canalului, printre grădini de cireși, există ceainării și magazine. Japan_Kyoto_philosophers_walk

Calea Filosofilor combină astfel posibilitatea de a vizita trei temple magnifice cu oportunitatea oferită turistului, de a-și pune în mișcare picioarele într-o atmosferă tipic japoneză.

Traseul și-a căpătat numele datorită profesorului Nishida Kitaro (1870-1945) care s-a plimbat de-a lungul lui, zi de zi, pentru meditațiile lui de receptare a ideilor.

Kitaro Nishida a fost un proeminent filosof japonez, fondatorul a ceea ce s-a numit Școala de Filosofie de la Kyoto. Filosofia lui originală și creativă încorporează idei de Zen și idei de filosofie occidentală, și a realizat astfel o apropiere între filosofia orientală și cea occidentală.

În ansamblu, lucrarea vieții filosofului a constituit baza pentru Școala de Filosofie de la Kyoto și sursa de inspirație pentru gândirea originală a discipolilor săi.

Aceștia din urmă, au preluat nu numai învățătura maestrului lor ci și obiceiul de a se plimba în sus și în jos, pe Calea Filosofilor, pentru a recepta idei.

Cele mai bune idei apăreau în timpul mersului pe jos, bineînțeles că nu datorită căii în sine ci mai degrabă datorită mișcării.

În acest sens, este util de știut că cercetătorii din Germania au arătat mai recent că performanțele de memorie, atât la copii cât și la adulți, se îmbunătățesc atunci când aceștia merg pe jos față de atunci când stau pe loc.

Explicația este simplă: mișcarea ritmică a picioarelor duce la creșterea circulației sanguine. Ca urmare, creierul este mai bine irigat și funcționează mai bine.

Plimbare sau izolare?

La ce concluzie putem ajunge pornind de la metodele celor doi savanți de geniu?

Ca întotdeauna, găsirea unei situații de echilibru, este ceea ce trebuie să ne conducă atunci când facem opțiuni.

În primul rând, nu trebuie să neglijăm necesitatea unei concentrări profunde atunci când avem nevoie de idei.

În funcție de propria personalitate, nivelul maxim de concentrare îl atingem într-o izolare mai mult sau mai puțin perfectă, șezând sau mișcându-ne.

În orice caz, concentrarea ne facilitează, prin intermediul subconștientului, contactul cu sursa ideilor, spiritul universal.

Mai putem adăuga o observație legată de Calea Filosofilor din Kyoto: putem folosi plimbările pentru a studia sau exersa, cu ajutorul facilităților pe care ni le pune la dispoziție tehnica de azi.

Astfel, cu un mp3 player și o pereche de căști, o plimbare într-un cadru plăcut și la aer proaspăt poate deveni și o ocazie pentru a învăța sau exersa, spre exemplu, o limbă străină.

Cercetătorii spun că acest lucru nu numai că este bun pentru corpul și mintea noastră, dar este bun și pentru propria stare de spirit prin creșterea stimei de sine.

Folosind metodele predecesorilor noștri de geniu vom atinge, cu siguranță, unul din obiectivele noastre principale, găsirea de noi resurse pentru a sorbi câteva picături de fericire.

Dont worry, be happy!

Surse:

1. futurepull.wordpress.com/2011/07/03/napoleon-hills-take-on-the-origin-of-good-ideas/

2. www.youtube.com/watch?v=WHmemi_E3ck

3. en.wikipedia.org/wiki/Philosopher's_Walk
4.
en.wikipedia.org/wiki/Kitaro_Nishida

5. en.wikipedia.org/wiki/Elmer_R._Gates

6. www.google.ro/?gws_rd=ssl#q=de+la+idee+la+bani+pdf

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.