28 Nov

CUM SĂ DEVENIM MAI EFICIENȚI FOLOSIND REGULA 80/20?

 

"Face mai mult zgomot un copac ce cade, decât toată pădurea care crește în tăcere." 
                                        Proverb chinez

O aserțiune uluitoare

Eficiența fiecăruia dintre noi poate fi pusă în legătură cu legumele italiene. Aserțiunea este surprinzătoare, mai ales dacă este însoțită de precizarea că este vorba de mazărea italiană.

În 1906 un economist italian, pe nume Vilfredo Pareto (15.07.1848 – 19.08.1923), a observat ceva interesant legat de mazărea din grădina sa de legume: 20% din păstăile de mazăre, conțineau 80% din boabele de mazăre.

Un alt mod de a spune același lucru ar fi că 80% din păstăile de mazăre conțineau doar 20% din boabele de mazăre.

Un mic număr de plante produceau cea mai mare parte a foloaselor în timp ce, un număr mult mai mare de plante produceau foloase mult mai puține.

Pareto a observat, de asemenea, ceva similar cu proprietarii de terenuri din Italia: 80% din terenul din Italia era deținut de 20% din populație. PrincipiulPareto

În urma unor studii, aplicate la mai multe alte țări, Pareto a extins observația inițială și a tras concluzia că 20 % din populație controlează 80 % din lume.

Concluziile economistului italian au fost confirmate de Raportul Programului de Dezvoltare al Organizației Națiunilor Unite din 1992 care într-o diagramă a distribuției veniturilor globale arată că cei mai bogați 20% din populația lumii controlează 82,7% din venitul mondial.

Regula 80/20

În anul 1941, Joseph M. Juran (24.12.1904 – 28.02.2008), inginer și consultant în management, american – născut în România, la Brăila – a dat peste lucrările lui Vilfredo Pareto și a început să aplice constatările acestuia la problemele de calitate. 20Cauze80Consecinte

Observația mai generalizatoare că, pentru multe evenimente 80% din reacții provin de la 20% din cauze, a enunțat-o sub denumirea de Principiul Pareto.

Principiul mai este cunoscut și sub alte denumiri: Regula 80/20, Legea puținului vital, Legea puținului vital și a multului banal.

Mai târziu, pentru a semnala că cele 80% a cauzelor, producătoare de efecte mai puține, nu ar trebui să fie ignorate în totalitate, J.M. Juran a folosit și terminologia Legea puținului vital și a multului util.

Regulii 80/20 i se asociază și o relație matematică – o lege de distribuție exponențială – cunoscută ca distribuție Pareto.

În general eforturile sunt disproporționate

Numerele din lege – 80 și 20 – nu sunt neapărat în toate cazurile aceleași. Ele ar putea fi și 70/30 sau chiar 90/10.

Altfel spus, nu numerele concrete sunt elementul important pe care îl evidențiază

legea ci, mai degrabă, ideea că eforturile nu se află în echilibru.

De regulă, un mai mic procent din efort produce rezultate foarte bune iar restul nu produce decât rezultate slabe.

La nivelul indivizilor, legea scoate în evidență că timpul nu este întotdeauna utilizat eficient.

Regula 80/20 la concret

Raportul 80/20 apare în multe situații din viață dar mai ales în lumea afacerilor. Distribuția este revendicată pentru mai multe aspecte relevante pentru antreprenori și manageri:

 • 80% din profitul unei companii provine de la 20% din clienții săi;

 • 80% din profitul unei companii se produce în 20% din timpul cheltuit de personalul acesteia;

 • 80% din vânzările unei companii provin de la 20% din produsele sale;

 • 80% din vânzările unei companii sunt realizate de 20% din personalul de vânzări;

 • 80% din vânzări sunt făcute către 20% din clienți;

 • 20% din angajați realizează 80% din muncă;

 • 80% din plângerile înregistrate de o companie provin de la 20% din clienții săi.

Făcând analize de acest gen, urmate de concentrarea pe zonele cele mai eficiente prin ignorarea sau chiar eliminarea restului, multe companii pot avea un acces facil la creșteri substanțiale ale rentabilității.ExercitiileDieta

Și în domeniul informaticii principiul Pareto poate facilita eforturile de optimizare. De pildă, cei de la Microsoft au observat că, prin stabilirea unui top al acelor 20% din bug-uri care sunt mai frecvent raportate de utilizatori, 80% din erori și prăbușirile de sistem conexe pot fi eliminate.

În domeniul sănătății și securității în muncă, Regula 80/20 poate fi utilizată pentru prioritizarea riscurilor. Presupunând că 20% din riscuri pot conduce la 80% din accidente și leziuni, profesioniștii din domeniu, pot nominaliza care sunt acele riscuri care fac parte din grupul de 20%.

În domeniul îngrijirii sănătății, în SUA, s-a stabilit că 20% dintre pacienți folosesc 80% din resursele alocate îngrijirii sănătății.

Învățarea mai rapidă a unei limbi străine

Dacă se aplică Regula 80/20 la domeniul învățării limbilor străine, rezultă că 20% din efortul depus generează cea mai mare îmbunătățire a abilităților de limbaj în timp ce 80% din eforturi generează îmbunătățiri puține.

Pornind de la această observație, orice persoană care studiază o limbă străină trebuie să se concentreze ca timp și efort pe acel 20% care oferă cel mai mare beneficiu, și trebuie să taie acel 80%, care oferă beneficiul cel mai mic.

Reiterăm ideea că numerele, în mod real, nu sunt importante. Ideea principală este că trebuie avută în vedere lipsa de echilibru ce există și în acest domeniu.

Problema devine mai concretă dacă analizăm, spre exemplu, însușirea limbii engleze.

În vocabularul acestei limbi există peste 250.000 de cuvinte dar pentru a citi și înțelege un ziar e nevoie doar de aproximativ 3.000 de cuvinte iar pentru a conversa chiar de mai puține.

Unele cuvinte sunt mult mai utile decât altele iar cele mai frecvente sunt, de regulă, și cele mai utile. Acestea reprezintă însă doar un mic procent din limba engleză, în schimb cunoașterea lor profundă și utilizarea lor practică produce cea mai mare creștere în fluența conversațiilor în limba engleză.

Studiul tuturor celor 250.000 de cuvinte, în mod egal, ar lua foarte mult timp. Învățarea cuvintelor foarte rare, care sunt și rareori folosite, oferă cel mai mic beneficiu.

Prin urmare, pentru a obține rapid fluență în folosirea limbii engleze, este necesară concentrarea pe acel 20% care ajută cel mai mult, și reducerea acelui 80% care ajută cel mai puțin.

Regula 80/20, oferă noi picături de fericire deoarece ne face mai eficienți.

Dont worry, be happy!

Surse:

1. en.wikipedia.org/wiki/Pareto_principle

2. en.wikipedia.org/wiki/Joseph_M._Juran

3. www.wall-street.ro/articol/Management/2070/Regula-lui-Pareto-te-ajuta-sa-devii-mai-eficient.html

4. www.lorand.biz/productivitate-si-time-management/castiga-mai-mult-facand-mai-putin-principiul-pareto/

5. en.wikipedia.org/wiki/Pareto_distribution

2 thoughts on “CUM SĂ DEVENIM MAI EFICIENȚI FOLOSIND REGULA 80/20?

 1. Pingback: Un orădean la Johannesburg (3) - UTIL DE ȘTIUT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.