19 Aug

Cum se iau cele mai bune decizii?

„Să nu te îndoieşti niciodată de deciziile bune ale soţiei tale; oricum ea  s-a măritat cu un geniu.”

Federico Fellini

Dacă, în articolul precedent, am prezentat părerea profesorului neurolog Moran Cerf, despre care este cea mai importantă decizie pe care o avem de luat în viață, cele ce urmează se referă la recomandările psihologului Mike Whitaker privind modul în care se iau cele mai corecte decizii.

Mike Whitaker abordează această problemă în cartea sa The Decision Makeover: An Intentional Approach To Living The Life You Want în care se referă la felul în care iau deciziile oamenii de succes.

Schimbarea carierei, lansarea unei afaceri, întemeierea unei familii, cumpărarea unei locuințe, mutarea într-o altă localitate sau într-o altă țară – toate se realizează prin luarea unor decizii. Cum o alegem pe cea mai corectă?

Zilnic luăm sute de decizii mari și mici.  Multe dintre ele reprezintă oportunități care ne pot schimba viața, dar mulți dintre noi nu știu să aprecieze care dintre ele este cea mai profitabilă.

“Deciziile sunt aidoma unor bifurcații de drum”, spune Mike Whitaker. “Viața nu ni se întâmplă; suntem participanți activi la ea și primim de la ea ceea ce alegem.”

Din păcate mulți oameni se rezumă la încercarea de a înțelege ce nu trebuie să facă ca să poată merge “cuminte” înainte.

După părerea lui Whitaker o abordare mult mai utilă ar fi cea pe care o au oamenii de succes care abordează deciziile sistematizat. Ei sunt conștienți de faptul că nu toate deciziile sunt la fel, că ele pot fi mici, medii și mari.

“Deciziile mici, cum ar fi cele referitoare la ceea ce îmbrăcați sau ceea ce mâncați vă influențează viața pentru o zi”, spune Whitaker.

“Deciziile medii, cum ar fi decizia de a mai urma o școală sau de a accepta un coleg de cameră, vă influențează viața pentru un an și nu constituie momente de importanță capitală, de viață sau moarte “.

Zilnic luăm cam 150 de decizii mici. Oamenii de succes nu își consumă prea mult mintea cu acestea pentru că și-o rezervă pentru deciziile mai mari care se iau o dată sau de două ori pe an. Ei leagă aceste decizii de obiectivele pe care le au și le iau în funcție de acestea, motiv pentru care fixarea obiectivelor este esențială.

Whitaker constată că, în acest context, oamenii de succes folosesc următoarele strategii:

– păstrează cinci țeluri principale și rămân concentrați asupra lor;

– dintre acestea, îl identifică pe cel prioritar și, atunci când iau decizii, îi acordă un tratament preferențial;

– urmăresc permanent suprapunerea dintre țel și decizie;

– recunosc progresul și identifică beneficiile continuării demersurilor în direcția corectă.

Credem că, uneori (sau deseori?), luăm și multe decizii nepotrivite dar majoritatea oamenilor rămân pasivi. În schimb oamenii de succes corectează repede cursul lucrurilor.

“Când oamenii de succes au dovezi suficiente că au luat o decizie proastă, nu caută mai mult. Ei sunt gata să închidă, de exemplu, o afacere și să meargă într-o altă direcție. Dacă eșuează, merg înainte și nu mai vorbesc despre eșecul respectiv.”

Esențialul este ca întotdeauna să ne întoarcem la obiectivele noastre. “Eu o numesc marea resetare “, spune Whitaker.

“Aproape toată lumea a luat o decizie proastă din categoria celor mari dar nimeni nu vrea să ajungă la mijlocul carierei și să gândească: Nu este locul unde am crezut că voi fi. Nimic nu te afectează mai tare. Ce faci cu privire la asta?”

O greșeală frecventă, pe care o menționează Mike Whitaker, pe care nu trebuie să o facem, este aceea de a ajusta obiectivele pentru a se potrivi noilor situații. El spune că “oamenii de succes își păstrează ferm obiectivele și continuă să ia decizii legate de ele.”

Psihologul recomandă o atenție sporită situațiilor în care se iau decizii importante. “Este esențial să recunoaștem situațiile în care capacitatea noastră de a lua decizii bune este vulnerabilă, ca de exemplu, atunci când ne grăbim, suntem furioși, singuri, respinși, în stare de ebrietate sau obosiți.”

Oamenii de succes știu când nu se află într-un loc sau moment potrivit pentru a lua o decizie și își spun în gând sau eventualilor interlocutori ceva de genul: “Lasă-mă să dorm una… “, sau “Lasă-mă să mă gândesc la asta… Mă voi întoarce la tine”. Cu alte cuvinte, nu dau răspunsuri imediate și amână decizia până când știu că mintea lor va limpezi lucrurile.

Luarea unei decizii într-un context nepotrivit minții conduce la consecințe neplăcute și, în cele din urmă, la regrete care sunt purtate, de multe ori, toată viața, ca un bagaj greu.

“Oamenii de succes își revizuiesc regretele, învață din ele și apoi termină cu ele; le pun deoparte” spune Whitaker.

Psihologul mai face și următoarea referire la conduita oamenilor de succes, în privința luării deciziilor: ei nu sunt dispuși să lase pe alții să preia controlul. Lumea, de multe ori, predă controlul unor factori impreciși precum ar fi soarta (cred că nu vă este necunoscută sintagma: „Aşa mi-a fost scris!”) și norocul (probabil ați auzit texte de genul: Toată lumea are noroc în viață. Eu nu am avut deloc. Am un job prost și câștig ca naiba de puțin.”).

“Nu există așa ceva”, spune Whitaker, „dacă suntem deținătorii deciziilor noastre, obținem ceea ce alegem. Lucrurile bune vin la cei care decid”.

Cred că dacă vă recunoașteți printre cei care aplică recomandările de mai sus, ați intrat de multe ori în posesia unor picături de fericire iar dacă nu, aveți ocazia ca, de acum înainte, să o faceți.

Don’t worry, be happy!

Surse:

www.fastcompany.com/40444808/how-successful-people-make-decisions-differently?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.