24 Jul

Cum stați cu simțul umorului?

“Dacă ai o zi de inimă albastră închide-te într-o cameră, pune-te în fața unei oglinzi, dansează, râde de tine însăți și fii sexy. Dansează mai prostesc și mai urât decât ai făcut-o vreodată. Distrează-te pe tine însăți și încearcă să-ți recuperezi simțul umorului.”

                                                                          Salma Hayek

Într-una din zilele trecute eram “bântuiți” de indispoziție. Doamne-Doamne nu ne-a uitat însă și, la un moment dat, pe adresa noastră de e-mail a sosit, de la cel mai bun prieten, imaginea alăturată cu stația meteorologică a lui John.John'sMeteo

Imaginea, și explicațiile de pe ea, ne-au stârnit râsul și proasta dispoziție s-a împrăștiat precum ceața sub acțiunea razelor soarelui.

Ne-am pus atunci întrebarea dacă imaginea în sine sau propriile noastre trăsături de personalitate au contat mai mult în risipirea indispoziției?

Oare trebuie să avem anumite trăsături de personalitate sau toți reacționăm la fel când întâlnim texte sau imagini care produc ilaritate?

Se pare că răspunsul trebuie să-l căutăm în, ceea ce se cheamă, doza de simț al umorului de care dispunem și care dirijează o bună parte din reacțiile pe care le avem de-alungul vieții.

Dar ce este de fapt simțul umorului? Este abilitatea de a memora și a spune glume? Este capacitatea de a înțelege glumele și de a râde de ele? Este capacitatea de a râde de tine însuți atunci când faci ceva stupid?

Căutarea de răspunsuri la aceste întrebări ne-au făcut să scormonim prin spațiul virtual căutând lucruri mai precise despre simțul umorului.

Unii psihologi, și ne însușim părerea lor, consideră că simțul umorului este un aspect foarte important al personalității care constă în abilitatea de a depista cu ușurință soluțiile la aspectele problematice ale vieții și de a le transpune într-o manieră comică.

Am găsit și alte definiții:Citat-Jonathan-Swift

– Capacitatea de a crea umor nou.

– Capacitatea de a provoca râsul la alții.

– Capacitatea de a simți sau a identifica umorul, fie că este creația proprie fie că provine de la alții.

Dicționarul Merriam-Webster dă următoarea definiție: “facultatea de a percepe și a aprecia umorul iar, uneori, dependența de bufonerie și vorbe de spirit”.

În dicționarul Collins am găsit următoarea explicație: “Cineva care are simțul umorului de multe ori, mai degrabă, constată lucruri amuzante, decât să fie serios tot timpul.”

Mai este de făcut și următoarea precizare: în timp ce marea majoritate dintre noi ne amuzăm de lucrurile nostime, e nevoie totuși de un tip special de persoane pentru a face ca un întreg grup să erupă într-un acces de râs. În acest caz, este vorba de persoanele cu simțul umorului deosebit de dezvoltat.

Iată câteva semne care vă plasează în rândul acestor persoane:

Faceți din râs o prioritate

Cei care au un simț al umorului dezvoltat, consideră important să facă pe alții să râdă, dar acordă prioritate râsului și pentru ei înșiși.

Practicați auto-acceptarea

Persoanele cu simțul umorului dezvoltat își cunosc propriile defecte, le acceptă și râd sănătos de ele.

Dispuneți de multă creativitate

Este nevoie de multă energie mentală și creativitate pentru a veni cu glume istețe care să mențină râsetele pe fețele altora. În plus, un studiu din 2014 a constatat că râsul contribuie, pe termen scurt, la funcționarea mai clară a memoriei.

Dovediți conștiinciozitate

Există o linie de demarcație între umorul intenționat și glumele spirituale medii. Indiferent de context, cei care “au simțul umorului în sânge” urmăresc cu scrupulozitate ca amuzamentul și râsul să se obțină fără a dăuna sentimentelor altcuiva.

Aveți o stare fizică bună

Accesele de râs pot stimula organele, îmbunătățesc sistemul imunitar și calmează durerile. Deci, râsul este un adevărat medicament, lucru ce este spre avantajul oamenilor cu simțul umorului dezvoltat.

Considerați îmbătrânirea un fapt de viață normal

În timp ce majoritatea dintre noi, la fiecare aniversare a propriei zile de naștere, consemnăm cu melancolie trecerea anilor, persoanele pline de umor nu se lasă deranjate de îmbătrânire. Acest lucru este în folosul lor: cercetările sugerează că oamenii cu simțul umorului dezvoltat sunt mai longevivi.

Dacă simțul umorului reduce stresul, ajută să faci față la durere, creează empatie în situații sociale și poate îmbunătăți inclusiv șansele de a găsi un partener, nu este de condamnat să dorim să ne sporim simțul umorului.david

Iată ce metode am găsit:

Învățați să râdeți de voi înșivă

Dacă puteți descoperi absurditatea în propriile momente de viață puteți să vă feriți ca unele dintre ele să vă tragă în jos. În același timp, dacă atacați propriile temeri și probleme jenante, transformându-le în povești amuzante pe care le împărtășiți prietenilor, cu care veți râde împreună, râs echivalent cu cel mai bun medicament.

Râdeți de alții (dar în limitele bunului simț)

În primul număr al revistei Reader’s Digest, în 1920, Charlie Chaplin se confesa: “o particularitate a naturii umane, pe care am jucat-o  mai mult decât orice altceva … este faptul că pe oameni îi amuză să vadă pe altcineva plasat într-o situație jenantă.“

Să aveți urechile “ciulite” către umorul “inofensiv” 

Peter McGraw și Joel Warner autorii cărții The Humor Code, în care caută să lămurească ce și de ce ne face să râdem, sugerează că cele mai bune glume sunt niște “profanări inofensive.” De obicei, poanta este o profanare care depășește așteptările ascultătorului și apelează la tabu-uri sociale, sau chiar la spațiul personal (care este amuzant pentru un prieten). Pentru ca să rămână însă amuzante și nu ofensatoare, poantele trebuie să fie blânde și inofensive.

Memorați glume cât mai multe și variate

Încă nu provocați râsul cum ați dori? Țineți cont că râsul este universal, dar simțul umorului este dobândit. Prin urmare, există soluții ca să “ucideți” indiferența celor din jurul vostru este:

-să învățați cât mai multe glume;

-să încercați cu eleganță unele jocuri de cuvinte;

-să aveți întotdeauna, “în buzunarul de la spate”, o poveste personală amuzantă.

Căutați în fiecare zi un motiv de râs

Adăugați un punct distinct, destinat râsului, la lista zilnică de sarcini (lista “to do”). Găsiți ceva plin de umor și nu-l marcați ca îndeplinit până când nu ați și făcut-o.

Exemple:

-identificarea și vizionarea unuia din cele 100 din cele mai amuzante filme din toate timpurile;

-inițierea pe Facebook a unui chat pe o temă comică;BennyHill

-vizionarea unui spectacol live de teatru, circ, film, stand-up comedy. Aveți în vedere că râsul este contagios iar sala de spectacole constituie mediul cel mai viu care vă poate bine dispune;         

-construirea unei rutine de tip prostioară, de genul vorbitului cu un accent ce nu vă aparține (de exemplu în dialect bihorean) care va stârni râsul celor din jur.

Luați în zeflemea moartea

La întrebarea de ce moartea este un personaj popular în bancuri, reviste de caricaturi și satire, Bob Mankoff, editor la New Yorker Cartoons are un răspuns: “Boala și moartea sunt sursele primare de anxietate. O modalitate de a împrăștia anxietatea este să râdem de ea. Chiar dacă ea va râde la urmă, până atunci, e rândul nostru”.

Încercați să consumați și să furnizați cât mai mult umor și veți intra în posesia unor picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. www.rd.com/slideshows/sense-of-humor/view-all/

2. en.wikipedia.org/wiki/Humour

3. jebrown.us/Relationshop/Definitions/sense_of_humor.html

4. www.quora.com/What-does-a-good-sense-of-humor-actually-mean

5. www.collinsdictionary.com/dictionary/english/sense-of-humour

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.