22 Apr

Cumpătarea financiară prinde bine oricui și nu doare

“Se știe că excesul e primejdios în orice domeniu, în abținere ca și în lăcomie, în cumpătare ca și în risipă.”
Voltaire

Cumpătarea este de obicei descrisă ca fiind capacitatea unei persoane de a se putea abține de la a face ceva, incluzând și auto-controlul de a nu face excese de niciun fel și de a da dovadă de prudență, inclusiv în problemele financiare.

Ni se pare amuzantă definiția figurativă a cumpătării, dată de scriitoarea americană Kristin Wong: „A fi cumpătat este ceva asemănător cu a accepta să luăm pe cineva de la aeroport. Pare destul de ușor atunci când ne dăm acordul dar, când este chiar timpul să o facem, e dramatic.”

Dacă ne preocupă cumva problema cum să devenim mai cumpătați, rețeta e simplă: trebuie să ne stabilim stilul de viață într-un mod care face din cumpătare un obicei implicit.

În acest sens, site-ul de consultanță, privind finanțele personale, Go Curry Cracker, folosește conceptul de „design al stilului de viață“, după cum explică scriitorul Timothy Ferriss în cartea sa The 4 Hour Workweek.

Ideea este să ne proiectăm viața într-un mod care face ca anumite sarcini să fie mai ușoare decât altele.

Un exemplu, care dacă vrem să mâncăm mai sănătos, ar putea constitui un punct de plecare fundamental al acestui comportament, este păstrarea alimentelor sănătoase la îndemână.

În schimb, dacă avem poftă de un rând de anumite prăjituri, specialitatea casei unei anumite cofetării, lucrurile se complică pentru că, ar însemna să ne deplasăm la cofetăria respectivă și poate să mai stăm și la rând. Prăjiturile, este adevărat, sunt gustoase și tentante dar, probabil, vom prefera o gustare sănătoasă, deoarece o obținem mai ușor pentru că o avem acasă, la îndemână.

Pe baza acestui exemplu, s-ar putea spune că se utilizează lenea în propria noastră favoare, aspect care s-ar putea generaliza, ca un fel de recomandare: să ne limităm opțiunile și să ne ghidăm înspre o mai bună alegere a obiceiurilor.

Iată și un alt exemplu și anume cel al modului în care Jeremy, blogger la Go Curry Cracker, a pus în aplicare această strategie pentru a ține pasul cu propriile sale obiective privind obiceiurile:

“Unii oameni sunt în mod natural cumpătați. Eu sunt în mod natural leneș. (Întrebați-o numai pe soția mea!)
După o zi lungă de muncă, pentru a ajunge acasă, cine mai are chef să încalece o bicicletă sau să aștepte la colțul străzii pentru un autobuz? Eu nu. Mulțumesc, eu conduc. Oh, plouă? O să conduc, mulțumesc. Am o întâlnire într-o altă clădire care este la 100 de metri? O să conduc, mulțumesc.
Este amuzant fiindcă … dacă nu ai mașină, devine imposibil să conduci.
Așa că, am vândut draga mea mașină și imediat s-au întâmplat 3 lucruri:
1) Am încetat să conduc
2) Am început să folosesc bicicleta
3) Am salvat dolari din abundență
Și apoi, am descoperit că… condusul într-adevăr e de rahat și ciclismul este o adevărată bucurie.
Dacă credeți că sfatul se referă la cum se poate scăpa de mașină și merge peste tot cu bicicleta, vă înșelați.”

Credem că am înțeles corect mesajul lui Jeremy: ideea este de a ne proiecta stilul de viață într-un mod care să sprijine obiceiurile de cumpătare specifice (de fapt, orice obiceiuri), pe care dorim să le adoptăm.

Revenind la finanțe, trebuie să ne analizăm propriul buget, să facem o listă a cheltuielilor pe care dorim să le micșorăm sau să le tăiem apoi, să stabilim, de pildă printr-un brainstorming cu familia, modurile în care ne putem proiecta stilul de viață corespunzător obiectivelor stabilite.

Drept exemplu, să considerăm o persoană pentru care cheltuielile problemă, sunt cele legate de mâncare, mai precis de procurarea mâncărurilor gata preparate de la diverse localuri.

Analizând câteva moduri în care ar putea să-și proiecteze stilul de viață pentru a-și reduce cheltuielile din această categorie, persoana respectivă ar putea să își propună ca pe viitor să-și însușească următoarele obiceiuri:

1.În serile de duminică, să nu mai invite prietenii la cină, pentru care de regulă comandă mâncare de la restaurant ci, să organizeze pentru ei reuniuni cu participare colectivă la meniu, adică să stabilească de comun acord cu invitații, mâncarea sau băutura, cu care contribuie fiecare, la realizarea party-ului;

2.Să înceteze să mai dea dovadă de zgârcenie, atunci când merge la shoping. Să cumpere alimente suficiente, astfel încât să poată mânca prânzul la domiciliu în loc de a-l comanda din oraș.

3. În loc de a fixa întâlnirea cu un prieten la o cafenea, unde apare tentația de a cheltui bani pe gustări, să îl invite acasă unde, în mod sigur, gustările sunt mai ieftine și mai sănătoase.

În orice caz, trebuie să facem ceea ce funcționează pentru noi, bazat pe propriul nostru stil de viață și pe propriile obiective privind economiile.

Nu contează poziția socială și țelurile pe care le avem, ideea de bază este aceeași: să ne proiectăm stilul de viață într-un mod care ne îndreaptă către succes.

Precizăm însă că, suntem în total acord cu Voltaire (a se vedea motto-ul articolului) și credem că, excesul în acest domeniu, al cumpătării financiare, ne poate face să devenim un fel de Hagi Tudose al secolului XXI.

Sperăm că cele citite mai sus nu vă erau străine și sunteți o persoană cumpătată, caz în care, sigur, beneficiați de o picătură de fericire, care vi se cuvine și în cazul că veți începe să le aplicați de mâine.

Don’t worry, be happy!

Surse:
1.twocents.lifehacker.com/you-can-train-yourself-to-be-frugal-and-its-pretty-pai-1794129936?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits
2. www.gocurrycracker.com/
3. ro.wikipedia.org/wiki/Cump%C4%83tare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.