29 Jun

Cunoașteți calea spre cele mai bune decizii în viață?

Când nu e nevoie să iei o decizie, e nevoie să nu iei o decizie.”

Arthur Bloch

 

Întreaga noastră viață este populată de decizii, mai importante și mai puțin importante, unele bune altele nu. Ideal ar fi ca erorile în luarea deciziilor să fie cât mai puține și de aceea, iubite cititorule, îți propun câteva principii care te pot ajuta să le eviți.

  1. Ține cont de valori!

Toate deciziile, dificile în esență, înseamnă punerea în balanță a unor valori cum ar fi: valoarea financiară, valoarea emoțională, valoarea socială, valoarea intelectuală ș.a. Toate acestea trebuie analizate și cântărite în mod corespunzător și nu doar pe termen scurt, ci și pe termen lung.

Această “cântărire” a valorilor este incredibil de dificilă dacă ne străduim să vedem lucrurile cât mai exact. În general, suntem cu toții mult mai înclinați spre recompensele pe termen scurt și spre valoarea emoțională.

În același timp, suntem părtinitori față de credințele noastre preexistente și față de cele care ne protejează reputația. De asemenea, suntem incapabili să vedem în mod clar recompensele pe termen lung pentru că este dificil să trecem peste temerile și îngrijorările noastre imediate.

Propriile noastre emoții colorează tot ce vedem.

Procesul nostru “implicit” de luare a deciziilor devine incredibil de dureros, din punct de vedere emoțional, când e vorba să renunțăm la ceva la care am lucrat mult timp sau la ceva despre care ajungem să constatăm că am făcut greșeli ani de zile.

Cu toții putem să ne înșelăm în legătură cu judecățile noastre de valoare. Însă, atât timp cât nu suntem cinstiți și nu recunoaștem dacă am procedat greșit în trecut, nu vom învăța să facem judecăți mai bune de valoare îndreptate spre viitor.

  1. Permite-ți să și pierzi uneori!

Ai auzit vreodată povestiri despre antreprenori care au avut succes și despre cum ei au avut o mulțime de întreprinderi care au eșuat înainte ca ei să devină mari? Mai mult ca sigur că da.

Concluzia care trebuie să o tragem din acestea este că perseverența și munca grea sunt cheia succesului extraordinar.

Ceea ce nu luăm însă în considerare este că, din acele zeci de idei de afaceri eșuate sau neterminate, toate au fost pariuri cu dezavantaje limitate și avantaje extrem de ridicate. Adică, dacă pierd, pierd puțin. Dar dacă câștigă, câștigă mult.

De exemplu, să presupunem că participăm la un joc cu zaruri. Ni se oferă 10.000 de lei premiu dacă aruncăm două duble dar o aruncare costă 100 de lei. De câte ori ar merita să încercăm?

Cine stă mai bine cu calculul probabilităților  știe că ar trebui să ne cheltuim toți banii aruncând cu zarurile astea.

Cei mai mulți oameni privesc fiecare luare a unei decizii ca pe o singură aruncare cu zaruri. Ei nu se gândesc la faptul că viața este o succesiune nesfârșită de aruncare a zarurilor. Și, o strategie cu care pierzi foarte mult la o aruncare, poate să-ți aducă de fapt un câștig mare pe termen lung.

Un asemenea comportament “riscant” puteți adopta și în viața voastră pentru a obține rezultate mai bune pe termen lung. Iată câteva exemple:

  • propune la locul de muncă idei “vizionare”, chiar dacă știi că 90% dintre acestea nu vor fi acceptate dar, dacă una dintre ele va fi acceptată, va fi un mare impuls pentru cariera ta;
  • cumpără o grămadă de cărți dificile, așteptându-te ca majoritatea lor să nu-ți fie utile sau comprehensibile pentru tine dar și că ocazional una din ele îți va schimba complet viața;
  • spune “DA” la fiecare invitație știind că majoritatea evenimentelor/oamenilor vor fi cam plictisitoare/plictisitori și că probabil vei pleca mai devreme acasă, dar e posibil ca ocazional să te întâlnești cu cineva cu adevărat important sau interesant.

Când te gândești doar la rezultatul imediat, te-ai eliminat de la cele mai mari câștiguri potențiale din viață.

Motivul pentru care majoritatea dintre noi face acest lucru îl constituie emoțiile. Emoțiile noastre sunt părtinitoare pe termen scurt. Suntem obsedați de momentul prezent și acest lucru împiedică buna luare a deciziilor.

  1. Tratează-ți emoțiile ca și cum ai trata un câine!

Se spune despre câinii mizerabili că aproape întotdeauna au stăpâni mizerabili. Nivelul de disciplină al câinelui se reflectă în maturitatea emoțională și autodisciplina stăpânului. Sunt foarte rare cazurile când un stăpân ordonat are un câine care distruge casa, mănâncă toată hârtia igienică și își face treburile peste tot.

Acest lucru se datorează faptului că legăturile noastre cu câinii sunt pur emoționale. Cine nu știe să se ocupe de propriile emoții, nu va ști să se ocupe nici de câinii săi. Cine nu știe să se limiteze pe sine însuși și să spună “NU”, atunci când este necesar, să nu-și ia un câine.

Emoțiile noastre sunt cam ca și câinele nostru și există în capul nostru. Avem această parte din noi înșine care vrea doar să se joace, să mănânce, să doarmă și să facă sex dar nu are niciun gând privitor la consecințele sau riscurile viitoare.

Această latură a noastră este o parte din mintea noastră pe care trebuie să o antrenăm pentru că, din păcate, este partea care ne controlează comportamentul.

Putem ști, din punct de vedere intelectual, că mâncatul de înghețată pentru micul dejun este o idee proastă dar dacă “creierul de câine” își dorește înghețată pentru micul dejun, atunci în cele din urmă, corpul tău se va conforma.

Doar prin antrenament „creierul de câine” va ajunge la consens cu restul și va accepta faptul că înghețata pentru micul dejun este ceva rău.

Prin urmare, antrenează-te pentru a adopta obiceiurile corecte și pentru a lua decizii mai bune. Ba chiar răsplătește-te sau pedepsește-te.

  1. Optimizează-ți viața pentru cât mai puține regrete!

Regretul este uneori numit de psihologi “emoție rațională”. Și asta nu pentru că regretul însuși ne face mai raționali – cel puțin nu direct – ci mai degrabă pentru modul în care anticipăm că regretul este o cale care pare rațională.

Pentru a lua decizii corecte trebuie să luăm în considerare opțiunile pe care le avem la dispoziție, să ne imaginăm viitorul nostru după alegerea uneia dintre aceste opțiuni și apoi să încercăm să constatăm cât de mult regret simțim în această stare din viitor simulată. Apoi, trebuie să executăm din nou această simulare, alegând o altă opțiune ș.a.m.d. Pentru o concluzie, urmează să se compare situațiile simulate de regret/non-regret.

Asemenea simulări sunt extrem de utile dar trebuie să ne punem și întrebarea: “Aș regreta eșecul?” Dacă răspunsul este “NU”, el reprezintă un semnal care ne indică faptul că este vorba de un risc pe care trebuie să ni-l asumăm.

În mod similar, multora dintre noi le place să anticipeze un succes masiv. Dar, dacă ne întrebăm: “Aș regreta că nu am avut succesul ăsta?” de obicei găsim că răspunsul este “NU”. Numai atunci când este “DA” ar trebui să facem sacrificiile pentru a-l realiza.

În loc să-ți bazezi deciziile pe ideea succesului /eșecului, sau a fericirii/durerii, bazează-le pe evitarea regretului. Regretele noastre sunt, de obicei, cea mai bună măsură a ceea ce este de fapt valoros pentru noi pe termen lung.

  1. „Cu creionul pe hârtie”!

Cea mai bună modalitate de rezolvare a emoțiilor legate de luarea deciziilor efective este de a nota lucrurile. Este o modalitate simplă, dar puternică, de a clarifica tot ce se învârte în jurul nostru.

Notatul ne obligă să organizăm și să concretizăm toate turbulențele emoționale care ni se învârt în creier. Sentimentele vagi devin structurate și măsurate. Propriile contradicții ni se dezvăluie. Recitirea celor scrise scoate în evidență propria logică (sau lipsa acesteia). Și deseori ne prezintă noi perspective pe care nu le-am avut în vedere.

Uneori lucrurile nu se prezintă chiar foarte simplu. Problemele apar atunci când intențiile noastre a) nu ne sunt foarte clare și/sau b) sunt în conflict cu valorile noastre fundamentale.

De exemplu, cumperi o anumită mașină pentru că te vei bucura cu adevărat să o stăpânești sau pentru că încerci să impresionezi pe cei din jurul tău? Încerci să începi o afacere pentru ca să te poți bucura de provocările (suișurile și coborâșurile) propriului drum sau ești gelos pe cunoscuții tăi care au afaceri de succes și simți că altfel nu te poți ridica la înălțimea lor?……….

Sper că decizia pe care ai luat-o, iubite cititorule, de a ajunge până aici cu lectura a fost bună și îți va oferi multe picături de fericire!

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.getpocket.com/explore/item/5-principles-for-making-better-life-decisions

2.markmanson.net/wrong-about-everything

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.