09 Dec

De ce majoritatea oamenilor se complac în mediocritate?

„Vremurile noastre sunt vremea mediocrității, a lipsei de sentimente, a pasiunii pentru incultură, a lenei, a incapacității de a te apuca de treabă și a dorinței de a avea totul de-a gata.”

Feodor Dostoievski (1821-1881)

 

Mă întreb uneori, cum se explică faptul că foarte mulți parametri legați de legile fundamentale ale lumii vii, de organismul uman, cum ar fi de pildă distribuția inteligenței umane, dar și altele, ca de exemplu distribuția notelor obținute în urma unui examen, respectă curba sau “clopotul”lui Gauss?

(Karl Friedrich Gauss  <1777-1855> matematician, fizician și astronom german )

Altfel spus, cum niște parametri, unii cât se poate de “vii”, se supun unei reguli cât se poate de „reci”, reprezentate de o formulă matematică și un grafic?

Am găsit o explicație pentru unul din parametrii care se supune, de asemenea, distribuției gaussiene. Parametrul în cauză este mediocritatea privind succesul în viață.

La ce mă refer când vorbesc despre succesul în viață? Cred că viața visurilor multora dintre noi înseamnă cel puțin: independență financiară 100%, să fii propriul tău șef, să călătorești prin lume cu familia.

În acest context, mediocritatea ar include și faptul că lucrezi pentru alții (nici la stat nici la patron nu ești propriul tău șef), că ai rate sau datorii la bănci (inclusiv overdraft-ul) iar concediile sunt de scurtă durată pe câte un litoral mai ieftin și tangibil cu ceva curse Low Cost.

Conform distribuției gaussiene, privind acest gen de mediocritate, situația se prezintă cam în felul următor: există o majoritate incontestabilă de 68,2% din populație care se plasează în mod cert în grupa mediocrilor. Lor li se pot adăuga 13,6% care sunt submediocri și 13,6% care sunt ceva peste mediocri. Adăugând aici și pe cei 2,1% cu performanțe foarte slabe (extrema stângă a curbei) obținem un total de aproximativ 97,5% dintre oameni, care sunt mediocri din punctul de vedere al succesului în viață.

Abia restul de 2,5% sunt persoanele care ies în evidență ca aparținând excepțiilor, vârfurilor, unii dintre ei fiind și cei care populează topurile Forbes referitoare la cei mai bogați oameni din țară (de exemplu Forbes 500 ediția 2017) sau din lume. Atenție! Aici este vorba numai de persoanele respectabile și nicidecum de indivizii care fac parte din șleahta de îmbogățiți prin furtișaguri, de după decembrie 1989, indivizi pe care eu i-aș numi hoți și în niciun caz oameni de succes.

Să revin la subiect! De ce marea majoritate este mediocră?

În primul rând s-ar putea vorbi de faptul că există o atracție puternică către mediocritate. După cum scria profesorul David Schwartz de la Georgia State University : “În jurul tău este un mediu care încearcă să te atragă pe o stradă lăturalnică”.

Majoritatea oamenilor nu va scăpa niciodată de această “chemare” deoarece practică un mod de gândire mărginit, fiind preocupați prea mult de “cum să-l bat pe celălalt”, apelând de obicei la manipulare și la politică.

Drept rezultat, ei au rămas în luptă cu ceilalți 97,5% pentru “firmituri”. În același timp ei nu vor renunța niciodată la siguranța și securitatea pe care pare să le-o ofere apartenența la mulțime.

În al doilea rând, citându-l pe blogerul și antreprenorul american  Mark Manson, “Putem avea succes cu adevărat doar în domeniile în care suntem dispuși să nici nu reușim”.

Cei mai mulți indivizi urăsc însă eșecul și fug de el, frica de insucces și de ce vor spune ceilalți fiind una din fricile de bază ale omului.

În ochii lor, dacă ceva merge, este semnul că sunt buni și este rezultatul propriei lor valori în timp ce, orice eșec este o dovadă că nu sunt suficient de buni. Și, drept urmare, funcționează spaima de eșec.

Rezultatul este previzibil: rămânerea în mediocritate. Dar, dacă nu sunt dispuși să eșueze, ei nu au cum să învețe din propriile greșeli. Dacă nu învață niciodată, nu vor crește niciodată și nu se vor dezvolta către ceva mai mult.

Legat de acest aspect, Thomas J. Watson, fost președinte emerit al IBM, zicea: “Vrei să-ți dau o formulă de succes? Este destul de simplu, de fapt: dublează rata de eșec. Te gândești la eșec ca la dușmanul succesului. Dar, nu este deloc așa. Poți fi descurajat de eșec sau poți învăța din el, așa că fă greșeli. Fă tot ce poți. Pentru că, nu uita, acolo vei găsi succesul.”

Altfel spus, cei care nu sunt dispuși să eșueze, își garantează rămânerea în mediocritate.

Eșecul îți dezvoltă caracterul. Te ajută să râzi de greșelile tale și să nu iei lucrurile atât de în serios. “Nu căutați laude, căutați critici”, spunea și psihologul american Benjamin Hardy.

În acest context, calea către succes se deschide cu condiția acceptării posibilității eșecului, risc pe care majoritatea oamenilor nu și-l asumă.

În al treilea rând, majoritatea oamenilor ar alege divertismentul și distracția în locul învățatului și dezvoltării intelectuale generale.

Acest lucru nu este chiar surprinzător. A învăța este greu și deloc distractiv.

Dar dacă, totuși, se face o prioritate din învățare și autoeducare, este util de ținut seama de următoarele:

  • în fiecare zi în care ați citit o carte, milioane de alții nu au făcut-o;
  • în fiecare dimineață în care v-ați sculat devreme pentru a crea și a produce, milioane de alții au dormit;
  • în fiecare zi în care ați continuat să mergeți înainte, milioane de alții au renunțat.

“Oamenii obișnuiți caută divertisment. Oameni extraordinari caută educație și învățare” zice Benjamin Hardy.

În al IV-lea rând, majoritatea mediocră este formată din oameni care sunt confuzi cu privire la ceea ce este valoros. Cei mai mulți își petrec viețile visând după titluri și căutând căi pentru a-i impresiona pe ceilalți.

În al V-lea rând, probabil pe lângă altele nesemnalate aici, mai este o cauză frecventă pentru rămânerea în mediocritate: “privitul în curtea vecinului” sau, altfel spus, invidia.

Cum nu avem prea mult timp în această lume, nu ar trebui să pierzi din el făcând comparații și fiind gelos pe realizările altora. S-ar putea ca aici să își aibă originea și îndemnul format din patru cuvinte simple: “Stai în banca ta.”

Deși nu agreez ideea de a da sfaturi, tema prezentată parcă impune măcar trei recomandări care pot ajuta la evitarea “dulcei” mediocrități:

  • Alege învățarea în loc de divertisment.
  • Alege preocuparea pentru creșterea personală în locul invidiei.
  • Alege ceea ce vrei tu, nu ceea ce vrea altcineva.

Dacă nu vă caracterizează niciuna din “metehnele” de mai sus, meritați o picătură de fericire pentru că nu faceți parte din cei 97,5% pomeniți aici.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.medium.com/the-mission/why-most-people-will-remain-in-mediocrity-6c7e24c48d12

2.www.scritub.com/stiinta/matematica/Densitatea-Normala184122192.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.