31 Mar

De ce să citim romane?

„Un cititor trăieşte o mie de vieţi înainte de a muri. Omul care nu citeşte trăieşte doar o singură viaţă.”

George R.R. Martin

 

Tema cititului am abordat-o relativ recent (utildestiut.ro/2017/09/) și nu prea aveam de gând să o reiau dacă nu deveneam atent la un parlamentar bihorean care, la întrebarea unei jurnaliste („Care este ultima carte pe care ați citit-o?”), a răspuns că a citit o carte anul trecut (“Viața ca o pradă” de Marin Preda).

Nu asta, să zicem, ar fi cea mai mare nenorocire. Ceea ce îmi pare însă, cu adevărat, o mare nenorocire pe capul nostru, este mentalitatea “alesului nostru”.

Pentru întrebarea pusă, el a acuzat-o pe ziaristă de obrăznicie și, în mod vehement, a afirmat că: “cetățenii ar trebui să stea la 200 de metri de parlamentari”.

Trag concluzia că domnul în cauză crede că, cititul unei cărți pe an, îl face atât de prețios încât, oamenilor de rând nu ar trebui să li se permită să se apropie de el.

Revenind la tema ce mi-am propus-o, trebuie să o spun foarte clar că, o carte pe an mi se pare foarte puțin.

Cei a căror performanță în ale cititului de cărți se reduce doar la atât, nu mi se par defel favorizați, dacă ținem seama de faptul că știința susține ideea că lectura, și nu orice lectură ci mai ales lectura romanelor, este bună din mai multe puncte de vedere.

Conform unui studiu efectuat la University of Toronto, participanții la studiu care au citit scurte povestiri, resimt mult mai puțin nevoia de “închidere cognitivă” și sunt mai receptivi, în comparație cu omologii lor care au citit eseuri nonficțiune.

Autorii studiului arată că:”Deși lectura nonficțiune îi ajută pe studenți să învețe conținutul subiectului, este posibil ca aceasta să nu-i ajute întotdeauna să-și formeze și o opinie despre subiect (să cugete despre el)”.

Potrivit unor cercetători de la Yale, care au studiat 3635 de persoane cu vârsta de peste 50 de ani, persoanele care au citit cărți măcar 30 de minute pe zi, au trăit în medie cu 23 de luni mai mult decât cei care nu au citit decât reviste sau deloc.

Se pare că, practica citirii cărților creează o implicare cognitivă care îmbunătățește o mulțime de lucruri, inclusiv vocabularul, abilitățile de gândire și concentrare. De asemenea, cititul cărților poate afecta empatia, conștiința socială și inteligența emoțională, suma cărora îi ajută pe oameni să rămână pe planetă mai mult timp.

Dacă intrăm și în alte detalii privind motivele pentru care este important să citim romane, un argument ar fi și acela că ne îmbunătățește imaginația și capacitatea de vizualizare mintală.

De exemplu, în timp ce urmărim un film, ecranizare după o carte, vedem o anumită scenă complet blocată în gândirea sau imaginația realizatorilor deci nu putem vedea decât ceea ce încearcă ei să ne arate. Când citim cartea, aceeași scenă, descrisă amănunțit de autor, o trecem prin propriul filtru de gândire și ne-o imaginăm, probabil, cu totul altfel. Ni se dezvoltă astfel imaginația și creativitatea.

În acest context este interesant să ne punem și întrebarea “Cum este mai bine în cazul cărților ecranizate, să citim cartea întâi și după aceea să vedem filmul sau invers?”

În lumina argumentului de mai înainte, cred că, varianta cititului mai întâi este mai bună. În acest fel, ne facem propriile păreri, ne construim propriile imagini și apoi, toate acestea le confruntăm, prin vizionarea filmului, cu cele ale scenaristului și regizorului.

Se spune că pisicile au nouă vieți. Noi oamenii, din nefericire, avem doar una. Suntem născuți în această lume frumoasă și diversă. Este lumea în care au existat și generațiile dinaintea noastră, dar și lumea al cărei viitor ni-l imaginăm în moduri mai mult sau mai puțin fantastice.

Nu există niciun fel în care să experimentăm, să vedem și să trăim toate acestea. Citatul din George R.R. Martin (autorul romanului “Urzeala tronurilor”), pe care l-am folosit ca motto, ne asigură că, dacă citim, putem avea nu numai nouă vieți ca pisicile ci chiar și o mie.

Acest lucru este de la sine înțeles. Cărțile deschid lumi noi, diferite de cea în care trăim în prezent și ne fac să trăim din nou și din nou.

Iată, prin urmare, un nou argument în favoarea cititului de romane, ele fiind cele care oferă o scurtătură către trecut, către diverse zone ale prezentului și către viitor. Ba mai mult, de multe ori, cărțile ne arată adevărul atunci când el este prea urât pentru a fi rostit cu voce tare.

Cititul este o experiență activă și subtilă. Același text, pentru diferiți cititori, generează experiențe de lectură întrucâtva diferite dar poate însemna că ai pătruns în mintea unei alte persoane, poate cineva mort de mii de ani.

Dincolo de milenii, în capul tău, un autor îți vorbește, în mod clar, direct ție. Romanul te lasă să te pui în pielea oamenilor pe care altfel nu-i înțelegi, te lasă să vezi lumea prin ochii străinilor.

În calitate de cititori, avem o perspectivă care nu se găsește în viața reală și care ne permite accesul instantaneu la ceea ce gândesc și simt personajele. Astfel  cititul rupe cătușele timpului și leagă împreună oameni care nu s-au cunoscut niciodată, cetățeni ai unor epoci îndepărtate.

Cititul ajută la îmbunătățirea vocabularului, ne ajută să ne deconectăm, să vizualizăm concepte, să ne îmbunătățim competențele lingvistice, să învățăm lucruri noi și, nu în ultimul rând, ne ajută să purtăm conversații interesante cu alți oameni care au citit cărți similare.

Citind cărți cunoștințele pe care le câștigăm sunt foarte vaste. Ele ne oferă o mulțime de informații din domeniul științelor, istoriei, literaturii, biografiilor unor personalități etc. De asemenea, o carte ne poate ghida spre succes (cărțile motivaționale) și ne poate stimula să ne facem bine treaba.

Cunoștințele dobândite din cărți ne pot ajuta în viața de zi cu zi și pot fi, de asemenea, împărtășite cu oamenii din jurul nostru.

Un alt argument în favoarea cititului de cărți, în această lume modernă plină de gadgeturi, este că ne ține, pentru ceva timp, departe de nenumăratele gadgeturi care ne-au monopolizat viața, dacă nu cumva, cărțile citite sunt în format electronic (dar asta nu este un păcat).

După atâtea argumente înșirate poate că se iscă întrebarea “câte cărți ar trebui să citim pe an pentru ca să avem un ascendent moral asupra personajului menționat la început?”

Nu se pot da rețete. Răspunsul-glumă ar fi: două. Dar, cu toate că recomandarea de a citi o carte pe săptămână ar putea părea descurajantă, ea este totuși realizabilă chiar și pentru cei mai ocupați oameni.

Scriitoarea americană Stephanie Huston spune că, pentru ea, scuza lipsei de timp, s-a dovedit a fi neconvingătoare. După ce și-a stabilit ca țintă să citească 50 de cărți într-un an, a renunțat la timpul irosit pe telefon în favoarea devorării paginilor în pat, în tren, în timpul pauzelor de masă și în timpul altor așteptări. După două luni de aplicare a unui astfel de program, ea spune că are mai multă pace, satisfacție, un somn îmbunătățit și a învățat mai mult decât credea că este posibil.

Chiar dacă ritmul Dumneavoastră nu este cel al Stephaniei Huston, dar citiți multe romane, sunt convins că, fiecare vă oferă câte o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.www.inc.com/christina-desmarais/why-reading-books-should-be-your-priority-according-to-science.html?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5105607/#R3

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.