24 Nov

De ce toate obiectivele din viață sunt problematice?

„Pentru a face progrese, trebuie să lăsăm ușa spre necunoscut întredeschisă.”

Richard Feynman

 

În mod normal, cu toții ne fixăm în viață tot felul de obiective. Privim înainte, prezicem ceea ce ne poate face fericiți în viitor și apoi ne restrângem spre ceva specific. Dar asta este oare calea cea bună?

Când te ocupi de viitor, o orientare de orice fel – oricât de vagă sau specifică – este necesară. Dacă nu am avea una, am fi în întregime modelați de noroc și de hazard, ceea ce nu este întotdeauna o binecuvântare.

Recurgem la stabilirea de obiective pentru a exercita o aparentă influență asupra propriei noastre vieți.

Suntem învățați să facem acest lucru încă de copii cu scopul, uneori declarat, ca să putem ține pasul cu lumea din jurul nostru.

Mai târziu, de acest aspect se ocupă inclusiv marile corporații îndemnându-ne mereu să ne stabilim obiective inteligente. (În lumea de azi, chiar și ferestrele pot fi inteligente.)

Stabilirea obiectivelor, este în consens cu personalitatea fiecăruia dintre noi dar, ele au o trăsătură comună pentru toți oamenii. Ele sunt relativ concrete: de exemplu, să te căsătorești până la 30 de ani, să-ți faci o casă, să câștigi o funcție executivă până la 40 de ani etc. Acesta pare să fie mersul lucrurilor de obicei.

În cea mai mare parte, este mai bine să ai asemenea obiective decât să nu le ai iar mulți oameni au o dispoziție genetică de a găsi satisfacție în atingerea lor.

Dar, trebuie spus că, există și probleme legate de a ne trăi întreaga viață “vânând” mari obiective.

În primul rând, stabilind aceste obiective încerci să prezici un viitor imprevizibil. Cine poate să spună că ceea ce vrei mâine, sau peste un an, este același lucru cu cel pe care îl vrei acum? Sau mai grav, de unde poți ști dacă ceea ce vrei acum este orientat în direcția bună și nu cumva, pe termen lung, mergi de fapt într-o direcție greșită?

Cursul vieților se schimbă, noi indivizii ne schimbăm și nimic din previziuni nu este evident.

În al doilea rând, și la fel de important, se creează o nădejde: îți legi așteptările de fericire și mulțumire de ceva atât de singular încât adesea uiți că pot exista și multe alte lucruri din viața ta capabile să adauge la fel de multă bucurie experienței tale ca și acel ceva singular pe care-l urmărești.

Probabil că mulți dintre noi au ajuns deja la concluzia că recompensator este mai degrabă procesul de atingere a obiectivului decât obiectivul propriu-zis. În acest context virtutea de a avea obiective nu ne creează satisfacții pentru că procesele, de multe ori, suferă modificări de la o zi la alta.

Acest lucru creează o tensiune ciudată: pe de o parte, este necesar să acordăm viitorului atenția cuvenită și să stabilim anumite obiective, pe de altă parte, actul de a crea aceste scopuri și de a ne dedica lor, așa cum facem deseori, duce la un conflict pe care nu îl putem îndepărta cu ușurință.

Este destul de vag și nebulos să ții cont de viitor având în vedere imprevizibilitatea lui și expunerile la haosul norocului și al hazardului.

De-a lungul vieții, cu toții vedem lucruri, învățăm lucruri și urmărim lucruri. Acest proces este diferit pentru fiecare dintre noi dar, pe măsură ce facem acest lucru, dezvoltăm și o intuiție foarte puternică privitoare la ceea ce, fiecare dintre noi, găsim fascinant despre lume – ceva care se aliniază cu natura noastră mai profundă, respectând totodată faptul că în timp ne schimbăm ca ființe umane, permițându-ne să ne adaptăm în mod corespunzător.

Tensiunea de care vorbeam se pare că își găsește rezolvarea în urmărirea lucrului care ni se pare cel mai interesant, la un moment dat.

Ceva interesant nu înseamnă hedonism, materialism sau căutarea oricărui lucru nou și strălucitor, care încearcă să ne distragă atenția. Este ceva mai profund decât asta.

Poți să începi un proiect întâmplător, pe care nu l-ai “avut în plan”, pentru că ai sentimentul că ai putea să înveți ceva ce nu știai despre tine.

Te vezi pe tine însuți ca pe o persoană pe care tocmai ai întâlnit-o, nu ca pe un potențial partener sau ca pe cineva care poate face ceva pentru tine ci, pur și simplu, ca pe o persoană care poate deschide o dimensiune nouă, necunoscută și unică în viața ta.

Ceea ce este extraordinar în ceea ce privește urmărirea acestui tip de lucru interesant este că are bucle de feedback mult mai scurte decât marile obiectivele.

Continui să faci ceva atât timp cât este interesant pentru tine dar, dacă te-ai înșelat în privința impulsului tău inițial, vei trece mai departe, fără prea multă pierdere.

Desigur, nu totul sau toată lumea este interesantă tot timpul dar, în general, dacă ceva îți menține interesul pe o perioadă de timp, probabil că merită să-i dedici o parte din energie.

Mai mult decât orice însă, urmărirea unui lucru interesant onorează un adevăr simplu despre experiența umană: cele mai bune lucruri din viață sunt produse secundare. Ele vin când vin, pe măsură ce ne angajăm sincer într-un proces, nu când ne petrecem timpul încercând să stabilim o cale spre o perfecțiune imaginară.

Viitorul cere atenție dar concentrarea întregii energii asupra lui, înseamnă autoînfrângere.

Așadar, cea mai bună cale de ieșire din această capcană este de a urmări ceea ce este interesant, actualizând continuu ceea ce merită urmărit, fără a ne limita la o certitudine falsă.

Ceea ce este interesant ne dă un motiv să întoarcem pagina, să vedem următoarea scenă, să dăm formă necunoscutului.

Regretatul Richard Feynman, laureat al premiului Nobel pentru Fizică (1965), a surprins ceea ce diferențiază urmărirea lucrurilor interesante de urmărirea de simple scopuri și certitudini:

“Cred că este mult mai interesant să trăiești fără să știi că tu ai răspunsuri care ar putea fi greșite. Doar dacă vom permite ca, pe măsură ce progresăm, să rămânem nesiguri, vom lăsa oportunități pentru alternative … Pentru a face progrese, trebuie să lăsăm ușa spre necunoscut întredeschisă.”

Cele mai relevante lucruri se desfășoară în jurul nostru chiar acum și nu are importanță ce am crezut despre ele ieri. Urmărirea lor poate fi o cale spre multe picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.getpocket.com/a/read/2376610496

2.www.yourcoach.be/en/coaching-tools/smart-goal-setting.php

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.