10 Dec

Decât o companie nepotrivită, mai bine singurătatea!

“Este mai bine să fii singur decât într-o companie proastă.”

                                                       George Washington

O mare parte din evoluția noastră are de a face cu persoanele cu care alegem să ne înconjurăm.

În general putem ține sub control această alegere privind cine să intre în viața noastră, cine să rămână în preajma noastră și de a cui companie să ne lipsim.

În orice caz, ar fi ideal să fim înconjurați de oameni care ne fac să devenim mai buni și să ne ferim de cei care nu fac asta.

Din acest motiv, este util să recunoaștem câteva semne care ne avertizează asupra faptului că nu ne aflăm într-o companie potrivită:

Persoane care își fac timp pentru noi doar atunci când le este lor convenabil.

Orice relație, fără interacțiune și comunicare regulată, este problematică. În acest context, nu trebuie să ne pierdem timpul cu cei care doar atunci ne doresc în preajmă când este convenabil pentru ei.

Nu trebuie să forțăm pe cineva să-și facă loc în viață pentru noi deoarece, dacă le pasă cu adevărat de noi, o vor face cu dragă inimă.

În același timp, trebuie să acordăm atenție și următorului aspect: a fi într-o relație cu cineva care are timp pentru noi, în mod interesat (de exemplu pentru funcția sau capacitățile noastre) nu înseamnă loialitate ci prostie.NuCersiPrietenia

Trebuie să ne cunoaștem pe noi înșine și nu trebuie să ne milogim nimănui pentru atenție.

Persoane care încearcă să ne blocheze în trecut.

Unii oameni refuză să accepte că nu mai suntem cum am fost și chiar dacă am făcut greșeli în trecut, am  învățat din ele, le-am depășit și am mers mai departe.

Aceștia nu sunt  în măsură să înțeleagă evoluția noastră și, ca urmare, vor încerca să ne ducă înapoi în trecut. Noi însă trebuie să mergem înainte.

Cantonarea în trecut înseamnă pierdere de energie și nu servește unui prezent mai bun.

Dacă există în anturajul nostru persoane care ne judecă continuu prin trecutul nostru și, folosesc asta împotriva noastră, va trebui să mergem către un viitor mai bun fără ele.

Persoane care ne fac să ne simțim ca “prinși într-o capcană”.

Relațiile sănătoase  „țin ușile și ferestrele larg deschise”. Într-un asemenea tip de mediu, nerestricționat, relațiile prosperă; putem intra și ieși după cum dorim, iar dacă decidem să rămânem, o facem deoarece ne aflăm acolo unde dorim să fim.UnPrieten

Dacă vrem să fim parte din viața cuiva, chiar dacă “toate ușile și ferestrele din lume” ar fi deschise nu ne-ar putea face să plecăm.

În schimb, dacă cineva le-a închis pe toate într-un efort de a ne “prinde într-o capcană”, e timpul să găsim puterea de “a lovi cu piciorul în ușă pentru a o deschide”.

Persoane care ne discreditează visurile și abilitățile.

Dacă permitem altora să definească visurile și abilitățile noastre, le permitem să le și anuleze.

Ceea ce suntem capabili să realizăm nu este funcție de ce cred alți oameni despre ce este, sau nu, posibil pentru noi. Suntem capabili să realizăm tot ce alegem să facem cu voința, timpul și energia noastră.

Pot exista oameni care vor lansa tot felul de ipoteze legate de drumul nostru, despre ce anume este și ce nu este posibil pentru noi.

Trebuie să privim dincolo de prezumțiile și limitările lor mentale și să rămânem conectați cu propria noastră viziune asupra modului în care viața noastră poate fi.

Viața este o călătorie cu durata nedeterminată iar ce realizăm, rezultă din ce ne așteptăm să realizăm și din munca pe care o depunem pentru asta.

Prin urmare, nu trebuie să ne facem griji pentru ce crede lumea. Trebuie să lăsăm să prindă viață adevărul nostru.

Ne vor purta pică pentru ceea ce și cum facem doar oamenii care ar vrea să trăim în minciună.

Persoane care ne-au mințit mai mult decât o dată.

Iubirea este prezentă în toate relațiile nu numai sub forma pasiunii și romantismului dintre îndrăgostiți ci și sub forma și comportamentul față de prieteni și familie.

Cei care ne mint nu sunt afectuoși cu noi și nu respectă relația noastră.

Dacă păstrăm în viața noastră pe cineva care este un mincinos cronic, oferindu-i șanse repetate de a fi de încredere, înseamnă că avem multe în comun cu acea persoană – Suntem la fel de mincinoși și lipsiți de iubire!

Iar cei care evită adevărul și ne spun doar ceea ce ne-ar plăcea să auzim fac asta în beneficiul lor, nu al nostru. Nu trebuie să le facem jocul.

Persoanele care ne “sufocă” cu negativitatea lor.

Oamenii negativiști din viața noastră se comportă ca atare nu doar cu noi ci cu toată lumea cu care interacționează.

Spusele și faptele lor sunt proiecții ale propriei lor realități – ale propriilor probleme interne.

Chiar dacă ne spun ceva care pare personal – inclusiv eventuale insulte – este puțin probabil să fie vorba de ceva ce are de a face cu noi.

Este important să știm că spusele acestor persoane negativiste nu trebuie puse la inimă.

Nu avem control asupra a ce spun și fac ele dar, putem ține sub control modul în care ne influențează pentru că, numai noi, putem nega cuvintele și acțiunile lor veninoase astfel încât acestea să nu ne invadeze inima și mintea.

Îndepărtarea de oamenii negativiști are, așa cum am arătat și cu alte ocazii, numai efecte pozitive. Procedând astfel, nu înseamnă că suntem stăpâniți de ură ci înseamnă că pur și simplu ne respectăm pe noi înșine.

Persoane extrem de invidioase pentru ceea ce avem.

Un pic de invidie pentru ceea ce avem este OK dar, atunci când invidia este excesivă, este posibil ca persoana care o nutrește să dorească în mod real să ne confiște obiectul invidiei.stai-calm-prietenia-uneori-este-falsa

Invidia excesivă nu ne spune cât de mult ne admiră cineva, ci ne spune cât de mult își place sieși.

Dacă se poate, trebuie să încercăm să ajutăm asemenea persoane “să se ridice” deasupra acestei meschinării dar, trebuie să fim atenți să nu ne tragă și pe noi în jos.

Persoane care ne sugerează prejudecăți sau ne îndeamnă la ură.

Următoarele adevăruri ar trebui să le considerăm de bază:

– nici o ființă umană nu este superioară;

– nu există credință, rasă, dimensiune sau formă umană inferioară;

– toate hotărârile colective privind pe alții sunt greșite.

Judecând pe alții după culoarea pielii lor, dimensiunea corpului sau frumusețea exterioară, vom pierde esența despre cine sunt ei cu adevărat.

Este uimitor de mare mulțimea oamenilor de calitate, cu care ne vom întâlni în această lume, care nu sunt îmbrăcați și nu-și trăiesc viața așa cum ne-o trăim noi.

Oamenii care vor să ne ofere motivații pentru a ne face să-i judecăm pe alții, contrar judecăților de mai sus, constituie o companie la fel de nocivă ca de altfel și societatea din care provin. Ei trebuie evitați, dați la o parte, indiferent de costuri!

Persoane care ne-ar vrea altfel decât cum suntem.

Este imperios necesar să ne petrecem timpul cu oameni care ne acceptă așa cum suntem și nu cum ar dori ei să fim.

Trebuie să fim cât mai mult în preajma celor care ne cunosc cu adevărat și care ne iubesc și ne respectă, oricum.

Dacă cineva se așteaptă să fim altcineva decât suntem, trebuie să facem un pas înapoi.

E mai înțelept să pierdem relații rămânând cum suntem, decât să le menținem intacte, acționând ca și cum am fi cineva cum ar vrea alții să fim.

Dacă pe baza unor indicii, cele menționate mai sus sau altele, vom reuși să ne protejăm de compania persoanelor nepotrivite, vom deveni posesori ai unei picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. www.marcandangel.com/2012/08/08/10-ways-to-defend-yourself-against-negativity/

2. www.marcandangel.com/the-book/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.