25 Jun

Există dragoste la prima vedere?

“Omul are nevoie de dragoste. Viața fără duioșie și fără iubire nu e decât un mecanism uscat, scârțâitor și sfâșietor.”

                                                                                Victor Hugo

“Dragoste la prima vedere” este o sintagmă, cu semnificația de a te îndrăgosti de cineva imediat după ce îl vedem sau o vedem pentru prima oară.

O fi asta dragoste adevărată sau doar ceva superficial? În orice caz este o situație care a devenit o scenă familiară în cărțile, filmele și emisiunile de televiziune de azi.

În plus, chiar există multe declarații despre dragostea la prima vedere de genul “din momentul în care te-am văzut nu am fost în stare să nu mă mai gândesc la tine”.Love-Story

De exemplu, Carla Bruni a declarat că între ea și fostul președinte francez, Nicolas Sarkozy, a fost dragoste la prima vedere. Ea a spus că ceea ce s-a întâmplat “între Nicolas și mine nu a fost rapid, ci a fost instantaneu.”

Dragostea la prima vedere, nu este ușor de explicat. Unii oameni chiar neagă faptul că este posibilă pretinzând că este vorba, pur și simplu, de atracție sexuală.

În același timp sunt legitime  întrebările „Cum ne putem îndrăgosti profund, după o privire rapidă? Cum se poate ca o astfel de privire să ne facă să credem că vrem să ne petrecem tot restul vieții noastre în brațele unui om străin pe care tocmai l-am văzut pentru prima dată?”

Argumentele împotriva existenței dragostei la prima vedere se bazează, de obicei, pe două motive principale.

Primul este că persoana în cauză nu are cunoștințe suficiente cu privire la caracteristicile celeilalte persoane (bunătatea, cinstea, înțelepciunea, simțul umorului ș.a.), pentru a se îndrăgosti, reacția ei datorându-se în special, pur și simplu, imaginației și nu unei emoții reale. Astfel de cunoștințe nu se fac remarcate la prima vedere, deoarece necesită familiarizare și istorie comună.

Al doilea motiv este că persoana îndrăgostită nu are timp să experimenteze activitățile tipice iubirii, activități care nu pot fi exercitate la prima vedere.

În această privință, putem face o distincție între disponibilitatea de acțiune și manifestarea comportamentală.

Disponibilitatea de acțiune stă mai degrabă la baza emoțiilor decât comportamentul real.

Există multe cazuri de disponibilități de acțiune, care nu sunt traduse în comportament real din cauza unor considerente morale, a costurilor reale, sau a altor preocupări practice și normative.

De exemplu, o persoană care suferă de paralizie totală poate fi îndrăgostită, cu toate că dragostea ei nu este însoțită de vreo activitate musculară. În astfel de cazuri, disponibilitatea de acțiune este prezentă dar nu poate fi tradusă în comportament real.

Faptul că dragostea la prima vedere se poate baza pe informații nesigure nu înseamnă că ea nu poate fi o formă de iubire intensă. Cercetările indică faptul că și dragostea romantică, care durează mai mulți ani, se bazează adesea pe idealizări și iluzii pozitive.

De asemenea, faptul că dragostea la prima vedere poate pieri după un timp, nu implică faptul că ea nu poate fi o iubire intensă. Durata nu este o măsură exclusivă și nici chiar cea mai mare a dragostei intense. Din contră, intensitatea romantică probabil scade și chiar dispare după un timp.

Dragostea la prima vedere poate fi punctul de pornire pentru o dragoste profundă, pe termen lung asigurată, mai târziu, de caracteristici dezvăluite care nu contrazic caracteristicile percepute la prima vedere.

Este de subliniat că dragostea la prima vedere nu poate fi profundă, deoarece nu a fost timp pentru a se crea astfel de profunzimi.Lebede

Cu toate acestea, dragostea la prima vedere, nu ar trebui să fie descrisă ca fiind superficială cu mențiunea că problema profunzimii nu este relevantă.

Superficialitatea poate să apară atunci când sentimentul nu durează mult timp, dar nu se poate spune că este prezentă chiar de la început. Este ca și în cazul meciurilor de fotbal când, după treizeci de secunde de meci nu se poate spune că performanța echipei este scăzută, deoarece nici un gol nu a fost încă marcat sau încă nu a avut loc nici o acțiune impresionantă.

Trebuie spus că, deși frumusețea are un impact puternic la prima vedere, ponderea acestui impact scade pe măsură ce trece timpul și devin cunoscute și alte caracteristici ale partenerilor.

În ceea ce privește viitorul, relația dintre dragostea la prima vedere și calitatea și profunzimea unei relații ulterioare este influențată în principal de doi factori opuși: (a) impresia pozitivă inițială are un impact pozitiv asupra calității relației, și (b) durata scurtă de timp în care partenerul este selectat împiedică o persoană să identifice similitudinile semnificative de personalitate, ceea ce este vital pentru calitatea viitoarei relații.

Evaluările pozitive prezente în dragostea la prima vedere au un impact pozitiv asupra relației. În acest sens, dacă dragostea la prima vedere se dezvoltă într-o relație pe termen lung, relația are o șansă mare de a deveni de foarte bună calitate.

În timp ce primele impresii pozitive măresc șansele de iubire profundă pe termen lung, pe de altă parte, maniera superficială a alegerii partenerului, prin dragostea la prima vedere, are un impact negativ asupra relației de iubire ulterioare. Faptul că înainte persoana iubită era complet străină dă naștere posibilității să nu existe prea multe lucruri comune. De aceea iubirea poate fi intensă, dar nu profundă.

În final, ce concluzie să tragem?LoveStory_2

În mod clar, cercetările, realizate inclusiv la Trinity College din Dublin, Irlanda, arată că există o legătură între a vedea un străin atrăgător și producerea unui șoc de emoție.

Cât de mult ar trebui să ne încredem în asemenea atracții?

Cercetările arată că zdruncinarea care trece prin corpul nostru nu este, de obicei, într-adevăr dragoste. Și e deloc probabil să dureze.

Și atunci? Cum rămâne cu declarațiile pomenite la începutul articolului?

Suntem de părere că dragostea la prima vedere, nu este doar atracție sexuală. Este o formă intensă de dragoste romantică, care are o bună șansă de a se dezvolta în iubire profundă cu o condiție: caracteristicile care nu se văd la prima vedere, să fie într-adevăr cele presupuse și să nu apară circumstanțe externe care să pună capăt relației.

Oricum, dragostea, indiferent că este la prima vedere sau nu, este un sentiment minunat și prezența ei este echivalentă cu o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. www.psychologytoday.com/blog/in-the-name-love/201311/is-love-first-sight-possible

2. news.uchicago.edu/article/2014/07/17/eye-movements-reveal-difference-between-love-and-lust

3. www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2697146/Love-sight-REAL-Gazing-persons-eyes-instead-looking-body-parts-hints-youre-falling-them.html

4. www.economist.com/blogs/economist-explains/2014/02/economist-explains-6

2 thoughts on “Există dragoste la prima vedere?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.