25 Apr

Există și răspunsuri liniștitoare la unele întrebări neliniștitoare privind noul coronavirus!

Oricât ar fi noaptea de lungă, tot vin odată zorile.”

Romain Rolland

 

Atunci când îi aud pe oficialii noștri făcând comunicări legate de lupta cu noul coronavirus mi se pune un nod în gât. Din păcate din tonurile folosite nu răzbate îmbărbătarea sau minimul de optimism de care avem cu toții nevoie.

De exemplu o informație, găsită din întâmplare în Raportul Național al Stării de Sănătate a Populației – 2017  în care, printre altele, se arată că în 2016 în România numărul de decese a fost de 257.547 mi-a mai ameliorat spaima. Din ea rezultă că într-un an normal (fără pandemie) numărul mediu de decese într-o singură zi este de aproximativ 705.

Un dram de optimism și îmbărbătare ne pot oferi și informațiile de genul celor pe care le-am găsit în The New York Times și le prezint în cele ce urmează. Este vorba de răspunsuri la întrebări care au fost adresate unor  experți în boli infecțioase, specialiști în aerosoli și microbiologi.

Ar trebui să-mi schimb hainele și să fac duș când vin acasă de la cumpărături?

Experții sunt de părere că dacă practicăm distanțarea socială și efectuăm doar ieșiri ocazionale la magazinul alimentar sau la farmacie, nu este necesar să ne schimbăm hainele sau să facem un duș atunci când ne întoarcem acasă. Pe mâini trebuie să ne spălăm întotdeauna.

Strănutul sau tusea unei persoane infectate poate propulsa picături virale dar majoritatea lor vor cădea la pământ. Conform studiilor unele particule virale mici ar putea pluti în aer timp de aproximativ o jumătate de oră, dar ele nu roiesc ca niște țînțari.

„O picătură care este suficient de mică ar putea pluti în aer un timp însă, conform legilor aerodinamicii, este puțin probabil ca ea să se depună pe îmbrăcăminte”, spune prof. dr. Linsey Marr, specializată în știința aerosolilor la Universitatea Virginia Tech.

După părerea doamnei profesor „acestea (picăturile virale mici – n.n.) sunt antrenate de fluxurile sau fluxul de aer din jurul nostru, deoarece ne mișcăm relativ lent… Pe măsură ce ne mișcăm, împingem aerul din drumul nostru (îl dăm la o parte – n.n.) și astfel majoritatea picăturilor și particulelor sunt împinse din drumul nostru. Cineva ar trebui să pulverizeze prin vorbire, tuse sau strănut picături suficient de mari pentru ca acestea să nu fie antrenate de fluxuri și să aterizeze pe hainele noastre.”

Există riscul ca virusul să fie în părul sau în barba mea?

Dacă practicați distanțarea socială, nu trebuie să vă faceți griji cu privire la contaminarea virală a părului sau a bărbii. Chiar dacă au căzut picături din strănutul cuiva pe partea din spate a capului, acele picături care au aterizat pe părul dumneavoastră ar fi o sursă improbabilă de infecție.

„Trebuie să vă gândiți la ceea ce ar trebui să se întâmple pentru ca cineva să se infecteze astfel”, spune dr. Andrew Janowski, de la St. Louis Children’s Hospital din Washington. „Fie cineva care strănută și are o cantitate de virus în strănut dar trebuie să fie suficient de multe picături pentru ca unele să aterizeze și pe tine. Din acel moment, trebuie să atingi acea parte din păr sau îmbrăcăminte pe care se află acele picături, în care deja s-a produs o reducere semnificativă a particulelor virale. După ce atingi acel loc trebuie să atingi orice parte a feței tale, pentru a intra în contact cu picătura. Când parcurgi tot acest șir de evenimente care ar trebui să aibă loc, constați că ele sunt într-un număr destul de important ceea ce face ca riscul să fie foarte scăzut.”

Ar trebui să-mi fac griji în privința spălării rufelor și manipulării hainelor?

Dacă este vorba de o spălare de rutină nu ar trebui să vă faceți griji. Spălați așa cum faceți de obicei. În timp ce unele tipuri de virusuri pot fi greu de curățat, noul coronavirus, ca și virusul gripal, este înconjurat de o membrană grasă care este vulnerabilă la săpun. Pentru a elimina virusul, dacă el a fost vreodată  acolo, spălarea hainelor într-un detergent de rufe obișnuit urmată de un ciclu de uscare (într-un uscător) este mai mult decât suficientă.

Când vă aflați în contact strâns cu o persoană bolnavă lucrurile sunt mai complicate. În acest caz este recomandabil să purtați mănuși atunci când curățați după persoana respectivă și să aveți grijă să nu agitați rufele și așternuturile. Folosiți cea mai caldă setare posibilă pentru apa din mașina de spălat și uscați rufele complet. Rufele persoanei bolnave pot fi amestecate cu restul încărcăturii obișnuite.

De reținut că și doar lăsarea rufelor la aerisit, un timp, reduce riscul deoarece virusul se va usca și se va descompune.

„Știm că aceste tipuri de viruși tind să se descompună mai repede pe țesătură decât pe suprafețele dure, solide, precum oțelul sau plasticul”, spune dr. Marr. Pe de altă parte domnia sa declară că „virușii pot ajunge pe îmbrăcăminte (din picături de strănut sau tuse) dar va fi nevoie de o mulțime de viruși pentru ca acest lucru să devină un subiect de neliniște”.

Cât timp poate rămâne virusul viabil pe țesături și pe alte suprafețe?

Cea mai mare parte din ceea ce știm despre cât timp acest nou coronavirus trăiește pe suprafețe provine dintr-un studiu important publicat în luna martie în The New England Journal of Medicine.

Studiul a descoperit că virusul poate supraviețui, în condiții ideale, până la trei zile pe suprafețe metalice dure și plastic și până la 24 de ore pe carton.

Majoritatea virusologilor consideră că cercetările privind cartonul oferă probabil indicii și despre cum se comportă virusul pe țesături. Fibrele naturale absorbante din carton fac ca virusul să se usuce mai repede decât pe suprafețe dure. Fibrele din țesături produc probabil un efect similar.

Un studiu din 2005 asupra virusului SARS, un alt coronavirus, oferă mai multe încurajări. Cercetătorii au testat cantități de probe virale pe hârtie și pe bumbac. „Chiar și cu o încărcătură relativ mare de virus în picătură, a fost observată o pierdere rapidă de infecțiozitate pentru hârtie și materialul de bumbac”, au concluzionat cercetătorii.

Ar trebui să fiu preocupat de manipularea trimiterilor poștale sau a ziarelor?

Până în acest moment riscul de a te îmbolnăvi de la manipularea scrisorilor sau a pachetelor este extrem de scăzut și doar teoretic. Nu există cazuri documentate despre vreo îmbolnăvire prin deschiderea unui pachet sau de la citirea unui ziar.

Asta însă nu exclude luarea unor măsuri de precauție. După manipularea scrisorilor sau a pachetelor sau după citirea ziarului, aruncați ambalajul și spălați-vă mâinile.

Dacă totuși aveți rețineri, lăsați corespondența scrisă și pachetele să stea 24 de ore înainte de a le manipula.

Cât de mult ar trebui să-mi fac griji cu privire la contaminare dacă ies afară pentru a duce câinele la plimbare sau pentru a face exerciții fizice?

Dacă păstrați o distanță sigură față de ceilalți, șansele dumneavoastră de a contracta virusul atunci când ieșiți în aer liber sunt extrem de mici.

„A fi în aer liber înseamnă siguranță și neîndoielnic nu există niciun nor încărcat cu picături de virus”, a declarat dr. Lidia Morawska, profesor și director al International Laboratory for Air Quality and Health at Queensland University of Technology in Brisbane, Australia.

„În același timp, orice picături infecțioase expirate vor fi rapid diluate în aerul exterior, astfel încât concentrațiile lor vor deveni rapid nesemnificative. În plus, stabilitatea virusului în exterior este semnificativ mai scurtă decât în interior. Așadar, afară nu este o problemă, cu excepția cazului în care suntem într-un loc foarte aglomerat – ceea ce oricum nu este permis acum. Este sigur să mergi la plimbare și te poți duce fără să îți faci griji pentru virusul din aer…”

Atunci când ajung acasă dintr-o ieșire în afara locuinței, ar trebui să îmi scot pantofii și să îi șterg?

Un studiu din 2008, comandat de Rockport Shoes (mare producător american de încălțăminte), a găsit o mulțime de chestii scârboase, inclusiv bacterii fecale, pe tălpile de încălțăminte.

Un studiu recent realizat în China, în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, a descoperit că jumătate dintre ei aveau coronavirus pe pantofi, ceea ce nu este neașteptat, deoarece lucrau în spitale cu pacienți infectați.

Și atunci, ce ar trebui să facem cu încălțămintea noastră?

Dacă pantofii dumneavoastră sunt lavabili, îi puteți spăla. Curățarea tălpilor cu șervețele nu este recomandată pentru că germenii ar rămâne pe talpa încălțămintei sau ar ajunge direct pe mâini.

În general pantofii nu sunt o sursă mare de îngrijorare privind contractarea coronavirusului, deci încercați să nu vă gândiți la ceea ce vă pândește din cauza lor. Dacă însă aveți un copil care se târâie sau se joacă pe podea, un membru al familiei cu alergii sau cineva cu un sistem imunitar compromis, o idee bună pentru igiena generală ar fi să renunțați la încălțăminte în interior.

Sper că, după ce ați citit cele de mai sus, vă gândiți mai puțin la picăturile virale și mult mai mult la picăturile de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.www.nytimes.com/2020/04/17/well/live/coronavirus-contagion-spead-clothes-shoes-hair-newspaper-packages-mail-infectious.html?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.insp.gov.ro/sites/cnepss/wp-content/uploads/2018/11/SSPR-2017.pdf

2 thoughts on “Există și răspunsuri liniștitoare la unele întrebări neliniștitoare privind noul coronavirus!

  1. Apreciez ca foarte interesante unele dintre opiniile dumneavoastră. Chestia cu nodul în gât m-a băgat însă în ceaţă. Vă urez succes în lupta cu… distanțarea socială. 😂😂😂💙💛❤

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.