09 Oct

Hobby-urile ne pot face mai deștepți?

“Când propriile hobby-uri stau în calea muncii tale – mai merge; dar când ele stau în propria-ți cale… Ei bine…”

                                                                               Steve Martin

Da, hobby-urile ne pot face mai deștepți

Multă vreme s-a crezut că oamenii se nasc cu un anumit nivel de inteligență și, în condițiile date, singurul lucru pe care îl putem face în viață este să ne mulțumim cu nivelul potențialului de care dispunem.

Oamenii de știință au dovedit însă că, în realitate, putem mări acest potențial savurând și bucuria de a ne implica noi înșine în acest proces.

Acum știm că, prin dobândirea de noi competențe, creierul creează noi căi neuronale care îl fac să funcționeze mai repede și mai bine.

Prin urmare, răspunsul la întrebarea din titlu este DA, unele hobby-uri ne pot face mai deștepți.

Dar ce înțelegem de fapt prin hobby?

O definiție preluată din DEX: “HÓBBY, hobby-uri, s. n. = Îndeletnicire plăcută, în afara preocupărilor profesionale, exercitată în timpul liber.”

Insistăm asupra sintagmei “exercitată în timpul liber”.

Credem că majoritatea dintre noi avem un hobby: călătoriile, cuvintele încrucișate, tenisul, cusutul, pescuitul ș.a.m.d.

Unele hooby-uri sunt mai costisitoare, altele mai puțin. De exemplu, shopping-ul, ca hobby, poate fi plăcut dar, în mod cert, ne poate crea și griji financiare, deci ne face mai deștepți în măsura în care ne conduce la concluzia să fim mai cumpătați.

În orice caz, ar fi bine dacă am avea hobby-uri din categoria celor care ne pot face mai deștepți, categorie de care aparțin și cele care urmează.

Impresie răsărit de soare - Claude Monet

Impresie răsărit de soare – Claude Monet

Cântatul la un instrument muzical.

Cântatul la un instrument dezvoltă creativitatea, competențele analitice și matematice, limbajul, abilitățile motrice fine și altele.

Ceea ce oferă cântatul la un instrument și alte activități poate nu, este consolidarea corpului calos, care leagă emisferele creierului, prin crearea de noi conexiuni.

Un corp calos consolidat îmbunătățește memoria, abilitățile de conducere, de rezolvare a problemelor și funcționarea de ansamblu a creierului, indiferent de vârsta pe care o ai.

Carul cu fân - John Constable

Carul cu fân – John Constable

Cititul.

Din punctul de vedere analizat aici, beneficiile lecturii sunt aceleași indiferent că se citește Harry Potter sau ultimul număr din “Evenimentul zilei”.

Lectura reduce stresul și îmbunătățește atât inteligența cristalizată și fluidă precum și pe cea emoțională.

Toate acestea ajută la rezolvarea problemelor, punerea diferitelor piese ale cunoașterii împreună pentru a naviga mai bine prin viața cotidiană, detectarea de modele, înțelegerea proceselor și la interpretarea cu acuratețe și a răspunde sentimentelor altor oameni.

Tânără fată citind - Jean-Honoré Fragonard

Tânără fată citind – Jean-Honoré Fragonard

Sportul practicat cu  regularitate.

Exercițiile fizice făcute cu regularitate sunt eficiente și pentru creier deoarece, în timpul lor, celulele sunt inundate cu BDNF, o proteină care ajută la îmbunătățirea acuității mentale care include: memoria, învățarea, focalizarea, concentrarea și înțelegerea.

În același timp, șezutul îndelungat, în opinia unor oameni de știință, are efectul opus, afectează și împiedică creierul în a funcționa, așa bine precum ar putea.

Buchetul de dimineață - Gillou Alfred

Buchetul de dimineață – Gillou Alfred

Învățarea unei limbi străine.

Este util de știut că persoanele bilingve sunt mai bune, decât acelea care vorbesc o singură limbă, de exemplu, la rezolvarea de puzzle-uri.

Învățarea unei limbi străine permite creierului să funcționeze mai bine decât multe alte activități mentale. Se îmbunătățesc, în primul rând, competențele executive cum ar fi planificarea și rezolvarea problemelor.

În plus, vorbitul a cel puțin două limbi afectează pozitiv abilitățile de monitorizare a ambianței proprii și de orientare mai bună a atenției asupra celor ce se întâmplă în această ambianță.

Rezultă din toate acestea că ar fi bine ca persoanele cu funcții de răspundere să vorbească și alte limbi, decât cea maternă, iar cunoașterea unor limbi străine să condiționeze orice posibilitate de avansare în ierarhie.

Sonetul - Marcel Dyf

Sonetul – Marcel Dyf

Jocuri pentru antrenarea creierului.

Este util de știut că sudoku, puzzle-urile, ghicitorile, jocurile de societate, jocurile video și alte activități similare, măresc neuroplasticitatea, altfel spus, capacitatea creierului de a se reorganiza, prin schimbări ale căilor neuronale și sinapselor.

Atunci când celulele nervoase răspund în moduri noi, crește neuroplasticitatea, ceea ce înseamnă creșterea capacității de a vedea lucrurile din mai multe puncte de vedere și de înțelegere a relațiilor cauză-efect ale comportamentelor și emoțiilor. În același timp, se îmbunătățesc abilitățile cognitive.

Având în vedere că neuroplasticitatea este implicată în unele afecțiuni cum ar fi de pildă tinitusul (boală ce are ca simptom țiuitul urechilor), o mărire a ei poate ajuta la prevenirea unor asemenea afecțiuni. De asemenea, persoanele cu înaltă neurplasticitate, pe lângă faptul că învață mai repede și memorează mai bine, sunt mai puțin predispuse la anxietate și depresie.

Nud - Camil Ressu

Nud – Camil Ressu

Cusutul

Această activitate atrage după sine o stare de bine, ca rezultat al concentrării simultane, fizice și mentale, pe o anumită sarcină. Fără concentrare, e greu să coși – nenumăratele degete înțepate stau drept mărturie a acestui fapt.

Persoana concentrată pe cusut nu mai are griji de genul “ce să gătească sau ce o așteaptă la locul de muncă, în ziua următoare?”

Coordonarea mână-ochi este bună pentru creier dar și pentru păstrarea agilității degetelor. Mintea și organele agile conduc la creșterea agilității generale și a atenției.

Pornind de la faptul că multe dintre activitățile moderne nu au un rezultat final fizic și pentru unele persoane “producția” este invizibilă, un beneficiu al cusutului îl constituie și bucuria și mândria pentru realizarea fizică a unei noi lucrări, bucurie însoțită de exclamații de genul “Am făcut-o!”

Cusutul mai are un avantaj: acționează pozitiv și în cazul persoanelor în vârstă, inclusiv a celor cu demență senilă. Spre deosebire de alte activități a căror execuție a devenit mai dificilă, este o activitate familiară pe care aceste persoane și-o amintesc și pot să o execute .

Cusutul înseamnă o categorie extrem de variată de activități: cusutul de haine, de broderie, de goblen ș.a.

Cusutul de goblen are beneficii suplimentare. Unul dintre ele este dezvoltarea creativității ca rezultat al concentrării, în timpul lucrului, și pe diagrame. Urmărirea logicii diagramelor este eficientă și în menținerea trează a atenției.

Deși ar putea fi considerată o practică care nu necesită efort fizic, cusutul poate contribui la îmbunătățirea stării de sănătate fizică. Explicația e simplă: sistemul nervos fiind cel care controlează toate funcțiile corpului, când acest sistem funcționează bine, toate celelalte funcții ale organismului funcționează mai bine.

Violoncelista - Kelvin Lei

Violoncelista – Kelvin Lei

Imaginile câtorva goblenuri cusute de doamna Natalia Eilender, presărate în articol, sunt rezultate ale acestui hobby pasionant. Toate lucrările reproduc picturi celebre ale unor mari maeștri și, fiecare dintre ele, este purtătoare a câte unei picături de fericire, de care suntem convinși că au parte toți cei care au un hobby de genul celor prezentate.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. thepretenderfirst.blogspot.ro/2015/01/inteligenta-fluida-versus-inteligenta.html

2. www.thesewingdirectory.co.uk/why-sewing-is-so-good-for-us/

3. www.ohanaartsstudio.com/pages/sewingbenefitstips.htm

4. www.healthnwellnessblog.com/benefits-embroidery-sewing

One thought on “Hobby-urile ne pot face mai deștepți?

  1. Iata ca aflat un mesaj prea captivant redactat intr-un mod dificil de aflat in netul din Romania. Acum, dupa ce am gasit acest articol, vreau sa va spun ca in acest weekend trecem la ora de iarna, o stiati deja. Daca tot se schimba ora, atunci fixati-va ceasul dupa ora exacta pentru a nu intarzia sa ajungeti la timp unde aveti de mers. Multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.