24 Jul

Încă nu ai un aspirator-robot cu tehnologie NASA ?

 

Roomba 650

Dacă tratezi femeia,

Ca pe un robot de casă,

S-ar putea să-ți crească,

Coarne mari de rasă.”

Epigramă de VALERIA MAHOK

Ce este un robot?

Iată două definiții, după DEX:

1. Aparat automat al cărui program conține un sistem complex cu legături inverse (cu reacție) stabilite la anumite excitații exterioare și care, ca urmare, este capabil de o serie de acțiuni dirijate.

2. Fig. Persoană care muncește din greu și fără să înțeleagă rostul muncii sale; muncitor de corvoadă.

De ceva vreme, există aparate, din categoria electrocasnicelor, denumite roboți casnici, care te ajută să eviți încadrarea în a doua definiție din DEX.

Dacă nu ai încă în casă un robot, în mod deliberat și nu din motive obiective, epigrama de mai sus te are ca țintă .

Sunt deja bine cunoscuți așa numiții „roboți de bucătărie” care au intrat în uzul general, ca atare nu intrăm în detalii.

Noi dorim să vă atragem atenția asupra categoriei de roboți, roboții de curățenie cunoscuți și sub denumirea de „aspiratoare robot”.

La noi în comerț există mai multe asemenea dispozitive, de la mai multe firme dar cel mai frecvent se întâlnesc roboții de la Samsung și iRobot.

Ne vom referi la aspiratorul-robot model Roomba 650. Ieșit din comun este faptul că firma iRobot, care fabrică acești roboți folosește tehnologie NASA în construcția dispozitivelor respective.

În general, aspiratoarele din familia Roomba constituie cele mai rapide sisteme de efectuare a curățeniei și de navigație în încăpere. Sunt dotate cu zeci de senzori, care monitorizează spațiul din încăpere de 67 de ori pe secundă și în combinație cu 40 de mișcări predefinite, pot să reacționeze inteligent la condițiile curente din încăpere.

Care au fost așteptările noastre vizavi de acest dispozitiv?

Atunci când am dat peste acest robot eram în căutarea unui aspirator ușor de mânuit, ușor de depozitat, care să-ți fie oricând la îndemână. Toate acestea pentru că, doream ca între două curățenii mai amănunțite ale locuinței, la interval de 1-2 săptămâni, să putem ajusta starea de curățenie în orice moment. Aceste ajustări se referă, în special la pardoseli.

Satisface aparatul așteptările noastre?

Am cumpărat robotul-aspirator după ce am citit prezentările de la diverse firme, pe cele de pe site-ul firmei producătoare și după vizionarea unor review-uri pe YouTube.

După primele utilizări, ne-am dat seama că am cumpărat ceea ce ne-am dorit dar și cu unele calități în plus. Îl avem de 4 luni. De când îl avem, folosim aspiratorul tradițional doar la „curățenie mare”, când se spală geamuri ș.a.m.d. Ne bazăm exclusiv pe prestațiile lui Roomba și casa este curată. Lucrează temeinic: la o cameră de 4×5 lucrează cca. 20-30 de minute. În timp ce el lucrează poți face altceva sau chiar poți pleca de acasă.

Prin urmare, chiar și un robot casnic vă poate oferi o picătură de fericire!

Punctele tari ale aparatului, după părerea noastră

•  te absolvă complet de aspiratul pardoselilor de orice fel: covoare, parchet, gresie;

•  are autonomie de aproximativ 2 ore, timp în care acoperă o suprafață de 60-80 metri pătrați;

•  curăță inclusiv în colțuri, grație alcătuirii sale speciale;

•  se auto-ghidează, evitând obstacolele;

•  la terminarea lucrului se așează singur pe stația de docare/încărcare dacă aceasta se află în încăperea în care a lucrat;

•  se încarcă în 2-3 ore;

•  se curăță foarte ușor;

•  semnalizează sonor la oprire/pornire;

•  piesele de schimb se găsesc ușor;

Punctele slabe ale aparatului, în viziunea noastră

•  este destul de scump, dacă nu pui la socoteală efortul de care te scutește și timpul liber pe care ți-l pune la dispoziție;

•  filtrul trebuie înlocuit la 2-3 luni.

În loc de concluzii:

•  L-am îndrăgit foarte mult, ne pare bine că îl avem.

•  Îl recomandăm familiilor care sunt foarte ocupate cât și celor vârstnice pentru care efortul fizic, necesar la aspiratoarele clasice, poate constitui problemă.

•  De fapt este util oricui.

Date tehnice amănunțite găsiți pe site-urile comercianților precum și pe

www.irobot.ro53057811-637553_210x210_5jrh[1]

Don’t worry, be happy!

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.