23 Sep

”Am început să-mbătrânesc”

Pe lângă ce ne-a fost dat de natură, ca să trăim mai mult sau mai puțin, mai este și aportul nostru, anume moderația în tot ceea ce facem. În ultimă instanță, una dintre tainele unei vieți lungi este să nădăjduiești mereu altceva, ca și când ai fi nemuritor.”

Neagu Djuvara (a spus la a 99-a aniversare)

Aceste rânduri se adresează doar acelora care consideră că romanța, interpretată, cu ani în urmă, de Ioana Radu, se referă și la ei.

Ioana Radu

În consecință, în termenii atenționărilor de la începutul unor filme, “este interzis persoanelor sub vârsta de 38 de ani să citească rândurile care urmează!”.

Uneori, când îmi amintesc vorbele cuiva care spunea că “fiecare vârstă își are frumusețea ei”, mă întreb dacă afrmația se referă și la bătrânețe și, dacă da, “ce frumusețe ar putea ascunde ea?”

Alteori, când urmăresc câte un interviu, cum a fost și acela al lui Neagu Djuvara, cu ocazia împlinirii vârstei de 101 ani, îmi spun că totuși și bătrânețea poate fi frumoasă.

Realizarea faptului că au trecut anii și avem o anumită vârstă, poate veni în valuri.

La început poate că ne parvine un mesaj din lumea teatrului sau cinematografiei când auzim despre câte un actor, apreciat de noi, că a plecat pe drumul fără întoarcere.

Un alt moment ar putea fi acela când constatăm că părinții noștri sunt afectați de trecerea anilor ca să nu mai vorbesc despre cei ai căror părinți preferă să se retragă într-un așezământ pentru bătrâni, pe care unii o numesc “sala de așteptare a lui Dumnezeu”.

Un semnal și mai concret, pe care îl putem asocia cu îmbătrânirea, ne parvine din momentul când începem să auzim mai multe pârâituri în articulații decât cele provenite de la cerealele ronțăite la micul dejun.

În societate, tinerețea este glorificată, iar îmbătrânirea este înfățișată ca fiind ceva de ținut la distanță deși, experții sunt de părere că înaintarea în vârstă nu trebuie să însemne neapărat scăderea calității vieții.

Mi-am pus întrebarea, cum ar fi bine să abordăm această mare problemă a vieții? Iată ce răspunsuri am găsit!

1.Ce înseamnă “om bătrân”?

Katharine Hepburn și Henry Fonda

Cu toate că majoritatea oamenilor nu vor spune că vârsta de 38 de ani califică pentru categoria de “om bătrân”, „odată trecută vârsta medie de 37,8 ani, statistic puteți fi considerat bătrân”, a declarat Tom Ludwig, profesor de psihologie la Hope College, Michigan, SUA.

Studiile arată că oamenii încep să se simtă bătrâni după vârsta de 60 de ani, iar unul efectuat de Pew Research Center  din Washington, D.C., a constatat că aproape 3000 de respondenți au declarat că 68 de ani este vârsta medie la care începe bătrânețea.

Daniel B. Kaplan, profesor de asistență socială la Adelphi University din Garden City, New York a declarat că “durata medie de viață a câștigat mai mulți ani în secolul XX decât în toate mileniile anterioare”. Precizăm că în SUA speranța medie de viață este de 79,1 ani iar la noi speranța medie de viață este de 75 de ani.

2. Trebuie să avem în vedere avantajul perspectivei

Un lucru este clar: nu se pot face generalizări de niciun fel. Dr. Gayatri Devi, neurolog la Lenox Hill Hospital din Manhattan, a spus că modul în care vedem, fiecare dintre noi, lucrurile este diferit.

Ea își amintește de un pacient care spunea frecvent: “Bătrânețea are o față urâtă”. Pacientul a murit când avea 84 de ani.

O altă pacientă, care avea 98 de ani, i-a spus lui Devi că atunci când era mai tânără, arăta ca actrița Elizabeth Taylor. Când doctorul i-a spus că trebuie să fie dificil, pentru cineva care a fost cândva așa frumoasă, să îmbătrânească, pacienta a replicat: “Ce vrei să spui? Nu sunt încă frumoasă?” Pacienta respectivă are acum 100 de ani.

Îmi pun problema cum o fi considerat Mircea Ionescu Quintus, plecat din păcate recent dintre noi la vârsta de 100 de ani, deceniul 8 din propria sa viață?

3.Diversificați-vă prietenii

Dr. Devi a spus că un pacient care a murit la 101ani i-a spus să încerce să-și facă prieteni “din fiecare decadă de viață”. Pacientul se împrietenise cu o mulțime de oameni, inclusiv cu fiica de 12 ani a doctorului.

A avea prieteni aparținând mai multor generații previne singurătatea, care poate să apară atunci când alții, din propria generație, se mută, mor, se îmbolnăvesc sau nu mai sunt mobili.

Doamna dr. Devi și-a mai exprimat părerea că este necesară o antisegregare a persoanelor în vârstă, menținerea lor în comunități și totodată menținerea legăturii acestora cu progresele moderne, pentru a nu fi acuzați că sunt “bătrâni cu idei învechite “.

4.Luați-vă măsuri anicipative

Multe dintre problemele cu care se confruntă adulții, pe măsură ce îmbătrânesc, nu au, de fapt, legătură cu partea normală a îmbătrânirii.

Calitatea vieții viitoare este parțial sub controlul fiecăruia dintre noi și opțiunile, privind stilul de viață și comportamentele, pot influența efectele secundare ale îmbătrânirii.

“Exercițiile fizice și somnul adecvat alături de obiceiurile alimentare vă ajută la păstrarea sănătății voastre fizice, ceea ce va aduce beneficii sănătății mentale și cognitive”, spune și profesorul Tom Ludwig.

“Căutați sfaturi financiare care să vă ajute să vă adaptați la modificările veniturilor dumneavoastră și planificați-vă costurile asistenței medicale” este de părere profesorul Kaplan. “Discutați cu familia și cu prietenii despre la ce vă așteptați de la vârsta înaintată și ce tip de stil de viață vă doriți.”

5.Înconjurați-vă de persoane optimiste

“Adulții mai în vârstă sunt, în general, mai fericiți și mai puțin stresați și îngrijorați decât adulții de vârstă mijlocie și tinerii adulți”, spune Daniel B. Kaplan.

Deși pot să apară scăderi ale sănătății și veniturilor, “marea majoritate a adulților în vârstă se bucură de îmbunătățiri în aspectele emoționale ale vieții, deoarece se concentrează mai mult pe informații pozitive”, a mai spus el.

După părerea profesorului Ludwig, realitatea îmbătrânirii nu este așa de rea precum ar sugera stereotipurile.

“În timp ce s-ar putea să nu reușești să faci toate lucrurile pe care le-ai făcut când ai fost mai tânăr – de exemplu te sfătuiesc să nu joci fotbal cu adolescenții – există modalități pe care le poți compensa prin găsirea altor activități care răsplătesc” spune el. ”Găsiți-vă ceva care vă ajută să vă îmbunătățiți starea, fie că este vorba de tenis sau tâmplărie artistică.”

Tom Ludwig mai sugerează soluția concentrării asupra ajutorării altora, în special a celor mai tineri.

La rândul meu, chiar dacă nu mă interesează “capra vecinului”, îmi mai spun de multe ori că, nu sunt singurul având sentimentul sensibilizării sau încetinirii, pentru că există milioane de oameni care se trezesc cu aceleași osteneli și dureri ca și mine.

Legat de acest aspect Tom Ludwig cugetă: “Care este alternativa la îmbătrânire? Să se moară de tineri.”

6.Respingeți atitudinile (stereotipurile și discriminările) vârstnice

Deși este adevărat că, pe măsură ce îmbătrânim, putem câștiga o anumită greutate și pierde unele dintre abilitățile noastre intelectuale, nu este niciun motiv să ne lăsăm pradă stereotipurilor și discriminărilor legate de adulții în vârstă.

Miturile despre persoanele în vârstă, că sunt incoerente sau arțăgoase, sunt perpetuate, din păcate, de societate. În același timp, progresele în tehnologie au accelerat stereotipul conform căruia oamenii în vârstă nu le pot ține pasul.

Leslie K. Hasche, profesoară la University of Denver Graduate School of Social Work, spune că “De prea multe ori, miturile creează bariere sau limite, care împiedică adulții mai în vârstă să rămână conectați sau să urmărească ceea ce este semnificativ pentru ei.”

Să încercăm să înlăturăm aceste bariere.

Pentru mulți oameni, bătrânețea se strecoară încet în viața lor fără prea multe semne de recunoaștere. Cheia succesului, în confruntarea cu ea, este capacitatea de adaptare la contextul în schimbare al vieții proprii.

Cine deține o asemenea cheie este în mod sigur în posesia unor picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.www.nytimes.com/2017/09/12/smarter-living/aging-well.html?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.www.pewsocialtrends.org/2009/06/29/growing-old-in-america-expectations-vs-reality/

3.well.blogs.nytimes.com/2016/04/25/thriving-at-age-70-and-beyond/

4.www.descopera.ro/dnews/16118640-care-este-speranta-de-viata-medie-in-diferite-zone-de-pe-glob-unde-se-situeaza-romania

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.