14 Oct

”Lupul își schimbă părul dar năravul ba”

Cunoaşterea credinţelor şi a modurilor de gândire ale altor persoane trebuie utilizată pentru a construi poduri, nu pentru a crea conflicte.”

Kjell Magne Bondevik – fost premier al Norvegiei

 

Inițial am vrut să dau acestui articol titlul “Dumnezeu nu bate cu bota”. Mi-am dat seama că aș fi făcut o greșeală când am constatat că individul, despre care este vorba în cele ce urmează, nu poate fi considerat pedepsit în niciun fel ci, din contră, a devenit și mai celebru decât era înainte.

Csanád Szegedi, căci despre el este vorba, s-a născut la 22 septembrie 1982, la Miskolc, Ungaria. Este căsătorit și are doi fii. Tatăl său, Miklós Szegedi, de etnie maghiară, este sculptor în lemn iar mama sa, Katalin Molnár, născută din părinți evrei, este inginer în domeniul software. Are un frate, Márton Szegedi, fost candidat, din partea partidului Jobbik  (a părăsit  partidul în 2012), la funcția de primar la Miskolc.

Csanád Szegedi a fost crescut în spiritul religiei reformate maghiare. A absolvit Károli Gáspár Református Egyetem din Ungaria.

A intrat în politică de tânăr. A fost membru al partidului naționalist radical Jobbik, între anii 2003 și 2012. A devenit chiar și vicepreședinte al partidului. A fost co-fondatorul unei miliții, care a fost ulterior dizolvată, pentru generarea tensiunilor etnice și amenințarea ordinii publice prin demonstrațiile sale militariste.

Vederile sale politice l-au inspirat să organizeze, între 1999 și 2010, excursii “tematice” în Transilvania și să publice, în 2002, o carte despre nume maghiare vechi.  Între anii 2006 și 2012, Szegedi a vândut, prin propriul magazin, produse naționaliste cum ar fi și o linie de îmbrăcăminte, numită Turul, după pasărea mitică din unele legende maghiare, și a promovat propaganda naționalistă prin propria sa companie media.

Csanád Szegedi era notoriu pentru antisemitismul său. El credea că evreii sunt un popor lacom și înspăimântător, care a stat în calea Ungariei, o națiune creștină și mândră. Și-a prezentat clar sentimentele în talk-show-uri și în parlamentul țării.

Toată reputația sa profesională a fost construită pe ura și spaima de alte culturi. Pe măsură ce partidul naționalist a crescut, a crescut și faima lui.

În 2012, s-a întâmplat însă ceva la care politicianul, nu s-a așteptat, probabil, niciodată. O cunoștință, care îi purta pică, a scos la iveală certificatul de naștere al bunicii dinspre mamă a lui Szegedi. El l-a informat pe Szegedi că bunica sa, blondă cu ochi albaștri, era de fapt evreică.

Astfel, în iunie 2012, Szegedi a trebuit să facă public faptul că bunicii săi, pe linie maternă, erau evrei: bunica, o supraviețuitoare a lagărului de concentrare de la Auschwitz și bunicul, un veteran al lagărelor de muncă forțată. Conform religiei evreiești, dacă mama este evreică, copilul este evreu, prin urmare Szegedi este evreu.

Se părea că identitatea lui Szegedi a fost spulberată. N-a mai știut cine era și se spune că a căzut într-o depresie? Cariera sa politică era în ruină. Așa să fie?

N-a trecut prea mult timp și, în august 2012, a cerut scuze Rabinului Slomó Köves, din mișcarea hasidică Lubavitch, pentru afirmațiile sale antisemite, iar în 2013 a fost în Israel, unde el și soția sa au vizitat Zidul Plângerii și muzeul Yad Vashem.

Csanád Szegedi s-a convertit la o formă ultra-ortodoxă a iudaismului. A adoptat numele Dovid, poartă Kippah, a învățat ebraica și a fost circumcis. Trăiește ca evreu practicant, respectând Sabatul și mergând la sinagogă. Recent, el a devenit interesat de arte; picturile sale sunt influențate de noua sa religie.

Soția lui sprijină noua sa identitate și se află în curs de convertire la iudaism.

Szegedi spune că a învățat din greșelile sale și susține că acum este un activist împotriva antisemitismului.

Totuși, nu toată lumea este convinsă de toate aceste evoluții. Szegedi a fost acceptat de unii, dar a fost refuzat de alții care nu-i pot ierta trecutul.

Unii chiar se întreabă dacă el ignora cu adevărat patrimoniul său evreiesc în timp ce răspândea ura ca politician naționalist.

Având în vedere rolul educației din familie, în majoritatea cazurilor determinant, zic eu, cum se explică faptul că mama și bunica evreică au fost neputincioase în ceea ce privește orientarea fiului respectiv nepotului lor? De ce nu au încercat să-i explice tânărului că antisemitismul este inacceptabil?

Părerea mea este că Csanád Szegedi nu se deosebește de politicienii traseiști de la noi sau de oriunde. El de fapt dorește să fie în centrul atenției, să aibă tot felul de avantaje.

Pentru a realiza asta, este gata să declare orice și oriunde. Trecerea de la o religie la alta, după mine, nu diferă prea mult de trecerea de la un partid la altul; cred că și Dumneavoastră știți politicieni care au trecut, fără a se jena, de la partide de dreapta la partide de stânga și invers, trecere care atrage după sine schimbarea discursului inițial într-unul exact opus.

După toate evoluțiile, prezentate mai sus, cred că se înțelege de ce Csanád Szegedi numai “bătut de Dumnezeu” nu poate fi considerat. Atât de bine s-a plasat, din nou, în centrul atenției încât a ajuns protagonistul unui documentar biografic britanic Keep Quiet, realizat în anul 2016, care are ca subiect convertirea sa la iudaism.

Am fi putut spune că a fost pedepsit (de Dumnezeu) dacă nu l-ar mai băga nimeni în seamă, dacă ar fi marginalizat și respins de toată lumea, atât de lumea oamenilor cinstiți, călăuziți de umanism, cât și de lumea extremiștilor de care a aparținut.

„Un leopard nu-și poate schimba petele”, este o expresie în limba engleză, care înseamnă că suntem cine suntem. Chiar dacă o persoană, la exterior, pare că se schimbă, adevărata ei natură rămâne aceeași.

Sunt ferm convins că dacă ai citit această poveste până aici, “iubite cititorule”, faci parte din lumea celor a căror natură nu se va schimba vreodată, ceea ce este minunat și implică respect și iubire față de oameni, indiferent de religia sau culoarea pielii lor. Acest lucru înseamnă că primești mereu o mulțime de picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

 

Surse:

1.www.jpost.com/Jerusalem-Report/A-whole-new-Jew-478706

2.en.wikipedia.org/wiki/Csan%C3%A1d_Szegedi

3.hungarianspectrum.org/2017/02/12/keep-quiet-a-documentary-on-csanad-szegedis-conversion-from-anti-semite-to-observant-jew/

4.en.wikipedia.org/wiki/Keep_Quiet_(2016_film)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.