07 Apr

Magia recunoștinței

Întotdeauna există ceva pentru care să fii recunoscător.”

Charles Dickens

Americanii și canadienii au o sărbătoare, Thanksgiving Day, dedicată exprimării recunoștinței pentru bogăția recoltei.

Bănuiesc că la toate popoarele, fiecare sărbătoare include și manifestarea recunoștinței pentru ceva. Din acest motiv, consider că este potrivit să reiau această temă acum, când o mare parte a omenirii s-a aflat sau se află în sărbătoare.

De ce este magică exprimarea recunoștinței? Nu cunosc răspunsul la această întrebare dar, mi se pare edificatoare povestea unui tânăr pe care am găsit-o printre relatările de pe site-ul  deepenglish.com/2018/01/magical-power-gratitude/.

Tatăl lui George Mwinnyaa, din Ghana, sacrifica pui aproape în fiecare săptămână pentru râuri, munți, strămoși și zei. Acesta era modul lui de a-și exprima recunoștința pentru că a fost  binecuvântat cu 7 soții, 32 de copii – și niciunul dintre ei nu a orbit, așa cum se întâmpla destul de obișnuit în satul lor sau, nu s-a îmbolnăvit de poliomielita care bântuia în Ghana.

Toată lumea din sat credea că lipsa recunoștinței ar putea avea consecințe grave astfel că a mulțumi era o parte foarte importantă a vieții și culturii lor.

În timpul ultimului an de liceu, George s-a îmbolnăvit grav de ceea ce acum el crede că a fost oreion. Nu putea înghiți nici apă și nici mâncare și a fost trimis acasă de la internat.

În dimineața următoare, unchiul său a plecat în grabă, într-un sat vecin, pentru a consulta un “profet”. Vroia să știe din ce cauză s-a îmbolnăvit nepotul său.

„Profetul” i-a spus că zeul râului, zeul țării și strămoșii s-au supărat pentru faptul că, deși au protejat familia, ea nu a mulțumit în ultimii ani pentru binecuvântarea și protecția primită și că orice întârziere pentru a rezolva această lipsă de recunoștință l-ar putea costa viața pe tânărul George.

De fapt, cu o săptămână înainte, doi tineri din sat au murit din cauza lipsei de recunoștință, conform vorbelor sătenilor. Modul de exprimare a recunoștinței era sacrificarea puilor.

Respectând sfatul „profetului”, familia lui George Mwinnyaa a sacrificat trei găini iar un negustor de plante a oferit pentru George, unt de shea (nuca de shea este fructul arborelui african de Shea)  și un amestec de ierburi pentru a se freca pe gât. Trei zile mai târziu, el era sănătos.

În prezent, George Mwinnyaa locuiește în Baltimore împreună cu soția și fiul său de 2 ani și este masterand la Johns Hopkins University Bloomberg School of Public Health  unde și-a ales tema Epidemiologia bolilor infecțioase.

Acum el vede cele întâmplate în adolescență cu alți ochi: este sigur că boala și moartea nu sunt cauzate de zei furioși sau de strămoși. Cu toate acestea există un mister pe care nu-l poate explica.

Ori de câte ori oamenii sacrificau pui, ca modalitate de exprimare a recunoștinței, persoana bolnavă se făcea mai bine iar dacă familiile nu reușeau să facă sacrificii, se întâmpla contrariul.

Acum George atribuie aceste manifestări unui „efect placebo” pe care însă l-a denumit thanks-giving chicken sacrifice effect. Bolile nu sunt cauzate de zei, strămoși sau spirite, dar există vindecare, putere și protecție în actul de mulțumire.

Părerea lui Mwinnyaa chiar are acoperire științifică. Cercetările arată că oamenii care își exprimă recunoștința se simt, în general, mai sănătoși, își îngrijesc mai bine corpul prin exerciții fizice, alimentație corectă și odihnă suficientă. Sentimentul recunoștinței le îmbunătățește și sănătatea psihologică.

S-a demonstrat că recunoștința amplifică fericirea în timp ce stresul și depresia o diminuează.

Recunoștința poate prelungi relațiile, poate spori empatia și poate ajuta oamenii să depășească traumele.

Se pare că exprimarea recunoștinței poate face minuni dar cum procedăm practic?

O primă recomandare rezultă din mai multe studii, axate pe beneficiile manifestării recunoștinței pentru sănătate, care arată că până și folosirea simplului “mulțumesc”, te poate ajuta să-ți îmbunătățești sănătatea.

Dar, și mai utilă este notarea zilnică a binecuvântărilor folosite. Participanții la un studiu făcut în acest sens, au fost, în medie, cu 25% mai fericiți după o perioadă de zece săptămâni de notare zilnică a binecuvântărilor folosite.

S-a dovedit că numărarea și notarea binecuvântărilor, zi de zi, duce la o activare a reacției de relaxare precum și la o scădere a tensiunii arteriale sistolice.

Conform aceluiași studiu, 25% dintre subiecți au declarat că le-a crescut vitalitatea, adorm mai ușor și au un somn cu durata mai mare.

Sub aspect social, ca urmare a exprimării recunoștinței, o persoană apare mai accesibilă și mai simpatică îmbunătățindu-și astfel abilitățile sociale.

Un simplu “mulțumesc” poate face minuni în relațiile dintre oameni pentru simplul motiv că, arătând recunoștință, îi arătați celeilalte persoane că îi prețuiți prietenia și compania.

Este interesantă și o altă observație a unor oameni de știință și anume  că, emoția legată de exprimarea recunoștinței poate stimula auto-controlul care, la rândul lui, deschide posibilități enorme în a reduce o gamă largă de deficiențe sociale (de exemplu a face cumpărături sub impulsul momentului) și fiziologice (cum ar fi reducerea obezității și fumatului).

Într-o piață competitivă a locurilor de muncă, este important să ai întotdeauna un pas în avans, comparativ cu alții. Și acest lucru este realizabil prin manifestarea recunoștinței.

În primul rând, exprimând recunoștință, o persoană apare mai deschisă și dornică să înceapă o relație de afaceri și este văzută de colegi ca fiind mai profesionistă.

În al doilea rând, conform mai multor studii, recunoștința se asociază cu capacitatea sporită de focalizare și, prin urmare, cu creșterea productivității.

În al treilea rând, exprimarea recunoștinței față de colegi face ca ei să simtă că munca lor a fost apreciată și, prin urmare, te percep ca pe un lider, adică cineva care este dispus să lucreze cu echipa pentru a obține cele mai bune rezultate posibile.

Există numeroase studii care se concentrează asupra diferitelor aspecte ale recunoștinței. Majoritatea lor s-au desfășurat după o procedură simplă: în fiecare zi, timp de cel puțin 10 luni, subiecții au notat acele lucruri pentru care sunt recunoscători.

Această activitate, rapidă și ușoară, poate ajuta foarte mult la manifestarea recunoștinței.

În orice caz, indiferent de cum aveți obiceiul de a vă exprima recunoștința, dacă o faceți cu regularitate, în mod sigur vă bucurați de multe picături de fericire.

Vă mulțumesc pentru că ați citit acest articol și sper că ați găsit în el și ceva interesant care să vă “îmbogățească”.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1.www.npr.org/sections/goatsandsoda/2017/11/22/565920909/the-mystery-and-the-magic-of-giving-thanks

2.www.yourlifeyourway.net/2017/08/17/3-ways-gratitude-leads-positive-impact-life/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.