08 Apr

Majoritatea nefericirilor au aceleași cauze

“Nu da vina pe oameni că te-au dezamăgit. Dă vina pe tine că ai avut așteptări prea mari.”

                                                                                    Autor necunoscut

Așteptările noastre sunt determinante pentru realitatea în care trăim. Poate și din acest motiv, când vine vorba de a atinge unele obiective, dacă nu suntem pătrunși de credința că vom reuși, mai mult ca sigur, nu vom reuși.GreatExpectations

Cercetări efectuate la Louisiana State University arată că oamenii care cred în ei înșiși folosesc o mai mare parte a creierului decât cei care nu cred. Ei devin mai capabili de a-și rezolva problemele pentru că se pot apropia de ele din mai multe unghiuri și își pot adapta abordarea după necesități.

Partea mai complicată a lucrurilor, privitoare la așteptările noastre, este generată de faptul că ele au impact și asupra altor oameni, lucru care a fost dovedit de cercetătorii de la Harvard, încă în anii 1960. Obținem maximum de la alte persoane, atunci când credem în ele.

Când tratăm cu neîncredere strădaniile cuiva (sau ceva) practic, îi asigurăm eșecul. Acesta este efectul “nocebo”, opus efectului “placebo”.

De pildă, pacienții care au așteptări scăzute pentru unele proceduri sau tratamente  medicale tind să aibă rezultate mai slabe decât cei care se așteaptă la succes.

La fel, un medic, chiar dacă folosește un tratament care are o rată mare de succes, verificată clinic, dacă îl prezintă într-o lumină negativă, are o probabilitate crescută pentru un rezultat negativ.

Arătam că așteptările noastre ne modelează propria realitate și ne pot schimba viața, emoțional și fizic. Asta înseamnă că trebuie să fim foarte atenți (și conștienți) la așteptările pe care le nutrim pentru că cele greșite ne fac, în mod inutil, viața mai dificilă.

Greeting the sunset

Greeting the sunset

Iată câteva așteptări, sigur, greșite:

Viața trebuie să fie echitabilă

Toți ne-am spus de nenumărate ori (și probabil am spus-o și altor persoane) că viața nu este corectă dar, în ciuda părerii noastre, inechitățile nu dispar.

Un număr surprinzător dintre noi se așteaptă în subconștient ca viața să fie corectă, și credem că orice abuz, pe care îl întâlnim, chiar dacă nu facem nimic pentru asta, va fi cumva echilibrat.

Dacă aceasta este starea noastră de spirit actuală, este timpul să renunțăm la ea. Nu vom putea niciodată să punem capăt tuturor nedreptăților din jurul nostru.

Oportunitățile îmi vor cădea în poală

Unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl putem face în viață este să descoperim oportunitățile.

Faptul că am merita o mărire de salariu, o promovare, sau o mașină de serviciu, nu înseamnă că acest lucru se va și întâmpla. Trebuie să facem ceva ca acest lucru să se întâmple; trebuie, mai întâi de toate, să muncim din greu.

Demersurile noastre trebuie să fie însoțite de gânduri de genul: “Ce pași este necesar să fac?”, “Ce obstacole vor fi în calea mea și ce trebuie să fac pentru a le elimina?”, “Ce greșeli, care mai degrabă să mă depărteze decât să mă apropie de obiectivele mele, aș putea face? ” ș.a.

Toată lumea ar trebui să mă placă

Lumea în care trăim este astfel făcută încât, fără nici un motiv serios, tot felul de oameni decenți și respectabili nu sunt pe placul celorlalți.

Dacă avem credința că toată lumea ar trebui să ne placă, vom avea mari dezamăgiri, atunci când vom constata că nu este așa, că nu-i putem câștiga pe toți.

Putem atenua această stare de lucruri dacă, atunci când presupunem că oamenii sunt pe cale să ne placă, vom folosi “scurtături”  adică, înainte ca celelalte persoane să se lămurească pe deplin ce gândesc și simt, vom ieși în întâmpinarea lor cu solicitările noastre.

Oricum, în loc să așteptăm ca, pur și simplu, oamenii să ne placă, ar fi mai bine să ne concentrăm pe câștigarea respectului și încrederii lor.

Oamenii ar trebui să fie de acord cu mine

Acesta este un obiectiv greu de atins, poate chiar imposibil. Sigur, suntem conștienți și răspunzători de afirmațiile noastre însă, așteptarea ca oamenii să fie de acord cu noi pentru că ideile noastre sunt extraordinare sau din politețe, este o altă poveste.

Ceva ce este evident pentru noi s-ar putea să nu fie la fel pentru cineva care are alte experiențe și o altă agendă de lucru, prin urmare, nu trebuie să ne simțim jigniți atunci când ceilalți nu sunt de acord cu noi.

De asemenea, nu trebuie să presupunem că există doar o singură soluție corectă (a noastră). Ar fi, în schimb, mai util să ne concentrăm pe modul în care am putea găsi soluții bune pentru toată lumea.

Oamenii știu ce am vrut să spun

Nimeni nu poate citi în mintea noastră, de aceea, nu întotdeauna sau rareori, ceea ce aud celelalte persoane coincide cu ce încercăm să le spunem.

Nu ne putem aștepta ca oamenii să ne înțeleagă doar pentru simplul fapt că vorbim. Ceea ce spunem trebuie să fie exprimat clar.

Când cerem cuiva să facă ceva trebuie să-i oferim întregul context iar când explicăm un concept mai complex, trebuie să dăm informații relevante.

Comunicarea nu are nicio valoare în cazul în care nu este clară, iar comunicarea nu va fi clară până când nu alocăm timp pentru a înțelege perspectiva interlocutorilor.

Voi eșua

Am mai arătat și nu mai insistăm că, în cazul în care ne așteptăm să eșuăm, avem toate șansele să o facem.unrealistic_expectations-1024x584

Trebuie să acceptăm că, în viață, uneori eșuăm iar alteori reușim. Dacă însă urmărim ceva, în care credem cu toată ființa, prin efort susținut, sigur vom reuși.

Lucrurile mă vor face fericit

Sigur, lucrurile pot face viața mai distractivă și confortabilă pe termen scurt, dar nu ne pot face fericiți pe termen lung.

Prea mulți dintre noi speră într-un eveniment viitor (“Voi fi fericit când voi obține acea promovare”, “Voi fi fericit dacă voi avea mașină” ș.a.) care ne va face fericiți pentru totdeauna, în loc de a privi mai adânc starea de eventuală nefericire actuală.

În cazul în care nu reparăm ceea ce se întâmplă în sinele nostru, nici un eveniment sau element extern nu ne poate face fericiți, și mai ales pentru totdeauna, indiferent cât de mult ne dorim asta.

Pot schimba pe altcineva

Există doar o singură persoană în această lume care ne poate schimba, cu adevărat, pe oricare dintre noi: noi înșine. Singurul mod în care oamenii se pot schimba este propria dorință și propriile acțiuni, din cele necesare pentru a se schimba.

Cu toate acestea, uneori, este tentant să încercăm să schimbăm pe altcineva, să alegem persoane cu probleme, gândind că le putem “repara”. Dacă persoana în cauză nu dorește același lucru, un asemenea demers este sortit eșecului.

Trebuie să ne construim  viața, pe cât posibil, înconjurați de valorile unor oameni autentic pozitiviști iar oamenii problematici, care nu fac altceva decât să ne tragă în jos, trebuie evitați.

Ajunși la final, putem spune că, renunțând la unele așteptări eronate, cum sunt și cele pe
care le-am menționat, avem șansa să ne “asezonăm” propria viață cu picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. www.descopera.ro/stiinta/9902620-efectul-nocebo-atunci-cand-credinta-ne-omoara

2. www.linkedin.com/pulse/unrealistic-expectations-do-you-harm-dr-travis-bradberry

3. inimafericita.ro/2015/04/05/asteptarile-otrava-sufletului-nostru/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.