29 Aug

„Mirosul” farmecului personal

 „Căsătoria se bucură de popularitate pentru că ea combină maximum de tentație cu maximum de posibilitate.”

 G.B. Shaw

 Găsirea partenerului cu ajutorul mirosului?

V-ați gândit vreodată că simțul olfactiv ar putea servi la găsirea partenerului? Întrebarea sună ciudat și ne conduce cu gândul la regnul animal, la ideea că o atare alegere de partener ar fi ceva nedemn de rasa umană sau chiar la ideea că și numai a discuta despre așa ceva este dezgustător.

Reamintim însă, cu acest prilej, că atitudinea „pudică” de a respinge discutarea unei teme nu înseamnă că ea nu există. Tema găsirii partenerului prin „folosirea nasului” are la bază lucruri reale și explicabile științific. Considerăm, prin urmare, că ea, tema, face parte din categoria „util de știut”, și o vom aborda, în continuare.

Ați cunoscut vreodată pe cineva față de care v-ați simțit atras dar nu v-ați dat seama de ce? Nu este exclus că ați fost ghidat, în mod involuntar, de propriul simț olfactiv.

Fiecare cultură umană are propriile idei privind ce înseamnă un partener potrivit. Pot fi foarte multe lucruri care să influențeze ce anume se caută la un eventual partener: aceleași interese, aceleași valori, căldura sufletească, un simț al umorului dezvoltat, frumusețea, banii, puterea, poate și „mirosul”….

 

Petreceri cu feromoni

Ideea de pheromone party (petrecere cu feromoni) s-a născut în mintea lui Judith Prays, artistă și producătoare de televiziune americană, în vara anului 2009. Primul eveniment, „petrecere cu feromoni”, l-a organizat în noiembrie 2010, în Brooklyn. Următoarea petrecere a fost organizată la Los Angeles iar apoi întrunirile de acest gen s-au multiplicat.

Etapele unei asemenea petreceri sunt următoarele: 

1. Timp de 3 nopți care preced petrecerea, invitații trebuie să doarmă într-un același tricou, pentru ca mirosul propriu să se imprime în el. După asta se introduce tricoul într-o pungă de plastic și se închide ermetic. (Tricoul este preferabil să fie de bumbac, de culoare albă și fără imprimeuri dar, fiind vorba de o petrecere și nu de examene de laborator, el poate fi și altfel.)

2. Pentru fete, pungile sunt marcate cu roz iar pentru băieți cu albastru. Fiecărei pungi i se atribuie un număr care se înscrie pe pungă. Invitații își cunosc numai propriul număr.

3. Pungile sunt așezate pe o masă. În pauzele din timpul petrecerii, invitații trec în revistă, olfactiv, conținutul pungilor. (Acest moment ni se pare și nouă dezagreabil dar avem norocul că nu ne-a parvenit nicio invitație pentru o asemenea petrecere.)

4. Când un invitat găsește o pungă cu miros atractiv pentru el, un fotograf îi face o poză cu punga. Aceste poze sunt proiectate sub formă de slide-uri pe unul din pereții sălii în care are loc petrecerea.

5. Dacă un invitat vede pe ecran o persoană, agreabilă din punctul său de vedere, ținând în mână punga lui, înseamnă că a obținut unda verde pentru a intra în discuție cu acea persoană.

6. La sfârșitul petrecerii toate fotografiile sunt adunate într-un album în care fiecare fotografie este însoțită de date pentru eventualitatea că dacă cineva nu și-a identificat perechea în timpul petrecerii, să poată lua legătura cu ea ulterior. FeromonSearch

Găsirea unui partener pe baza mirosului tricoului său pare o metodă superficială de a apropia două persoane însă există argumente mai profunde care să susțină veridicitatea puterii mirosului. Ba chiar mai mult, spre posibila dezamăgire a celor care lucrează în domeniul fashion sau hair styling, trebuie spus că simțul olfactiv pare să fie unul din factorii dominanți în atragerea partenerilor.

 

Mai multe despre feromoni

Ce sunt feromonii?

Datele științifice dindărătul petrecerilor descrise mai sus au la bază feromonii pe care oamenii de știință îi studiază de multă vreme.

Cercetarea feromonilor umani s-a lovit inclusiv de dificultăți inerente cum ar fi nevoia de curățenie și de a fi inodori a subiecților de cercetare. Tot ca o dificultate este de menționat că, în rândul populației aparținând unor culturi umane, mirosul corpului omenesc este considerat a fi un miros dezagreabil.

Oamenii de știință și-au orientat cercetările către 3 clase de feromoni umani prezumtivi: steroizii axilari, acizii vaginali alifatici și stimulatorii organului vomeronazal. Dar ce sunt de fapt feromonii?

Feromonii sunt substanțe biochimice (steroizi), pe care îi eliberează corpul uman. Ei nu au miros dar în conștiința publică sunt asimilați ca substanțe mirositoare – probabil pentru că ei stimulează organul vomeronazal (VNO) care se află în cavitatea nazală.

 Care este rolul organului VNO

 Acest organ este o structură, a cărei existență la om a fost dovedită științific abia în 1986 deci abia de atunci se poate vorbi de dovezi certe ale existenței feromonilor.

Inervația organul VNO începe în cavitatea nazală și se termină în creier. Feromonii în concentrații de ordinul unui picogram (a milioana parte dintr-o milionime de gram) plutesc prin aer stimulând simțul olfactiv, mai precis organul VNO. Semnalul nervos astfel creat, este condus până la creier și activează reacții chimice complicate care se pot finaliza, cu întrebări de genul „Singurică, singurică?”, „Pot să vă ofer ceva de băut?” adresate de posesorul organului VNO persoanei sursă a feromonilor.

La modul serios, acest organ joacă un rol important în a ne dirija relațiile fizice și sexuale cu alți oameni după ce au recepționat feromonii care sunt purtătorii de semnal ai farmecului personal.

De unde provin feromonii?

Feromonii au fost descoperiți în sudoarea umană, fiind percepuți cu ajutorul unei mici glande de la baza cartilajului vomeronazal. Pielea este principalul organ care emană feromoni prin glandele sudoripare. Acestea se regăsesc pe toată suprafața corpului, însă sunt mai concentrate în: axile, mameloane (pentru ambele sexe), regiunile pubiene, genitale și circumanale, regiunea periorală și buze, pleoape, urechea externă.

Feromonii și relațiile interumane

 Mirosul corpului uman este influențat de mai mulți factori: modelele de comportament, strategiile de supraviețuire, diferitele antecedente din gama bolilor și traumelor psihologice ș.a.

El are o bază puternic genetică atât la oameni cât și la animale. S-au făcut experiențe care au demonstrat că omului îi place mirosul altei persoane în măsura în care este compatibil genetic cu persoana respectivă. Într-un asemenea caz, când o persoană este atrasă de feromonii alteia, se poate prezuma că, împreună, cei doi vor avea nepoți sănătoși.

 Pe de altă parte, aceleași experimente au arătat că lumea nu agreează mirosurile care provin de la oameni care au gene care rezultă din predecesori cu o copilărie bolnăvicioasă.

 Încă un lucru interesant pe care îl menționăm, este însușirea oamenilor de a fi capabili să identifice olfactiv indivizii cu care sunt înrudiți prin sânge (mame și copii dar nu soți și soții). Mamele își pot identifica prin miros copiii biologici dar nu și pe cei adoptați.

Copiii preadolescenți își pot identifica olfactiv frații sau surorile cu care au același tată, dar mame diferite, în schimb, un lucru interesant, nu își pot identifica frații sau surorile cu care au aceeași mamă dar tați diferiți.

Bebelușii își recunosc olfactiv mama iar mamele la rândul lor își pot identifica bebelușul după miros. Nu-i așa că această ultimă informație este echivalentă cu cel puțin o picătură de fericire, chiar dacă nu suntem mame de bebeluși?

 

 Don‘t worry, be happy!

  

Surse:

 1. www.youtube.com/watch?v=3stH3BgKGss&feature=player_embedded

 2. en.wikipedia.org/wiki/Pheromone_party

 3. www.pheromoneparties.com/

 4. sanatate.bzi.ro/ce-sunt-si-cum-se-produc-feromonii-hormonii-atractieie-sexuale-5425

 5. www.sharecare.com/health/sex-and-relationships/what-are-pheromones

6. www.sharecare.com/health/sexuality-teen-perspective/teen-how-pheromones-work

 

 

One thought on “„Mirosul” farmecului personal

  1. Hello it’s me, I am also visiting this web page on a regular basis, this web site
    is really pleasant and the users are truly sharing nice thoughts.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.