10 Apr

Mituri legate de COVID-19 spulberate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS)

Poate că povestea este partea cea mai frumoasă a vieții omenești… cu povești ne leagănă lumea, cu povești ne adoarme…..”

Mihai Eminescu

 

Expunerea la soare sau la temperaturi mai mari de 25 °C NU împiedică contractarea coronavirusului (COVID-19).

Puteți să vă molipsiți de COVID-19, indiferent de cât de însorită sau caldă este vremea. Și țările cu vreme caldă au raportat cazuri de COVID-19. Pentru a vă proteja, curățați-vă mâinile frecvent și minuțios și evitați să vă atingeți ochii, gura și nasul cu mâinile neigienizate.

Vă puteți recupera din boala coronavirus (COVID-19). Îmbolnăvirea cu COVID-19 NU înseamnă că îl vei avea pe viață.

Majoritatea persoanelor care se molipsesc de COVID-19 se pot recupera și elimina virusul din corpul lor. Dacă contractați boala, asigurați-vă că vă tratați simptomele. Dacă aveți tuse, febră și dificultăți de respirație, solicitați asistență medicală cât mai devreme dar telefonați la unitatea medicală înainte de a vă prezenta. Majoritatea pacienților se recuperează în urma tratamentului.

A fi capabil să-ți ții respirația timp de 10 secunde sau mai mult fără a tuși sau a simți disconfort NU înseamnă că nu ești contaminat de COVID-19 sau de orice altă boală pulmonară.

Cele mai frecvente simptome ale COVID-19 sunt tusea uscată, oboseala și febra. Unele persoane pot dezvolta forme mai severe ale bolii, cum ar fi pneumonia. Cea mai bună modalitate de a confirma dacă v-ați molipsit de virusul care produce boala COVID-19 este o testare de laborator. Prezența virusului nu o poți confirma cu acest exercițiu de respirație, care poate fi chiar periculos.

Consumul de alcool nu vă protejează împotriva COVID-19 și poate fi periculos.

Consumul frecvent sau excesiv de alcool vă poate crește riscul de probleme de sănătate.

Virusul COVID-19 se transmite și în zone cu climă caldă și umedă.

Din dovezile de până acum, virusul COVID-19 poate fi transmis în TOATE ZONELE, inclusiv în zonele cu vreme caldă și umedă. Indiferent de climă, adoptați măsuri de protecție dacă trăiți sau călătoriți într-o zonă care raportează COVID-19. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este curățarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, eliminați virușii care pot fi pe mâinile dumneavoastră și evitați infecțiile care ar putea apărea atingând apoi ochii, gura și nasul.

 Vremea rece și zăpada NU POT ucide noul coronavirus.

Nu există niciun motiv să credem că vremea rece poate ucide noul coronavirus sau alte boli. Temperatura normală a corpului uman este în jur de 36,5 °C până la 37 °C, indiferent de temperatura externă sau de vreme. Cel mai eficient mod de a vă proteja împotriva noului coronavirus este curățarea frecventă a mâinilor prin frecare cu produse de dezinfectare pe bază de alcool sau spălarea cu apă și săpun.

Baia fierbinte NU previne îmbolnăvirea cu noul coronavirus.

O baie fierbinte nu vă va împiedica să contractați COVID-19. Temperatura normală a corpului dumneavoastră rămâne la 36,5 °C – 37 °C, indiferent de temperatura băii sau a dușului. De fapt, o baie cu apă extrem de fierbinte vă poate dăuna, deoarece vă poate arde. Cea mai bună modalitate de a vă proteja împotriva COVID-19 este curățarea frecventă a mâinilor. Făcând acest lucru, eliminați virușii care ar putea fi pe mâini și evitați infecțiile care ar putea apărea atingând ochii, gura și nasul cu mâinile neigienizate.

Noul coronavirus NU poate fi transmis prin mușcături de țânțar.

Până în prezent, nu există informații și dovezi care să sugereze că noul coronavirus ar putea fi transmis de țânțari. Noul coronavirus este un virus al căilor respiratorii care se răspândește în principal prin picăturile generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută, sau prin picături de lichid împrăștiate din gură sau din nas. Pentru a vă proteja, curățați-vă frecvent mâinile frecându-le cu substanțe dezinfectante pe bază de alcool sau spălându-le cu apă și săpun. De asemenea, evitați contactul apropiat cu oricine tușește și strănută.

Uscătoarele de mână sunt eficiente în uciderea noului coronavirus?

Nu. Uscătoarele de mâini nu sunt eficiente pentru a ucide COVID-19. Pentru a vă proteja împotriva noului coronavirus, trebuie să vă curățați frecvent mâinile. După curățarea mâinilor, ar trebui să le uscați bine folosind prosoape de hârtie sau un uscător cu aer cald.

Poate o lampă de dezinfectare cu ultraviolete să omoare noul coronavirus?

Nu. Lămpile UV nu trebuie utilizate pentru sterilizarea mâinilor sau a altor zone ale pielii, deoarece radiațiile UV pot provoca iritații ale pielii.

Cât de eficiente sunt scannerele termice în detectarea persoanelor infectate cu noul coronavirus?

Scannerele termice sunt eficiente în detectarea persoanelor care au febră (adică au temperatura corporală mai mare decât cea normală) indiferent din ce cauză.

Pe de altă parte, sunt persoane infectate, care încă nu au ajuns să facă febră. Acest lucru se datorează faptului că persoanele infectate se îmbolnăvesc și dezvoltă febră abia după un interval cuprins între 2 și 10 zile.

Poate fi ucis noul coronavirus de alcoolul sau clorul pulverizat pe tot corpul?

Nu. Pulverizarea alcoolului sau clorului pe tot corpul nu va ucide virușii care au intrat deja în corpul vostru. Stropirea unor astfel de substanțe poate fi dăunătoare pentru haine sau mucoase (adică ochi, gură). Atât alcoolul, cât și clorul pot fi utile pentru dezinfectarea suprafețelor, dar trebuie utilizate conform recomandărilor corespunzătoare.

Vaccinurile împotriva pneumoniei pot proteja împotriva noului coronavirus?

Nu. Vaccinurile împotriva pneumoniei, cum ar fi vaccinul pneumococic și vaccinul Haemophilus gripal tip B (Hib), nu oferă protecție împotriva noului coronavirus.

Virusul este atât de nou și diferit încât are nevoie de propriul său vaccin. Cercetătorii încearcă să dezvolte un vaccin împotriva COVID-19, iar OMS susține eforturile lor.

Deși vaccinurile împotriva pneumoniei nu sunt eficiente împotriva COVID-19, folosirea lor împotriva bolilor respiratorii este foarte recomandată pentru a vă proteja sănătatea de respectivele boli.

Clătirea nasului în mod regulat cu soluție salină, poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Nu. Nu există dovezi că clătirea regulată a nasului cu soluție salină a protejat oamenii de infecțiile cu noul coronavirus.

Există însă dovezi limitate că clătirea regulată a nasului cu soluție salină poate ajuta oamenii să se recupereze mai repede din răceala obișnuită. Cu toate acestea, nu s-a demonstrat faptul că clătirea regulată a nasului previne infecțiile respiratorii.

Mâncatul de usturoi poate preveni infecția cu noul coronavirus?

Usturoiul este un aliment sănătos care poate avea unele proprietăți antimicrobiene. Cu toate acestea, nu există dovezi potrivit cărora consumul de usturoi ar fi protejat oamenii de noul coronavirus.

Noul coronavirus afectează persoanele în vârstă sau sunt susceptibili și cei mai tineri de a contracta boala?

Persoanele de toate vârstele pot fi infectate de noul coronavirus COVID-19. Persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni medicale preexistente (precum astmul, diabetul, bolile de inimă) par să fie mai vulnerabile la îmbolnăvirea severă cu virusul.

OMS recomandă persoanelor de toate vârstele să ia măsuri pentru a se proteja de virus, urmând o igienă bună a mâinilor și o igienă bună respiratorie.

Antibioticele sunt eficiente în prevenirea și tratarea noului coronavirus?

Nu, antibioticele nu funcționează împotriva virusurilor ci numai împotriva bacteriilor.

COVID-19 este un virus și, prin urmare, antibioticele nu trebuie utilizate ca mijloc de prevenire sau tratament.

Cu toate acestea, dacă sunteți spitalizat pentru COVID-19, este posibil să primiți antibiotice, deoarece este posibilă co-infecția bacteriană.

Există medicamente specifice pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus?

Până în prezent, nu există niciun medicament specific recomandat pentru prevenirea sau tratarea noului coronavirus COVID-19.

Cu toate acestea, cei infectați cu noul coronavirus ar trebui să primească îngrijiri adecvate pentru ameliorarea și tratarea simptomelor, iar cei cu boli grave ar trebui să beneficieze de îngrijire optimă de susținere. Unele tratamente specifice sunt în curs de investigare și vor fi testate prin studii clinice. OMS ajută o gamă largă de parteneri la accelerarea eforturilor de cercetare și dezvoltare.

Combaterea miturilor NU dar trecerea cu bine prin această perioadă nenorocită DA ne poate oferi multe picături de fericire ceea ce Vă doresc  din toată inima!

Don’t worry, be happy!

 

Sursa:

www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.