22 Apr

Munca este mai importantă decât somnul?

“Un râs bun și un somn bun sunt cele mai bune două leacuri pentru orice.”

                                                                                        Proverb irlandez

În ultima vreme a devenit un fel de modă ca unele persoane, când vorbesc despre ele însele, să se laude cu faptul că dorm foarte puțin și să facă apologia zilelor de lucru de câte 16 ore, prezentând acest mod de viață ca fiind cea mai bună cale de urmat.

După părerea lor, atât timp cât există o grămadă de alte lucruri de făcut, odihna poate fi lăsată la o parte.

Acest gen de mesaj ni se pare a fi unul dintre cele mai nocive pentru oricine le recepționează.

Susținerea epuizării nu înseamnă susținerea unui mod de lucru eficient și, ne pare rău dar, din punctul nostru de vedere, este literalmente un semn de prostie.MarilynMonroe

Oamenii de știință au sugerat că scorurile la testele de IQ se diminuează în fiecare zi care succede unei nopți în care dormim mai puțin decât ar fi normal.

Dacă o asemenea situație ar fi ocazională, ea nu ar avea o însemnătate prea mare dar, acumularea în timp a lipsei somnului suficient își poate spune cuvântul.

Oamenii care în mod regulat muncesc 16 ore pe zi, sunt epuizați. Ei sunt prea obosiți ca să mai observe că, din cauza aceasta, calitatea muncii lor are de suferit.

La acest aspect se mai adaugă și altul extrem de important: pe lângă faptul că somnul insuficient compromite sănătatea și creativitatea, el îi afectează și pe cei din jur. Cine doarme puțin, are și răbdare puțină, devine nepoliticos cu semenii, mai puțin tolerant și mai puțin înțelegător.

De exemplu, managerii privați de somn sunt teribil de deconcertanți, nu în ultimul rând, și din cauza exemplului îngrozitor pe care îl dau.

În acest context devine îndreptățită întrebarea de ce acest gen de manageri cheltuie timp și bani pentru a recruta un personal genial dacă stilul lor de conducere este caracterizat printr-o permanentă stare de nesimțire?

Unul din argumentele folosite în favoarea perioadelor de lucru prelungit este acela de a obține mai mult de lucru, mai multe comenzi dar, ar trebui să se pună și problema calității muncii oferite? În acest context, se mai poate, justifica lipsa susținută de somn, atât timp cât serviciile prestate sunt de calitate mult mai slabă? Cei care nu țin seama de aceste lucruri nu gândesc corect.

Se mai folosește un argument în favoarea orelor multe de lucru: când cineva se află la început de drum trebuie să dea din el tot ceea ce are mai bun. Această stare de spirit este oarecum de înțeles și reflectă cu siguranță și ceva adevăr.

Problema însă este aceea că, ulterior startului, oamenii nu se mai opresc din acest mod de lucru. Suntem creaturi cu obișnuințe. Lucrurile pe care le facem la începuturi devin obișnuințe și tind să se permanentizeze.

În cazul în care lucrăm ore lungi la început, și asta e tot ceea ce știm, putem ajunge cu ușurință sub imperiul concepției că aceasta este singura modalitate de a opera. Foarte multă lume cade în această capcană.

Din acest motiv, mai ales atunci când suntem la începuturi, în faza de formare a propriilor obiceiuri – ar trebui să dormim mereu pe săturate. Astfel vom începe mai bine, vom gândi mai bine și vom fi un coleg și șef mai bun.

Somnul, cum am mai arătat, este esențial pentru creativitate. El este foarte bun pentru rezolvarea oricăror probleme. Explicația este simplă. Creierul este activ și pe timpul somnului. El funcționează pentru noi în diferitele sale zone și de o manieră de care nu se poate vorbi în perioadele de trezie. Devine astfel posibilă întrebarea: nu dorim să ne trezim mai degrabă cu noi soluții în cap, decât cu pungi vinete sub ochi?10Beneficii

Desigur, uneori, situații de urgență necesită ore de muncă în plus când termenele nu pot fi mutate și este nevoie de un efort suplimentar. Așa ceva se mai poate întâmpla dar, nu e motiv de îngrijorare pentru că epuizarea nu este susținută; este temporară. Insistăm însă, asemenea cazuri trebuie să fie excepția și nu regula.

Pe termen lung, munca nu este mai importantă decât somnul. Dacă nu aveți certitudini privind importanța somnului, gândiți-vă la o realitate bine cunoscută: se moare mai repede din cauza lipsei de somn decât fără mâncare.

Credem că ar fi obligatoriu să luăm în considerare că, foarte puține probleme trebuie rezolvate cu 12, 13, 14, sau 15 ore pe zi de lucru. Aproape totul poate aștepta până dimineața următoare.

Conștienți fiind de acest adevăr, veți avea parte de nopți cu somn odihnitor și de zile aducătoare de picături de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. m.signalvnoise.com/being-tired-isn-t-a-badge-of-honor-fa6d4c8cff4e#.xqxdy8c97

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.