18 Oct

Muzica este fitness pentru creier

"Muzica este solul mănos în care spiritul trăiește, gândește și inventează." 
                              Ludwig van Beethoven

 

Conform DEX 2009:

FITNESS s. n. Ansamblu de exerciții de educație fizică desfășurate în general în săli prevăzute cu aparate speciale, practicate pentru a obține o bună formă fizică. – Cuv. engl.
TRAINING s. n. Antrenament, pregătire. – Cuv. engl.

Un experiment generator de întrebări
Există unele studii recente care arată o legătură interesantă între muzică și învățare. Fabrice Dossville, cercetător la o universitate din Franța (Université de Caen Basse-Normandie), a făcut un experiment cu 249 de studenți la psihologie sportivă.

El i-a împărțit în două grupe cu capacități academice egale. Fiecare grupă a ascultat, timp de o oră, o prelegere de specialitate.

O grupă a ascultat prelegerea pe un fundal de muzică clasică iar cealaltă grupă a ascultat prelegerea fără muzică.

După prelegere, ambelor grupe, li s-a aplicat un test pentru a vedea cât de mult au reținut din cele audiate. Grupa care a beneficiat de un fond muzical a obținut rezultate mult mai bune la test.

 • Oare muzica auzită în fundal a avut un efect pozitiv?

 • Oare muzica de jazz, sau de altă factură, ar fi avut, de asemenea, un efect pozitiv?

 • Ce anume a îmbunătățit scorurile la teste?

 • I-a ajutat muzica pe studenți să se concentreze? S-a schimbat starea lor de spirit în sensul că au devenit mai deschiși în a înțelege informațiile noi? Au devenit mai motivați?

Muzica și învățarea limbilor străine

La toate întrebările formulate, este greu de răspuns la modul general dar, cei care au studiat cu succes o limbă străină pot spune cu certitudine că folosirea muzicii, în decursul studiului, i-a ajutat să-și îmbunătățească abilitățile de limbă. EnglezaPrinMuzica

 • Învățarea cuvintelor din cântecele dintr-o limbă străină este excelentă pentru îmbogățirea vocabularului.

 • Amestecul de melodie, ritm și poezia cuvintelor creează experiențe emoționale, care afectează profund persoana care studiază. Aceste conexiuni emoționale profunde sunt utile pentru învățarea și memorarea celor învățate.

 • Legăturile emoționale ajută nu numai la memorarea vocabularului din melodii ci și la perfecționarea cunoștințelor de gramatică.

 • Muzica este plină de repetiții iar repetiția este baza învățării.

Rolul neuroplasticității

Oamenii de știință folosesc termenul de neuroplasticitate pentru a descrie abilitatea creierului de a se adapta și de a se schimba prin reorganizarea neuronilor care pot forma noi conexiuni între ei pe baza instruirii și experienței acumulate de o persoană de-a lungul vieții.

Acest proces este continuu, de aceea suntem capabili să învățăm lucruri noi toată viața.

În plus, este util de știut că, pe lângă faptul că ne ajută să ne adaptăm vieții și să ne dezvoltăm cultural și spiritual, neuroplasticitatea reprezintă și șansa noastră de a ne recupera după boli neurologice care ne pot afecta senzitiv, motor sau cognitiv.

Acest lucru se datorește faptului că, neuroplasticitatea permite neuronilor din creier să compenseze temporar, sau definitiv, arii întregi afectate de leziuni sau de boală, prin formare de noi legături cerebrale, care înlocuiesc total sau parțial funcțiile afectate.

Studiile realizate sub conducerea profesorului Nina Kraus de la Northwestern University (NU), SUA, sugerează că, grație neuroplasticității, conexiunile neuronale făcute în timpul trainingurilor muzicale pregătesc, de asemenea, creierul și pentru alte activități specifice comunicării umane.

Conform profesorului Kraus, Explozia de cercetări din ultimii ani, concentrată pe efectele trainingului muzical asupra sistemului nervos, are implicații puternice pentru educație.

Cercetările efectuate în laboratoare din întreaga lume, de oameni de știință, aparținând de diferite filosofii științifice și care folosesc o gamă largă de metode de cercetare au condus la aceeași concluzie, confirmând afirmația profesorului american.

Așadar, trainingul muzical îmbunătățește procesul de învățare în zona formării diferitelor abilități, inclusiv cele de comunicare, exprimare, memorizare, concentrare, ș.a.

Avantajele trainingului muzical

 • Trainingul muzical poate îmbunătăți, pe lângă abilitățile muzicale propriu-zise, și alte abilități cum ar fi învățarea, exprimarea, memoria și neuroplasticitatea diferitelor zone ale creierului.

 • Folosirea activă a muzicii îmbunătățește nu numai neuroplasticitatea creierului, dar permite, de asemenea, sistemului nervos să furnizeze algoritmi foarte importanți pentru învățare.

 • “Pregătirea muzicală pare să consolideze aceleași procese neuronale care de multe ori sunt deficitare la persoanele care au dezvoltat o dislexie sau care au dificultăți de percepere a vorbirii în condiții de zgomot.” arată Nina Kraus. Această constatare este utilă pentru instruirea copiilor cu tulburări de învățare, care sunt deosebit de vulnerabili la efectele nocive ale zgomotului de fond.EinsteinSiMuzica

 • Copiii care sunt instruiți muzical dovedesc o mai puternică activitate neuronală și asimilează mai ușor schimbările, au un vocabular mai bun și o capacitate de citire mai bună decât copiii care nu au beneficiat de formare prin muzică.

 • Cercetătorii de la Northwestern, aduc argumente serioase pentru a se investi în școli în resurse de instruire bazate pe ascultarea, învățarea, memorizarea, creșterea atenției și alfabetizarea, pe fond muzical, însoțite de examinări riguroase privind efectele unei astfel de metode de învățare.

 • Trainingul muzical face pentru creier ceea ce exercițiile fizice fac pentru dezvoltarea corpului. Muzica este o resursă care tonifică creierul prin fitness auditiv și, prin urmare, este necesară o reexaminare de către societate a rolului muzicii în formarea și dezvoltarea individului.

Ce muzică să ascultăm?

Având în vedere, pe lângă propriile noastre considerente, și de recomandările oamenilor de știință, să ne folosim cât mai mult de muzică.InvatatPeMuzica

Dar, ce muzică ar trebui să ascultăm? Bach, Miles Davis sau Lady Gaga?

În această privință nu se pot face recomandări. Fiecare dintre noi are propriile preferințe.

Muzica cea mai bună este aceea care ne afectează cel mai profund. În același timp să nu uităm de facilitățile pe care ni le oferă tehnica de azi.

Putem să ne găsim ușor muzica preferată, inclusiv versurile, on-line. Youtube este, un loc grozav pentru așa ceva.

În final, nu putem decât să constatăm că, în mod cert, muzica ne oferă multe picături de fericire.

Dont worry, be happy!

Surse:

1. education.jhu.edu/PD/newhorizons/strategies/topics/Arts%20in%20Education/brewer.htm

2. www.psychologytoday.com/blog/memory-medic/201007/music-training-helps-learning-memory

3. www.medica.ro/reviste_med/download/practica_farmaceutica/2012.3-4/PF_Nr-3-4_2012_Art-8.pdf

One thought on “Muzica este fitness pentru creier

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.