27 Jan

Nu fiți îngrijorați! Minciuna la copii este semn de inteligență

Trebuie să facem lumea cinstită înainte de a putea spune sincer copiilor noștri că onestitatea este cea mai bună conduită.”

George Bernard Shaw

 

Părinții ar trebui să fie tulburați când copiii lor încep să-i păcălească?

Există toate șansele ca majoritatea dintre noi să răspundă Da la această întrebare. Explicația pleacă de la faptul că suntem convinși că onestitatea este un imperativ moral și încercăm să insuflăm această credință și copiilor noștri.

Poveștile clasice de moralitate, cum ar fi “ Băiatul care a strigat LUPUL!” și “Pinocchio”, vorbesc despre pericolele necinstei iar copiii care mint foarte mult sau care încep să mintă la o vârstă fragedă sunt adesea văzuți ca fiind dezvoltați anormal și expuși, mai târziu în viaţă, la probleme.

Cercetările sugerează însă tocmai contrariul. Minciuna la copii nu numai că este normală ci, mai mult, ea este un semn de inteligență.

Studiile arată că de la vârsta de 2 ani încep copiii să “descopere” minciuna.

Într-un experiment, fiecărui copil participant i s-a cerut să nu privească la o jucărie ascunsă în spatele lui, până când cercetătorul lipsește, sub false pretexte, din cameră. Câteva minute mai târziu, când cercetătorul s-a întors, l-a întrebat pe copil dacă a aruncat sau nu o privire către obiectul respectiv.

Acest experiment, conceput la mijlocul anilor 1980 de Michael Lewis profesor de pediatrie și psihiatrie la University of Pennsylvania  a fost realizat, într-o formă sau alta, pe sute de copii.

Experimentul a condus către două concluzii importante. Prima este că: marea majoritate a copiilor se vor uita la jucărie la câteva secunde după ce au fost lăsați singuri. Cealaltă este că: un număr semnificativ dintre ei minte despre asta.

Indiferent de sex și rasă sau de religia familiei, cel puțin o treime dintre copiii în vârstă de 2 ani, jumătate din cei cu vârsta de 3 ani și 80% sau mai mult din copiii cu vârsta de 4 ani și peste 4 ani vor nega încălcarea regulii.

În plus, copiii sunt remarcabil de buni la minciună. Într-o serie de studii suplimentare bazate pe același model experimental și făcute cu scopul de a vedea cine ar putea să-i identifice pe cei care mint, unor adulți, incluzând asistenți sociali, profesori de școală

Profesorul Kang Lee

primară, ofițeri de poliție și judecători, li s-au prezentat imagini cu copii care fie au mințit, fie au spus adevărul despre săvârșirea unei infracțiuni. În mod uimitor, niciunul dintre adulți (nici măcar părinții copiilor) nu au putut detecta, fără niciun dubiu, pe cei care mint.

De ce unii copii încep să mintă la o vârstă mai mică decât alții? Ce îi separă de colegii lor mai onești? Răspunsul scurt este că sunt mai deștepți.

Copiii mici care mint în legătură cu faptul că au privit sau nu la jucărie, conform constatărilor profesorului Lewis, au IQ-ul verbal cu până la 10 puncte mai mare decât cei care nu au mințit. (Copiii care chiar nu privesc la jucărie sunt, de fapt, cei mai deștepți dintre toți, dar sunt o raritate.)

Alte cercetări au arătat că acei copii care mint au mai bune capacități de “funcționare executivă” (resursele care ne permit să ne controlăm impulsurile și să rămânem concentrați pe o sarcină), precum și o capacitate sporită de a vedea lumea prin ochii altor oameni, capacitate care este un indicator crucial al dezvoltării cognitive (indicator cunoscut sub numele de “teorie a minții”).

(În mod grăitor, copiii cu THDA – tulburare hiperactivă cu deficit de atenție – care se caracterizează printr-o mai slabă funcție executivă și cei cu tulburări de spectru autist, care se caracterizează prin deficite în teoria minții , au probleme cu minciuna.)

Conform unor studii recente privind preșcolarii, copiii mincinoși sunt mai bine integrați și adaptați social.

Psihologului Kang Lee, profesor la University of Toronto, care a cercetat, mai bine de două decenii, minciuna la copii, îi place să spună părinților că, dacă descoperă că copilul lor minte la vârsta de 2 sau 3 ani, ar trebui să sărbătorească.

Profesorul Lee este de părere că și dacă copilul rămâne în urmă, în funcționarea executivă și în teoria minții, părinții nu trebuie să-și facă griji: procesul de dezvoltare se poate accelera folosind la instruirea lui o gamă largă de jocuri interactive și exerciții cu joc de rol care pot transforma, în câteva săptămâni, copiii care spun numai adevărul în copii care spun și minciuni.

Și, învățarea copiilor cu minciuna îmbunătățește scorurile lor la testele de funcționare executivă  și teoria minții. Cu alte cuvinte, minciuna este bună pentru creierul uman.

Pentru părinți, toate constatările menționate înseamnă ceva paradoxal. Vrem ca puiuții noștri să fie suficient de inteligenți pentru a minți dar, sub aspect moral, am vrea să simtă repulsie față de minciună.

Cum îi putem face pe copiii noștri să fie cinstiți?

În general, “vorba dulce mult aduce!”. Cercetările arată că pedepsele dure, cum ar fi și bătaia la fundic, fac foarte puțin pentru a descuraja minciuna, în schimb, dacă ceva poate fi contraproductiv, ele în mod cert sunt.

Într-un studiu, profesorul Lee și psihologul Victoria Talwar profesor la McGill University, au comparat comportamentele de spunere a adevărului de către preșcolarii din două instituții de învățământ din Africa de Vest; una în care, pentru a disciplina elevii, s-au aplicat măsuri punitive extrem de severe, cum ar fi pedepsele corporale și a doua, în care se foloseau metode, mai blânde, cum ar fi reprimarea verbală sau invitarea în biroul directorului.

Elevii de la școala mai aspră nu numai că au folosit mult mai mult minciuna, dar au și mințit mult mai bine.

Profesorii Lee și Talwar au constatat că apelurile nepunitive la adevăr, de genul, “Dacă spui adevărul, o să fiu foarte mulțumită de tine” și observarea faptului că alții sunt lăudați pentru onestitate, promovează foarte bine comportamentul onest.

În ceea ce privește poveștile despre moralitate, pentru copii, profesorul Lee, dar și alți cercetători, au descoperit că citirea pentru copii a poveștilor, cum ar fi “Băiatul care a strigat LUPUL!” și “Pinocchio”, despre riscurile pe care le implică minciunile, nu îi descurajează de la minciună.

Pe de altă parte, citirea unor povești, ca de exemplu “George Washington şi cireşul”, în care adevărul este întâmpinat cu aprobare, reduce minciuna deși, la un nivel modest.

Profesorul Lee și colegii săi susțin că soluția încurajării comportamentului onest, sunt mesajele pozitive care, subliniază mai degrabă, beneficiile onestității decât dezavantajele înșelăciunii.

Pe lângă asta, el este de părere că mai există o cale de a încuraja onestitatea la copii: plata pentru cinste.

În cercetări care au implicat copii de 5 și 6 ani, și care s-au desfășurat sub titlul „Cât costă adevărul?”, profesorul Lee și colegii săi au atașat răspunsurilor copiilor un stimulent financiar.

Copiii care au mințit au câștigat 2 USD, în timp ce mărturisirea adevărului însemna un câștig, începând de la 0 USD și până la 8 USD.

Atât timp cât onestului nu i s-a plătit nimic, patru din cinci copii au mințit. În mod ciudat, numărul ăsta a scăzut brusc când câștigul pentru onestitate a fost majorat la 2 USD.

Iar atunci când onestitatea a fost compensată la o valoarea de 1,5 ori mai mare decât valoarea minciunii, adică 3 USD în loc de 2 USD, balanța s-a înclinat în favoarea adevărului.

Cu alte cuvinte, onestitatea poate fi cumpărată, dar la un preț premium. Valoarea absolută a dolarului este irelevantă, a constatat profesorul Lee. Ceea ce contează, după părerea sa, este valoarea relativă, rata de schimb între onestitate și necinste.

Voi încheia, reluând ideea profesorului Lee conform căreia “minciunelele” (diminutivul de la minciună și nicidecum prăjiturile) puiuțului de 2-3 ani trebui să constituie pentru părinți și bunici picături de fericire!

Don’t worry,  be happy!

Surse:

1.www.nytimes.com/2018/01/05/opinion/sunday/children-lying-intelligence.html?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

2.www.psihosolutii.ro/content/index.php/psihoterapia-copilului/88-minciunile.html

3.www.ted.com/talks/kang_lee_can_you_really_tell_if_a_kid_is_lying?language=ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.