28 Aug

Nu neglijați traumele din copilărie pentru că sunt greu de depășit!

„Trauma este cea mai ignorată, negată, greșit înțeleasă și netratată cauză a suferinței umane…

Dr. Peter Levine

 

Mulți dintre noi am avut parte în copilărie de traume care ne-au marcat pentru toată viața. După orice traumă, indiferent de vârsta când se întâmplă ea, recuperarea este dificilă, însă adversitatea care se întâmplă în timpul copilăriei, poate fi deosebit de greu de depășit.

Spre deosebire de adulți, copiii au un control foarte mic asupra mediului lor. Dacă un copil locuiește într-o “casă abuzivă”, capacitatea lui de a se îndepărta de acest mediu este extrem de limitată, pe când un adult dispune de mai multe resurse emoționale și financiare care îl pot ajuta să scape.

La vârsta copilăriei se învață cum arată relațiile sănătoase în familie și între oameni în general, precum și cum se poate face față situațiilor dificile. Dacă un copil crește într-o familie în care comportamentul abuziv este norma, acest lucru le poate distruge înțelegerea a ceea ce este și nu este acceptabil în cadrul unei relații.

Chiar și atunci când trauma este inevitabilă, cum ar fi un deces în familie sau o boală majoră a unui membru al familiei, copiii se află încă în faza când își dezvoltă abilitățile de a face față și ca urmare procesează mult mai greu ceea ce s-a întâmplat.

Devine legitimă întrebarea: “Cum pot adulții care au suferit adversități în copilărie să facă față consecințelor acestor traume când nu mai sunt copii?”

Trauma din copilărie poate fi evaluată?!

O posibilitate de evaluare a traumei din copilărie o pot oferi testele specializate așa cum este și testul Adverse Childhood Experiences (ACE). (Conținutul său poate fi văzut aici: Testul_ACE_var_pdf).

Testul în sine este scurt – doar zece întrebări – despre adversitatea din familie (abuz fizic sau sexual, neglijare etc.) precum și despre membrii familiei cu probleme de sănătate mintală sau care abuzează de alcool sau droguri.

Cu cât scorul ACE este mai mare, cu atât este mai probabil ca persoana testată să dezvolte probleme cronice de sănătate în timpul maturității, probleme cum ar fi anxietatea, depresia, diabetul, astmul, cancerul, obezitatea, bolile coronariene și abuzul de substanțe.

Persoanele care înregistrează un scor de 4 sau mai mare au un risc semnificativ mai mare decât cele care nu au suferit adversități în copilărie.

Știind că experiențele negative timpurii pot avea un impact negativ asupra sănătății și bunăstării în viața de adult, constatarea că scorul ACE  este ridicat, poate fi destul de descurajantă. Cu toate acestea, este foarte important să se țină cont de faptul că scorul ACE este doar un indicator ce se referă la aspecte ale vieții din trecut și nicidecum o garanție a ceea ce urmează să se întâmple în viitor.

„Doar pentru că o persoană a experimentat un scor ACE mai mare, nu înseamnă neapărat că problemele ulterioare sunt inevitabile ci doar că ea este predispusă să aibă parte de probleme.” În acești termeni se exprimă Genevieve Rivera, director executiv al American Society for the Positive Care of Children (American SPCC), o organizație nonprofit dedicată educării părinților și prevenirii abuzului asupra copiilor. „Avem strategii, practici, instrumente și rutine care ne pot ajuta să ne reconectăm creierul și corpul”, mai spune ea.

Un prim pas ar putea fi căutarea ajutorului.

„Dacă aveți antecedente de traume, dacă ați experimentat adversități în copilărie, ceea ce puteți face este să vă conectați din timp la un sprijin”, este de părere dr. Melissa Goldberg-Mintz, psiholog clinician, profesor la McGovern Medical School, Houston, Texas. „Este ceva ce puteți face preventiv.”

Pentru persoanele cu scoruri ACE ridicate, există o mare probabilitate de a dezvolta probleme precum PTSD (Tulburare de stres post-traumatic), anxietate, depresie, abuz de substanțe, furie și impulsuri suicidare. Acesta este motivul principal pentru care aceste persoane trebuie neapărat să apeleze la asistență de specialitate. „Este foarte important să ai un profesionist de partea ta care să te ghideze”, spune Genevieve Rivera.

Căutarea ajutorului este adesea primul și cel mai important pas pentru a trece prin efectele persistente ale traumatizării din copilărie și poate servi drept bază pentru stabilirea unei vieți sănătoase și funcționale.

Învață să recunoști și să dezvolți relații sănătoase!

„Conexiunea este cel mai bun medicament pe care îl avem”, spune dr. Goldberg-Mintz. Dacă un copil care trece prin adversități are parte în același timp și de o relație caldă, plină de iubire din partea cuiva – fie că este vorba de un părinte, un bunic sau un îngrijitor – această relație va oferi adesea un tampon de protecție împotriva dezvoltării problemelor mai târziu în viață. „Cel mai bun mod în care știm cum să facem față durerii emoționale este conectarea cu oameni de care ne simțim atașați și în siguranță”, mai spune ea.

Adulții care nu au avut parte în copilărie de o asemenea relație iubitoare pot căuta să dezvolte asemenea relații mai târziu în viață, ceea ce poate ajuta la evitarea unora dintre rezultatele nefaste ale traumelor.

Noi oamenii suntem creaturi sociale. Tânjim după relații cu alți oameni și, dacă nu le obținem, sănătatea noastră mintală și fizică poate suferi. Este esențial să înțelegem cum arată relațiile sănătoase și care ar trebui să fie limitele și așteptările față de acestea.

Fă o prioritate din starea ta de bine fizică și emoțională!

Având în vedere că traumele din copilărie pot duce la o serie de probleme cronice de sănătate mai târziu în viață, fie ele fizice sau psihice, este important să ne concentrăm pe grija față de starea noastră de bine fizică și emoțională.

„Trebuie să te asiguri că nevoile tale de bază sunt îndeplinite”, spune dr. Goldberg-Mintz. Asta include somnul suficient, exerciții fizice făcute cu regularitate, o dietă sănătoasă și interconectarea cu ceilalți. „Dacă nu vă satisfaceți nevoile de bază, veți fi mai vulnerabili la rezultatele nefaste ale traumatizării din copilărie”.

Este adevărat că îndeplinirea acestor condiții poate fi o provocare, mai ales pentru că afecțiuni precum depresia și anxietatea fac ca somnul sau exercițiile fizice să fie deosebit de dificile. De aceea cu cât vă puteți concentra mai mult asupra propriei bunăstări fizice și mentale, cu atât mai bine.

Consolidați-vă reziliența!

Reziliența este capacitatea de a reveni rapid dintr-o adversitate. Unii dintre copiii care suferă din cauza adversităților sunt capabili să dezvolte reziliența, în timp ce alții nu prea sunt.

„Cercetările arată că chiar și o singură figură parentală de susținere în viața unui copil contribuie mult spre a-l ajuta să dezvolte această reziliență”, spune Genevieve Rivera.

Cei care nu și-au dezvoltat reziliența în timpul copilăriei, este încă posibil să o facă și ca adult – revenim astfel la ideea necesității de a se apela la ajutor profesional și la concentrarea pe construirea relațiilor sănătoase. Reziliența se dezvoltă în mod natural atunci când facem aceste lucruri.

“Cu toții avem reziliență în noi, dar trebuie să lucrăm la dezvoltarea ei”,  spune Rivera. „Cercetările au arătat de fapt că corpurile noastre experimentează un răspuns biologic pozitiv atunci când suntem înconjurați de relații sănătoase.”

Prin urmare sper, iubite cititorule, că dispui de suficientă reziliență ca să poți face față tuturor adversităților din viața ta și să ai astfel parte de multe picături de fericire!

Don’t worry, be happy!

Sursa:

lifehacker.com/how-to-deal-with-your-childhood-trauma-as-an-adult-1847435346?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

6 thoughts on “Nu neglijați traumele din copilărie pentru că sunt greu de depășit!

 1. PRECIZĂRI UTILE DE ȘTIUT:

  1. Mulțumesc domnului profesor Eilender pentru timpul investit în a aduce în atenția iubitului cititor interesanta și complexa temă a traumelor din copilărie. După cum ne-a obișnuit deja, autorul în textul său ne aduce noi idei, utile de știut, pentru a învăța fiecare dintre noi ceva deosebit. După părerea mea, ideile prezentate în acest sabat de către autor ne invită și la o profundă analiză personală.

  2. Problema spinoasă a relațiilor sănătoase expusă în articolul de mai sus are, după părerea mea, o stânsă legătură cu nivelul de percepție al realității fiecărei ființe umane modelat de experiența individuală. Nivelul percepției are, după opinia mea, o strânsă legătură cu aptitudinile pe care le învață (dacă are ocazia) copilul de la părinți și bunici în procesul unei armonioase educații. Mulțumesc autorului pentru interesanta invitație privind dezvoltarea relațiilor sănătoase precum și pentru testul ACE.

  3. Mulțumesc de asemenea autorului pentru grija sa deosebită în a folosi cuvinte alese cu un armonios impact emoțional. Recunosc că și sub acest aspect mai am încă de învățat.

  4. Mulțumesc pentru acceptarea modestelor mele păreri în spațiul acestui blog, rugându-l pe cititorul de bună-credință să nu se grăbească în a mă judeca. Dacă ascundem gunoiul sub preș ne folosește la ceva ? Vrem să falsificăm realitatea și să trecem sub tăcere mizeria provocată de pandemia minciunii globalizate ?

  CONTINUARE MAI JOS.

 2. Distinsă cititoare, prietene cititor,

  Domnul profesor Eilender, în contextul temei abordate ne readuce aminte, de pildă, despre importața raportului, citez: „… o relație caldă, plină de iubire din partea cuiva…” Presupun că o relație caldă, bazată pe iubire din partea cuiva nu se poate construi pe minciunile paleriene prin omisiune, distorsiune, diversiune, promisiune sau falsa compasiune care au inundat întregul mapamond. Ce-i de făcut când suntem confruntați cu astfel de fățărnicii ?

  La ce ne-ar folosi naivitatea de a crede că pe acest pămân declarat ca împărăția dracului nu se mai minte ? Chiar dacă Lucifer ar fi doar un personaj inventat de mitologia iudeo-creștină, totuși tema „relațiilor calde” n-ar putea ignora lipsa de încredere bazată pe pandemia minciunii și a vicleniei umane. Oare ne cunoaștem cu adevărat resursele și vulnerabilitățile personale ? Se minte zi de zi, peste tot, începând cu prețul pâinii sau al gazului metan și terminând cu viclenele tratate de pace, pline de iluzii, care mai amână, pentru un scurt timp necesar reînarmării, tristul deznodământ. Se poate construi o relație caldă pe baza nesătulei și jefuitoarei viclenii umane ?

  CONTINUARE MAI JOS.

 3. În privința ideii de iubire, ar trebui să reținem faptul că armele de orice fel nu pot construi relații calde ci doar moarte. Din nefericire, spiritul uman îmbătat de viclenie s-a atrofiat în așa măsură încât nu mai poate face deosebirea dintre bine și rău. Jaful a ajuns o nouă normalitate.

  Când auzim că o rachetă care costă 1milion de dolari este folosită pentru a instaura o relație caldă (mai mult fierbinte), plină de iubire, ne putem întreba: „Mai este capabilă civilizația actuală să definească corect acest concept de „relație caldă” ? Unde s-ar putea plasa în panoplia iubirii acea iubire dumnezeiască de tip agape ? Cunosc părinții sau bunicii ce înseamnă iubirea de tip agape ?

  Să ne readucem aminte de textul de aur ce-l putem găsi în cultura iudeo-creștină menționat în Ioan 3:

  16 Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El, să nu piară, ci să aibă viaţa veşnică.

  17 Dumnezeu, în adevăr, n-a trimis pe Fiul Său în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El.

  Este evreul Isus, Fiul lui Dumnezeu, doar un produs al imaginației a celor ce au construit doar o posibilă mitologie iudeo-creștină ?
  Dar conceptul de Dumnezeu este doar o noțiune inventată de evrei ?

  CONTINUARE MAI JOS.

 4. Dacă Dumnezeu în calitatea Sa de Creator Suveran ș-a exprimat voința prin Decalog (Legea morală scrisă cu degetul Său sau poate doar inventată de evrei) ca omul, creatura Sa, să nu mintă, de ce totuși omul a făcut-o și o mai practică și azi ?

  Probabil că, pentru o minte evoluționistă de tip darwinist ideea de relație caldă, plină de iubire este doar un proces în plină… involuție.

  Când i se imprimă micuțului aptitudinea de a se „descurca” (de a deveni viclean) oare nu i se face de fapt o falsă educație prin care este cultivat un raport de incompatibilitate cu o relație caldă, plină de iubire ? Oare nu se pun de fapt astăzi bazele omului plin de vicleșug al zilei de mâine ?

  În ce privește ideea de reziliență, de rezistență la șoc, ar fi probabil de amintit că este destul de dificil ca, de pildă, un copil abuzat verbal de un părinte cu o gândire haotică să-și poată regăsi în timp echilibrul. După cum bine știm, orice cuvânt este un purtător de emoție. Frustrările acumulate prin emoțiile negative create de abuzul verbal pot genera monștri. Ca atare, tema abordată mai sus este, după părerea mea, foarte complexă ca și ideea de maturitate emoțională ce vindecă emoțiile provenite din pierderi și eșecuri.

  CONTINUARE MAI JOS.

 5. Nu este ușor să-ți formezi abilitatea de a trece peste momentele grele din viață, peste suferințe, traume, tragedii sau accidente.

  Pușcăriile sunt pline de victime ale educației precare primite din mediul familial sau social dezechilibrat. Aceste tipare de gândire formate într-un astfel de cadru aduc multă nefericire celor afectați. Apar atfel și așteptările nerealiste provocatoare de depresii.

  Divorțurile, pe de altă parte, au la bază aceleași relații calde, pline de iubire ? Dar de ce se răcesc aceste relații ajungând pline de ură ? De unde se învață ura ? Oare nu cumva din frustrările acumulate din daunele emoționale ? De ce lăsăm ca emoțiile toxice să preia controlul și să ne influențeze deciziile ?

  Și, iată-ne ajunși și la faza în care micuțul plin de frustrări dar și plin de ambiția de a se răzbuna are un caracter deja format și ajunge mâine în fruntea unei țări. Cum o va conduce ? Printr-o relație caldă, plină de iubire între conducător și gloata ce o conduce ?

  Am impresia că, deja în vocabularul uman au pătruns o serie de cuvinte demonetizate (golite de valoare și sens) precum: relație, iubire, respect, onoare, cinste, încredere, etc. care pot induce în eroare pe cel lesne credincios.

  Sper că iubitul cititor, meditând la subiectul propus de domnul profesor Eilender, va găsi discernământul necesar pentru a readuce conceptul de iubire la justa lui valoare. Altfel, războaiele vor continua.

  CONTINUARE MAI JOS.

 6. Chestia cu furatul, jaful și mințitul face parte din trista actualitate a zilelor noastre, față de care omul n-a găsit încă un vaccin eficient. Corupția, bâjbâiala și bâlbâiala continuă întregind sentimentul de autoamăgire.

  Raportul dintre relația caldă și iubire este reliefată de cultura iudeo-creștină din care reamintesc câteva texte în care minciuna este asociată cu răutatea și vorbirea oamenilor vicleni:

  (Iov 15:5) Nelegiuirea ta îţi cârmuieşte gura, şi împrumuţi vorbirea oamenilor vicleni.

  (Exod 21:14) Dar dacă lucrează cineva cu răutate împotriva aproapelui său, folosindu-se de viclenie ca să-l omoare, chiar şi de la altarul Meu să-l smulgi, ca să fie omorât.

  (Iov 15:5) Nelegiuirea ta îţi cârmuieşte gura, şi împrumuţi vorbirea oamenilor vicleni.

  (Judecători 16:13) Dalila a zis lui Samson: Până acum ţi-ai bătut joc de mine, şi mi-ai spus minciuni. Spune-mi cu ce trebuie să fii legat. El i-a zis: N-ai decât să împleteşti cele şapte şuviţe de păr din capul meu în urzeala ţesăturii.

  (Judecători 16:15) Ea i-a zis: Cum poţi spune: Te iubesc! când inima ta nu este cu mine? Iată că de trei ori ţi-ai bătut joc de mine, şi nu mi-ai spus de unde-ţi vine puterea ta cea mare.

  (Psalmi 32:2) Ferice de omul, căruia nu-i ţine în seamă Domnul nelegiuirea, şi în duhul căruia nu este viclenie!

  (Ieremia 3:10) Cu toate acestea, vicleana Iuda, sora ei, nu s-a întors la Mine din toată inima ei, ci cu prefăcătorie, zice Domnul.

  (Matei 22:18) Isus, care le cunoştea vicleşugul, a răspuns: Pentru ce Mă ispitiţi, făţarnicilor?

  (Faptele Apostolilor 13:10) şi a zis: Om plin de toată viclenia şi de toată răutatea, fiul dracului, vrăjmaş al oricărei neprihăniri, nu mai încetezi tu să strâmbi căile drepte ale Domnului?

  (1 Petru 2:1) Lepădaţi dar orice răutate, orice vicleşug, orice fel de prefăcătorie, de pizmă şi de clevetire;

  Ajungând la final, cred iubite cititorule că de data aceasta, în contextul celor de mai sus, singura sursă de picături de fericire este constatarea că nu mai există minciună, fundamentul oricărui vicleșug. În rest doar iluzii.

  CONTINUARE MAI JOS.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.