29 May

Nu poți obține ceea ce nu ceri!

„Dacă nu ştii ce să ceri de la viaţă, viaţa nu ştie ce  să-ţi dea.”

                                                                                          Ileana Vulpescu

Ne ferim să cerem pentru că ne este frică de refuz

Majoritatea dintre noi avem rețineri sau, chiar ne temem să cerem ceva semenilor noștri.

Ne e teamă să cerem altora să cumpere produsele noastre. Ne e frică să întrebăm pe cineva dacă ne acordă o întâlnire. Ne e frică să cerem mai mulți bani de la angajatorii noștri. Ne e teamă să cerem, de la persoana cu care avem o relație, răspunsuri la eventuale întrebări mai dificile. Avem rețineri în a ne adresa autorităților (mai ales că este de notorietate că nu prea le place să dea răspunsuri).Citat-Henry-David-Thoreau

Toate acestea au o singură cauză: frica de refuz.

Refuzul este un lucru incredibil de puternic care ne poate ține departe de obținerea de la viață a multor lucruri.

Dacă, drept urmare a unei cereri adresate cuiva, trecem o dată prin experiența unui refuz, este foarte probabil ca acest lucru să ne facă să nu mai repetăm niciodată cererea respectivă.

Putem afirma că frica de refuz este la fel de devastatoare ca și alte mari frici ale omului: de moarte, de boală, de bătrânețe, de sărăcie, de gura lumii ș.a.m.d.

Cei mai mulți dintre noi au trecut prin neplăcuta experiență de a cere cuiva ceva și de a fi refuzat.

Din păcate, senzația de gol în suflet, care ni s-a transmis, ne-a urmărit multă vreme, poate chiar ani de zile (unii oameni rămân marcați chiar pentru tot restul vieții lor).

Puterea devastatoare a refuzului

De ce are refuzul putere atât de mare? De ce este atât de greu de depășit sentimentul creat de cuvântul foarte scurt, format din două litere, “nu”?

Respingerile, în cea mai mare parte a lor, au în substrat negativitatea indivizilor.

Negativitatea, la fel ca respingerea, este incredibil de puternică.

Dacă 100 de oameni ți-ar spune într-o zi că “astăzi arăți uimitor de bine” și o singură persoană ți-ar spune că “arăți ca dracu”, cele 100 de mesaje pozitive, mai mult ca sigur, nu ar mai conta.

Ierarhia nevoilor umane - Maslow

Ierarhia nevoilor umane – Maslow

Aflându-se la un anumit nivel al existenței sale, orice individ dorește să fie cât mai potrivit acelui nivel, să fie cât mai integrat în “lumea” ce alcătuiește acel nivel.

Motivul pentru care îl afectează respingerea și negativitatea, este că acestea îl fac să ajungă să se simtă străin de restul “lumii”.

Trecerea cuiva prin experiența refuzului sau a negativității, conduce la descurajare sa și, pe termen lung, la complexe de inferioritate.

Vă mai amintiți ultima situație când ați cerut ceva în afara propriei zone de confort? Sau chiar în propria zonă de confort?

Probabil că, ați avut o ezitare. Probabil că, în minte vi s-au perindat 20 de scenarii cuprinzând toate dezastrele cu privire la ce se poate întâmpla din cauza cererii. Poate chiar ați renunțat să vă mai  formulați solicitarea, din lipsă de curaj.

Este chiar o “magie” să poți obține ceva de la viață?

Mai mult ca sigur că oamenii de succes din lumea afacerilor nu au frici în a pune întrebări pe care majoritatea oamenilor nu ar îndrăzni să le pună.

Despre majoritatea dintre ei se mai știe că, sunt dispuși să lucreze din greu pentru a obține ceva, pentru că de acel ceva sunt foarte pasionați și că, și-au depășit temerile pentru că au încredere în ei înșiși și în pasiunea lor.

Dacă nu crezi în ceea ce ceri, nu vei reuși niciodată să depășești teama inițială de a cere. Respingerile nu pot descuraja pe cei ce cred cu tărie în ceea ce cer.Nelson Mandela

Când cereți ceva faceți-o cu creativitate, încredere și depuneți efortul maxim.

De exemplu, când vine vorba de a vinde ceva on-line, produsul sau serviciul Dumneavoastră, cel mai probabil, are  concurență pentru că există și altcineva care cere oamenilor să cumpere ceea ce oferiți. De aceea, trebuie să vă gândiți, la un mod unic sau creativ de a oferi (altfel spus de a cere să vi se cumpere produsele) astfel încât oferta Dumneavoastră să iasă în evidență din mulțimea de oferte identice.

Când vine vorba de relațiile cu alți oameni, cheia este încrederea. Nimeni nu vrea să stea de vorbă sau să meargă la o întâlnire cu cineva în care nu are încredere. Dar, și în acest domeniu, cu cât veți lucra mai mult pentru a construi încrederea cu atât veți obține mai multe rezultate.

Nimeni nu devine încrezător în forțele proprii peste noapte sau citind câteva cărți de autoeducare. Trebuie să depuneți mult efort  și să nu renunțați la primul semn de respingere.

Jesse Owens, de patru ori medaliat cu aur olimpic, a spus-o perfect:

“Cu toții avem visuri. Dar, pentru a transforma visurile în realitate, este nevoie de foarte multă determinare, dăruire, autodisciplină și efort.”

Efortul este cu adevărat unul din secretele succesului și el trebuie să-și arate roadele. Rare sunt cazurile când eforturile deosebite au rămas fără rezultate.

Când condițiile, menționate și de Jesse Owens, privind cererile de la viață, sunt îndeplinite, veți obține și răspunsuri la acele cereri. Și, cu cât ele vor fi mai corect formulate, cu atât numărul de răspunsuri “da” va fi mai mare.

Veți primi desigur și răspunsuri cu ”nu”. Veți întâlni și multă negativitate.

Dar, dacă vreți să obțineți cu adevărat ceea ce cereți, nu trebuie să renunțați după primul refuz sau la prima adversitate.

De fiecare dată când veți simți că ezitați, repetați următoarele cuvinte: “Nu poți obține ceea ce nu ceri!”.

Și, când veți obține ceea ce doriți veți mai sorbi o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

2 thoughts on “Nu poți obține ceea ce nu ceri!

 1. Salut. Am ajuns pe pagina ta si am vazut ca e foarte bine pusa la punct si prezinta lucruri interesante.
  Permite-mi sa propun si eu despre un magazin pe internet cu lucruri foarte ieftine: Aliexpress pareri.
  Cred ca stiai de el. Multumesc.

  • Mulțumesc mult pentru apreciere. Magazinul Aliexpress nu l-am cunoscut
   până acum. Sper că este OK și îți aduce multe satisfacții.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.