26 Feb

Nu suntem așa deschiși la minte cum credem că suntem!

“Merită să păstrezi o minte deschisă, dar nu atât de deschisă încât să îţi cadă creierul afară.”

                                                                                                   Carl Sagan

Tuturor ne place să credem că suntem deschiși la minte dar, din păcate, chiar și cei mai “deschiși” și “informați”, dintre noi, sunt mult mai închiși la minte decât ne-ar plăcea să admitem.

A fi cu adevărat “deschis la minte” înseamnă recunoașterea posibilității că unele dintre ideile noastre ar putea fi greșite, înseamnă totodată existența disponibilității de a analiza orice idee nouă.HowOpenMindedAreYou

Mulți dintre noi ne închidem mintea față de o mulțime de lucruri și asta nu este rău, atunci când este vorba de lucruri dovedite a fi false. La această situație însă pot ajunge doar cei deschiși la minte care, totodată, își păstrează gândirea critică.

Din păcate, suntem îndreptățiți, din nou, să ne amintim că “teoria ca teoria dar practica ne omoară”.

Nimeni nu vrea să audă că nu are dreptate. Ar fi bine dacă conduita noastră ar fi de așa manieră încât, atunci când cineva ne contestă argumentat, să luăm în considerare argumentele și să le evaluăm. Dar nu se întâmplă așa. Atunci când ni se aduc contraargumente, ele nu fac altceva decât să întărească părerile noastre preexistente.

Politica, teren de manifestare a lipsei de deschidere din mințile oamenilor

Manifestările absenței deschiderii din mințile noastre ies cel mai pregnant în evidență în perioada sezoanelor electorale care, de obicei, scot cei mai rău chiar și din cei mai buni dintre noi.

Primul asemenea sezon a fost, pentru noi, în anul 1990 când procentul de participare la vot a fost de 86,19%. Atunci, comportamentul electoratului român a produs o adâncă nedumerire în cercurile occidentale: un procent de 85,07% dintre votanți au optat pentru revenirea la regimul pe care îl răsturnaseră prin jertfă de sânge, doar în urmă cu câteva luni, în decembrie 1989.

Nu s-a acordat atunci aproape nicio atenție ofertelor care, în mod aproape cert, ar fi însemnat îndepărtarea de comunism.

Mințile oamenilor nu au fost deloc deschise la un alt gen de lume, total opus comunismului, propus de pildă de candidatul Ion Rațiu, care a obținut un procent de 4,29% din voturi.

În timpul confruntărilor electorale obișnuite toate dezbaterile devin certuri lipsite de rațiune între oameni care nu fac altceva decât să își consolideze propriile opinii.

Contestările consolidează ideile preexistente și nu stimulează deschiderea minților

Prejudecățile ne blochează capacitatea de a prelua și alte argumente și împiedică deschiderea minților noastre la idei noi.

Simplist vorbind, lucrurile se petrec ca și cum dezideratele convingerilor mele nu numai că nu mă lasă să mă gândesc critic la dezideratele oponentului în idei dar, chiar îmi provoacă gânduri de genul “cât de drepte și corecte sunt valorile pe care le susțin eu și cât de prost ești tu”.

Dacă ni se arată ceva care subminează convingerile noastre, devenim confuzi, poate chiar supărați dar, rareori ne răzgândim.

Ce s-ar putea face pentru ca lucrurile să nu se întâmple așa?

Prea multe recomandări nu prea există. Cel mai bun lucru ar fi să acceptăm posibilitatea că ne putem înșela și să ne stimulăm disponibilitatea de a reevalua lucrurile.

Ne concentrăm pe ce ne aduce în mod direct beneficii

Este interesant să observăm, și probabil nu este o surpriză, că acordăm mai multă atenție la problemele care ne afectează în mod direct și acordăm doar o atenție secundară celor care nu fac acest lucru.

Altfel spus, este mai puțin probabil să fim mai aproape cu mintea de o problemă care nu are impact direct asupra noastră.

Pentru exemplificare să avem în vedere programul “Prima Casă”.

Fiecare partid are, probabil, o poziție cu privire la acest program de ajutorare a familiilor tinere.

Dacă tocmai aveți, printre rude, tineri creditați conform acestui program, probabil veți urmări care dintre partide v-ar aduce beneficiul cel mai mare.

Poate că sunteți chiar în situația de a întemeia o familie și atunci ajutorarea tinerelor familii este probabil platforma care vă interesează cel mai mult și partidul care oferă un program de care să beneficiați direct va fi cel pe care îl preferați, lăsând la o parte alte probleme.

Desigur, de cealaltă parte, există un alt alegător care, nu are o asemenea situație în familie, fie că toți membrii ei au locuințe și și-au achitat creditele fie au avut suficienți bani pentru a-și plăti integral locuința. În acest caz, programul “Prima Casă” nu prezintă niciun interes.

Mai rău, deoarece banii pentru acest program trebuie să vină de undeva, lucru ce poate afecta la un moment dat propriile venituri, este posibil ca unii alegători să fie interesați chiar de renunțarea la acest program.

În orice caz, aceasta este o problemă complicată, cu o mulțime de variabile și este greu de cuprins simultan ambele puncte de vedere.

Cei mai mulți dintre noi nu pot vedea acest gen de probleme, dincolo de beneficii.

Trebuie să recunoaștem că, atunci când e vorba de problemele care ne afectează în mod direct, este dificil să ne scoatem din ecuație și să ne gândim la un bine mai general.

“Pune-te în locul celuilalt”, este probabil, singura abordare care poate ajuta la schimbarea opiniilor noastre.

Nimeni nu studiază opiniile opuse

Am spus înainte că, dacă dorim să avem mintea deschisă, trebuie să cunoaștem punctele de vedere opuse, să medităm asupra fiecărui argument și apoi să ne formăm propria opinie.OpenYourMindBeforeYourMouth

Dacă suntem însă realiști, trebuie să recunoaștem că, de fapt, cei mai mulți dintre noi nu fac asta niciodată. Puțină lume se deranjează să mediteze la opiniile unor adversari.

Nu este exclus că, deoarece ne place să urmărim dezbaterile politice de la televizor, avem convingerea că suntem atenți și la punctele de vedere opuse. Însă, popularitatea acestui gen de dezbateri are mai mult de a face cu un spectacol decât cu producerea unei deschideri față de punctele de vedere ale oponenților. Multe dezbateri televizate fac rating pentru că oamenilor li se par distractive și nicidecum pentru că oferă oportunitatea de a analiza puncte de vedere opuse.

Puțini oameni ajung să conchidă, după ce au studiat punctele de vedere opuse: “uite, am citit acea părere opusă cu mintea deschisă și, iată cu ce nu sunt de acord, aici e ceea ce mi-a furnizat unele idei noi iar aici este partea despre care aș dori să aflu mai multe.”

Cei mai mulți dintre noi pornim de la premiza că punctele de vedere opuse sunt false sau că facem ceva masochist prin analizarea opiniei unei alte persoane. De fapt, folosim opiniile adversarilor drept combustibil care alimentează focul opiniei noastre preexistente.

Cu toate acestea, cea mai bună soluție pentru această problemă este ca mai întâi să ascultăm (și să și auzim) punctele de vedere opuse.

În același timp, credem că, putem citi sau viziona tot ce vrem dar, cea mai bună șansă de a auzi ceea ce cealaltă parte zice este conversația.

Oricum, în orice confruntare de opinii, trebuie să ne alocăm timp pentru a medita la ideile oponenților.

Scriind aceste rânduri, ne vin în minte propriile închistări în unele situații stupide și ni se face rușine pentru distorsiunile respective.

Sperăm că Dumneavoastră nu aveți a vă reproșa așa ceva și, prin urmare, beneficiați de o picătură de fericire.

Don’t worry, be happy!

Surse:

1. ro.wikipedia.org/wiki/Candida%C8%9Bi_la_pre%C8%99edin%C8%9Bia_Rom%C3%A2niei

2. lifehacker.com/were-not-as-open-minded-as-we-think-you-are-1759787196?utm_source=pocket&utm_medium=email&utm_campaign=pockethits

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.